Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do salonu 30m2, ale ponad 6m wys. !

Szafran

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

przymierzam się do zakupu sprzętu do nowo budowanego domu. Jeżeli chodzi o wzmacniacz i cd, praktycznie jestem zdecydowany na zestaw Marantz PM6000, CD 6000, ale jestem skłonny kupić mocniejszy wzmacniacz tej firmy z uwagi na wielkość pomieszczenia. Pytanie - jakie kolumny do tak dużego salonu o takiej kubaturze ? Nie jestem fanem bardzo głośnego słuchania, to ma miejsce dwa-trzy razy w roku w trakcie imprez, wtedy po 3 lub więcej piwach jakość dźwięku nie ma już takiego znaczenia. Słucham każdego rodzaju muzyki, lubię ogólnie ciepły, "miękki" dźwięk, bas raczej dobrze kontrolowany niż rozlazły i mocny, tony wysokie raczej delikatne niż ostre. Salon ma 5x6m, ale wspomniane ok 6 m wysokości, więc kubatura bardzo duża, dodatkowo salon połączony z jadalnią i otwarta klatką schodową, więc naprawdę duuużo przestrzeni.

Kolumny będą stały na krótszej ścianie, 3-4m od siebie, muszą stać plecami blisko ściany, więc raczej wylot bas-refleksu z przodu.

Dodam, że estetyka jest dla mnie ważna ( stąd np. Marantz, za żadne skarby nie postawiłbym w domu NADa ).

Budżet max 4000 pln za głośniki, myślałem o Monitor Audio RX6, KEF Q500, Boston Acoustic A360, Paradigm Monitor.

Wczoraj miałem okazję posłuchać zestawu Cambridge Audio ( najniższa seria sprzed 3 lat ) z głośnikami Monitor Audio B6 i dźwięk był wg mnie fatalny - bas dudniący i dominujący, średnica totalnie wycofana, głoś jak zza grubej kotary i mało wysokich tonów, ogólnie sucho i matowo. Szukam czegoś dokładnie odwrotnego.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Wczoraj miałem okazję posłuchać zestawu Cambridge Audio ( najniższa seria sprzed 3 lat ) z głośnikami Monitor Audio B6 i dźwięk był wg mnie fatalny - bas dudniący i dominujący, średnica totalnie wycofana, głoś jak zza grubej kotary i mało wysokich tonów, ogólnie sucho i matowo. Szukam czegoś dokładnie odwrotnego.

Yamaha Pianocraft.

Witaj,

polecam odsłuchy gdyż każdy ma inne preferencje. Brałbym jednak pod uwagę najnowszą serię kolumn Paradigm Monitor v7, Monitor Audio BX6, Dali Concept 8 (ewentualnie jeśli budżet pozwoli to Lektor 8), Tannoy Revolution DC6T.

Zapraszam jednak na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do słabiutkiego wzmacniacza coś co będzie łatwo wysterować - np. :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda tak drogich kolumn do takiej elektroniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sugerujesz, że lepiej kupić jakiś mocniejszy wzmacniacz i tańsze głośniki ? Czyli np. 3000 pln na wzmacniacz i 3000 pln na głośniki ?

Może zatem Marantz PM 8003 ? To najmocniejszy model z podstawowej serii, cena wciąż dla mnie do przełknięcia, plan był 6000 na wzmacniacz i głośniki, więc może taka konfiguracja....

Preferencje sugerują kontrolowany bas. Ponieważ miałem, to odradzę serię Monitor. Basu jest dużo, ale o jego jakości zamilczę. Podobnie z wysokimi tonami; są, ale...Seria reference - studio to inna bajka, a zakup B&W jest równie bezpieczny. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

po zastanowieniu napisalem kilka zdan na pw. di takiej kubatury potrzeba sporego zestawu. moja propozycja jest adekwatna do wymagan wielkosciowych pomieszczenia. cena jak na ta jakosc tez przystepna i wciaz elastyczna. ale trzeba uslyszec. polecam

Dlaczego wielu ludzi unika subwooferów do stereo? Na dobrym subie w 30 m2 pomieszczeniu można sobie ustawić bas wedle własnych preferencji.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wzmacniacz i kolumny Marantza z nieprodukowanej już serii 6000 (o których pisałeś na początku) to całkiem przyzwoity budżetowy sprzęt. Jeśli możesz je kupić w bardzo dobrym stanie za powiedzmy 700-800 PLN za komplet to nie łam się tylko dlatego, że ktoś je skrytykował na forum.

A jeśli mówisz o urządzeniach nowych, to weź po prostu pod uwagę, że w tych pieniądzach, które przeznaczyłeś na zakup musisz zgodzić się na znaczny kompromis (zwłaszcza, że chcesz żeby było ładnie).

Proporcję budżetu założyłeś prawidłową. Proponuję, żebyś zastanowił się nad czymś takim:

Ukryta Zawartość

Angebots-ID: 2620534453

Niekoniecznie ta właśnie oferta (to chyba na złość Trewir), ale u naszych sąsiadów dosyć popularne były kity na świetnych głośnikach Visatona. Można je kupić w przyzwoitych cenach i napędzić nawet bylejakim wzmacniaczem.

