Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny pod preferencje sprecyzowane

ProgRockJester

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mam Monitor Audio RX 8 z 2010 roku w kompletnym zestawie 5.0 Oczywiście muzyki słucham w 2.0, nie korzystam z płyt kopiowanych czy też "polska cena". Gościłem u siebie w domu kilku audiofili /jeden z nich ponad 3000 CD w tym wiele unikatów na skale światową/. Wpadli do mnie ze swoimi perełkami by zobaczyć jak pracuje RX 8 z Marantzem 7003 + HK AVR 260 (ehhhhh wyśmiewany przez ortodoksów Harman Kardon). Wynik: szczęki zbierali z ziemi tak bardzo byli zachwyceni.

Dlatego nie wbijając się w dalsze dyskusje proponuję byś odsłuchał Monitor Audio RX 8 lub RX 6 i sam podejmiesz właściwe decyzje zgodnie z Twoimi preferencjami. WAŻNA UWAGA: kolumny MUSZĄ być wygrzane.

Post Scriptum

Na odsłuchach w salonie HIFI przepinano mi kable między innymi do MA BR 6 - wyraźnie niższa liga od RX 6 i 8.

Po pierwsze- czy zestaw 5.0 jest rzeczywiście kompletny?

Po drugie- mam rozumieć, że zabiłeś słuchaczy amplitunerem kina domowego za 2 tys i wybitnymi kolumnami MA za niecałe 3 koła?

No to jest właśnie kwestia osłuchania, preferencji, potrzeb o których pisałem i nie chodzi o słuchanie tysięcy płyt na ajfonie.

Ja tu nie chce robić jakieś reklamy, ale zachęcam do odwiedzenia przez Ciebie i kolegów Audio Show.

Ehhhhhhh spodziewałem się tego kolego ... od miary jakości sprzętu na podstawie cen :)

Dla uściślenia: fronty w cenie 3000zł za sztukę, ampli w cenie 2500zł i CD w cenie 2500zł, interkonekt za 200zł .... dla mnie komplet, bo suba w tym zestawie nie potrzeba. (mam pożyczony i włączam go jedynie do niektórych filmów).

Byłeś w profesjonalnym salonie HI FI ? Słuchałeś TYCH WŁASNIE kolumn głośnikowych ?

Ja NAPRAWDĘ nasłuchałem się różnych kolumn głośnikowych ... następny skok jakościowy (wcale nie powalający) to kolumny w cenie 35.000zł za parę.

Audio Show to ten spęd zaniedbanych facetów w śmierdzących stęchlizną swetrach ?? :)

Wiem bo byłem ... w niektórych salonach HIFI też się z tego nabiją :)

Post Scriptum

Załapałem, że założyciel tego wątku chyba lekko nabija się (biorąc pod uwagę, że nastukał już 250 postów) ... ale dla tych którzy faktycznie mają dylemat - proponuję posłuchać w studio właśnie MA RX 8 i 6 ... Już widziałem tutaj "audiofili": z super sprzętem za ponad 30.000zł w pokojach 2 metry na 2,5 metra na 1,5 m ze schodami korytarza po środku.

Niektórzy tak bardzo szukają świętego grala pośród głośników, że gdyby im założyć opaskę na oczy i wprowadzić na koncert Fink Floyd - dalej kręcili by nosem, że gdzieś tam wycofana góra, mało sprężysty bas ....

Ciekawe ilu z was 2 x w roku odwiedza laryngologa aby profesjonalnie wyczyścić kanały douszne ? Ilu z was wie, że co roku sprawność słuchu (po 30-tce) spada około 1db rocznie ??

Well ... rozkręciłem się, mam nadzieje, że nikogo nie uraziłem. Pozdrawiam.

Post Scriptum II

Właśnie sprawdziłem specyfikację Twojego sprzętu ... szału nie ma :)

...kurde zabolał mnie zarzut "lamerstwa" więc dorzucę pytanie .... czy u Ciebie także w pokoju odsłuchowym WSZYSTKIE przewody (prądowe, głośnikowe)w ścianach i podłodze izolowane są względem siebie płytami stalowymi + taśma aluminiową + taśmą miedzianą + indywidualne zabezpieczenie / obwód na sprzęt ?????????

Człowiek się stara jak może, a tu takie dyrdymały :)))))))))))

Załapałem, że założyciel tego wątku chyba lekko nabija się (biorąc pod uwagę, że nastukał już 250 postów) ... ale dla tych którzy faktycznie mają dylemat - proponuję posłuchać w studio właśnie MA RX 8 i 6 ... Już widziałem tutaj "audiofili": z super sprzętem za ponad 30.000zł w pokojach 2 metry na 2,5 metra na 1,5 m ze schodami korytarza po środku.

Niektórzy tak bardzo szukają świętego grala pośród głośników, że gdyby im założyć opaskę na oczy i wprowadzić na koncert Fink Floyd - dalej kręcili by nosem, że gdzieś tam wycofana góra, mało sprężysty bas ....

MA rx8 ma wycofaną średnicę i górę, co doskonale widać na wykresach audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dodatku ma mocno podbite 80 Hz (czyli słynne dudnienie basu), względem małej efektywności 85dB +(6-8)dB. Niskiego basu (okolice 30Hz) nie ma prawie wcale, ponad -12dB przy 30Hz.

Jeżeli chcesz trochę ucywilizować brzmienie - zatkaj otwór BR, jak radzą w w.w. teście.

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

bzdura totalna .... chcesz bic piane na forum czy co ? jedna i ta sama kolumna jest w stanie zagrać ostro i bucząco albo ciemno i z punktowym basem, reszta toru jest tez bardzo istotna.

popieram totalnie ! wątek nadaje się do śmietnika ...

IGNAC...naprawdę tak trudno zrozumieć co zostało napisane?

Skoro autor pisze : "załóżmy, że mam idealny sprzęt i akustykę pod tytułowe kolumny" - to oznacza że jest doskonale świadomy, że te same kolumny dadzą różny efekt w zależności od pomieszczenia w jakim będą uruchomione, że akustyka pomieszczenia ma wielki wpływ na ostateczny efekt.

Ba, nawet w tym samym pomieszczeniu mnóstwo zależy od ustawienia tych kolumn a także - od miejca w którym znajduje się głowa słuchacza.

To, czy masz uszy powyżej linii głośników średnio/wysokotonowych czy poniżej, zmienia znacząco wrażenia odsłuchowe.

Tylko co z tego?

