Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny pod preferencje sprecyzowane

ProgRockJester

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, panowie bez ogródek, potrzebuje porady.

Szukam kolumn podłogowych, które będą posiadały takie cechy jak:

-nisko schodzący bas, nie wymuszony, dobrze kontrolowany bez tendencji do buczenia

-szczegółową i ciepłą średnicę

-wycofane, nie drażniące wysokie tony.

Całość ma grać ciepło, aksamitnie, relaksacyjnie. Ma się nie gubić przy szybszych utworach.

Brzmienie ma nie męczyć nawet przy wielogodzinnych odsłuchach. Drażni mnie podbite jakiekolwiek pasmo, czy to wyższy bas, średnica czy wysokie.

Zastanawiam się czy takie kolumny w ogóle istnieją :D

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

https://www.audiostereo.pl/topic/87279-kolumny-pod-preferencje-sprecyzowane/

Nie ważne z czym, nie ważne gdzie.

Chodzi o same kolumny.

Albo inaczej, załóżmy, że mam idealny sprzęt i akustykę pod tytułowe kolumny.

Mówisz o tym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A słuchałeś tego czy opierasz się wyłącznie na tekstach?

słuchałem bardzo dużo i nie mogę nic negatywnego powiedzieć na ich temat. śmiem przypuszczać, że to jedne z najlepszych kolumn na naszym globie.

Co wy w tych MA widzicie?? proste granie i tyle żadna rewelacja.

Monitor Audio BR6 mają jedną zasadniczą zaletę. Maskują niedoskonale wydane płyty. Ostre i płaskie nagrania przemieniają w spójne, ciepłe i głębokie brzmienie.

Bardziej niż na scenie czy analityczności zależy mi właśnie na barwie.

MABR5 to dobry trop.

Monitor Audio BR6 mają jedną zasadniczą zaletę. Maskują niedoskonale wydane płyty. Ostre i płaskie nagrania przemieniają w spójne, ciepłe i głębokie brzmienie.

Bardziej niż na scenie czy analityczności zależy mi właśnie na barwie.

MABR5 to dobry trop.

Witam,

polecam MA Silver RX 8.

Imho wystarczy mi.

Lipinski nie słuchałem, a nawet gdybym słuchał, to nie mój przedział cenowy. Niezależnie od dźwięku. Pozazdrościć TYM, którym to było dane i POSIADAJĄ.

Pzdr.

Nubira2CDX

tu nie chodzi o budżet, po prostu można lepiej od MA za te same pieniądze.

Witam,

w takim razie poproszę o propozycje:

W MOIM pokoju odsłuchowym z tymi odtwarzaczami współpracują wzorowo. Dlatego poleciłem MA RX8.

Tamteż odsłuchiwałem Dynaudio i B&W w podobnym przedziale cenowym.

Wybrałem MA.

Łączę wyrazy szacunku,

Nubira2CDX

słuchałem bardzo dużo i nie mogę nic negatywnego powiedzieć na ich temat. śmiem przypuszczać, że to jedne z najlepszych kolumn na naszym globie.

Te kolumny oparte są o Vifę XT25 na górze, więc na pewno nie grają tak jak je opisujesz.

Ukryta Zawartość

Niestety w swojej cenie ma wielu konkurentów, które biją ją na głowę..

Słuchałem tych kolumn na audioszole bodajże ustawionych jako KD i nie urwało mi głowy z zachwytu:)

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

wszystko se rozbija o odpowiednie zgranie przetwornikow :) ja posiadam AP Spark 3 tak to wyglada :

Ukryta Zawartość

one wlasnie sa oparte na pierscieniowe Vifie. kolumny maja bardzo dobrze zgrane pasmo przenoszenia i wszystko jest na swoim miejscu.wysokie nie draznia sa dosc rozdielcze, srednica naturalna,bas niezbyt gleboki ale zato szybki i zroznicowany.najwiekszy atut tych kolumn to swietna stereofonia ,ogolnie glowny atut AP (lokalizacja instrumentow ,swietna).kiedys czesto wymienialem kolumny, ale na tych gram juz ponad dwa lata i nie zamierzam zmieniac :) wymieniam ostatnio klocki i wyciagam z tych kolum cosraz wiecej-i mozna coraz wiecej wyciagac :) sa wystawione teraz na allergo dwie pary. mysle ze w granicach 3000 sie kupi.aha wazny atut jest tez taki ze AP nie traca bardzo mocno na wartosci ja kupilem dwa lata temu za 3300 i teraz wiele mniej bym za nie nie wziol :)

Pozdrawiam !!

