Skocz do zawartości
IGNORED

serwer muzyczny- jak nim sterować?

pablo31

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stoję przed następującym dylematem.

Chcę postawić serwer muzyczny ale bez monitora i bez myszki. Komputer powinien pracować non-stop.

Za pilota powinien służyć iPad.

Czy ktoś z Was jest w stanie mi doradzić jaka aplikacja będzie najlepsza do kontrolowania serwera?

Próbowałem TeamViewer'a ale nie spełnił on moich oczekiwań.

Bardzo liczę na Waszą pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/87329-serwer-muzyczny-jak-nim-sterowa%C4%87/

Witam,

Stoję przed następującym dylematem.

Chcę postawić serwer muzyczny ale bez monitora i bez myszki. Komputer powinien pracować non-stop.

Za pilota powinien służyć iPad.

Czy ktoś z Was jest w stanie mi doradzić jaka aplikacja będzie najlepsza do kontrolowania serwera?

Próbowałem TeamViewer'a ale nie spełnił on moich oczekiwań.

Bardzo liczę na Waszą pomoc.

Polecam xbmc na serwer i aplikacje do kontoli xbmc na ipad lub webowy kontroler xbmc. Jeżeli serwer jest na linuxie to ssh + mocp (sam używam i jestem zadowolony).

Polecam xbmc na serwer i aplikacje do kontoli xbmc na ipad lub webowy kontroler xbmc. Jeżeli serwer jest na linuxie to ssh + mocp (sam używam i jestem zadowolony).

Jeżeli używasz linuksa, to polecam wypróbować serwer dźwięku mpd i jako klientów gmpc na linuksa/windowsa i MPDroid na Androida. Ja tak słucham muzyki już trzeci rok i jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Służę pomocą przy konfiguracji mpd.

Jeżeli używasz linuksa, to polecam wypróbować serwer dźwięku mpd i jako klientów gmpc na linuksa/windowsa i MPDroid na Androida. Ja tak słucham muzyki już trzeci rok i jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Służę pomocą przy konfiguracji mpd.

W moim wypadku serwer podpięty jest do projektora i xbmc poza muzyką odtwarza też filmy. mpd nadaje się tylko do muzyki

i ma jedną wielką wadę "resamplowanie" do 44,100 16bit (można ustawić inaczej, ale to bez sensu). Jak masz gęste formaty to do daca poleci obcięte. Jest fork mpd o nazwie mpd-mk, który posiada opcje auto_resample "no". Moim zdaniem serwer muzyczny spełnia swoje zadanie tylko wtedy gdy nie ingeruje zapisany materiał i po prostu odczytuje zapisane dane i transportuje cyfrowo do daca. Dla mnie tylko do muzyki swoją rolę idealnie spełnia moc player.

Kilka sprostowań dotyczących mpd (żeby nie odstraszać ludzi od tego świetnego skądinąd softu) :

- mpd nie ma problemu z odwarzaniem "bit-perfect" (testowane do 192/24 włącznie)

- mpd nie resampluje z automatu - może resamplować, gdy sprzęt nie obsługuje odtwarzanego formatu

- mpd-mk było forkiem z mpd, wg tego linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obecne mpd powstało z mpd-mk

- opcja auto_resample jest dostępna w oficjalnym mpd

- ustawienie auto_resample="no" _włącza_ resamplowanie w mpd (zamiast resamplowania np. w sterownikach ALSA)

Żeby nie było całkiem offtopowo :

Software do sterowania mpd na ipad-a :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie testowałem).

Wątek się chyba nadaje do przeniesienia do "PC Audio".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kilka sprostowań dotyczących mpd (żeby nie odstraszać ludzi od tego świetnego skądinąd softu) :

- mpd nie ma problemu z odwarzaniem "bit-perfect" (testowane do 192/24 włącznie)

- mpd nie resampluje z automatu - może resamplować, gdy sprzęt nie obsługuje odtwarzanego formatu

- mpd-mk było forkiem z mpd, wg tego linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obecne mpd powstało z mpd-mk

- opcja auto_resample jest dostępna w oficjalnym mpd

- ustawienie auto_resample="no" _włącza_ resamplowanie w mpd (zamiast resamplowania np. w sterownikach ALSA)

Żeby nie było całkiem offtopowo :

Software do sterowania mpd na ipad-a :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie testowałem).

Wątek się chyba nadaje do przeniesienia do "PC Audio".

Racja, sprawdziłem nowe mpd. Działa bardzo fajnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadza się, używam mpd od dłuższego czasu (na Popcorn Hour A-110) i działa dobrze. Czasami się lekko zacina przy rozpoczęciu odtwarzania pierwszego utworu z listy (czyli przy buforowaniu), ale wynika to ze stosunkowo słabego procesora w moim A-110. W nowszych rozwiązaniach powinno działać bezproblemowo.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.