Skocz do zawartości
IGNORED

Jakim programem mogę sprawdzić plik flac?

Imacman

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś, dawno temu, używałem kilku takich programów, nie pamiętam nazw, bo dawno to było (chyba były między innymi auCDteckt, AudioTester i jeszcze jeden jakiś), ale przestałem używać po tym, jak stwierdziły, że zapis na mojej własnej płycie pochodzi z mpeg ;) :) .

EDIT

O właśnie: Audiochecker :) (chyba ;) )

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

przestałem używać po tym, jak stwierdziły, że zapis na mojej własnej płycie pochodzi z mpeg ;) :) .

Są przypadki że CD-Audio kupione w sklepie jest z mp3 - widziałem takie przypadki.

Ja np. badam w analizatorze widma w adobeaudition. mp3 mają specyficznie cięte pasmo od góry.

Audiochecker i Tau Analyzer korzystają z tej samej metody sprawdzania danych z tym, że Tau robi to z płyt CD a Audiochecker z plików więc trzeba/warto mieć oba bo się uzupełniają.

mp3 mają specyficznie cięte pasmo od góry.

A np. co to jest?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Np: ten [ dBpoweramp Music Converter ]

Foto nie pokazuje wszystkich możliwości tego programu .

Na dokładkę jakiś przyzwoity odtwarzacz coś lepszego od [ Winamp-a ]

:-)

Pozdrawiam

A np. co to jest?

x-P ... pewnie CD-Audio ... ale akurat w tym widmie to mało widać ... poszukaj innego typu analizatora :] (podpowiedź: ten dwukolorowy, dynamicznie obrazujący nagranie podczas odsłuchu ... FFT ustawiony na 8192)

x-P ... pewnie CD-Audio ... ale akurat w tym widmie to mało widać ... poszukaj innego typu analizatora :] (podpowiedź: ten dwukolorowy, dynamicznie obrazujący nagranie podczas odsłuchu ... FFT ustawiony na 8192)

Czy o takie coś Ci chodzi? To ten sam plik. Lewy i prawy kanał, lewy ma wyższy poziom.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy o takie coś Ci chodzi? To ten sam plik. Lewy i prawy kanał, lewy ma wyższy poziom.

No ... tu tym bardziej obstawiam CD AUDIO (ps. zwykle używam skali log, czyli odznaczone linear view).

(ps. zwykle używam skali log, czyli odznaczone linear view)

Ja zwykle używam skali liniowej, bo najbardziej interesują mnie częstotliwości powyżej 10kHz, a na skali logarytmicznej, te powyżej 10kHz są tak "ściśnięte", że nic nie widać ;) :)

Po lewej skala liniowa, po prawej - logarytmiczna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Untitled_4.jpg

No ... tu tym bardziej obstawiam CD AUDIO.

To muszę Ciebie (i wszystkich, którzy to czytają) zmartwić, bo to mp3.

Jeżeli nawet wszystkie programy do sprawdzania jakości plików "powiedzą" nam, że to mpeg, to i tak nie mamy pewności, bo może to tak ma być nagrane (to do autora tematu, żeby nie myślał, że to nie na temat :) ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieźle ktoś się musiał postarać by spreparować takiego bubla x-P

To mój "empecz" :) . Chciałem tylko pokazać, że czasami bardzo trudno rozpoznać czy to mp3 czy nie, a bez możliwości porównania z oryginalnym wav, jest to niemożliwe. Dlatego te wszystkie programy "rozpoznawcze", w niektórych przypadkach, można potraktować tylko jako ciekawostkę. ;) :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.