Nie zmienia to faktu że jeśli kolumna A jest zestrojona na "przewagę basu" a kolumna B na "dominująca średnica", to w KAŻDYM pomieszczeniu tak będzie, że B będzie dawać więcej środka a A więcej basu.

Tyle że rózne pomieszczenai dołożą do tego swoje aberracje, dudnienia czy wytłumienia.

Wątek jest na temat forum i jest sensowny...

Postulujących "do śmietnika" uprasza się o...kultualne wycofanie się do wątków które ich interesują.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Że niby zauważalny i znaczny przeskok jakościowy po tych monitor a. uzyskamy na pułapie 35 klocków za kolumny? No bez jaj ;)

1. Ano BEZ JAJ ... jak dla mnie. Możliwe, że masz inne preferencje - wolna wola, szacunek i pozdrawiam :)

2. Jeden czy może kilku kolegów na forum powołuje się na WYKRESY ... a kto powiedział, że WIERNY, IDEALNY dźwięk to idealna (w 3D) sinusoida ? Kto tak twierdzi ? Kto sporządził taki wykres towarzysząc w studiu XY podczas nagrywania płyty przez zespół YZ ?

Czad.

Po pierwsze to konstrukcje aktywne,

... nie ważne jak ... liczy się efekt.

Tu mowa o pasywkach.

Kiedyś ktoś pisał o pasywnych monitorach z niskim basem ... budowa izobaryczna. Nie pamiętam firmy czy modelu, ale były pomiary na stereophile. Z pasywnych monitorów, z wooferem mniejszym niż 8", Dynaudio C1 też mają niezłe zejście i to bez tandetnego podbicia na basie.

Ukryta Zawartość

- minus taki że nie są tanie :)

Po drugie - to są monitory nie ze względu na rozmiar, a sposób działania. Monitory blisko-średniego pola. Mam nadzieję że wiesz co to oznacza w praktyce, i jak się ma do nagłaśniania pomieszczenia i słuchania ich z odległości kilku metrów.

No właśnie w praktyce nie wiem w czym problem. Ale możesz coś na ten temat napisać.

Po trzecie i najważniejsze - do tego zdaje się piłeś. Rozmiar. A jakże, rozmiar ma znaczenie.

Eony mają : 42 cm x 27 cm x 36 cm

Akustyk AR3 : 72 x 33 x 45 (a to konstrukcje pełnopodłogowe, 3-way z 30cm wooferem).

Sama komora niskotonowego jest Aeonach niewiele mniejsza niż w podłogowych akustykach.

A co powiesz na Genelec 8240A (gabaryty vs. szerokość pasma w dół) - wg. niezależnych pomiarów jakieś ~42Hz -2 dB

I tak jak napisałem na początku - co z tego że aktywne? Liczy się efekt. Skoro przy aktywnym łatwiej uzyskać równiejsze i szersze pasmo ... Ja osobiście wybrałem aktywne, bo dla mnie liczy się efekt końcowy.

Ukryta Zawartość

... nie ważne jak ... liczy się efekt.

Dla mnie ważne.

Skoro mogę mieć porządny wzmacniacz i porządne kolumny pasywne - podłogowce - tak jak lubię, to nie przesiądę się nagle na głośniki aktywne, z którymi trzeba pokombinować od początku (podstawki, powieszenie, często tandetno-plastikowy wygląd) i które są projektowane do masteringu i odsłuchów z małej odległości.

Chyba że - całkiem zaczarowałyby mnie dźwiękiem, co roku chodzę na audio-show żeby napotkać coś co DO MNIE przemówi, zagra.

Przez 4 ostatnie lata, zdarzyło się to tylko dwa razy.

Raz były to - już wspominałem - Magellan Duetto, wyjątkowo jak dla mnie ;), drugi raz - na ostatnim AS - coś co wyglądało jak owinięta materiałem lodówka - a były to prototypowe kolumny basowe firmy Radiotehnika z Łotwy. Z tym że te ostatnie zjawiskowo odtwarzały bas, natomiast z resztą pasma...cieniutko.

Monitory, podstawkowce...może kiedyś coś mnie "trafi", ale miałem już super analityczne kolumny i po kilku latach tak mnie zmęczyły że...

że teraz postawiłem na drive, na barwę, na przyjemność ze słuchania muzyki a nie analizowania pojedynczych dźwięków. Tego już mam dość.

Kiedyś ktoś pisał o pasywnych monitorach z niskim basem ... budowa izobaryczna. Nie pamiętam firmy czy modelu, ale były pomiary na stereophile. Z pasywnych monitorów, z wooferem mniejszym niż 8", Dynaudio C1 też mają niezłe zejście i to bez tandetnego podbicia na basie.

Dynaudio C1 :

Frequency range: 44Hz–22kHz. Nominal impedance: 4 ohms. Sensitivity: 86dB/2.83V/m.

Wykres :

Ukryta Zawartość

Do studia czy na biurko OK. Jako kolumny odsłuchowe w domu? Żenada.

Skuteczność 86dB przy pełnym wysterowaniu i impedancji znamionowej 4ohm...no może do pokoju 10-12m2

Co do "bez tandetnego podbicia na basie"...nie wiem co masz na myśli. Strojenie w "górkę" na basie?

To "tandetne podbicie", a raczej jego brak, powoduje nic innego jak wrażenie zbyt jasnego dźwieku, przeostrzeń i często przenikliwości.

To zwyczajnie wynika z właściwości słuchu ludzkiego. (poczytaj o krzywej Linkwitza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Projektanci kolumn do odsłuchów domowych o tym wiedzą, stąd poprawne, "fizjologiczne" strojenie to zwykle lekka ekspozycja niskiego basu i góry powyżej 10KHz, lekkie obniżenie zakresu gdzie słuch jest najczulszy. Typowo obniża się przedział 1-5KHz zależnie od możliwości głośników i umiejętności/wiedzy projektanta. No i targetu kolumn:)

Owszem, zgadzam się - bardzo często (jeśli nie - zwykle) - to jest mocno przesadzone, i bas jest wybity w kosmos a środek wycofany do podłogi.

Poprawne strojenie powinno się odbywać w zakresie 1-3dB odchyłki od średniej skuteczności, niestety to co mamy na rynku, zwłaszcza w tanich konstrukcjach, to są odchyłki rzędu 10-15dB. Tu - zgadzam się - to jest tandeta i żenujące efekciarstwo.

Ale też bez problemu da się kupić poprawnie strojone kolumny pasywne, to nie tak że ich nie ma.

