Skocz do zawartości
IGNORED

Gaz łupkowy w Polsce

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

Mamel

Nie zdajesz sobie nawet sprawy jaka jest roznica technologiczna pomiedzy polskim przemyslem wiertniczym a polnocnoamerykanskim.

Tu nie chodzi o patenty, trzeba miec jeszcze sprzet, zaplecze technologiczne cale 'know-how' no i najwiekszy problem wysoko wykwalifikowana sile robocza (w tym inzynierow). Tutaj standardem jest od lat np. wiercenie horyzontalne odwiertow z dlugoscia horyzontalnych segmentow po kilkaset metrow wzwyz). Bez obcej technologii, sprzetu i fachowcow nie ma najmniejszych szans na to.

To nie sa jakies pionowe odwierty po 2 czy 3km kolo Bochni wiercone tygodniami (wiem cos o tym).

a jaki jest problem ściągnąć sztab ludzi fachowców od odwiertów? trzeba im sporo zapłacić to przyjadą ale będą robili dla nas a nie dla nich

Focal + Naim

Ja myślę, że środowisko degraduje, ale... wydobycie gazu niełupkowego.

Wiecie jakie dziury taki wydobyty gaz zostawia w ziemi!?

Powinniśmy zaprotestować za naszej prezydencji w UE o zaprzestanie wydobycia gazu ziemnego przez Rosję!!

Grzegorz o jakich dziurach mowisz? Raczej kawerny. Zalezy od zloz (skal). Nie kazdy otwor sie np. kwasuje. Poza tym widziales kiedys odwiert gazowy? Po zakonczeniu produkcji i rekultywacji nie ma prawa nic tam zostac (poza tabliczka i malym 'nagrobkiem'). Otwor jest zarurowany (czesto kilkakrotnie) jeszcze przed produkcja, rury zacementowane, na gorze korek cementowy (albo mech.). Na dodatek horyzonty produkcyjne (jesli sa) tez sa odizolowane. Jesli wszystko zostalo przeprowadzone zgodnie z wytycznymi Urzedu Gorniczego (mam nadzieje ze cos takiego jeszcze istnieje) to nie ma prawa byc zadnych zniszczen.

widzialem taki otwor.tylko rozkopane gliniane rozjedzone pole i pozostalosci po domkach obslugi.Nic wielkiego.Filmy ktore puszczają jacys idioci nie obrazuja niczego.ani skali zniszczen,ani procentowego udzialu do calego obszaru wydobywczego.Moga to byc marginalne klopoty a na dodatek wynikajce z wczesnych lat eksploatacji kiedy jeszce wiele bylo spraw rozpracowywanych.gdyby sie zaprzec to tez mozna pokazac np szyby ktore sie nie udaly, wywalilo rope ktora sie zapalila, narobila szkod.ale to jest mARGINES WOBEC SKALI WYDOBYCIA.nawet wielka polityka wobec braku energii spokojnie zostanie wyeliminowana i nikt nie bedzie sie przejmowal jakimis francuzami.zamiast zamrazac zloza na wieki lepiej w miedzyczasie podgladac wielkich i sprobowac przejac interes i pomysly.

Nie zdajesz sobie nawet sprawy jaka jest roznica technologiczna pomiedzy polskim przemyslem wiertniczym a polnocnoamerykanskim.

Tu nie chodzi o patenty, trzeba miec jeszcze sprzet, zaplecze technologiczne cale 'know-how'

Ty też nie czytałeś? - to znajdź fragment gdzie zachodni partner zleca Polakom wykonanie prac rozpoznawczych, odwiertów, etc. za pieniądze zleceniobiorcy, zapłaci jak ... będzie miał/chciał (?)

oczywiście nasi nie maja potrzebnego know-how więc ściągają i płacą by wykonać zlecenie - nie paranoja?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

chlopie to tak jakby faceci z nasa zlecili nam wybudowanie promu kosmicznego..walnji sie sloiczkiem w leb to moze wrocisz do rownowagi.i pionu.

to właśnie dokładnie znaczy, a my to łykamy, cuś tu kumasz?

