Skocz do zawartości
IGNORED

Zbyt dobre glosniki stereo - problem

D4ncer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otoz, dotychczas ogladalem filmy w ukladzie 2.1, jednak po obejrzeniu tego samego filmu w 5.1 stwierdzilem, ze sporo trace. Moj "problem" polega na tym ze mam zbyt dobre fronty, i - poki co - nie ma szans na dokupienie tylow/surrounda (ten chyba nawet nie byl produkowany) tej samej serii. Jaki jest efekt finalny, kiedy probujemy dobrac do kompletu glosniki z innej parafii? Czy amplitunery KD maja moze umiejetnosc "podrasowywania", a raczej equalizowania (chocby treble/bas) dzwieku tylow/centralnego?

I ostatnie pytanie, czy do wzmacniacza stereo moge dodac 3 kanalowa koncowke mocy? Wtedy chyba nie uzyskam dzwieku surround, prawda? Czy jestem skazany na zakup ampli, czy moge jakos rozbudowac stereo?

Dzieki serdeczne za pomoc,

Tomasz.

https://www.audiostereo.pl/topic/88204-zbyt-dobre-glosniki-stereo-problem/

jeśli chodzi o dźwięk przestrzenny to możesz pomyśleć o procesorze takim jak yamaha dsp e800. jakie masz fronty? ogólnie w kinie to surroundy są najmniej ważne...podstawa to center i fronty

Witam.

Otoz, dotychczas ogladalem filmy w ukladzie 2.1, jednak po obejrzeniu tego samego filmu w 5.1 stwierdzilem, ze sporo trace. Moj "problem" polega na tym ze mam zbyt dobre fronty, i - poki co - nie ma szans na dokupienie tylow/surrounda (ten chyba nawet nie byl produkowany) tej samej serii. Jaki jest efekt finalny, kiedy probujemy dobrac do kompletu glosniki z innej parafii? Czy amplitunery KD maja moze umiejetnosc "podrasowywania", a raczej equalizowania (chocby treble/bas) dzwieku tylow/centralnego?

I ostatnie pytanie, czy do wzmacniacza stereo moge dodac 3 kanalowa koncowke mocy? Wtedy chyba nie uzyskam dzwieku surround, prawda? Czy jestem skazany na zakup ampli, czy moge jakos rozbudowac stereo?

Tomasz.

pewnie optimum byloby kupno wszystkich kolumn do kd z danej serii, jednak jak pisali przedmowcy akurat w kinie surroundy maja najmniej do powiedzenia. glowne efekty robi ci front, center i sub.

na pewno aplitunery maja mozliwosc osobnej regulacji glosnosci suba, surroundow, centralnego, dodatkowo na pewno moga odcinac czesc pasma puszczanego na te glosniki.

podaj co masz za glosniki w kd i jaki amplituner.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Jaki jest efekt finalny, kiedy probujemy dobrac do kompletu glosniki z innej parafii?

Najważniejsze jest, aby kolumna centralna była porównywalnej klasy i podobna brzmieniowo, co kolumny frontowe. Surroundy mogą być już gorsze, z niższej serii.

Czy amplitunery KD maja moze umiejetnosc "podrasowywania", a raczej equalizowania (chocby treble/bas) dzwieku tylow/centralnego?

Sporo amplitunerów posiada systemy korekcji Audyssey, który potrafi upodobnić brzmienie wszystkich kolumn do siebie, przy okazji przeprowadzając korekcję akustyki. Mój ampli ma ten system i muszę przyznać, że efekt tej korekcji mnie zadziwił.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Tez jestem zdania ze surroundy nie musza byc tak wysokiej klasy jak reszta, zainwestuj w centralny lub posluchaj czy Ci go wogole potrzeba. W moim wypadku centralny bardziej mnie denerwuje niz wnosi cokolwiek dobrego. Filmy ogladam na ogol sam lub maksymalnie w dwie osoby, moje pomieszczenie ma okolo 28m, przy zastosowaniu centralnego, dzwiek jak dla mnie zbyt "przyklejony" do glosnika i wydobywa sie spod ekranu, w wypadku jego braku stereofonia jest tak dobra ze nie slysze jakichkolwiek niedociagniec.