Inną rzeczą do rozważenia na poważnie to na przykład to:

Ukryta Zawartość

Nie tylko dobrze grają, ale mogą być naprawdę ozdobą salonu.

Nowych kolumn za 4 tys. PLN ze sklepu nie będę Ci polecał, bo się na nich nie znam, a Ty możesz sobie ich posłuchać sam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego wielu ludzi unika subwooferów do stereo? Na dobrym subie w 30 m2 pomieszczeniu można sobie ustawić bas wedle własnych preferencji.

bo sub z regoly dudni a dodatkowo nasz niezgodnosc fazowa z reszta zestawu.

do velodyne masz specjalny program do ustawienia fezowosci zestawu, ale to juz koszt ponad 3tys w zwyz. a budrzet nie pozwala jak kolega zanaczyl.

przy tak duzym pomieszczeniu przydalo by sie zastosowac 4x20cm niskotonowy, zeby wypelnic taka kubature odpowiednim basem, a to kosztuje.

Majac wiekszy budrzet mozna by wiecej i wiecej...chyba ze go nie ma.

Antresola jest :)

Budżetu raczej większego nie będzie, żona i tak patrzy bykiem, jej wystarczy bumbox Philipsa :)

Zastanawiam się, jak nagłaśnia się 50m2 salony, a takich przecież tez niemało się buduje...

W Olsztynie raczej kolumn do testów mi nie wypożyczą :( a miejsca odsłuchowe to całkowite przeciwieństwo mojego salonu - małe, ciasne i zagracone :)

Znajomy właśnie Cambridge'a tak kupił, doradzono mu MA B6 jako rekomendowane głośniki i klops, sprzęt nie gra u niego w domu, moja mikrowieża Philipsa MZ 33 sprzed 10 lat ma ładniejszy dźwięk ( notabene jestem z niej 100% zadowolony, przeżyła dziesiątki imprez, nagłaśnia 20m2 bez problemu, więc może niepotrzebnie się martwię, że jakaś podłogówka nie zagra w 30m2.... )

Może ktoś z Was mieszka w okolicach i ma akurat zestaw, jakiego szukam ? Z chęcią wpadnę z piwkiem na odsłuch :)

A ja bym pomyslal o takim rozwiazaniu: nie naglasniac calego salonu/pomieszczenia, a skupic sie na utworzeniu jakby malego/ograniczonego miejsca do sluchania. Napewno mozna by takie wydzielic, moze nawet odgrodzic czesciowo czyms akustycznie/wizualnie od pozostalej reszty pomieszczenia. Niepotrzeba bedzie wtedy duzej mocy, ani duzych kolumn, nie bedziemy przy sluchaniu przeszkadzali reszcie domowninkow,

Zapraszam zalozyciela tematu do Katowic (: Mam do sprzednia MA RX6 za 2500zl (paraaaa) wiecej info w ogloszeniach..

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakreconych melomanow dzwieku...

Wydzielone miejsce do nagłośnienia w pokoju 30 m2? Bez przesady, to nie 70m salon, właściwie większość średniej wielkości podlogowek da radę wypełnić to dzwiekiem. Kubatura z uwagi na wysokość jest istotnie spora, ale i tak nie widze sensu pchać tam wielkich smokow i kilowatów mocy, sam mam salon ok 30m i już miniwieza z lat 90 daje solidną podstawę basowa...

A więc chyba zrobię tak: kupię wzmacniacz i CD - podstawowe modele, do tego dorzucę głośniki adekwatne klasą. Wydam 5000-6000 tys, pomieszkam, posłucham.... jak będzie grało ładnie - zostanie, jak coś mi nie będzie pasowało - wtedy zacznę kombinacje, wymiana wzmacniacza ( to akurat łatwiej zabrać ze sklepu, przetestować i w razie czego oddać ), wymiana głośników.. Równie dobrze mogę pewnie wydać pewnie 10 tys. i też nie mieć spodziewanego efektu.... Z tym audio to chyba jak z babami, ładnie wygląda na początku, niby wszystko OK, a z czasem zaczynasz myśleć o wymianie...

Nie jestem fanem bardzo głośnego słuchania, to ma miejsce dwa-trzy razy w roku w trakcie imprez, wtedy po 3 lub więcej piwach jakość dźwięku nie ma już takiego znaczenia. Słucham każdego rodzaju muzyki, lubię ogólnie ciepły, "miękki" dźwięk, bas raczej dobrze kontrolowany niż rozlazły i mocny, tony wysokie raczej delikatne niż ostre. Salon ma 5x6m, ale wspomniane ok 6 m wysokości, więc kubatura bardzo duża, dodatkowo salon połączony z jadalnią i otwarta klatką schodową, więc naprawdę duuużo przestrzeni.

sprawdz jeszcze proac studio 130 lub lepiej 140 spokojnie naglosnia ci taki metraz, btw wcale nie za duzy, a w sam raz do sluchania. uzywane pojawiaja sie od czasu do czasu w bdb cenach.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.