ja wiem, że jest taki rodzaj ludzki który odpowiada pytaniem na pytanie

ale skoro kumasz, podziel się wiedzą, pliiiiz

ty zawsze musisz miec sensacje na noc??My rozpoznajemy to na co mamy pieniadze i sprzety a reszte dajemy do rozpoznania innym ktorzy maja technologie i pieniadze.

moim zdaniem cała ta technologia to jest "pic na wodę" dla dojenia kasy z lamerskich prowincji jaką jest polska , generalnie ta technologia polega na tym robisz odwiert na głębokość odpowiedniej porowatej skały zawierającej gaz,, wpierdzielają "rozpuszczalnik" czyli miksturę czary mary kwasów etc i cysternami kwasu w obiegu zamkniętym na górze tylko ją rozpuszczają, potem odsysają rozpuszczony gaz i wsio wielkie mi halo a co kwasu zostanie tam na dole to tym się nie martwią bo oni tu nie będą żyli , więc dla mnie ta technologia takie mocne słowo ,,, natomiast z gówna zrobić "nano" granat albo elektrownię to już coś to jest techologia!

cały gaz łupkowy powinni zostawić w spokoju i olać sprawę, ale nasz nadmuchany prezio jeden z drugim wywietrzą "wielka biznes" z przyjaciółmi z hameryki mimo że nasze dostaną mniejszy kawałek i wielki burdel bo zabawie , teraz są piękne hasła -- polska uniezależni się energetycznie !! bla bla bla, gdyby miała to zrobić to powinna myśleć przyszłościowo i w tym kierunku podążać wcześniej a nie kupować od każdego po każdej cenie, nigdy nie myśleli o zapewnieniu dobrej dywersyfikacji ale teraz mają szansę !! prezio pokaże polakom jakie mają skarby w glebie tylko jestem pewien że polacy ni kuta nie odczują spadku cen gazu!

Focal + Naim

jednak to wiertlo trzeba zakrecic o 90 stopni i w poziomie tluc kilometry razem z rurami.taki sobie zarcik.a sklad to nie kwas.to mikstura robiona przez dziesiec lat.sprzet uzywany przez polakow do tradycyjnych odwiertow to tez wysoka technologia zachodnia i byla radziecka.nasza polska juz padla z upadkiem rp.

ta technologia to materialy czyli ich jakosc a wiec wytrzymalosc .

ty zawsze musisz miec sensacje na noc??My rozpoznajemy to na co mamy pieniadze i sprzety a reszte dajemy do rozpoznania innym ktorzy maja technologie i pieniadze.

Dokladnie. Glupota byloby z tego nie skorzystac i powielac bledy ktore inni dawno juz skorygowali. Jesli cala ta operacja z gazem lupkowym ma byc sukcesem to musi byc to na bardzo duza skale (chocby dlatego ze ceny na gaz ziemny sa najnizsze od lat). I polski przemysl naftowy poprostu nie da rady. Podajesz jakies przyklady patentow. Przemysl naftowy to jest wielki 'business'. Jak wielki?

W samej tylko Kanadzie w 2005 (czyli kiedy bylo dosc dobrze) wykonano 25000 odwiertow (czyli zaczynano wiercic okolo 100x/dzien).

I nawet tutaj brakowalo sprzetu, ludzi (o fachowcach nie wspomne).

moim zdaniem cała ta technologia to jest "pic na wodę" dla dojenia kasy z lamerskich prowincji jaką jest polska , generalnie ta technologia polega na tym robisz odwiert na głębokość odpowiedniej porowatej skały zawierającej gaz,, wpierdzielają "rozpuszczalnik" czyli miksturę czary mary kwasów etc i cysternami kwasu w obiegu zamkniętym na górze tylko ją rozpuszczają, potem odsysają rozpuszczony gaz i wsio wielkie mi halo a co kwasu zostanie tam na dole to tym się nie martwią bo oni tu nie będą żyli , więc dla mnie ta technologia takie mocne słowo ,,, natomiast z gówna zrobić "nano" granat albo elektrownię to już coś to jest techologia!

cały gaz łupkowy powinni zostawić w spokoju i olać sprawę, ale nasz nadmuchany prezio jeden z drugim wywietrzą "wielka biznes" z przyjaciółmi z hameryki mimo że nasze dostaną mniejszy kawałek i wielki burdel bo zabawie , teraz są piękne hasła -- polska uniezależni się energetycznie !! bla bla bla, gdyby miała to zrobić to powinna myśleć przyszłościowo i w tym kierunku podążać wcześniej a nie kupować od każdego po każdej cenie, nigdy nie myśleli o zapewnieniu dobrej dywersyfikacji ale teraz mają szansę !! prezio pokaże polakom jakie mają skarby w glebie tylko jestem pewien że polacy ni kuta nie odczują spadku cen gazu!

