Skocz do zawartości
IGNORED

DAC USB Open Source

Marcin_gps

Rekomendowane odpowiedzi

Przeklejam swoją wypowiedź z działu stereo. Gra jakby kosztował przynajmniej 20x tyle. Do tego umożliwia upgrady, a jak ktoś programuje, to może sam się bawić, bo kod jest dostępny. Kto napisze stery UAC2 pod Windę? :)

Tutaj strona projektu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam wersję "na wypasie" z dobrymi kondensatorami polipropylenowymi i porządnymi zegarami. W połączeniu z najnowszym firmware i sterownikiem thesycon (UAC2, async), którego oficjalnie nie można używać z tym urządzeniem, jest to najlepszy DAC z kostką typu oversampling, jaki słyszałem. To nie żart :)

Lista przetworników, które miałem u siebie lub w słyszałem w znanych mi systemach:

- JKDAC

- Musica Ibuki

- Lampizator lvl 3 gen 2

- Lampizator lvl 5 gen 4

- Lampizator lvl 5 oparty na Buffalo w trybie dual mono

- m2tech young

- dCS Elgar Plus

- Ayre QB9

- Tact Millenium MK3

- dCS Elgar Plus

Zaznaczam, że potencjał tego cacka odblokowuje się po wgraniu sterownika thesycon i aktualizacji firmware do wersji z 16.10.2011. Na linuxie i Macu nie trzeba kombinować, ponoć działa out of the box do 24/192kHz. Windows niestety nie obsługuje natywnie UAC2 (i jeszcze długo nie będzie obsługiwał), więc jest ograniczony do trybu full speed i w tym przypadku częstotliwości próbkowania 48kHz i rozdzielczości 24bit (są urządzenia, które na UAC1 wyciągają max 24/96). Thesycon jest jedynym znanym mi dostawcą sterowników UAC2 (high-speed), które umożliwiają pracę interfejsów USB w trybie asynchronicznym do 24/192. Wygląda na to, że zrobienie takiego sterownika pod windę to nie lada wyczyn, bo nikt poza Thesyconem tego nie zrobił. Niemieckie sterowniki licencjonuje m.in.: Ayre, Wavelength, Berkeley Audio, Grace Design. Nic dziwnego, że interfejsy od tych producentów cieszą się tak dobrymi opiniami wśród miłośników komputerowego grania. W dużej mierze jest to zasługa dobrze zrealizowanego połączenia USB, w tym niemieckich sterowników.

pozdr,

Marcin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/87512-dac-usb-open-source/

Jeśli szukasz człowieka który napisze sterowniki pod windowsa - to powiem tyle zycze powodzenia :)

Po za tym coś mi tu waniajed naciągeiem na kasę :)

Jakieś sterowniki nie wiadomo skad gdzie i po co itd ...

No bierze, ale nie sądzę, by jakikolwiek end-user za to zapłacił, bo pojedynczych licencji nie sprzedają, tylko OEM na rok i takie coś kosztuje jakieś 7000 EUR za VID. Wtedy można by było legalnie umieścić te stery na stronie.

Opisałem, jak wygląda sytuacja na rynku. Ktoś, kto by napisał dobry sterownik i zaczął sprzedawać jako pojedyncze licencje dla użytkowników (powiedzmy za 19 EUR), mógłby zrobić dobry biznes.

:)

No jeśli tak jest to oznaczo to mniej nie więcej że to nie żaden OS tylko tzw podpucha kup Pan sprzęt za free i dokup pan soft za 7000 uro ? to jakiś...... oszołomstwo.

Mnie to śmierdzi gigantyczną komercją

Zresztą nikt nie będziesię bawił w jakiś niszowy produkt .

Za takie pieniądze to można kupić wyjechany w kosmos przetwornik.

:)

Po za tym jak to działa na linxie ? to co za problem ????

Zapuść sobie media serwer na linxie :) za góra 1000 PLN i problem z głowy :)

Nic nie rozumiesz. Na linuxie i macu działa, na windzie też zresztą, ale tylko UAC1, bo winda nie ma sterownika UAC2. Gdzie tu jest jakaś ściema?

A ty Marcin skąd masz to oprogramowanie?

Oprogramowanie-sterownik jest za free do pobrania na stronie Ayre czy wavelength, tylko oficjalnie nie powinno się z niego korzystać w niedozwolony sposób :)

Jeśli szukasz człowieka który napisze sterowniki pod windowsa - to powiem tyle zycze powodzenia :)

Sterownik czego? Sterownik ma być częścią urządzenia USB. Podpinasz i się instaluje w systemie. Jak tego nie ma, to tak, jakby nie było urządzenia, czyli i tematu.

Po za tym coś mi tu waniajed naciągeiem na kasę :)

No tu sprawa jest prosta jak drut. Marcin dla siebie ma soft i hardware, co sam przyznał, więc w grę wchodzi altruizm lub chęć zysku. Altruizm odrzucamy ze względu na cenę i "wygląd" JPlay, a dalej to już czysta dedukcja - więcej DACów z USB to potencjalnie więcej sprzedanych kopii JPlay. Taki wątek DIY. :)

Jakieś sterowniki nie wiadomo skad gdzie i po co itd ...

No chyba masz rację, skoro aż trzeba było wątek na forum zrobić.

Tak, wszędzie spisek ludzie widzą. Cały przetwornik kosztuje 100 EUR, to faktycznie można na tym zbić fortunę. No, jakbym to robił i sprzedawał po 100 dziennie, to czemu nie :D

Sterownik jest ale UAC1 - nie ma na świecie przetwornika, który by instalował sam sterownik UAC2 pod Windowsem. Dobra, nie było tematu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.