Ale ale...może pisząc o tandetnym podbiciu - miałeś na myśli udział bas refleksu?

Na tym wykresie widać, że głośnik basowy osiąga -3dB już przy ~60Hz! (niebieska linia)

Czerwona to bass reflex. To on tak "nisko" schodzi. Nie głośniki.

Czarna - wykres sumaryczny którym chciałeś mnie zagiąć - to suma obu.

Naprawdę uważasz że skoro głośnik schodzi do raptem 60 a poniżej to rezonans BR (ze szczytem na 42HZ!) - to to dobrze gra?

Na biurko bym je chciał. Do salonu...wolne żarty.

A co powiesz na Genelec 8240A (gabaryty vs. szerokość pasma w dół) - wg. niezależnych pomiarów jakieś ~42Hz -2 dB

Pewnie jest podobnie jak z tymi C1. Kilka "sztuczek" i mały 6'5'' woofer nagle "gra" tak jak 12'' woofery z poważnych kolumn?

Ja nie twierdzę że się w ogóle nie da nisko zejść takim 6'5''. Twierdzę że jak chcesz miec dobry, fajny, niski bas (niekoniecznie dużo) - to 15-18cm to absolutne minimum. Problem polega na tym, że żeby takim głośnikiem osiągnąć głośność X, to jego membrana musi się wychylić - w uproszczeniu - 2x mocniej niż identycznego ale 12'' głośnika. Po prostu trzeba poruszyć odpowiednią objętość powietrza. Aby w dodatku był to taki sam dźwięk (zniekształcenia, tempo) - to ten 2x większy wychył membrany mniejszego głośnika musi się odbyć w tym samym czasie co mniejszy wychył tego wiekszego i oba muszą wrócić do pozycji "zero" czyli bezwładu w tym samym momencie. Ruch musi być tak samo liniowy.

Mam nadzieję, że już czujesz dlaczego jest to niewykonalne? Resory mają swoją wagę, bezwładność, sprężystość. Im większy wychył - tym trudniej o zachowanie parametrów, szybkość i natychmiastowe "zatrzymanie" głośnika.

w praktyce mniejsze głośniki w zakresie basu mają większe zniekształcenia.

średnie i tweetery odwrotnie - te nie muszą poruszać dużych ilości powietrza tylko szybko drgać, 8-13cm to bardzo trafna wielkość dla średniego, a 1-2,5 idealne dla tweetera (no chyba ze to tuba, to jeszcze inna bajka :).

Z tego też powodu każde 2-way to zgniły kompromis. Żaden głośnik nisko-średniotonowy nie nie będzie "da beściakiem" w zakresie ani niskiego końca ani wysokiego środka. Miałem 18cm scan speaki (popularne revelatory nacinane w słoneczka) i w swojej klasie są topowe, ale to jednak kompromis.

Na średnie 18cm to trochę za dużo, na bardzo niskie trochę mało, a wszystko musi grać równocześnie.

Wróciłem na 3-way (niskie 20cm i średnie 12cm) i odwrotu nie planuję ;)

To co widzisz na wykresie tych "maleństw" - to jest i owszem, odpowiedź na impuls przy 42 Hz (nota bene, niski bas kończy się na okolicach 40, nie zaczyna, to taki drobny niuans). Tylko że to nie będzie swobodny, barwny i szybki bas, taki jaki Ci da 20-30cm głośnik dobrej klasy.

Marzenie ściętej głowy (a jak nie wierzysz, to spróbuj posłuchać całkiem małych wooferków - w słuchawkach. Z odległości 1-3 cm i przy zachowaniu objętości komory(słuchawki założone) jest OK, z 1 metra...słabo, co? małe wooferki i nie bardzo mogą to nadrobić wychyłem :)

Mini-monitory to podobny problem tyle ze na nieco inną skalę.

I tak jak napisałem na początku - co z tego że aktywne? Liczy się efekt. Skoro przy aktywnym łatwiej uzyskać równiejsze i szersze pasmo ... Ja osobiście wybrałem aktywne, bo dla mnie liczy się efekt końcowy.

Ja już dawno stwierdziłem, że moje następne kolumny to będą albo AR3 akustyk-a(wyjątkowo przypadły mi do gustu, niekoniecznie wyglądem :), albo aktywne kolumny. Tylko nie żadne monitory, zwłaszcza bliskiego pola.

Pełnowymiarowe zabawki które mają zagrać lepiej niż pasywne AkustyK-i.

Na pewno się da, pytanie co i za ile (póki co, jeszcze z rok-dwa będzie niepotrzebne ;)

jancio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Ehhhhhhh spodziewałem się tego kolego ... od miary jakości sprzętu na podstawie cen :)

Dla uściślenia: fronty w cenie 3000zł za sztukę, ampli w cenie 2500zł i CD w cenie 2500zł, interkonekt za 200zł .... dla mnie komplet, bo suba w tym zestawie nie potrzeba. (mam pożyczony i włączam go jedynie do niektórych filmów).

Wszystko fajnie, ale spróbuj kiedyś wymienić te swoje ampli za 2500 na wzmacniacz stereo za podobną cenę. W jakości dźwięku będzie pewnie z trzykrotna przebitka. Po za tym: to do takich frontów (wnosząc z ceny, nawet jeśli to podłogówki) to ten ampli to jest śmiech na sali. Nawet jeśli to używka z wyższej półki to i tak pewnie nie wyciśnie z tych kolumn wszystkich soków.

Co do kolumn za 35 000 - traktuję to jako letni dowcip.

1. Ano BEZ JAJ ... jak dla mnie. Możliwe, że masz inne preferencje - wolna wola, szacunek i pozdrawiam :)

2. Jeden czy może kilku kolegów na forum powołuje się na WYKRESY ... a kto powiedział, że WIERNY, IDEALNY dźwięk to idealna (w 3D) sinusoida ? Kto tak twierdzi ? Kto sporządził taki wykres towarzysząc w studiu XY podczas nagrywania płyty przez zespół YZ ?

1. TO COŚ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kosztuje 20.000 brutto za parę. Łącznie 12 głośników - naprawdę drogich, same najlepsze Scan Speaki od góry do dołu, solidny kawal drewna i zwrotnica/okablowanie z najwyższej półki. Oczywiście nadają się wyłącznie do ogromnych pomieszczeń.