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ja pierdykam, tu Lipiński a tu MA BR6 ....i to podobno z barwą.

Wszyscy wiedzą, że najlepsze na świecie i okolicy są kolumny AA, a tylko fachowcy od nich maja racje! Wyluzuj i przeczytaj czego oczekuje założyciel wątku.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Założyciel stworzył kolejny abstrakcyjny wątek i pewnie się znowu dziwi :)Ja też, bo co to znaczy, że dana kolumna coś robi dobrze? Dobrze to pojęcie względne. Zależne od osłuchania, preferencji, zasobów finansowych i takich "pierdół" jak pomieszczenie, reszta toru. Dla przygłuchego dziadka bez zębów dobrze jest zjeść kaszkę za 50 groszy. Dla mnie nie.

Wszyscy wiedzą, że najlepsze na świecie i okolicy są kolumny AA, a tylko fachowcy od nich maja racje! Wyluzuj i przeczytaj czego oczekuje założyciel wątku.

Monitor audio BR6 ma mocne podbicie przy 90 Hz - czyli jak coś zagra przy tej częstotliwości to "zabuczy".

Kolejna sprawa to rezonans metalowego wysokotonowca jeszcze w paśmie słyszalnym - może męczyć.

Nie ważne z czym, nie ważne gdzie.

Chodzi o same kolumny.

Albo inaczej, załóżmy, że mam idealny sprzęt i akustykę pod tytułowe kolumny.

bzdura totalna .... chcesz bic piane na forum czy co ? jedna i ta sama kolumna jest w stanie zagrać ostro i bucząco albo ciemno i z punktowym basem, reszta toru jest tez bardzo istotna.

Założyciel stworzył kolejny abstrakcyjny wątek i pewnie się znowu dziwi :)Ja też, bo co to znaczy, że dana kolumna coś robi dobrze? Dobrze to pojęcie względne. Zależne od osłuchania, preferencji, zasobów finansowych i takich "pierdół" jak pomieszczenie, reszta toru. Dla przygłuchego dziadka bez zębów dobrze jest zjeść kaszkę za 50 groszy. Dla mnie nie.

popieram totalnie ! wątek nadaje się do śmietnika ...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Też mnie nieco zaskakuje faza na MA, aż takimi bohaterami nie są jakby to wynikało z frekwencji.

Ja ze swojej strony polecam : http://platine.pl/hi-end/german-physiks-the-loreley-mk-iii,12487.html ładnie schodzi dół, mają szczegółową średnicę, a góra nie drażni.

Łojezu. Bo mają tak po prostu wyrównaną charakterystykę?

Dwa raczej tanie przetworniki, do tego poprawnie policzona zwrotnica i bardzo ładnie wyrównana charakterystyka. To całe Lipińskie.

Poprawne głośniki. Takie teraz czasy, że jak ktoś poprawnie wyrówna charakterykę przetwarzania, zestroi głośniki fazowo i jeszcze dobrze policzy jaki BR zastosować, to zaraz "jedne z najlepszych na globie"

Jasne, są to solidne, rzetelne, poprawne monitory. Żadna żadna świętość.

Gratuluję pomysłowości kolegom polecającym 'lipińskie' komuś kto prosi o RELAKSACYJNIE grające PODŁOGOWCE.

Monitory z definicji nie mogą mieć niskiego basu, objętość obudowy decyduje i cudów nie ma.

A porady "lipińskie + sub" to już w ogóle śmieszne.

Do tego - przy takiej charakterystyce jak lipińskie mają - czyli niemal liniowo w całym zakresie, środek i górny środek wydaje się głośniejszy od skrajów pasma. Ponieważ słuch w tym zakresie jest najczulszy. Nie bez powodu większość kolumn do odsłuchów w domu (a nie do pracy z nagraniami w studio) jest strojone tak, że zakres 1-5KHz mają lekko (lub bardzo, jeśli ma być miękko) wycofany.

Lipińskie tak nie mają i z tego powodu(tej "fizjologicznej" ekspozycji środka) wydają się "hiperdetaliczne". Po prostu niewycofana średnica.