Mikson

Nie obraz sie ale twoja opinia o wiertnictwie wypisz wymaluj jaka ja ja pamietam z lat 80-tych z PRL. Takie to proste, 'gniotsa nie lamiotsa'.

jackk, jeśli masz się za tak trzeźwego kontestatora to powinno Ci zaświtać, że w tym temacie padło tylko jedno rozsądne zdanie - mulsa

"nie mogli z tym spokojnie poczekać..." no może nie 20 lat

wiec nie podniecajcie się niezdrowo i by zrozumieć trend działania władzy, skupcie się na kilku nowych przepisach prawa GG

jackk, jeśli masz się za tak trzeźwego kontestatora to powinno Ci zaświtać, że w tym temacie padło tylko jedno rozsądne zdanie - mulsa

"nie mogli z tym spokojnie poczekać..." no może nie 20 lat

wiec nie podniecajcie się niezdrowo i by zrozumieć trend działania władzy, skupcie się na kilku nowych przepisach prawa GG

Nie bardzo rozumiem kto mialby czekac? Jest gospodarka wolnorynkowa? Ktos chce wydobywac bituminy/gas. Prosze bardzo. Spelnia normy (wszelakiej masci), dostaje pozwolenie, placi podatki i 'royalties' panstwu - w czy problem? Epoka eksperymentu socjalistycznego sie skonczyla na szczescie.

Agencyje podają, ze można do 40kpln wyciągnąć jako najemny.za dyche sie zaciągne.znam sie na czymś.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

japier..

dostaje pozwolenie za 30mln (sprzaedaje za 130)

płaci podatki (gówno płaci a przez 3 lata nic)

nie rekultywuje terenu, nie odpowiada z bilans wodny

decyduje o wywłaszczeniach i cenie wykupu

.....

chyba potrzebny lekarz

"Epoka eksperymentu socjalistycznego sie skonczyla na szczescie" - w mózgach zrobiła swoje

japier..

dostaje pozwolenie za 30mln (sprzaedaje za 130)

płaci podatki (gówno płaci a przez 3 lata nic)

nie rekultywuje terenu, nie odpowiada z bilans wodny

decyduje o wywłaszczeniach i cenie wykupu

.....

chyba potrzebny lekarz

"Epoka eksperymentu socjalistycznego sie skonczyla na szczescie" - w mózgach zrobiła swoje

Dobra, w pyskowki sie nie bawie. O ekonomicznych i politycznych aspektach wypowiadac sie nie bede bo juz tam nie mieszkam. Ale nie probuj ze mna dyskutowac na tematy 'wiertniczo-eksploetacyjne/wydobywcze' bo nie masz o nich zielonego pojecia.

Tak czy tak pozdr

Powinniśmy zaprotestować za naszej prezydencji w UE o zaprzestanie wydobycia gazu ziemnego przez Rosję!!

Grzegorz o jakich dziurach mowisz?

Na żartach się nie znacie...?

Choć tak na logikę:

Jeśli gaz jest pod ciśnieniem to rozpycha skały.

Jeśli go już nie ma, to jak zachowują się skały?

Przypomnę, że powyższe dotyczy gazu tradycyjnego, tudzież ropy...