Co jeszcze chciałbyś dodać żeby poczuć ten legendarny "skok jakościowy po przekroczeniu 35K"? Metalową tabliczkę z logo jakiejś manufaktury? To nie gra. Egzotyczne drewno? Też nie zmieni wiele w sygnaturze dźwięku :)

Skórą to obić, jak Sonusy? Będzie ciekawiej, ale czy zagra lepiej? Podałeś 35K jako granicę - to zaproponuj proszę - na czym zaoszczędził AkustyK że zszedł z ceną tak nisko? Przecież nie na głośnikach - to nie STX-y ani nawet Peerlessy czy inne Vify. A może to kiepsko grająca budżetówka? Piszesz o "innych preferencjach"...de gustibus, jasne. Po prostu teraz niepokoi mnie że to takie tanie...

2. Zacytuję Ci słowa zawodowego projektanta kolumn:

"Kiepska, powyginana i z ogromnymi odchyłkami charakterystyka częstotliwościowa w pomiarach - GWARANTUJE kiepski, zniekształcony dźwięk.

Natomiast idealna charakterystyka, z minimalnymi odchyłkami - NIE gwarantuje jeszcze idealnego dźwięku. Stanowi jego obietnicę - dźwięk taki rzeczywiście będzie - o ile projektant nie spieprzył dzieła w innych obszarach(zestrojenie fazowe, przebieg impedancji, precyzyjnie policzona objętość i parametry bass-reflexu) i o ile użyjemy dobrej klasy głośników".

Mam nadzieję że przybliżyłem temat wyników pomiarów - do stanu zrozumienia :)

pozdrawiam

Jancio

Wszystko fajnie, ale spróbuj kiedyś wymienić te swoje ampli za 2500 na wzmacniacz stereo za podobną cenę. W jakości dźwięku będzie pewnie z trzykrotna przebitka. Po za tym: to do takich frontów (wnosząc z ceny, nawet jeśli to podłogówki) to ten ampli to jest śmiech na sali. Nawet jeśli to używka z wyższej półki to i tak pewnie nie wyciśnie z tych kolumn wszystkich soków.

Co do kolumn za 35 000 - traktuję to jako letni dowcip.

A możesz napisać DLACZEGO z góry wiesz że ampli KD zagra "trzykrotnie gorzej" niż wzmacniacz stereo?

Bardzo mnie ciekawi - na czym opierasz to założenie, przedstawione jako pewność?

Z pomiarowego punktu widzenia - typowy ampli KD różni się od typowego wzmacniacza stereo tylko jednym, jedynym parametrem (i nie jest to liczba końcówek ani cena :) - a ten parametr ma znaczenie tylko przy 4 i mniej omowych kolumnach o "trudnym" przebiegu impedancji. Pechowo - większość tanich kolumn (a zwłaszcza tych "do kina domowego") niestety tak ma.

Ale załóżmy że mamy dobre, drogie - łatwe w napędzeniu 8omówki. Podpinamy jakieś Accu albo innego Passa w klasie A, a potem ampli KD.

To co takiego się zmieni?

Czekam z niecierpliwością(tym bardziej zwłaszcza że takie eksperymety robiłem, przypadkiem posiadanym kiedyś Harmanem AVR-4000 :)

Jancio

Ukryta Zawartość

Dla mnie ważne.

Skoro mogę mieć porządny wzmacniacz i porządne kolumny pasywne - podłogowce - tak jak lubię, to nie przesiądę się nagle na głośniki aktywne, z którymi trzeba pokombinować od początku (podstawki, powieszenie, często tandetno-plastikowy wygląd) i które są projektowane do masteringu i odsłuchów z małej odległości.

Przede wszystkim ... rozdzielmy dwie podstawowe sprawy:

a) monitory bliskiego pola

b) monitory dalekiego pola i podłogówki (czyli praktycznie też odsłuchy dalekiego pola)

Ciebie interesują podłogówki -

Plastikowy wygląd? Odsłuch przy aktywnych (w domyśle tylko) z małej odległości? ... nic bardziej mylnego:

- ADAM Classic Mk3 Pencil

- ADAM Classic Mk3 Column

- ADAM Tensor Gamma

- ADAM Tensor Beta

- ADAM Tensor Alpha

- Geithain ME 800K

To "tandetne podbicie", a raczej jego brak, powoduje nic innego jak wrażenie zbyt jasnego dźwieku, przeostrzeń i często przenikliwości.

Nic takiego nie zauważyłem na APS IO (nie mają podbicia i zdecydowanie nie grają ostro).

Przenikliwe, męczące granie to prezentują kolumny z uśmiechem dyskoteki.

Więc tutaj pozwolę sobie mieć zupełnie odmienne zdanie :)

Ale załóżmy że mamy dobre, drogie - łatwe w napędzeniu 8omówki. Podpinamy jakieś Accu albo innego Passa w klasie A, a potem ampli KD.

Czekam z niecierpliwością(tym bardziej zwłaszcza że takie eksperymety robiłem, przypadkiem posiadanym kiedyś Harmanem AVR-4000 :)

Jancio,

czy dobrze zrozumiałem - wydaje Ci się, ze nie ma różnic w brzmieniu wzmacniaczy o ile to są "łatwe 8-omówki"?

To zwyczajnie wynika z właściwości słuchu ludzkiego. (poczytaj o krzywej Linkwitza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Projektanci kolumn do odsłuchów domowych o tym wiedzą, stąd poprawne, "fizjologiczne" strojenie to zwykle lekka ekspozycja

Projektanci kolumn wiedzą że ludzie (nie wszyscy ... Ci wymagający na prawdę DOBREGO brzmienia już nie) mając dawniej EQualizery ustawiali je w "V" otrzymując syki wysokich tonów i nienaturalne basisko - to brzmi po prostu atrakcyjnie (dla ... "pospólstwa"?), jak przesycone do granic możliwości kolory na TV często LCD w markecie. Ale jest to wybitnie nienaturalne.

Odsłuch na kolumnach z uśmiechem dyskoteki wcale nie sprawia że dźwięk jest zgodny z fizjologią człowieka - WRĘCZ PRZECIWNIE

Nagrania są realizowane na neutralnych kolumnach (bez podbić) i na nich realizator tak ustawia proporcje by były naturalne. Kiedy słuchasz takich nagrań na "fizjologicznych" kolumnach jak je nazywasz (z podbitym basem i sopranami), otrzymujesz NIENATURALNIE podbity bas i soprany.

Tylko że to nie będzie swobodny, barwny i szybki bas, taki jaki Ci da 20-30cm głośnik dobrej klasy.

