Skocz do zawartości
IGNORED

Accuphase dp-77 i inne

tomek0104

Rekomendowane odpowiedzi

No fajnie, że powstał taki wątek.

Kolega Jurek podał link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odnośnie DP-510.

Wszystko fajnie, układ ten warty zainteresowania, tyle tylko czy ktokolwiek jest w stanie rozszyfrować ze zdjęć zastosowane pojemności kondów i rezystorów ?

Bo na przyklad w takim DP-500 płytka jest bardziej przejrzysta, a i rezystory są przewlekane.

Co do DP-77 jeśli ten CD gra tak kiepsko (no w stosunku do innych modeli Accuphase), a jest tam między innymi również układ pozbawiania Jttera (Ultra-Jtter-Free), bardzo precyzyjny zegar, czy układ izolacji optycznej względem pozostałej części cyfry.

To od razu wiadomo, iż w tym przydpadku robiona ręcznie kopia zwłaszcze na tych dacach, to gra naprawdę nie warta zachodu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Skromniutki DAC-10:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle tylko, ze nie widać zupełnie kości przetworników, ich aplikacji. Są niestety nalutowane od spodu.

Chyba że są inne fotki.

Ale z DP-400, już widać sporo.

Ukryta Zawartość

A większość ścieżek już rozszyfrowałem jak idą od spodu.Poza tym prostrzy w budowie.

Może nie obcowałem z nim osobiście, ale słuchałem nie raz i brzmienie tego CD mi przypdało do gustu.

Ukryta Zawartość

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

pozbawiania Jttera (Ultra-Jtter-Free),

Nie gorszy układ jest w Wolfsonie WM880X. izolację można zrobić ale nie widzę w tym przypadku sensu na I2S jak będie tylko odbiornik spdif w części cyfrowej. uP zawsze można odizolować z tym nie ma problemu bo nie trzeba specjalistycznych izolatorów jak ISO150.

Ogólnie mogę jakiś projekt przygotować ale raczej nie będzie to w szybkim tępię i wykonaniem musiał by zająć się ktoś inny ja nie jestem wstanie czasowo obecnie tego pociągnąć. Ciekawe by było np 4*AD1955 (jak w DP-700 ? )na kanał zastanawiam się tylko jak rozwiązać I/V bo będzie to już jak dobrze liczę ~70mA p-p prądu... (8 DAC na kanał po 8,64mA pp jak dobrze pamiętam) ciężko znaleźć opka z takim prądem.

Z AD1955 oczywiście potrzebny będzie uP.

czy ktokolwiek jest w stanie rozszyfrować ze zdjęć zastosowane pojemności kondów i rezystorów ?

SMD nie ma szans.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

No właśnie DP-700 na AD1955 jest świetny, tyle ze komplikuje się troche układ z tylkoma DACami, dużo ścieżek biegnie od dołu czego nie widać i dochodzi procek.

Jeśli chodzi o DP-400 to już 95% mam rozszyfrowane i sprawdza się to z zaołżeniami jakie właśnie powinny tu być.

Jedynie tu zasilanie potraktowane jest troche po macoszemu i przy okazji można by było w prosty sposób ulepszyć to. Bez zmainy topologii ścieżek sygnałowych, co jest celem przewodnim.

Wiem już na pewno, że w DP-500 są własnie osobne sekcje stabów dla kilku zasilań DACa. Aplikacje oprócz ilości przetworników są wręcz identyczne.

Już widzę jak to jest zrobione z i/v nie ma problemu.

Ukryta Zawartość

Ścieżki można poprowadzić na 2 sposoby:

1. źle

2. dobrze

:)

I tak najważniejszych rzeczy nie widać.

Z up nie widzę problemu. Najtańszy programator kilkanaście PLN a jego używanie też nie należy do czynności skomplikowanych :)

Program mogę napisać to parą linijek jeśli będzie tylko konfiguracja przetworników bez żadnych wodotrysków. I tak żeby dac obsługiwał inne częstotliwości próbkowania niż 44.1/48 trzeba podłączyć uP i to dotyczy praktycznie wszystkich kości - trzeba przestawić filtr cyfrowy na odpowiedni Oversampling. (a żeby to zrobić trzeba wydobyć informację o częstotliwości próbkowania z Wolfsona.. no ok można mierzyć częstotliwość na I2S ale to wydaje mi się dość kłopotliwe w dyskretnej realizacji :)

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Możesz opisać jak jest rozwiązane?

