Skocz do zawartości
IGNORED

Czym czyścić PCB (stare)

ricon

Rekomendowane odpowiedzi

Przy reanimacji starej unitry, trafiłem na stare zaschnięte kalafoniowe śmieci na wierzchu PCB .Poprzedni uzytkownik skutecznie zapaprał płytkę od strony jakimiś spreyami.Skutkiem były niedziałające isostaty, zafajdane pr-ki.O ile isostaty dały się ożywić to na płytce został "szlam".Czego użyć aby nie wprowadzić upływności powierzchniowej i pasożytniczych pojemności.Tu się przyznam że temat dotyczy Elizabeth'ki, która jak wiadomo technologicznością serwisu nie grzeszyła.

Póki co mechaniczne przywrócona ,pozostaje elektryka.A że jeszcze DSH101 na STK015,warto z sentymentu przywrócić granie.

https://www.audiostereo.pl/topic/88319-czym-czy%C5%9Bci%C4%87-pcb-stare/

Jeśli izopropanol cuchnie podobnie jak Kontakt spray to tego smrodu się już nie pozbędziesz a jeszcze jak sprzęt się rozgrzeje to już całkiem masakra.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Izopropanol to alkohol i wyparowuje w całości nie pozostawiając po sobie niczego. Polecam, sam stosuję i płytki po czyszczeniu wyglądają lepiej, jak fabryczne.

Elizabeta piękna maszyna i warto poświęcić jej trochę czasu. :)

Witam. Mam pytanie trochę z innej beczki, ale odnośnie właśnie izopropanolu. W moim wzmacniaczu występuje potencjometr głośności Alps ACW-1007 i trzeszczy jeden z kanałów (sprawdzone). Jest on niestety nierozbieralny, i chyba już nie do kupienia, ale posiada dwie dziurki, gdzie można by było zaaplikować jakiś środek czyszczący. Najpierw próbowałem alkoholem 95%, pomogło, ale dalej zaczyna trzeszczeć.

I teraz pytanie, czy ów izopropanol nadałby się do tego i czy by pomógł? Lub proszę o jakiekolwiek sugestie.

Przerabiałem temat potków.Sam alkohol nie wystarczy.Dobre skutki daje Kontakt PR.Usuwa siarczki naloty,utlenienia.Pomogło.

No właśnie tez mam taki Kontakt. Próbowałem nim reanimować potencjometr w Diorze, ale po użyciu było jeszcze gorzej. Skończyło się na rozebraniu Telpoda i przeczyszczeniu właśnie spirytusem (bo PR Kontakt pozostawiał taki jakby tłustawy nalot, może to ma zapewnić odpowiedni poślizg po warstwie oporowej?) i działa do dziś.

Czyszczenie potencjometrów płynem typu kontakt LR może i doprowadza do nieodwracalnego uszkodzenia potencjometrów niektórego typu. Powoduje wzrost tarcia i uszkodzenie powierzchni.

IPA jest niezły ale potem warto i tak psiknąć kontaktem PR dla lepszego poślizgu i wydłużenia życia potencjometru. Nie spotkałem się jeszcze żeby po użyciu kontaktu PR było gorzej. W najmniej optymistycznym wariancie po prostu nie było lepiej ale to już głównie efekt "starcia" potencjometru lub na tyle dużego zaśniedzenia "szczotek", że sam kontakt PR nie wystarczył ale od tego jest tez inna chemia ;)

Pozdrawiam

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Tylko Panowie spokojnie z tym Kontaktem, bo spotkałem wzmacniacze, które po rozgrzaniu śmierdziały, że nie można było wytrzymać. Dopiero po 8 myciu ten syf puścił.

Tu dla porównania PCB przed i po czyszczeniu izopropanolem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.