Niewątpliwie słuchać na tym łupież perkusisty, jak opada na bębny, natomiast ze słowem "relaksacyjnie" ma to tyle wspólnego co zima w Alpach z byczeniem sie na plaży na Kanarach :)

ProgRockJester, skoro masz sprecyzowane wymagania, to już połowa sukcesu.

Szukaj wśród kolumn, których charakterystyka jest znana (producent podaje, albo porządnie je pomierzono/potestowano). Chcesz żeby bas schodzil nisko, był wyraźnie zaznaczony i dobrze kontrolowany, balans tonalny aksamitny, żadnego kłucia, przeciwieństwo przenikliwości?

Potrzebujesz czegoś co jest zbudowane na dobrych przetwornikach i ma mniej więcej taki przebieg tonalny jak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wykres na dole) - ale bez tej całej góry.

Bo Magellan Duetto mają zbyt mocno zaznaczoną górę jak na Twoje preferencje, naprawdę jej dużo i jakkolwiek jest piękna(no, mnie te kolumny bardzo się podobają) - To Ty chcesz żeby była raczej wycofana.

Ja się na tyle zakochałem w tym brzmieniu, że sprawiłem sobie kolumny o bliźniaczej charakterystyce, tyle że mniej efekciarskiej niż zaproponowało Triangle.

O, takie :

Ukryta Zawartość

Kształt krzywej ten sam, tylko Triangle mają zafalowania charakterystyki +-7dB, moje mają +-2dB, są zdecydowanie bliżej liniowości i neutralności no i 3-way.

Miałem wcześniej podłogowe 2way na scan-speakach revelatorach i więcej już nie chcę żadnych małych głośniczków, 2-way ani tym bardziej tzw. "monitorów".

A wszystkim zafiksowanym na lipińskich, polecam rzut oka na :

Ukryta Zawartość

Idealna charakterystyka, przetworniki (cholernie dobre, ale i drogie) ATC+ScanSpeak, 3-way i 30cm woofer.

Fakt, tanio nie jest, ale lipińskich też za darmo nie dają - to jest ten sam przedział cenowy.

Tylko w jednym przypadku za kasę otrzymujesz poprawny projekt i dwudrożne monitory o ładnej charakterystyce ale na pewno nie "relaksacyjnej" i na pewno nie z niskim basem, zbudowane na tanich w sumie przetwornikach, a w drugim - pełnowymiarowe podłogowce na hi-endowych głośnikach, nie mniej poprawnie zaprojektowane i zestrojone, z niskim basem jak cholera (30cm woofer, mniam).

I tyle. Ostatecznie zagra komplet kolumny+pomieszczenie.

Rola elektroniki na tym forum jest zdecydowanie przeceniana(po prostu piszący tutaj nie zdają sobie sprawy że dac-e, wzmacniacze etc - wprowadzają zmiany o rzędy wielkości mniejsze niż same kolumny, a nawet wręcz poniżej progu percepcji), więc się nasluchasz bzdetów o dopasowywaniu wzmacniacz do kolumn...ble ble. Tak, rzeczywiście - dopasować trzeba. Moc musi być odpowiednia(wystarczająca) do danych kolumn i dumping factor wysoki, żeby wzmacniacz panował and basem i nie "misiował", a zniekształcenia niskie. Szkoda czasu na niuanse w DAC, na progu percepcji - a raczej imaginacji - gdy kolumny wprowadzają _kosmiczne_ wręcz zmiany w brzmieniu/charakterystyce dźwięku.

Reasumując :

Na podstawie znanych wykresów (sporo tego znajdziesz tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Wybierz sobie wstępnie kilka modeli do odsłuchu, warto przejrzeć ofertę akustyk-a, studio 16hertz, sonus oliva.

Osobiście lubię konstrukcje Akustyka, bo używa rzeczywiście świetnych przetworników, i dba o to żeby jego kolumny miały mozliwie łatwy przebieg impedancji.

Czyli nie potrzebujesz elektrowni żeby to poprawnie napędziła i kontrolowała bas i żeby było wrazenie 'swobody, lekkości i "kopa"' nawet na słabszych wzmakach.

pozdrawiam

Jancio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Gość rydz

(Konto usunięte)

<< Hehe,dokładnie.

