Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning kolumn KEF IQ9

Bartek_29

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie! Jak się ktos nie zna to niech sie wypowiada, a nie pisze jakies audiofilskie dyrdymały nie majce nic wspolnego z rzeczywistoscia. Juz wam sie w glowach poprzewracalo od tych waszych kabelkow za xkilozłotych.

Dla Ciebie może dyrdymały dla innych nie, nie zachowuj się jakbyś wszystkie rozumy pozjadał.

Ok:) Spróbuje tylko muszę kupić kondensatory bo nie mam akurat takich 15uF.

Lepiej poszukaj taniego MKP lub MKT i po prostu wymień tego elektrolita. Dodanie 15u to duża zmiana oryginalnej pojemności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie, tylko sprawa dotyczy bocznikowania , zdaje się 165 uF ( to trochę dużo, jak na MKP czy MKT ), a dołożenie do 15 uF RÓWNOLEGLE to tylko 9%, grubo poniżej tolerancji wielu elektrolitów. Z czasem tracą one pojemność, więc błąd tolerancji będzie i tak malał. Co do kabli, to jak dla mnie był taki sam przeskok, jak po wymianie kondensatorów; więc efekty powinny być ewidentne. A kable wykonane były fabrycznie ze srebrzonej linki dobrej jakości - 1,5 mm2. Zwykły drucik okazał się lepszy, przynajmniej U MNIE i DLA MNIE. To wszystko dotyczy zarówno potrzeb, ucha, wrażliwości, sprzętu, a nade wszystko słuchanego repertuaru i jego jakości. Powodzenia. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z czasem tracą one pojemność

Oj tracą tracą, a ile? A no pomierzyłem swoje wyjęte z KEF-ów. I tak:

Kondensatory z deklarowanych 6uF mają:

- Z jednej kolumny 5,69uF

- z drugiej kolumny 5,90uF

Natomiast kondensatory 15uF mają:

- Z jednej kolumny 14,6uF

- z drugiej kolumny 13,7uF

Czy straciły tą pojemność czy już takie były tego nie wiem, ale wiem jak mierzyłem Jantzeny miały prawie idealnie wszystkie równe pojemnośći :)

Pozdrawiam

No i dziś kolejny dzień zmian:)

Tym razem wymieniłem rezystory w sekcji średniotonowej na Mundorf MR5

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Chciałem dać jeden 0,5 ohma 10W ale nigdzie takich nie było. Widać też że pokleiłem na stałe już dodane elementy.

Oprócz tego wymieniłem okablowanie od terminali do zwrotnicy na Sonic Link. Na sekcję niskotonową dałem AST200 a na wysoko i średniotonową AST75.

kabelkih.jpg

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Na zdjęciu można zobaczyć śmieszny seryjny kabelek od sekcji niskotonowej na wsuwki.

A tak wygląda to teraz

wkolumnie.jpg

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Wrażenia odsłuchowe - dźwięki jeszcze bardziej odeszły na boki kolumn. Nie wiem czy to zasługa coraz większego wygrzania kondensatorów czy tych zmian które dziś poczyniłem ale jest super.

To już nie są te kolumny co dwa dni temu:) Zmiany nawet głuchy by usłyszał...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja uważam że kable mają znaczenie i wyraźnie to słychać. Nie ma w tym voodoo. Od siebie polecam głośnikówki Ultralink Matrix 2 MTP-14. Kabelek niedrogi i wygodny. Bez jakiejś specjalnej magii i wygórowanej ceny.

Bartek, brawo za odwagę i determinację. Wszystkie zmiany, jakie zrobiłeś są jednoznacznie pozytywne, sam doświadczyłem tego we własnych modyfikacjach. Jedynie bocznikowania nie polecałbym. Ani na niskich, ani na średnich. Z mojego doświadczenia, bocznikujący na średnich spłaszcza scenę i wysusza barwę.

Ja uważam że kable mają znaczenie i wyraźnie to słychać. Nie ma w tym voodoo. Od siebie polecam głośnikówki Ultralink Matrix 2 MTP-14. Kabelek niedrogi i wygodny. Bez jakiejś specjalnej magii i wygórowanej ceny.

Każdy kabelek ma swoje parametry, a więc to nie magia. Czasami zastosowanie kabelka "za 100zł za metr" czyni z zestawu... Coś nie do słuchania! Kiedyś zastosowałem wysoki model Van Den Hula, gdy wydawało mi się, że cała kolumienka już zestrojona na Intertechniku za 6zł za metr... Skończyło się powrotem do Intertechnika. Po prostu trzeba by było stroić zestawy od nowa. Błędem jest zostawianie zmiany okablowania na koniec modyfikacji.

