Skocz do zawartości
IGNORED

Analogowy miernik VU

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj zmniejszyć wartość kondensatorów przy wyprowadzeniach 3 i 7 układu scalonego. Ale to dotyczy powrotu wskazówek. Jak się wychylają wolno do przodu, to rzeczywiście może być problem ze wskaźnikiem - aczkolwiek może coś w układzie siedzi i na wyjściu narastanie jest powolne.

Łatwo to sprawdzić, zrób obwód typu napięcie 1.5V i rezystor regulowany 50k (ustaw na max. rezystancji) - zamknij obwód i ustaw pełne chylenie wskaźnika. Teraz włączaj/wyłączaj zasilanie i tak reaguje sam ustrój wskaźnika.

Jak jest mułowato to nic nie zrobisz (tak już ma), jak ok tzn. że ten układ jest do bani i krzywa narastania napięcia na wyjściu w stosunku do wejścia jest zbyt wolna.

Jak znajdę chwilę przepatrzę datashett od tego scalaka i spróbuje pomóc.

tak udało się... w orygiunalnej wersji był bląd... sprawdziłem note katalogową TA7318 i jest tam układ jak ma być i co... w moim układzie brakowało kondensatora 1uF połączonego na wejściu masy sygnału do głównej masy układu...

zamieszczam poprawiony schemat w paincie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a oryginalnie było tak:

post-30273-0-02461800-1336738989_thumb.jpg

a tu układy z noty katalogowej... jeden na napięcie symetryczne drugi na normalne...

post-30273-0-97424800-1336739299_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zurek

W życiu piękne są tylko chwile...

w ten sposób polaczyles masy obu ukladów, twojego wzmacniacza i tego ukladu ... hmmm sam nie wiem co o tym myslec ...

ten układ nie pracuje jako wskaznik mocy... tylko jest podłączony pod wyjście liniowe z przedwzmacniacza...

W życiu piękne są tylko chwile...

• 2 miesiące później...

A może coś takiego zaadoptuje - udało się uruchomić. Zasilanie +15V. Czułość Vpp 770 mV - 0dB.

Nie wskazówki, ale trąci myszką - i dość oryginalny - większość była pozioma.

Tutaj w działaniu -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Ja tez bylbym zainteresowany 1-2 sztukami PCB. Ewentualnie plikiem PDF z zawartoscia do wykonania termotransferu. Bylby w stanie kolega autor udostepnic ?

Z powazaniem;MicSzu

• 4 tygodnie później...

taki wskaźnik napędziłem z opisanego układu (dudnienie wynika z badziewnego nagrania dźwięku przez aparat)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez r1212

bez względnie wskaźnik ma większa bezwładność, spróbuje go przyśpieszyć, ale nigdy nie będzie działał jak mały. W Advance Acoustic te duże wskaźniki chodzą jeszcze wolniej.

Wskaźnik masz podpięty pod swoją płytkę?

tak

Edytowane przez r1212
  • 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Na dole w galerii znajome mi pcb :-)

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Jako, ze jest to moj pierwszy post na AudioStereo, wiec serdecznie witam wszystkich audiohobbystow.

Odswiezam dosc stary temat, ale nie bez powodu. Otoz jakis czas temu bardzo mnie zainteresowal sterownik prezentowany przez r1212 i postanowilem sobie taki wykonac (po pierwsze do testowania roznych VUmetrow, a po drugie prawdopodobnie znajdzie sie on w moim wzmacniaczu, ktorego budowa trwa). Podstawowym problemem jednak byly z mojego punktu widzenia wymiary sterownika. Tym samym postanowilem zaprojektowac PCB od nowa stosujac elementy SMD. Poniewaz jednak jeden sterownik ma mi sluzyc do testow, wiec postawilem na uniwersalnosc funkcjonalna i poczynilem takie oto zalozenia (wiele z nich to zalozenia samego Autora watku):

1. Zastosowanie maksymalnej liczby elementow SMD (mniejsze wymiary)

2. zlacza wejscia i wyjscia VU metrow typu MicroMatch (znacznie mniejsze niz molexy, proste mocowanie tasmy przez podlozenie i scisniecie, brak koniecznosci lutowania pinow)

3. Przelacznik DPDT wyboru poziomu sygnalu wejsciowego (dzieki temu wystarcza zlacze 4 pin dla wejscia sygnalu /R+, R-, L+, L-/ miast 6 pin gdzie R+ i L+ musial byc rozbity na 2 piny kazdy by ustalic poziom sygnalu wejsciowego)

4. Przelaczniki DPDT wyboru charakterystki przejsciowej (liniowa/logarytmiczna) dla kazdego kanalu osobno (dzieki temu bez problemu moge zmienic charakterystyke w zaleznosci od potrzeb)

