Skocz do zawartości
IGNORED

IKEA jako źródło ustrojów akustycznych?

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Być może to co piszę jest dość naiwne, a nawet dziwne, ale podczas dzisiejszej wizyty w sklepie IKEA uwagę moją przykuł element opisywany w katalogu jako "szczyt łóżka" Mandal. Pomyślałem - widząc go, że mógłby być całkiem niezłym ustrojem akustycznym - rozpraszającym, gdyby go zamontować pionowo. Jest wykonany z drewna, ma odpowiednią długość i szerokość, by umieścić go w strefie przed kolumnami.

Takie tam, moje amatorskie rozważania niegodne wątku Akustyka, ale ogromnie mnie frapujące.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17176-0-78081700-1320353139_thumb.jpg

post-17176-0-41792100-1320353259_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Być może to co piszę jest dość naiwne, a nawet dziwne, ale podczas dzisiejszej wizyty w sklepie IKEA uwagę moją przykuł element opisywany w katalogu jako "szczyt łóżka" Mandal. Pomyślałem - widząc go, że mógłby być całkiem niezłym ustrojem akustycznym - rozpraszającym, gdyby go zamontować pionowo. Jest wykonany z drewna, ma odpowiednią długość i szerokość, by umieścić go w strefie przed kolumnami.

Takie tam, moje amatorskie rozważania niegodne wątku Akustyka, ale ogromnie mnie frapujące.

Ukryta Zawartość

A gdzie jest "strefa przed kolumnami"? Znaczy się, chcesz zasłonić nim kolumny? :)

Pewnie gdyby dodatkowo wzmocnić go jakimiś aku-płytami przykrytymi welonem to nie byłby to zły pomysł na estetyczną adaptację, choć chyba bardziej wygłuszającą niż rozpraszającą - wielkość i regularność tych sztachetek nie wróży zbyt efektywnego rozpraszania.

Ukryta Zawartość

A gdzie jest "strefa przed kolumnami"? Znaczy się, chcesz zasłonić nim kolumny? :)

Przed kolumnami, czyli inaczej za kolumnami. Zależy jak patrzeć :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

tylko nie za taką kasę ..myśle że za 500zł można osiągnąć dużo lepszy efekt

Faktycznie drogo - ja za swoją adaptację akustyczną zapłaciłem w sumie ok 700 zł - efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Faktycznie drogo - ja za swoją adaptację akustyczną zapłaciłem w sumie ok 700 zł - efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Jeżeli możesz to napisz (pokaż) co udało się zrobić w tej kwocie :)

Pozdrawiam!

Łoooo ciup !

tylko nie za taką kasę ..myśle że za 500zł można osiągnąć dużo lepszy efekt

Tak, zdecydowanie. Całe łóżko bardziej poprawia komfort odsłuchu niż kawałek łóżka ;-)

Jeżeli możesz to napisz (pokaż) co udało się zrobić w tej kwocie :)

Pozdrawiam!

W tej sumie zmieściły się:

4 sztuki rezonatorów Helmholtza - każdy po 540 l;

4 sztuki dyfuzorów QDR RPG - wymiary 60x60x10;

5 paneli z PT80 Isovera;

5 paneli z Aku-maty Isover;

W cenę skalkulowane też są materiały takie jak płyta meblowa, materiał obiciowy i materiały łączące.

Jak śledziłeś moje wątki to wiesz mniej więcej jak to wygląda i jakie wniosło zmiany/poprawę akustyki. Mam jeszcze w planach dalsze modyfikacje, bo jest jeszcze parę pomysłów do wykorzystania.

WAŻNE! Jest to adaptacja dla odważnych :)

Na zdjęciu masz - od lewej QRD RPG, panele PT80 na ścianie i w rogu pokoju jeden z RH.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiś pomysł jest ale ładniej , lepiej i taniej będzie się prezentował kwiat :) .

Swoją drogą miałem ten szczyt łóżka poniewierający się u mnie w domu i z ciekawości także ustawiłem go pionowo w pokoju odsłuchowym w różnych miejscach ,wpływu na dźwięk nie usłyszałem , nawet jako rozpraszacz boczny przed kolumnami o wiele lepiej radzi sobie zwykła zasłonka , kwiatek albo ostatecznie gąbka piramidka , .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.