Dobrej klasy głośnik 20cm-30cm będzie schodził po prostu jeszcze niżej (APS AEON - 22cm) :)

Poza tym Twierdzisz że 42 Hz to jeszcze nie jest niski bas -

To co widzisz na wykresie tych "maleństw" - to jest i owszem, odpowiedź na impuls przy 42 Hz (nota bene, niski bas kończy się na okolicach 40, nie zaczyna, to taki drobny niuans)

- masz prawo do własnej definicji "niskiego basu", nie mniej jednak weź pod uwagę że niestety przy takim spadku jak -2 dB wzgl. średniego SPL to nawet nie kończy wiele podłogówek:

Podłogówka za 14 tys. zł:

Ukryta Zawartość

- 48 Hz -2 dB wzgl. średniego SPL i to przy tandetnie podbitym basie (łatwiej z takim podbiciem uzyskać szersze pasmo ... bez podbicia to dopiero jest wyzwanie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Poprawne głośniki. Takie teraz czasy, że jak ktoś poprawnie wyrówna charakterykę przetwarzania, zestroi głośniki fazowo i jeszcze dobrze policzy jaki BR zastosować, to zaraz "jedne z najlepszych na globie"<<

No to akurat jest prawdą i mało która firma to potrafi. Lipiński jest w tym mistrzem i dlatego zbiera nagrody na całym świecie i może sobie pozwolić na to, aby jego monitory kosztowały 15000zł.

Jancio, jesteś jedyną osobą, którą znam, która kupiła kolumny firmy X tylko dlatego, że ma podobną charakterystykę do kolumn firmy Y :)

>>Poprawne głośniki. Takie teraz czasy, że jak ktoś poprawnie wyrówna charakterykę przetwarzania, zestroi głośniki fazowo i jeszcze dobrze policzy jaki BR zastosować, to zaraz "jedne z najlepszych na globie"<<

No to akurat jest prawdą i mało która firma to potrafi. Lipiński jest w tym mistrzem i dlatego zbiera nagrody na całym świecie i może sobie pozwolić na to, aby jego monitory kosztowały 15000zł.

Jancio, jesteś jedyną osobą, którą znam, która kupiła kolumny firmy X tylko dlatego, że ma podobną charakterystykę do kolumn firmy Y :)

No, to nie jest cała prawda. Na X zdecydowałem się bo to już drugie X-y.

Po pierwszych - które były sporym ryzykiem i trochę się bałem - już wiedziałem że charakterystyka to jedyne na co jako klient muszę zwracać uwagę, bo jeśli chodzi o pozostałe deklarowane parametry i walory - to skuchy nie ma.

Impedancja łatwa, brak jakichkolwiek niechcianych "naleciałości", żadnego "bassreflexowego" zabarwienia...ogólnie kompetencje projektanta okazały się nieprzereklamowane.

Do tego w tzw. międzyczasie nauczyłem się czytać i co ważne rozumieć te wykresy - na tyle że z grubsza mogę przewidzieć jakiego balansu tonalnego się spodziewać(barwa to jednak głośniki i ich aplikacja, to trzeba znać już poszczególne głośniki)...więc tak, wiedząc że o resztę nie muszę się martwić - wybrałem na podstawie charakterystyki z możliwych konstrukcji 3-way(to był priorytet, charakterystyka second).

No i cóż...te co mnie zaczarowały na audio show :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wykresy na dole)

a te co kupiłem :

Ukryta Zawartość

Podobne? :)

IMO podobne, aczkolwiek...raczej kuzyni niż bracia bliźniacy, i dobrze!

Jancio

Ciebie interesują podłogówki -

Plastikowy wygląd? Odsłuch przy aktywnych (w domyśle tylko) z małej odległości? ... nic bardziej mylnego:

- ADAM Classic Mk3 Pencil

- ADAM Classic Mk3 Column

- ADAM Tensor Gamma

- ADAM Tensor Beta

- ADAM Tensor Alpha

- Geithain ME 800K

I to, rozumiem jest argument za tym że te małe pierdziawki z 6'5''midwooferami o których wcześniej była mowa, nie wyglądaja plastikowo i nie nadają się tylko do odsłuchów z bliska?

Jasne, możesz mi pokazać jeszcze lexusa na dowód że corsa jest luksusowym samochodem idealnym na długie trasy, ale pewnie tak samo nie łyknę takiej argumentacji.

NATOMIAST - bardzo dziękuję za zestawienie tych _pełnowymiarowych_podłogówek_. Jak już mi się znudzą obecne podłogowe pasywki, zacznę poszukiwania od tej listy którą pokazałeś. I możliwe że na niej skończę :)

A to że ktoś aktywne, 4-drożne podłogowce nazywa monitorami...nieważne czy Ania czy Kasia...jak ładna, zgrabna, chce i...lubi, to niezależnie od nazwy - noc powinna być rewelacyjna :)

Nic takiego nie zauważyłem na APS IO (nie mają podbicia i zdecydowanie nie grają ostro).

Przenikliwe, męczące granie to prezentują kolumny z uśmiechem dyskoteki.

Więc tutaj pozwolę sobie mieć zupełnie odmienne zdanie :)

Pozostańmy więc przy odmiennych zdaniach. Swoje opieram na tym, że:

1. uważam że w nieuprawniony sposób zakładasz że "uśmiech dyskoteki" to podbicie basu i sporanu. A dla mnie - w klasie kompetentnych projektów - to lekkie cofnięcie środka, bez podbijania czegokolwiek.

2. Przenikliwość jednak kojarzę ze środkiem pasma, nie sopranem. ten ostatni może świszczeć, syczeć, gwizdać...ale być przenikliwy? Przenikliwa to trąbka jest albo harmonijka ustna, sam środek i góra...środka :) Więc nie wiem jak wycofany środek może Ci "przenikać".

3. Wszelkie ustawienia "relaksacyjne" polegają na zdecydowanym wycięciu litery V z centralnym punktem na 1KHz. Więc coś tu się nie zgadza. Albo tak jest relaksacyjnie, albo "przenikliwe, męczące granie".

4. last, bun no least - posiadam takie coś, jak cyfrowy korektor akustyki i mikrofon pomiarowy. Twojego zdania nie zamierzam na siłę zmieniać, jeśli jednak zechcesz i mieszkasz blisko - to mogę wpaść z tym ustrojstwem, zmierzymy i sam się przekonasz - kiedy jest przenikliwie, kiedy miękko - wszystko widać na wykresach. Przy okazji dowiesz się sporo o pomieszczeniu w którym grasz.

