Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z E-MU 0204 na ASIO

Rotgar

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałbym wszystkich powitać, jako że jest to mój pierwszy wpis. Zatem witam wszystkich ;)

Przejdę do sedna...

Mam problem z kartą E-MU 0204. Karta odtwarza dźwięk tylko z jednej aplikacji. Po odpaleniu kolejnego programu, dźwięku nie ma. Dotyczy to programów korzystających ze sterownika ASIO.

Testowałem to na innej karcie (POD XT również z ASIO) i tu działa wszystko jak należy, programy nie blokują na wyłączność wyjścia karty dźwiękowej.

Wie ktoś z czym to może być związane?

Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/88256-problem-z-e-mu-0204-na-asio/

A E-MU 0204 nie ma przypadkiem własnego sterownika z bit perfect już?

Nie mam pojęcia czy ma bit perfect.

Czy aby na pewno na ASIO 2.0 mogę mieć jedno wyjście stereo? Czy przez to w danej chwili tylko jedna aplikacja może odtwarzać dźwięk? Nie chce mi się w to wierzyć :) Chociaż ekspertem nie jestem. Nie znam się na szczegółach działania sterowników, ale jeśli byłoby tak jak mówi neofozzie, do dlaczego inna karta na ASIO 2.0 odtwarza współbieżnie dźwięki z wielu aplikacji jednocześnie.

Może to kwestia sterownika dostarczonego z E-MU. Dodam, że testowałem to na dwóch komputerach (obydwa z Windows 7 x64).

Nie mam pojęcia czy ma bit perfect.

Czy aby na pewno na ASIO 2.0 mogę mieć jedno wyjście stereo? Czy przez to w danej chwili tylko jedna aplikacja może odtwarzać dźwięk? Nie chce mi się w to wierzyć :) Chociaż ekspertem nie jestem. Nie znam się na szczegółach działania sterowników, ale jeśli byłoby tak jak mówi neofozzie, do dlaczego inna karta na ASIO 2.0 odtwarza współbieżnie dźwięki z wielu aplikacji jednocześnie.

Może to kwestia sterownika dostarczonego z E-MU. Dodam, że testowałem to na dwóch komputerach (obydwa z Windows 7 x64).

Dopiero teraz to zauważyłem :)

Ja mam co prawda inną kartę, ale używam ASIO 2.0 i w jednej chwili może działać (odtwarzać) tylko jeden program korzystający z tych sterowników. Jeżeli są w systemie programy korzystające z innych sterowników to mogą bez problemu odtwarzać w tym samym czasie.

Przykład:

Włączony foobar z ASIO 2.0, w tym momencie, jeżeli spróbuję włączyć Cubase to w tej chwili mi się nawet nie włączy, bo coś mam pochrzanione, ale kiedyś było tak, że podczas włączenia Cubase pokazał komunikat, że ASIO 2.0 jest zajęte i Cubase przełączy się na ASIO Multimedia Driver. I wtedy mógł odtwarzać w tym samym czasie razem z foobarem.

W przypadku odwrotnym - działa Cubase i chcę włączyć odtwarzanie w foobarze - dostaję komunikat z foobara:

"Unrecoverable playback error: ASIO initialization failed : Hardware not present"

Jeżeli mogłeś na tej drugiej karcie (interfejsie) odtwarzać równocześnie z dwóch programów to ten drugi program MUSIAŁ korzystać z innych sterowników niż ASIO 2.0.

Powtarzam jeszcze raz: na ASIO 2.0 nie ma możliwości odtwarzania jednoczesnego z dwóch programów (korzystających z ASIO 2.0 - to ważne).

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• 1 rok później...

A ja się dorzucam z pytaniem, mam e-mu 1212m i problem jest taki, że gdy włącze Aimp3 i wyłączę nie mam dźwięku na innych aplikacjach ,pomaga tylko restart systemu co nie jest chyba wygodnym rozwiązaniem, poszperałem już chyba w każdych ustawieniach wyłączałem aimpa w menadzerze zadań i nić nie pomaga.

A ja się dorzucam z pytaniem, mam e-mu 1212m i problem jest taki, że gdy włącze Aimp3 i wyłączę nie mam dźwięku na innych aplikacjach ,pomaga tylko restart systemu co nie jest chyba wygodnym rozwiązaniem, poszperałem już chyba w każdych ustawieniach wyłączałem aimpa w menadzerze zadań i nić nie pomaga.

Miałem podobny problem z EMU 1212M.

W Aimp3 masz ustawione domyślnie ASIO oraz kartę EMU ?

Przeczytaj ten temat czy masz podobne problemy do moich:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wpisz również w google temat z kartami EMU na tym forum (wyszukiwarka forumowa nie działa za dobrze) - temat przewinął się kilka razy,nie mówiąc już o innych forach - temat wałkowany od kilku lat.

pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MUSIC NON STOP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.