5. Wszystkie zlacza przesuniete do krawedzi plytki/plytek

6. Zmiana 78xx i 79xx na 78Lxx i 79Lxx (mniejszy wymiar, a i tak wystarczajaca wydajnosc pradowa do sterowania wskaznikami VU)

7. Dodanie kondesatorow odsprzegajacych zasilanie (100nF) dla stabilizatorow napiecia i wzmacniacza operacyjnego (tak dla mojego dobrego samopoczucia)

8. Mozliwosc ustawienia plytek jedna nad druga za pomoca elementow dystansowych

9. Mozliwosc zlozenia calosci jako jednej plytki (podlaczenie zasilania przez zalanie padow cyna)

10. Mozliwosc osobnego montazu plytki zasilacza i plytki drivera

11. Mozliwosc zasilania z 230V, 2x15VAC lub +/-15VDC

Wszystko to zaowocowalo rozlamywana plytka o wymiarach calkowitych 112x33mm z mozliwoscia rozlamiania dokladnie w polowie na dwie plytki 56x33mm. W przypadku montazu plytek jedna nad druga (patrz zdjecia) wymiary calkowite drivera to (szer. x gleb. x wys.) 56mm x 33mm x 45mm.

W tym miejscu chcialbym podziekowac Autorowi watku za podzielenie sie z innymi tym wartosciowym projektem. Driver dziala wysmienicie ! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 4v99e476u4mqv1z467r5_1403552817.jpg ukd1t85zrljl7jkbei8z_1403552820.jpg i0ml2csz7o54dqf0waz1_1403949890.jpg e1vwb8c6en1nddz5fhud_1403949894.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Popełniłem kolejny układ sterowania wskaźnikami analogowymi :).

Trochę mnie męczyło, że poprzedni układ prawidłowo wskazywał do częstotliwości ok. 3kHz a powyżej 10kHz praktycznie wskazywał 0.

Poza tym przy b. małych sygnałach nie dało się wyregulować zerowego wskazania przy braku sygnału ze względu na offset wzmacniacza LM324. Ten układ wystarcza w większości prostych zastosowań, w szczególności jako wskaźnik mocy przy wzmacniaczach ale ...

Nowy różni się od poprzedniego kilkoma szczegółami, które pozwoliły wyeliminować wady poprzedniej konstrukcji.

#1 - prostownik jest dwupołówkowy - dzięki temu układ bardzo dobrze działa w całej szerokości pasma akustycznego tj. 20Hz - 20kHz

#2 - zastosowałem regulację offsetu przy układach wejściowych i wyjściowych - pozwala to precyzyjnie wyregulować zerowe wskazanie przy braku sygnału. Bardzo pomaga przy pomiarach małych sygnałów np. przy wzmacniaczach słuchawkowych lub przedwzmacniaczach.

#3 - zastosowałem potencjometr na wyjściu co pozwala skalibrowac układ do posiadanych wskaźników bez konieczności doboru rezystorów.

Oczywiście, tak jak w poprzednim układzie można zmontować wersję liniową jak i logarytmiczną. Poniżej zamieszczam zdjęcia, schemat oraz charakterystykę częstotliwościową nowego układu.

Składam przy tym podziękowania kolegom 'KOLUSZKIN' i 'MARER' za pomoc przy stworzeniu PCB.

I jeszcze filmiki z działania układu. Wszystkie filmy pokazują działanie wskaźników na takich samych elementach. Widać wyraźnie różnice w sposobie działania różnych modeli wskaźników. Do każdego rodzaju wskaźnika trzeba dobrać wartości 2 rezystorów i 1 kondensatora by otrzymać oczekiwany efekt szybkości reakcji i powrotu wskazówki.

Ukryta Zawartość

post-30447-0-55115100-1404685087_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-30447-0-46279700-1404685344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

W wątku o P-350 pojawił się problem zniekształceń wnoszonych przez układ VU-metru - czy ktoś z kolegów zauważył jakieś zmiany po podłączeniu do wzmacniacza układu sterowania. jakieś zniekształcenia, zmiany dźwięku bo ja nie mam takich doświadczeń.

Nic takiego nie zauwazylem ani na "doroslej" koncowce mocy 2x150W RMS, ani na wzmacniaczu sluchawkowym o mocy 300mW RMS. Oczywiscie mowie o wrazeniach odsluchowych, bo pomiarow zadnych nie robilem.

• 1 miesiąc później...

Wczoraj uruchamiałem wskaźniki w pre - w przypadku wersji logarytmicznej, żeby osiągnąć możliwość pomiaru 0.775V Vsk na 0dB trzeba zwiększyć wzmocnienie układu wejściowego - zmienić rezystory R10,R11 100k na 220k, R1,R7 10k na 2.2k wtedy osiągniemy 0dB po ustawieniu w okolicy połowy wejściowych PR. Przy wskaźnikach Nissei TN-73 pojemności C3 i C4 trzeba zmniejszyć z 1uF na 470nF, bo wskazówki poruszają się "lekko zamulone".