Kilku znajomych już się dowiedziało że mają "dziury" w paśmie głębokie na 15dB, z których istnienia nie zdawali sobie sprawy...

a na pewno dowiesz się gdzie masz niechciane wytłumienia a gdzie niechciane "piki". No chyba że masz już pomierzoną i stosownie do pomiarów skorygowaną salę odsłuchową. Wtedy - raczej nie ma sensu :)

Jancio

Projektanci kolumn wiedzą że ludzie (nie wszyscy ... Ci wymagający na prawdę DOBREGO brzmienia już nie) mając dawniej EQualizery ustawiali je w "V" otrzymując syki wysokich tonów i nienaturalne basisko - to brzmi po prostu atrakcyjnie (dla ... "pospólstwa"?), jak przesycone do granic możliwości kolory na TV często LCD w markecie. Ale jest to wybitnie nienaturalne.

Nie. Pierwsze co zrobiłem po zakupie LCD-ka to kalibracja kolorymetrem, a dźwięk...mierzę mikrofonem pomiarowym.

Zwyczajnie, mam wrażenie - generalizujesz i piszesz jak to sobie wyobrażasz a nie jak jest.

Ludzie mając dawniej EQ, owszem, najczęściej robili je sobie w V (acz widziałem też odwrócone V, naprawdę, właściciel był przekonany że od wysokich i niskich przepalają się głośniki :).

Ale nie dlatego, że miało syczeć. Głównie dlatego - że altusy i altony - które się z trudem zdobywało, a ich główną zaletą było że...w ogóle były - miały obrzydliwie brzmiący środek, a PRL-owskie wzmacniacze z tamtych czasów też nie należały do orłów niskich zniekształceń i wysokich współczynników tłumienia.

Nie mówiąc o źródłach którymi były taśmy magnetofonowe, radio lub przypadkowo tłoczone analogi odtwarzane na przypadkowych gramofonach ze zjechanymi wkładkami.

Wszystko to do spóły powodowało że dźwięk bez korekcji był zamulony, pozbawiony dynamiki i z paskudnym środkiem.

Korekcja to była samoobrona przed tym syfem(przepraszam sentymentalnych miłośników vintage, ale ja naprawdę pamiętam jak to było).

Odsłuch na kolumnach z uśmiechem dyskoteki wcale nie sprawia że dźwięk jest zgodny z fizjologią człowieka - WRĘCZ PRZECIWNIE

Nagrania są realizowane na neutralnych kolumnach (bez podbić) i na nich realizator tak ustawia proporcje by były naturalne. Kiedy słuchasz takich nagrań na "fizjologicznych" kolumnach jak je nazywasz (z podbitym basem i sopranami), otrzymujesz NIENATURALNIE podbity bas i soprany.

My chyba mówimy o dwóch różnych zjawiskach. Ja mówię o fizjologicznym ukształtowaniu krzywej częstotliwości, Ty mówisz, mam wrażenie - o sytuacji 100Hz +10dB, 1KHz -10dB, 16KHz +10dB - głęboka litera V.

A ponieważ jeden obraz więcej wart niż 1000 słów - ja mówię o tym :

Ukryta Zawartość

Ustalmy nomenklaturę. Czy to dla Ciebie jest uśmiech dyskoteki? Schlebianie tanim gustom? Określ się proszę.

I jeszcze jedno. Piszesz :

"Nagrania są realizowane na neutralnych kolumnach (bez podbić) i na nich realizator tak ustawia proporcje by były naturalne."

Zapomniałeś dodać, że robi to, bo słucha najczęściej na monitorach bliskiego pola lub słuchawkach.

Gdybyś poczytał o ich pracy - wiedziałbyś że ostateczne odsłuchy robi się już w "symulacji pokoju mieszkalnego", i wprowadza ostateczne korekty.

Na wszystkich forach odradzają używania takich monitorków czy słuchawek do ostatecznego masteringu.

Nikt nie poleca ich do słuchania w domu.

Wiesz może że tłumienność fal jest odwrotnie proporcjonalna do ich długości?

Oznacza to - że im dalej od głośników - tym mniej góry słyszymy.

Koleś w studio - siedząc metr od liniowo grających monitorów bliskiego pola - słyszy inne proporcje góry do dołu niż słuchacz w swoim salonie - w odległości 4m od kolumn. Ten ostatni - aby mieć to samo co ten koleś w studio - powinien mieć lekko podniesioną górę, im dalej tym bardziej.

Ponieważ w porządnych kolumnach nie podbijamy - co najwyżej tłumimy - to logiczne, rozsądne i zgodne z wiedzą o akustyce jest- aby lekko obniżyć średnicę. A ponieważ na to się nakłada fakt, że pomieszczenia mieszkalne to nie wytłumione studio i że słuchamy ze średniej odległości kolumn raczej dalekiego pola, interferencje mogą znosić długie fale - i słuchamy różnej muzyki - to warto lekko podkreślić niższe basy.

I owszem, większość z nich przesadza i to grubo z tym basem.

Nie moja (ani psychoakustyki) wina.

Nota bene - poprzednio miałem taką charakterystykę :

Ukryta Zawartość

Jak byś to ocenił? Uśmiech dyskoteki? Mają :

Zrównoważenie 250Hz-8kHz [dB] +/-1 i jedyny "pik" od bas refleksu, korygowalny regulowaną zatyczką do BR.

IMO jak na pasywki zjawiskowo, do tego naprawdę niekiepskie głośniki.

Teraz mam :

Ukryta Zawartość

O te już pytałem wcześniej...

Jak sądzisz, po wykresach - jak grają? Które byś wybrał, gdybyś musiał któreś z nich?

Dobrej klasy głośnik 20cm-30cm będzie schodził po prostu jeszcze niżej (APS AEON - 22cm) :)

Będzie schodził niżej i z mniejszymi zniekształceniami niż mniejszy. Pod warunkiem że różnią się tylko wielkością, nie kształtem czy materiałami.

Poza tym Twierdzisz że 42 Hz to jeszcze nie jest niski bas -

- masz prawo do własnej definicji "niskiego basu", nie mniej jednak weź pod uwagę że niestety przy takim spadku jak -2 dB wzgl. średniego SPL to nawet nie kończy wiele podłogówek

No wiesz. od 20Hz zaczynają się dźwięki. Poniżej - niesłyszalne (acz odczuwalne) infradźwięki. Skoro basem określa się zwykle 50-250hz, to co jest w przedziale 20-50? superniski bas? Kontrabas kończy na ok 40hz. Kotły (najniższa harmoniczna) to jakieś 30. Plus dźwięki syntetyczne też często w tym przedziale hulają.

