Skocz do zawartości
IGNORED

Velleman K8020 problem

lolo989

Rekomendowane odpowiedzi

witam posiadam modyfikowanego Vellmana K8020.mialem podlaczonego najpierw do niego koncowke Quad99 i zauwazylem na poczatku ze wystapuje fslowanie glosnikow.po jakims czasie zlozylem monobloki Ugoda zaprojektowane na forum(falowanie jest troszeczke mniejsze niz na Quadzie). i tu wystepuje probem bo przekazniki (od zabezpieczenia przeciw wystepowaniu napiecia stalego na wyjsciu) co jakis czas lubia klepnac. i zaczolem sie interesowac o co moze chodzic . meczylem ludzi w temacie koncowek Ugody.okazalo sie wkoncu ze napiecia stale na wysciu Vellmana plywa w granicach 0-35mV ale co kilkanascie sekund wskakuje na poziopmy 100,200,300mV i zapewne to przeszkadza monoblokom. wstepnie na forum dowiedzialem sie ze moze miec to zwiazek zasilacza w Vellmanie. ja sie na elektronice nie znam wiec nie bede sie w to bawil tym bardziej ze jest to lampa. szukam kogos kto sie zna na lampach ,a moze juz skladal Vellmana i wie co moze byc przyczyna. mam nadzieje ze znajdzie sie jakis smialgo co stawi temu czola :)) ja nie chce nic grzebac bo nie mam sprzetu i wiedzy do grzebania pozatym troche mnie kosztowal ten pre . wiadomo zepsuc jest cos latwo, telefon do mnie wrazie czego jest na moim profilu :))

https://www.audiostereo.pl/topic/88281-velleman-k8020-problem/

a) Zimne luty przy kondensatorze sprzęgającym. - spr. i luty poprawić.

b) uszkodzony kondensator sprzęgający - wymienić na nowy z odp napięciem pracy.

c) uszkodzona lampa - wymienić.

d) napięcie stałe na wyjściu źródła.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Miałem podobny objaw - falowanie membrany. Nie wyłączało mi zabezpieczenia, ale membrany mocno się wychylały. U mnie było spaprane zasilanie anodowe. Po poprawie jest ok

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Generalnie tak się dzieje, jak się wyciska maksymalne napięcie z zasilacza, nie zostawiając zapasu na filtrację. Odpowiedź na pytanie co się tam na wyjściu dzieje przyniosła by obserwacja napięcia wyjściowego oscyloskopem.

no niestety nie mam mozliwosci tak dokladnego sprawdzenia wszystkiego :/ czeka naodpowiedz kogos kto mi pomoze rowiazac ten problem tzn poprostu to zrobic :)) tak jak pisalem ja nie chce osobiscie intgrowac w uklad .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.