Ale gdy się śnią Mildtony,Midltony czy herbatki Milton po nocach to i wątek abstrakcyjny:)

Zaraz będę przez autora zbanowany jak za Midltony w innym temacie.

Frywolny wklej jeszcze kilka konstrukcji dla marzyciela,bo sprzęt i akustyka jest idealna:))

Pozdrówka.

Monitory z definicji nie mogą mieć niskiego basu, objętość obudowy decyduje i cudów nie ma.

APS AEON : -2dB wzgl. średniego natężenia przy 33 Hz .

(przy włączonym kontrolerze basu, ustawionym na neutralne zero - czyli bez podbić wzgl. średniego SPL)

Genelec 8260A : 26 Hz przy -2dB

Mam Monitor Audio RX 8 z 2010 roku w kompletnym zestawie 5.0 Oczywiście muzyki słucham w 2.0, nie korzystam z płyt kopiowanych czy też "polska cena". Gościłem u siebie w domu kilku audiofili /jeden z nich ponad 3000 CD w tym wiele unikatów na skale światową/. Wpadli do mnie ze swoimi perełkami by zobaczyć jak pracuje RX 8 z Marantzem 7003 + HK AVR 260 (ehhhhh wyśmiewany przez ortodoksów Harman Kardon). Wynik: szczęki zbierali z ziemi tak bardzo byli zachwyceni.

Dlatego nie wbijając się w dalsze dyskusje proponuję byś odsłuchał Monitor Audio RX 8 lub RX 6 i sam podejmiesz właściwe decyzje zgodnie z Twoimi preferencjami. WAŻNA UWAGA: kolumny MUSZĄ być wygrzane.

Post Scriptum

Na odsłuchach w salonie HIFI przepinano mi kable między innymi do MA BR 6 - wyraźnie niższa liga od RX 6 i 8.

Jancio serdeczne dzięki, takich postów się spodziewałem. Doskonale wiem, jak ważna przy poprawnym odsłuchu jest akustyka pomieszczenia. Celowo to pomijam bo nie sądzę aby mi ktoś napisał jakie kolumny dobrać do pomieszczanie, w którym po lewej stronie stoi lampka a jakie gdy tej lampki nie ma czy tam innego przedmiotu.

Wiem jak gra moje pomieszczenie i sprzęt napędzający.

Pytam o kolumny, konkretnie. Nie o elektronikę czy też opinie czy temat ma sens czy nie.

Doskonale sobie też zdaję sprawę, że dla każdego inaczej gra ta sama para kaloszy... kolumn. Dla jednych grają kable i podstawki pod nie same.

Jednak co kilka głów to nie jedna i na pewno wśród ludzi, którzy będą mi polecać Tannoye M2 znajdą się i tacy jak Jancio, którzy konkretnie podadzą przykłady pomierzonych kolumn i grających w odpowiednim środowisku tak jak jakbym chciał.

Serdecznie dzięki za pomoc i czekam na kolejne wpisy.

APS AEON : -2dB wzgl. średniego natężenia przy 33 Hz .

(przy włączonym kontrolerze basu, ustawionym na neutralne zero - czyli bez podbić wzgl. średniego SPL)

Genelec 8260A : 26 Hz przy -2dB

Czad.

Po pierwsze to konstrukcje aktywne, więc zupełnie inna klasa sprzętu. Masz AKTYWNĄ zwrotnicę, którą producent może korygować jak chce i co chce, w tym podkręcić niski bas - jak w korektorze graficznym. Tak czy siak - nie na temat, sorki. Tu mowa o pasywkach.

Po drugie - to są monitory nie ze względu na rozmiar, a sposób działania. Monitory blisko-średniego pola. Mam nadzieję że wiesz co to oznacza w praktyce, i jak się ma do nagłaśniania pomieszczenia i słuchania ich z odległości kilku metrów.

Po trzecie i najważniejsze - do tego zdaje się piłeś. Rozmiar. A jakże, rozmiar ma znaczenie.

Eony mają : 42 cm x 27 cm x 36 cm

Akustyk AR3 : 72 x 33 x 45 (a to konstrukcje pełnopodłogowe, 3-way z 30cm wooferem).

Sama komora niskotonowego jest Aeonach niewiele mniejsza niż w podłogowych akustykach.

To nie są małe, pasywne głośniki, zwykle określane mianem "monitorów", no prosze Cię.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.