Chyba nie ma ścisłej definicji "niskiego" - ja rozumiem że skoro mówi się "bas" i "niski bas" - to ten niski jest od początku pasma do często występujących - a na 50Hz poza przydźwiękiem z sieci elektrycznej to już bardzo dużo się dzieje.

Jancio

Jancio,

czy dobrze zrozumiałem - wydaje Ci się, ze nie ma różnic w brzmieniu wzmacniaczy o ile to są "łatwe 8-omówki"?

Nie tak łatwo.

Po pierwsze - tranzystorowych wzmacniaczy. Lampowce to inna bajka i własna kategoria.

Po drugie - poprawnie zbudowanych i sprawnych wzmacniaczy. Precyzując - takich, które w pomiarach wykazują zniekształcenia THD+N poniżej progu słyszalnego, charakterystykę (co najmniej 20Hz-16.000Hz) mają płaską jak stół, przesłuchy międzykanałowe poniżej słyszalnych, współczynnik tłumienia >50 dla 8ohm

Któtko mówiąc - jeśli w pomiarach różnic(słyszalnych) nie ma, to ich nie ma. A jeśli je słyszymy - to pomiary z łatwością to wykażą.

Co jest do udowodnienia, i udowadniano to wielokrotnie(w tym polegli na tym również Ci co za wszelką cenę chcieli udowodnić że "w pomiarach nie widać, a każdy, nawet (prawie) głuchy to usłyszy. Najzagorzalsi "słyszący" z tego forum to byli. lepszego dowodu - można szukać - ale chyba nie trzeba, materiału dowodowego aż nadto).

Jeśli tak zrozumiałeś - to dobrze zrozumiałeś.

Jancio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jancio porównaj, to co ci się tak strasznie podobało:

Ukryta Zawartość

a tutaj to co posiadam w domu:

Ukryta Zawartość

Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? ;)

Pozdrawiam ciepło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

A ponieważ jeden obraz więcej wart niż 1000 słów - ja mówię o tym :

Ukryta Zawartość

Ustalmy nomenklaturę. Czy to dla Ciebie jest uśmiech dyskoteki?

Są to równe kolumny, z niepodbitym basem (+-2 dB do kilkunastu khz - jak na "Hi-Fi" bardzo równe) , jednak mają nieco podbite najwyższe rejestry, ale niewiele (razem z podbitą górą na tym samym krańcu mieszczą się w granicach +-3 dB). Są to pomiary na wprost, więc przy odpowiednim skręceniu do słuchacza nie zdziwił bym się gdyby dało się uzyskać +-2 dB w całym paśmie.

Krótko - równe kolumny, z najwyżej lekko błyszczącą górą (tego się nie odbiera jako typowe podbicie sopranów)

I to, rozumiem jest argument za tym że te małe pierdziawki z 6'5''midwooferami o których wcześniej była mowa, nie wyglądaja plastikowo i nie nadają się tylko do odsłuchów z bliska?

Jasne, możesz mi pokazać jeszcze lexusa na dowód że corsa jest luksusowym samochodem idealnym na długie trasy, ale pewnie tak samo nie łyknę takiej argumentacji.

Wcześniej była mowa o monitorach bliskiego pola, podczas gdy Ty szukasz czegoś optymalnego do odsłuchu dalekiego pola, więc z kilku metrów (małe monitorki nie bardzo wyrobią z dostatecznie dużym SPL na większym dystansie, przy głośniejszym odsłuchu).

ps. małe pierdziawki Focal Solo 6be nie wyglądają plastikowo ... podobnie jak APS IO z "drewnianą" okleiną

Precyzując - takich, które w pomiarach wykazują zniekształcenia THD+N poniżej progu słyszalnego, charakterystykę (co najmniej 20Hz-16.000Hz) mają płaską jak stół, przesłuchy międzykanałowe poniżej słyszalnych, współczynnik tłumienia >50 dla 8ohm

Nie no ... nie przesadzajmy ... przyzwoity wzmacniacz to ma char. równą jak stół do daleko ponad 40 khz (Denon PMA 710 +-0,1 dB to ma gdzieś tak od 20 hz do 60 khz ... przy spadku +- 1 dB to pokrywa 10Hz-100 000 Hz

Tak samo wsp. tłumienia ... 50 to tak dla 4 Ohm by wypadało mieć, a nie 8 Ohm. (ww. Denon ma 66 dla 4 Ohm)

Tyle że te pomiary nie pokazują co się dzieje po podłączeniu kolumny, której impedancja lata jak szalona - więc ten temat lepiej zamknijmy.

Ukryta Zawartość

A możesz napisać DLACZEGO z góry wiesz że ampli KD zagra "trzykrotnie gorzej" niż wzmacniacz stereo?

Bardzo mnie ciekawi - na czym opierasz to założenie, przedstawione jako pewność?

Z pomiarowego punktu widzenia - typowy ampli KD różni się od typowego wzmacniacza stereo tylko jednym, jedynym parametrem (i nie jest to liczba końcówek ani cena :) - a ten parametr ma znaczenie tylko przy 4 i mniej omowych kolumnach o "trudnym" przebiegu impedancji. Pechowo - większość tanich kolumn (a zwłaszcza tych "do kina domowego") niestety tak ma.

Jancio

Gratuluję dobrego samopoczucia i optymizmu w kwestii posiadanego sprzętu; jest to wszak bardzo ważne (najważniejsza to przyjemność ze słuchania muzyki). Doradzam jednak więcej pokory w obiektywnej ocenie jego właściwości brzmieniowych.

Jeśli robiłeś porównanie nowego ampli i wzmacniacza stereo za np. 2000 - 3000 czyli w podobnym przedziale cenowym (marki nie mają większego znaczenia) i grały dla Ciebie tak samo to ponownie gratuluję optymistycznego spojrzenia na świat.

Drodzy forumowicze mam taki problem,a mianowicie-bardzo podobaja mi się przyśpiewki łowickie,i nie mam

pojęcia jakich kolumn do nich szukać.Czy ktoś mógłby mnie po prostu wskazać jakie powinienem używać kolumny

do tego rodzaju mużyki.Z góry serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Drodzy forumowicze mam taki problem,a mianowicie-bardzo podobaja mi się przyśpiewki łowickie,i nie mam

pojęcia jakich kolumn do nich szukać.Czy ktoś mógłby mnie po prostu wskazać jakie powinienem używać kolumny

Drogi Stary Audiofilu - to akurat jest proste.