Choć tak na logikę:

gdybyś obejrzał linka fakty i mity gazy łupkowego z poprzedniej strony to byś wiedział :)

generalnie albo zostaje tam kwas albo go wypłukują wodą i zostaje woda, albo samoczynnie woda z innego uskoku tam wchodzi i złoża pitnej wody ulegaj a skażeniu także temat typu całkowicie bezpieczne totalnie nie istnieje tu nie chodzi o sam gaz który potem przechodzi do wody tylko o całym syfie który bardzo nisko zostaje i potem przenika wyżej i robi się nie ciekawie, polecam obejrzeć geologowie o tym mówią oraz też o tym że odwierty badawcze i szacowanie gazu łupkowego w polsce były dokonane w 70latach i doskonale wiedzieli co mamy, po 89 część tych informacji wyciekło do wielkich korporacji które ostrzyły sobie zęby i wiedziały że zbiją na tym kasiore , teraz następuje sprzedawanie za bezcen dostępu koncesje do wydobywania co nie gwarantuje dodatkowo niskich cen dla polski tego gazu , to jakaś paranoja wszyscy zbiją mamonę wyjadą a u nas zostanie ryzyko skarzenia wód i nikt u nas nie odczuje spadku cen gazu na bank ! stawiam swoje klejnoty że tak będzie!

Focal + Naim

gdybyś obejrzał linka fakty i mity gazy łupkowego z poprzedniej strony to byś wiedział :)

generalnie albo zostaje tam kwas albo go wypłukują wodą i zostaje woda, albo samoczynnie woda z innego uskoku tam wchodzi i złoża pitnej wody ulegaj a skażeniu także ...

Pytałem o gaz tradycyjny:

...

Czyli, każde wydobycie gazu powoduje podobne szkody?

Nie ma znaczenia czy jest to gaz tradycyjny czy łupkowy...

ryzyko skarzenia wód i nikt u nas nie odczuje spadku cen gazu na bank ! stawiam swoje klejnoty że tak będzie!

jest szansa dla Polski ale wtedy masz po klejnotach :)

- jeśli wszystkie koncesje z rynku wtórnego wykupi gasprom i zablokuje wydobycie

nie

każde wydobycie jest obarczone ryzykiem przenikania w inne warstwy a najniebezpieczniejsze warstwy wody kredowej i oligoceńskiej pitnej a potem dalej oczywiście to może trwać latami ale jednak nie da się wykluczyć i zminimalizować ryzyka !!!!

więc to co prezio podaje w tv że super bezpieczna sprawa to można olać nie powiem czym,,,

urabiają opinię publiczną żeby dorwać się do łupka i go szybko tanio rozdzielić a polakom

wmówić że to dla naszego narodowego bezpieczeństwa energetycznego !!!

szykuje się największa przewała w historii polski!! tak to widzę!

Focal + Naim

Prawdopodobienstwo moze powstac jedynie w poczatkowej fazie wiercenia (kiedy otwor nie jest zarurowany a rury zacementowane). Jest i tak b. male jesli procedura jest odpowiednia.

Choć tak na logikę:

Logika to nie wszystko. Jesli znowu sobie 'jaj' nie robisz to nie da sie tego tak wytlumaczyc prosto. Miales kiedys 'pluny' na uczelni (czyli mechanike plynow/hydromechanije)?

W duzym skrocie gaz czy jego pochodna sa pod b. duzym cisnieniem wiec zajmuje ulamek procenta miejsca w porownaniu do powierzchni.

Prawdopodobienstwo moze powstac jedynie w poczatkowej fazie wiercenia (kiedy otwor nie jest zarurowany a rury zacementowane). Jest i tak b. male jesli procedura jest odpowiednia.

Logika to nie wszystko. Jesli znowu sobie 'jaj' nie robisz to nie da sie tego tak wytlumaczyc prosto. Miales kiedys 'pluny' na uczelni (czyli mechanike plynow/hydromechanije)?

W duzym skrocie gaz czy jego pochodna sa pod b. duzym cisnieniem wiec zajmuje ulamek procenta miejsca w porownaniu do powierzchni.

raczej objętości,

a pod tym ciśnieniem są raczej w stanie płynnym,

Focal + Naim

Logika to nie wszystko. Jesli znowu sobie 'jaj' nie robisz ...

Nie robię.

Jaja dotyczyły (wytłuszczone):

Bo skoro jak piszecie, jeden czort gaz zwykły a gaz łupkowy, to po co ten cały ekologiczny hałas?!

Działalność V kolumny agentury sowieckiej?....

Tak to wygląda...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.