Sonic linki to kabelki zamulające, chociaż nie dziwię się, że jest lepiej niż na firmowych. Trzeba po prostu wiedzieć czego się chce:)

Wymieniłeś rezystory w filtrze średniaka, z całą pewnością wymiana cewki na powietrzną przyniesie dużo lepsze rezultaty. O kondensatorze nie wspomnę;) Jakość rezystorów dla midwoofera nie jest tak istotna dla brzmienia mida jak cewki i kondy.

Możesz się jeszcze pobawić z matami bitumicznymi (wcześniej pisałem gdzie) i dołożeniem gąbek w strategicznych miejscach.

Załączam zdjęcie kef 201 jako inspirację.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedynie bocznikowania nie polecałbym. Ani na niskich, ani na średnich. Z mojego doświadczenia, bocznikujący na średnich spłaszcza scenę i wysusza barwę.

No ja na szczęście nie doświadczyłem ani spłaszczenia sceny ani wysuszenia barwy:) Niskich się nawet nie chwytam bo jak dla mnie jest idealnie tak jak fabryka wypuściła pomimo marnej jakości elementów ale wiem że jakbym się tknął to coś spieprzę;)

Sonic linki to kabelki zamulające

No ale na razie takimi mam podpięty wzmacniacz (XA-6950) z kolumnami i gra to bardzo ciepło.

Możesz się jeszcze pobawić z matami bitumicznymi (wcześniej pisałem gdzie) i dołożeniem gąbek w strategicznych miejscach.

Załączam zdjęcie kef 201 jako inspirację.

Załączone miniatury

Załączona grafika: kef reference.jpg

No z wytłumieniem chyba będę się bawił ale tylko przy UNI-Q bo przy basie się boję że coś spiernicze (np. rozstroje układ rezonansowy).

Co do zdjęcia to skąd takie wytrzasnąłeś? Tak jak napisałeś bardzo mnie inspiruje i aż zachęca do dalszych działań:)

Pozdrawiam

Co do zdjęcia to skąd takie wytrzasnąłeś? Tak jak napisałeś bardzo mnie inspiruje i aż zachęca do dalszych działań:)

Wujek google się kłania.

No z wytłumieniem chyba będę się bawił ale tylko przy UNI-Q bo przy basie się boję że coś spiernicze (np. rozstroje układ rezonansowy).

Dokładając gąbki zwiększysz pojemność widzianą przez woofery a tego właśnie ta konstrukcja potrzebuje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Układu rezonansowego nie rozstroisz (o ile obie komory potraktujesz podobnie) tylko przestroisz go w kierunku niższych częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładając gąbki zwiększysz pojemność widzianą przez woofery a tego właśnie ta konstrukcja potrzebuje:

No ok. Przekonałeś mnie:)

Co do zdjęcia to już znalazłem;)

Jak będziesz je rozbierał to sprawdź czy objętości obu wooferów są podobne i czy długość i średnica rur BR są takie same. Zakładam, że komory wooferów są rozdzielone.

Wykres (pomiar) z audio pokazuje dlaczego masz podbicie na basie w okolicach 100Hz.

Jeżeli zatkasz otwory BR po podbiciu nie będzie śladu/lub istotnie je zmniejszysz. Innym rozwiązaniem, raczej ciekawszym ze względu na ilość basu dla typowego użytkownika, może być to co napisałem Ci wyżej.

Ps. W kefie nie pracują głąby i duża wartość DCR szeregowo z wooferami ma za zadanie tłumić podbicie przy 100Hz.

Zakładam, że komory wooferów są rozdzielone.

Na samej górze tej strony zamieściłem zdjęcie "kratownicy" rozdzielającej komory wooferów. Zapytałem tam też dlaczego w jednej kolumnie ta kratownica była całkowicie zasłonięta wytłumieniem a druga tylko częściowo (jak na zdjęciu).

Czyli komory są połączone (to dobrze).

To pozostaje Ci jeszcze zmierzyć długość rur BR, jeżeli są podobnej długości to spróbuj jedną zatkać. Tym samym obniżysz sobie strojenie BR i zmniejszysz peak przy 100Hz...