• 1 rok później...

Nabyłem w Chinach układ sterowania wskaźnikami tylko po to, żeby sprawdzić czy warto się było męczyć przy projektowaniu i robieniu układu HQ. Jest to aplikacja układu BA6138. Oto moje - prywatne - odczucia.

#1 układ przyszedł po ok 2 tygodniach w kopercie zawierającej zmontowany układ oraz "instrukcję" której zdjęcie zamieszczam. Uważam, że niepotrzebnie inwestują w papier :). Dla porównania załączam instrukcję do mojego układu - chyba jednak ździebko lepszą i bardziej przydatna.

#2 podłączyłem wg. instrukcji 9V zmiennego napięcia zgodnie z opisem - dokonałem prób i na 12V też działa - na PCB znajduje się stabilizator napięcia.

#3 podłączyłem sygnał 1kHz z generatora na wejście i wskaźnik Nissei TN-73 (klasyk :) ) na wyjście. Po wyregulowaniu PR uzyskałem czułość układu 0dB - 0,9 Vpp; 0.32Vsk. Wskaźnik działał "dość agresywnie" - b. szybko reagował na zmiany poziomu dźwięku. Nie podłączałem układu do dużych wskaźników typu P-134 lub P-200 więc nie mogę się wypowiedzieć jak współpracuje z dużymi wskaźnikami.

Pomierzyłem charakterystykę przejściową i częstotliwościową - efekty w załączonych rysunkach.

Moje wnioski:

- zalety

• prostota i cena
  • bardzo przyzwoita charakterystyka częstotliwościowa
  • dość dobra charakterystyka przejściowa
  • wyjścia bezpośrednio z układu do diod podświetlających wskaźniki

- wady

• w gruncie rzeczy brak instrukcji - może stanowić problem dla początkujących co i jak podłączyć
  • mała czułość - wyklucza użycie sterowania przy niskich i bardzo niskich poziomach sygnałów
  • brak regulacji sygnału na wejściu powoduje ograniczenie zakresu sygnału wejściowego, a zatem konieczność dobierania i dorabiania dzielników napięcia przy końcówkach o wyższych mocach
  • dużo gorsza reakcja na przesterowanie - łatwo doprowadzić do uderzania wskazówki w prawy koniec wskaźnika.
  • konieczność posiadania w urządzeniu napięcia zmiennego 9-12V do zasilania.

Moja subiektywna ocena - układ wart swojej ceny - tani i prosty. Jednak ja wolę swój, mogę go praktyczni zaadaptować do każdego urządzenia - od preampa z sygnałami na poziomie 100-200mV do końcówek mocy z napięciami rzędu 30-40V, elementami zmienić szybkość reakcji wskazówek i dostosować do posiadanego wskaźnika. Mam możliwość zmontowania zarówno wersji logarytmicznej jak i liniowej przydanej w niektórych zastosowaniach.

Ukryta Zawartość

post-30447-0-56102900-1460207194_thumb.jpg

post-30447-0-44126600-1460207435_thumb.jpg

post-30447-0-26324300-1460207442_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez r1212
  • 2 lata później...
W dniu 9.04.2016 o 15:21, r1212 napisał:

- wady

• w gruncie rzeczy brak instrukcji - może stanowić problem dla początkujących co i jak podłączyć
  • mała czułość - wyklucza użycie sterowania przy niskich i bardzo niskich poziomach sygnałów
  • brak regulacji sygnału na wejściu powoduje ograniczenie zakresu sygnału wejściowego, a zatem konieczność dobierania i dorabiania dzielników napięcia przy końcówkach o wyższych mocach
  • dużo gorsza reakcja na przesterowanie - łatwo doprowadzić do uderzania wskazówki w prawy koniec wskaźnika.
  • konieczność posiadania w urządzeniu napięcia zmiennego 9-12V do zasilania.

I jeszcze jedna poważna wada - mała rezystancja wejściowa  - w gruncie rzeczy nadaje się tylko do pomiaru mocy końcówki mocy - na pewno nie nadaje się do pomiaru sygnału z wyjścia RCA

Edytowane przez r1212

W końcu zrobiłem prototyp PCB nowego układu sterowania - podobna idea, ale sporo nowych zmian/funkcji - jak uruchomię i zadziała zgodnie z założeniami opisze efekt moje pracy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie miałem kupić płytkę w Modu..... , ale jak tak to poczekam.

szukam czegoś do kręcenia tym ; 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do takich wskaźników można brać wersję HQ - jeśli chodzi o sposób działania niewiele zmieniłem do zastosowań standardowych. Ale oczywiście jak uruchomię "prototypa" to napisze co i jak i będzie można podjąć decyzję, która wersja będzie bardziej pasować.

• Pokaż nowe odpowiedzi