Kolumny muszą być w paski - najlepiej... łowickie.

Proponuję coś ze stajni SF.

Redakcja.

>>Jancio

Skoro umiesz czytać charakterystyki, to powinieneś mieć te kolumny

Ukryta Zawartość

Idealny przebieg z lekką korekcją fizjologiczną w okolicach 1kHz czyli tam gdzie jest najczulszy słuch.

Tak idealne charakterystyki miały niegdyś Altusy z lat 70 i 80.

Ukryta Zawartość

Drogi Stary Audiofilu - to akurat jest proste.

Kolumny muszą być w paski - najlepiej... łowickie.

Proponuję coś ze stajni SF.

Redakcja.

Wiedzialem,że jak Łowicz wymieniony.........to musi być cos ze stajni))

>>Jancio

Ukryta Zawartość

Idealny przebieg z lekką korekcją fizjologiczną w okolicach 1kHz czyli tam gdzie jest najczulszy słuch.

Raczej 2-3 Khz ;) Poza tym idealny to ten przebieg nie jest ... nie mieści się w granicach +-2 dB nawet.

Jancio zapewne zdaje sobie sprawę, że balans tonalny to nie wszystko ;)

Ukryta Zawartość

Balans tonalny balansem tonalnym jak to się ładnie u nas mówi ;] Ale co ze wszelkimi rodzaju smaczkami? Z wybrzmieniami, ze złocistą górą i ciemnym jak smoła basem? Gdzie czerwona jak rozgrzane żelazo średnica? :)

Do tego ciepłe kolumny nie powinny być jednocześnie kluchowate, tutaj ukłon w stronę dynamiki.

Bas też nie może być rozlazły więc oprócz głębokiego jak studnia dołu trzeba doliczyć jego szybkość i precyzję.

Średnie tony maja upajać i karmić swoimi rejestrami nasze głodne uszy. A wysokie tony od czasu do czasu zaszklić się niczym bursztynek na plaży ;]

Muzyka ma płynąć i uspokajać, relaksować i cieszyć. Jednocześnie fascynować i dawać poczucie satysfakcji.

Czy takie kolumny istnieją???

Gdzie i za ile? Ja pytam się.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Gratuluję dobrego samopoczucia i optymizmu w kwestii posiadanego sprzętu; jest to wszak bardzo ważne (najważniejsza to przyjemność ze słuchania muzyki). Doradzam jednak więcej pokory w obiektywnej ocenie jego właściwości brzmieniowych.

Jeśli robiłeś porównanie nowego ampli i wzmacniacza stereo za np. 2000 - 3000 czyli w podobnym przedziale cenowym (marki nie mają większego znaczenia) i grały dla Ciebie tak samo to ponownie gratuluję optymistycznego spojrzenia na świat.

Tak myślałem. Ani słowa merytorycznie, żadnego konkretu. Żadnej odpowiedzi na postawione pytanie.

Zamiast tego - standard tego forum. Przyjęcie postawy "życzliwego mentora, pobłażliwego trenera".

Pokora to postawa godna sługi uniżonego, jednostki potrzebującej pana i władcy. Daruj więc sobie doradzanie tego obcym ludziom.

Lubisz rozmawiać w pozycji klęczącej - proszę bardzo, nic mi do tego. Ale mnie w to nie wciągaj.

Na koniec - obiektywne to są pomiary i ślepe testy. Każde porównanie jawne/odsłuch otwarty - z definicji są obarczone subiektywizmem.

Włączanie pokory w odsłuch i ocenę wręcz jakikolwiek obiektywizm uniemożliwia.

A jeśli zdecydujesz się jednak odpowiedzieć na pytania zadane wcześniej, zapraszam do dyskusji.

Bez pokory. Rzeczowe argumenty w zupełności wystarczą.

Jancio

Stary Audiofilu,

Skoro od lat piszesz tutaj w tonie "synergia, dzieci, klocki umieć poskładać żeby grało, ja się znam i chętnie pomogę", to albo zapomniałeś że jesteś ekspertem, albo usiłujesz wysilić się na zjadliwą ironię.

W tym pierwszym przypadku polecam wizytę u lekarza a nie na forum audio; w drugim - jako że całkiem Ci z tym nie idzie, to jakieś warsztaty, może poczytaj jak to robią ci co potrafią, ostatecznie odpuść.

Nie każdy może, tak to już jest.

Mam nadzieję że pomogłem i również pozdrawiam. Bardzo serdecznie.

Jancio

>>Jancio

Ukryta Zawartość

A Ty umiesz? Jeśli tak, to zgodnie ze swoim własnym argumentem powinieneś je mieć.

Mnie nie interesują kolumny 2 ani 2.5 drożne, taki kaprys i pisałem o tym.

Poza tym lubię przepłacać za głośniki, za te nic nie znaczące dla prawdziwych audiofilów dobroci, impedancje, dystorsje i inne takie - żeby były jak najlepsze.

STX-y mi nie pasują, zostawiam je tym którzy decydują się na zakup wyłacznie na podstawie odsłuchów (oczywiście obiektywnych i z pokorą, jak mnie pouczono).

Jakbyś odsłuchał(może już?) - daj znać co tam w świecie STX-a słychać.

Jancio

Ukryta Zawartość

Tak myślałem. Ani słowa merytorycznie, żadnego konkretu. Żadnej odpowiedzi na postawione pytanie.

A jeśli zdecydujesz się jednak odpowiedzieć na pytania zadane wcześniej, zapraszam do dyskusji.

Bez pokory. Rzeczowe argumenty w zupełności wystarczą.

Jancio

Nie przekonam przekonanych. To tak jak "dyskusja" z Artonem55 o wyższości wielokanału nad stereo, albo z ilDottore o "śmierci CD". Albo "dyskusje" z ortodoksyjnymi kablarzami. Strata czasu. Mają pewne założenia, których dosyć zajadle bronią. Ok.

Moim zdaniem, oględnie mówiąc - błądzisz (zbyt duża pewność siebie, zbyt duże przywiązanie do cyfr i wykresów; to drugie zresztą zgubiło wielu), ale szczerze mówiąc nie mam najmniejszej ochoty Cię do czegoś przekonywać. Twoja sprawa.

Tego typu "merytoryczne dyskusje" raczej nie są zabawne i pouczające. Niejednokrotnie się o tym przekonałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.