To pozostaje Ci jeszcze zmierzyć długość rur BR, jeżeli są podobnej długości to spróbuj jedną zatkać. Tym samym obniżysz sobie strojenie BR i zmniejszysz peak przy 100Hz...

Właśnie próbowałem po jednej zatkać oryginalnymi dołączonymi gąbkami, ale niestety obniża mi to poziom najniższych rejestrów w okolicach 30Hz :/

Właśnie próbowałem po jednej zatkać oryginalnymi dołączonymi gąbkami, ale niestety obniża mi to poziom najniższych rejestrów w okolicach 30Hz :/

hehe, to na pewno nie 30Hz. Ściągnij sobie WinISD i zobacz co się dzieje gdy obniżasz strojenie...

Panowie, gąbka jest dobra na kanapie, pod pupę. Unikajcie tego badziewia w kolumnach. Filc, wełna, maty bitumiczne, a wszystko tylko w newralgicznych miejscach. Z daleka od gąbki.

"Niskich się nawet nie chwytam bo jak dla mnie jest idealnie tak jak fabryka wypuściła pomimo marnej jakości elementów ale wiem że jakbym się tknął to coś spieprzę;)"

I słusznie. Elektrolity na niskich są dopuszczalne. Tym bardziej, gdy nie masz uwag do niskich tonów.

Panowie, gąbka jest dobra na kanapie, pod pupę. Unikajcie tego badziewia w kolumnach. Filc, wełna, maty bitumiczne, a wszystko tylko w newralgicznych miejscach. Z daleka od gąbki.

Też tak myślałem! Aż zobaczyłem co mają w środku moje dynaudio:)

Też tak myślałem! Aż zobaczyłem co mają w środku moje dynaudio:)

A ja nie patrzę, co mają Dynaudio, bo obecnie mają to, co pod ręką było, tylko słucham. Polecam proste testy, wyciągnąć gąbkę poliuretanową i zastapić np. niewielkim kawałkiem filcu, lub wełny, albo zupełnie bez... Pamiętam kity Dynaudio z lat 80-tych, membrana bierna, otwór stratny i wełna w zestawie...

Dawno temu bawiłem się filcem, wełną i czy też brakiem wytłumienia.

Skoro np. w moich monitorach na każdej ściance jest 2cm gąbka to najwyraźniej konstruktor chciał powiększyć litraż widziany przez głośnik.

Zamiana na filc zmieni (zmniejszy) wirtualny litraż i podwyższy strojenie. Lubię niski bas więc podziękuję.

Reasumując zależy co się chce osiągnąć i jednej jedynej właściwej szkoły nie ma. Teksty o gąbce i kanapie są ujmujące;)

Dawno temu bawiłem się filcem, wełną i czy też brakiem wytłumienia.

Skoro np. w moich monitorach na każdej ściance jest 2cm gąbka to najwyraźniej konstruktor chciał powiększyć litraż widziany przez głośnik.

Zamiana na filc zmieni (zmniejszy) wirtualny litraż i podwyższy strojenie. Lubię niski bas więc podziękuję.

Reasumując zależy co się chce osiągnąć i jednej jedynej właściwej szkoły nie ma. Teksty o gąbce i kanapie są ujmujące;)

Widzę, że znasz problem doskonale. Ja na wytłumianiu monitorów straciłem kawał życia. Gąbka brudzi brzmienie. Oczywiście, bas zyskuje, jednak średnica i wysokie są zapiaszczone i płaskie, bez wybrzmień, bez alikwotów, bez składowych harmonicznych. Coś za coś. Dobrze, że chociaż jest ta gąbka przyklejona. Mam obecnie monitory w obudowie zamkniętej. Wszyscy mówią: ob. zam. musi być wypełniona wytłumieniem. A guzik prawda. Zrobiłem obudowę próbną, z regulowaną objętością, bez wytłumienia, tylko małe prostokąty filcu na silikonie, i szczęka mi opadła...

• 1 rok później...

Witam,

Bartek zainspirował mnie do pogrzebania w moich Kef-ach IQ9. Chcę przeprowadzić podobny proces. Ponieważ kupuję właśnie kable do kina domowego, jedną dostawa chciałbym załatwić kable do zwrotnicy. Chętnie posłucham sugestii jakie kable sprawdziły by się w tej zwrotnicy.

Dodam, że Kefy są podpięte pod zestaw CA 840 CD i ampli. Po drodze są kable Supra Rondo 4x4 (bi-wire).

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.