Ostatnimi czasy mialem podobny dylemat, przejscie ze stereo na surround, dokupilem subwoofer kefa tdm 45b i to byl wielki skok jakosciowy, potem amplituner cambridge azur 640r. Probowalem wszelkich kombinacji glosnikow, od 2.1 do 7.1. Skonczylo sie na tym ze najbardziej odpowiada mi 4.1, tzn. 5.1 bez centralnego.

Jezeli twoje kolumny sa az tak dobre to moim zdaniem centralny nie jest musem....ot moje dwa grosze

Gość Gość

(Konto usunięte)

Tez jestem zdania ze surroundy nie musza byc tak wysokiej klasy jak reszta, zainwestuj w centralny lub posluchaj czy Ci go wogole potrzeba. W moim wypadku centralny bardziej mnie denerwuje niz wnosi cokolwiek dobrego. Filmy ogladam na ogol sam lub maksymalnie w dwie osoby, moje pomieszczenie ma okolo 28m, przy zastosowaniu centralnego, dzwiek jak dla mnie zbyt "przyklejony" do glosnika i wydobywa sie spod ekranu, w wypadku jego braku stereofonia jest tak dobra ze nie slysze jakichkolwiek niedociagniec.

Ostatnimi czasy mialem podobny dylemat, przejscie ze stereo na surround, dokupilem subwoofer kefa tdm 45b i to byl wielki skok jakosciowy, potem amplituner cambridge azur 640r. Probowalem wszelkich kombinacji glosnikow, od 2.1 do 7.1. Skonczylo sie na tym ze najbardziej odpowiada mi 4.1, tzn. 5.1 bez centralnego.

Jezeli twoje kolumny sa az tak dobre to moim zdaniem centralny nie jest musem....ot moje dwa grosze

Dobre tyły też się przydają podczas odsłuchu koncertów. Mam wrażenie że wtedy większa część pasma idzie na tył niż przy filmie.

Witam.

Tomasz.

i jeszcze z frontu?

i jeszcze z frontu?

Mam do wziecia super glosnik firmy B&w 100W/8ohm_tanio

U mnie gral jako centralny suurrond tylny

Ponadto zestaw JBL z zlotej serii XL (Canada)

W razie zainteresowania prosze o kontakt na PW

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-38606-0-34669100-1320850030_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobre tyły też się przydają podczas odsłuchu koncertów. Mam wrażenie że wtedy większa część pasma idzie na tył niż przy filmie.

Tu wlasnie pies pogrzebany, bez surroundow brak surroundu :))))

Fronty to Chario Academy Millennium 2. Na Millenium 1 na tyly mnie poki co nie stac, ew moge pomyslec o jednej sztuce jako centralnym, chcialbym znalezc jednak kogos kto takimi dysponuje i wypozyczy do ew eksperymentow, jednak w kraju ich niewiele.

Myslalem nad tymczasowym wstawieniem jako tyly Eposow M5 - na pomysl wpadla zona i prosila abym zapytal Was o ten pomysl. Dlaczego akurat te? W sumie mam pare wisniowych, w podobnym kolorze co Chario.

Amplitunera narazie brak. Tu pytanie - mam sie zainteresowac procesorem dla przykladu Yamaha, czy standardowym wzmacniaczem 5.1?

Dziekuje za odzew panowie :-)

Ciekawe rzeczy tu koledzy piszą.

U mnie jest tak. Przód to kolumny stojące DIY zdecydowanie za dobre do mojego ampli na hds180 i Vifie xt25. Centralny to szerokopasmówka Vify a tył to szerokopasmówka Visatonu. Ponieważ amplituner ma kalibrację Audyssey nie stanowi to dużego problemu. Ani centralny ani też tylne głośniki nie brzmią inaczej niż przody ani też nie można ich zlokalizować jako oddzielne głośniki. Bas jest przekierowany na przód. Mimo to ma się wrażenie że dobiega z tyłu jeżeli źródło dźwięku jest z tyłu.

Któryś tam redaktor, Pliszka chyba z HFiM strasznie się napalił na zestaw 5.1 Chario Constellation, tak bardzo, że sobie (podobno) takowy kupił.

Może więc centralny i monitory z tej serii?

Choć z drugiej strony jak fronty są "za dobre" to centralny też powinien być co najmniej tak samo dobry, bo często odpowiada prawie samodzielnie za efekt finalny. Więc jeśli miałby być np. tylko średni, to lepiej już zrobić zestaw 4.1.

pewnie optimum byloby kupno wszystkich kolumn do kd z danej serii, jednak jak pisali przedmowcy akurat w kinie surroundy maja najmniej do powiedzenia.