Nic wymyślnego. Po prostu uklad PCM1796 (ja każdny z tej serji) ma trzy zasilania analogu. vcc i vcc2L, vcc2R.

W niskich seriach, te zasilania wszystkie sa wspolnie połaczone. W dodatku, zawsze jest jedna szyna zasilania dla wszystkich kostek.

W wyższych modelach są dwa osobne, stabilizowane zasilania. Jedno zawsze zasila wszystkie VCC, a drugie vcc2L, vcc2R przetworników.

Zatelefonowałem do pewnej osoby będącej w posiadaniu DP-500 i wiem na 100%, ze staby zasilające przetworniki zawsze są nalutowane od dolnej strony. Górne widoczne przy mostkach i banku kondów są tylko od operacyjnych.

Już widzę jak to jest zrobione z i/v nie ma problemu.

Ukryta Zawartość

Ścieżki można poprowadzić na 2 sposoby:

1. źle

2. dobrze

:)

I tak najważniejszych rzeczy nie widać.

Z up nie widzę problemu. Najtańszy programator kilkanaście PLN a jego używanie też nie należy do czynności skomplikowanych :)

Program mogę napisać to parą linijek jeśli będzie tylko konfiguracja przetworników bez żadnych wodotrysków. I tak żeby dac obsługiwał inne częstotliwości próbkowania niż 44.1/48 trzeba podłączyć uP i to dotyczy praktycznie wszystkich kości - trzeba przestawić filtr cyfrowy na odpowiedni Oversampling. (a żeby to zrobić trzeba wydobyć informację o częstotliwości próbkowania z Wolfsona.. no ok można mierzyć częstotliwość na I2S ale to wydaje mi się dość kłopotliwe w dyskretnej realizacji :)

Dlaczego?

Wykręcę tą płytkę z obudowy zrobię fotki. Od biedy mogę zmierzyć długości ścieżek i nanieść to na fotografię.

Dla Tomka to wystarczy. Prawda.

Ukryta Zawartość

kogutaudio

Byłoby super z tymi fotkami, znajomy ma orginalną serwisówkę, ale musiłbym jechać do Gdańska. Bo rozkręcić jego Accu chyba nie pozwoli.

Errara: znajomy posiada DP-510, ale on jest podobnie wykonany też z PCM1796.

Byłoby super z tymi fotkami, znajomy ma orginalną serwisówkę, ale musiłbym jechać do Gdańska. Bo rozkręcić jego Accu chyba nie pozwoli.

Ja się postaram.

Głowy nie dam ale szanse są.

Dobrze by było jak by zrobił skan tej serwisówki.

PS.Ta serwisówka była na wyposażeniu. ( Dzwoniłem to znajomego i On tego nie posiada ).

Może się mi się uda, ale chyba nie w tym roku, bo w te rejony się nie wybieram.

Ta serwisówka była na wyposażeniu. ( Dzwoniłem to znajomego i On tego nie posiada ).

Nie bardzo to rozumiem. Twierdzisz, że była na wyposarzeniu, a znajomy jej nie ma.

No raczej nie będzie miał, bo kolega ma ją ponoć po znajomości sprowadzoną z Japonii.

Może się mi się uda, ale chyba nie w tym roku, bo w te rejony się nie wybieram.

Nie bardzo to rozumiem. Twierdzisz, że była na wyposarzeniu, a znajomy jej nie ma.

No raczej nie będzie miał, bo kolega ma ją ponoć po znajomości sprowadzoną z Japonii.

PS.Ta serwisówka była na wyposażeniu. ( Dzwoniłem to znajomego i On tego nie posiada ).

To było pytanie do Ciebie.(sorry za brak (? ).

Jak widzę to dp-77 odpuszczamy może i dobrze bo przecież jak szaleć to na całego :)

Kupiłem kiedyś schemat na ebayu od ess9018 moze się przyda.Tak normalnie ciężko go ściągnąć

ess9018

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wykręcę tą płytkę z obudowy zrobię fotki. Od biedy mogę zmierzyć długości ścieżek i nanieść to na fotografię.

Dla Tomka to wystarczy. Prawda.

To miłego klonowania życzę.

PCB odtwarzacza DP600:

Ukryta Zawartość

Ma ktoś pomysł jak rozwiązane jest tu stabilizowanie? Na tranzystorach?

