Skocz do zawartości
IGNORED

dwa pokoje-czy bedze lepiej?

Revel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zalaczam rysunek:) by lepiej zilustrowac moje pytanie, mniejszy pokoj ma wymiary 3x4 wiekszy 5x4, pokoje sa polaczone drzwiami 2hx1m, sprzet stoi w mniejszym, czerwona kreska przedstawia obecna dziure w sciane, zielona przejscie ktore zamierzam stworzyc. Czy jesli "polacze" te dwa pokoje robiac wieksze przejscie 2.5h i szerkie 2m, zmieni sie akustyka? na lepsze czy na gorsze?

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-130727_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8827-dwa-pokoje-czy-bedze-lepiej/

Odpowiedz na twoje pytanie nie moze byc jednoznaczna.

Akustyka malego pokoju po powiekszeniu otworu wejsciowego pogorszy sie. Jezeli w miejscu otworu powiesisz gruba, mocno pofaldowana kotare to akustyka porawi sie. Napewno po powiekszeniu otworu poprawi sie akustyka wiekszego pokoju, a wlasciwie slyszalnosc muzyki w tym pokoju :)

To ja pokaże jak to bylo u mnie - po calkowitym wyburzeniu sciany i rozstawieniu kolumn na przeciwleglych rogach (2) dluzszej sciany akustyka ulegla calkowitej poprawie! ALE bez hurraoptymizmu - zblizenie lewej kolumny do srodka (3) spowodowało katastrofe - scena owszem rozkwitła przed nosem ale bas zniknal calkowicie!!! O dziwo zamiana sytuacji - czyli zblizenie prawej komlumny (4) poprawilo scene i tylko minimalnie oslabilo bas - delikatna regulacja w zupelnosci wystarcza.

Mysle ze uklad okien ma tutaj rownie duze znaczenie - sytuacja 3 wydawac by sie moglo bardzo prawidlowa okazla sie kompletnym nieporozumieniem!

Obrazek jest niestety za duzy dlatego dostepny z ponizszego linka:

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

swietny pomysl z ta kotara, wlasnie zastanawialem sie jak moglbym, odgradzac te pokoje :) dzieki!

moze macie jeszcze jakies dobre pomysly? a gdyby zrobic jeszcze wieksze przejscie, dalej bedzie zle? musze cos wymyslec zanim zaczne kuc sciane, bo pozniej bedzie ciezko to odwrocic ;)

ech... tez mazy mi sie wybuzenie sciany (rozwiazalo by to wiele problemow z umeblowaniem), lecz nie wiem czy to nie jest sciana dzialowa :( (ma 15 cm) napomkne ze jest to kilkudziesiecioletni domek jednorodzinny, nie bardzo wiem jak to sprawdzic...gdyby nie byla, napewno bym ja wybuzyl...

Revel: sciankę działową możesz wyburzyc bez obaw - jesli ma 15cm grubosci to NAPEWNO jest scianką działową, nie mozna wyburzac ścian nośnych budynku, a te maja minimum 25cm.

Jedyne co musisz sprawdzic - to upewnic sie ze nie przechodzą w tej scianie jakies rurki C.O. czy instalacje elektr. - Jesli bedzie tam rura C.O. - bedzie ona biegla w gornej czesci sciany (ponad przejsciem) wiec musialbys zostawic gorna czesc sciany co tworzyloby swego rodzaju podciąg.

To tak w kwestii warunkow techniczno-budowlanych :)

MareG, rur napewno nie ma, jesli to jest scianka dzialowa to niedlugo jej nie bedzie ;) przed wyburzeniem musze miec 100% pewnosc, chyba bede musial skonsultowc sie z jakims "budowlancem" ...dzieki zycie mi wrociles :)

• Redaktorzy

jak bardzo zależy Ci na powiększeniu przejścia to się nie krępuj i jak możesz wyburzyć ścianę to też to zrób, Ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad rozsuwanymi drzwiami chowanymi w ścianie. Stawiasz szkielet drewniany/aluminiowy obijasz pyłtą gipsowo/kartonową (można zastosować również "mat.dźwiękoizolacyjny" w postaci wełny mineralnej)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.