Kolego , powinieneś posłuchać efektów na Klipsch RS 52II , a potem na Klipsch RB 51 . Wtedy usłyszałbyś różnicę . Ale mniemam , że nie słyszałeś skoro piszesz takie cuda .

Pozdrawiam , Maciej.

PS . Nie chodzi wcale o reklamę , bo mam je do sprzedania ! Ale o fakt , że konstrukcja robi swoje :)

Procesor to opcja znacznie droższa - w zasadzie nie ma na rynku "procesorów" poniżej 5 tys.

Do tego musiałbyś dorzucić końcówki mocy.

Tak więc sugeruję dobry amplituner z wyjściem pre-out tak żebyś mógł dalej napedzać frony wzmacniaczem stereo a centralny i tyły miały porządny prąd :).

Niestey, jakość wyjść pre-out w różnych ampli pozostaje zagadką. Musiałbyś sam sprawdzić albo popytać o konkretne modele.

U mnie np. ze starszego Onkyo 676 (dość wysoki model gdy go kupowałem) jakość z pre-out była nieakceptowalna, natomiast z onkyo 905 jest bardzo dobra, przy czym akurat ten ampli ma osobne zasilanie obwodów liniowych i końcówki (osobne trafa).

No, kto jeszcze przy okazji będzie wciskał autorowi wątku swoje klamoty?

Ludzie, co z wami?

Jakbyś przeczytał do kogo i o czym piszę nie pitoliłbyś takich ...

Nie pomijałbym , margalizmowałbym znaczenia sourand-ów. Przy systemie za 2 tysia , fakt nie ma znaczenia , ale na granicy hi-end , chyba już ma. To jest moje zdanie z którym wcale nie musisz się zgadzać.

I napisałem , że nie jest reklama tylko spostrzeżenie (fakt)

Miłego.

Jakbyś miał możliwość to procesor. Niedawno gdzieś był Parasond za uczciwe pieniądze.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

D4ncer! Może już oślepłem, ale nigdzie nie widzę Twojego obecnego wzmacniacza i powierzchni pomieszczenia, a także ile pieniędzy masz zamiar na to wyłożyć. Twoje kolumny wymagają wydajnego wzmacniacza - tu widzę Rotel-a i Harmana Kardona z wyższej półki. Jeżeli masz dobry wzmacniacz i stosowne pieniądze to można zastosować przedwzmacniacz AV i końcówkę mocy Rotel-a ew. Marantz-a. Pozostałe kolumny też będzie można dobrać.

ja uzywalem cambridge audio 640r jako pre bo mial mozliwosc odlaczenia koncowek mocy gdy byl uzywany jako preamp. Dla porownania wypozyczylem starego marantza sr6200 bo ten tak samo jak cambridge mial wejscia analogowe i wyjscia preout. Cambridge poszedl pod mlotek, nie bylo moim zdaniem roznicy miedzy tymi tak znacznie rozniacymi sie cenowo klockami, powiem nawet ze charakter brzmienia marantza odpowiada mi bardziej, jest bardzo angazujacy i chce sie go sluchac. Moim zdaniem jak ktos nie chce na sile "highendu" to i ze zwyklymi klockami mozna dosyc tanim kosztem osiagnac dobre rezultaty. Jest na rynku masa amplitunerow starszej daty, takich do 10 lat ktore w wiekszosci wypadkow maja wiecej funkcji niz kiedykolwiek wykorzystamy, mowie tu o sprzecie ktory kiedys klasyfikowal sie jako "wyzsza polka", przyklad Marantze z serii 8..., 9..., Denony AVC, sa pewnie jakies yamahy i harmany ale z tymi firmami nie mialem do czynienia wiec sie nie wypowiadam. Mysle ze spokojnie mozna stosowac je jako tania alternatywe do procesorow, warunek zeby mialy wejscia na zewnetrzny dekoder pozwalajacy na delektowanie sie formatami hd i wyjscia preout. Moim zdaniem 5.1 w zupelnosci wystarczy, ja uzupelnilem to lampowym wzmakiem na fronty, wysokoefektywnymi monitorami starej daty grajacymi wrecz bajecznie, 15 calowym subwooferem kefa i 100 kilowym projektorem sony g70 :) do tego kompletne zaciemnienie i wytlumienie pomieszczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.