Na pierwszy rzut oka podobne jest we flagowcu:

Ukryta Zawartość

A jak z dostępnością AKM i PCM-ów?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PCB odtwarzacza DP600:

Ukryta Zawartość

Ma ktoś pomysł jak rozwiązane jest tu stabilizowanie? Na tranzystorach?

A jak z dostępnością AKM i PCM-ów?

Może jest zrobione tak jak w dp77

zasilanie opamow i daca

post-22716-0-04451900-1319559236_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PCB odtwarzacza DP600:

No takie zdjęcia tu raczej służą orjentacji jak jest, gdyż nic na nich nie widać. Musi być duże, ostre i z bliska.

Miałem dłuższą rozmowę z kolegą posiadającym tą serwisówkę do DP-510. Ma wersje japońską jak już mówił, czyli treści jest dużo, ale same krzaki. :-(

Ale schemat jest i wartości elementów opisane oczywiście tak jak na płytce. :-)

Może jest zrobione tak jak w dp77

zasilanie opamow i daca

Nie wiem jak w innych Accu, ale DP510 to porawiony i ponoć bardzo udany model. W dzielonym Acuu jest ponoć identycznie.

Zasilanie operacyjnych jest podobnie jak na twoim schemacie +- 10V. Zasilanie DACów jest tak, że główne zasilania Vcc jest poprzez NJM317, a Vcc2L i Vcc2R przez TL431. Wszystkie napięcia są nieco wyższe - 5,4V

Właśnie wytrawiłem płytkę pod cztery kości PCM1791 plus wzmaki. Nie mogłem sie powstrzymać, by nic nie robić.

Sygnał cyfry dobrej jakości pociągne z odbiornika mojego WM-DAca.

Co prawda kości te mają wbudowane wyjście napięciowe. Ale pracują na podobnej zasadzie (ta sama grupa) i brzmią niemal równie dobrze co te z rodziny PCM1796, PCM1798. (wyjscia pradowe)

Będę dołaczał stopniowe sygnały z przetworników i sparwdzał jak to zabrzmi zjednym a jak z czterema koścmi. Poznałem już ten ich chlubny uklad sumujacy sygnały z kilku kości. I działa on na innej zasadzie, niż się co niektorym wydaje. Nie ma tam żadnego łączenia prądów i wyjść ukladów.

Ciekaw jestem w jaki sposób takie bardziej liniowe przetwarzanie kilku wpłynie na zmiane brzmienia.

Zależy, w którym modelu. W tych starszych-niższych tak mniej więcej jest, a w tych teoretycznie lepszych także sumowanie prądów, ale jakby cząstkowe - z jednej kości pewnie (np. po 2), a następnie konwersja I/V i znowu sumowanie, tyle że napięć, nie wiem tylko czy na tym samym opampie co desymetryzacja (czyli znowu sumowanie, tylko że sygnałów w zbalansowanych), ale da się to pewnie z płytek wydedukować.

System gra dobrze, albo nie....

barmanekm dobrze podąrzasz, ale nie do końca tak jest.

Tak było zawsze w starych modelach, (prądy) gdzie wykorzystywano kości starszego typu (wielobitowce).

Są dwie koncepcje. W nowych nie zawsze jest lączenie prądow (co ma też zalety), tylko napiecia już po aktynej konwersji. Mam te wiadomości na podstawie zarówno DP-510, jak i referencyjnej serji DC-801 i teraz z DP-400. Definitywnie.

W materiale reklamowym na przyklad z 801 jest to po prostu błędnie pokazane i sumowane napiecia. Ale znowu w DP-700 jest też łaczenie pradów z dwóch wyjść kości.

Kumpel jak sie okazalo ma cztery serwisówki do CD Accu.

Acha na podstawie DP-510 płytkę do DP-400 mam rozpracowana już w 100%. Najbardziej budzi tam zażenowanie zasilanie układow.

To nie problem, sumowanie napięć już po konwersji jest lepsze, bo większa część toru jest zwielokrotniona, co w dalszym stopniu uśrednia i ogranicza wartość błędu konwersji... Najważniejsze to rozszyfrować filtrowanie....

Accu chyba nie filtruje wszystkiego na jednym stopniu (np. desymetryzacji), tylko każdy stopień składa się na filtr końcowy. Podobnie robi Luxman i... Musical Fidelity. Próbowałem jakoś oddtworzyć ten filtr na podstawie informacji, że jest 5 biegunowy (wieć 5 elementów reaktancyjnych jak się nie mylę...) nie mogę jednak do tego dojść....

Zgadza się. Już to zauważyłem na początku, zwazywszy na fakt, iż jednak w referencyjnym modelu 801 pomimo wielu konwerterów powrócili do łączenia napieciowego. Jak wpływa sonicznie takie połączenie to już sprawdze na własnym prototypie, który wykonałem, a nie będe domniemywał.

Co do filtracji Accu filtruje prosto zaraz po układch konwersj i nastepnie na wyjściowych. Pojemośći znam z DP-510. :-)

Desymetryzacja nie ma tu nic do rzeczy, gdyż sygnał jest prowadzony symetrycznie i silą rzeczy musi być już wcześniej poddany temu procesowi. A te dalsze wzmaki wyjściowe ze wzgledu zastosowanych malych pojemności pracują raczej w funkcji buforów. Jest jeszcze tylko jakiaś zdawkowa filtracja na wyjsciu. Ale tu chodzi też o dopasowanie, gdyż wzmocnienie jest trochę zwiekszone, a na wyjściu dodatkowy dzielnik. (mówie tylko o niesymetrycznym)

Wspomniałem o desymetryzacji, bo w czasami, wtym w starszych Accu filtr był oparty na stopniach od początku w tym na konwersji, następnie na desymetryzacji, gdzie dopasowywano też wzmocnienie. A skoro filtr jest 5-biegunowym, to musi mieć conajmniej na 3 stopniach - o ile dobrze kombinuje...

Filtr w DP-400 filtr jest 4-biegunowy. W inne nie wnikam, bo nie ma narazie sensu. Gdyż z DP-400 jest dobrze widoczna prawie cała płytka, ja mam już ją całą rozpracowaną. A ze znanych wszytkich wartości na podstawie 510 wynika, że wiekszość jest taka sama z wyjątkiem dolożenia kolejnych kosci przetworników. Za to werszcie jest chociaż podzielone zasilanie od strony kości przetworników. Bo to co jest choćby w DP-77. To moim zdaniem wręcz głupota.

Zasilanie to małe piwo... na tym najwięcej oszczędzają, można by się pokusić zrobić całkiem state of art. Czyli dobre tłumienie tętnień, shunty lub chociaż "minishunty" przy samych kostkach, no i dobre zasilanie analogówki - obecnie mam Salasy i SuperTeddyRegi, gdzie w V-DACu (przerobionym oczywiscie) lepiej sprawdzają mi się te drugie... ale salasa sprobuje 5V do kości lub do cyfrowki....

Filtr w DP-400 filtr jest 4-biegunowy. W inne nie wnikam, bo nie ma narazie sensu. Gdyż z DP-400 jest dobrze widoczna prawie cała płytka, ja mam już ją całą rozpracowaną. A ze znanych wszytkich wartości na podstawie 510 wynika, że wiekszość jest taka sama z wyjątkiem dolożenia kolejnych kosci przetworników. Za to werszcie jest chociaż podzielone zasilanie od strony kości przetworników. Bo to co jest choćby w DP-77. To moim zdaniem wręcz głupota.

Wyczytałem, że w DP-400 jest filtr Butterwortha 3 rzędu a w DP500- piątego.

O DP-510 piszą:

"W nowej wersji MDS++ zastosowano także poprawiony układ konwersji I/U, obrabiających zbalansowany sygnał z wyjść przetworników. Kombinacja sumowania sygnału w sekcji prądowej oraz sumowania sygnału w sekcji napięciowej dała jeszcze lepsze rezultaty niż sumowanie tylko jednej sekcji."

Ukryta Zawartość

Jaki odbiornik cyfrowy jest w 510-tce?

Ukryta Zawartość

To by się zgadzało, aby filtr był 5 rzędu, musi mieć co najmniej 3 stopnie aktywne. Wtedy filtracja byłaby na konwersji I/V, następnie na sumatorze (napięć)/desymetryzatorze i na wyjściowym. Eweentualnie ten wyjściowy może nie być wyjściowym, tylko desymetryzatorem, po sumatorach (wtedy by były dwa oddzielne).

Czyli: (sumowanie prądów) I/V(st. 1) - Sumatory Napięć(st. 2) - Desymetryzacja (st. 3), przy czym każdy stopień jest jednocześnie stopniem filtra DP.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.