Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do Yamahy

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Jest dobrze :-)

Monobloki niestety nie są już całkiem oryginalne bo lampy to Pinnacle EF86 (niedługo zmienię na coś porządnego) a lampy mocy to Gold Liony KT66. W zasilaczu nowiutkie GZ32 Mullarda. Cały zestaw razem z pre ma wymienione praktycznie wszystkie kondensatory i rezystory ale to mus przy tych Quadach, jakby nie było mają ponad 50 lat. Numery seryjne to 50xxx i 83xxx ale monobloki są w środku i na zewnątrz takie same.

Dźwięk jest dość nietypowy zupełnie inny niż to do czego byłem przyzwyczajony. Dużo więcej przestrzeni, detali i lekkości w dźwięku. Brakuje tylko wykopu i uczucia mocy, ale czego tu oczekiwać od 15W na kanał.

I na koniec: NS1000M to jedne z najwybredniejszych kolumn na planecie ziemia. W beznadziejnych warunkach potrafią zagrać dobrze a np. w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu może być katastrofa.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nie narzekam, ciężko mi obiektywnie ocenić bo jestem kompletnie przeziębiony już 2 tygodnie, cholera grypa jakaś czy co.

U mnie znowu Yamaszki brzmią bardzo dobrze tylko bas odstaje ale to wina akustyki, praktycznie wsio poniżej 70-60Hz znika gdzieś.

Coś też trzeba zrobić z za mocnym sygnałem z Behringera, na głośności 1.5 na przedwzmacniaczu już jest o wiele za głośno.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Posłuchałem posłuchałem i już wiem. NS1000 idą do ludzi. Kompletnie nie zgrywają się z pomieszczeniem, próbowałem już każdego ustawienia, tony innego sprzętu ale i tak nic z tego.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Kompletnie nie zgrywają się z pomieszczeniem

To dla mnie duze zaskoczenie => swoich uzywalem w pomieszczeniu 14m2 i nie narzekalem na jakies szczegolne braki. Oczywiscie 20-30 m to optimuam ale... NS1000 to kolumna bardzo przyjazna i malo grymasna jesli chodzi o ustawienie... Jesli moge zapytac jakie jest Twoje pomieszczenie i czego dokladnie brakuje Ci w tych kolumnach?

W beznadziejnych warunkach potrafią zagrać dobrze a np. w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu może być katastrofa.

Wydaje mi sie ze optymalne warunki jeszcze bardziej uwydatniaja ich prawdomownosc o reszcie toru oraz o materiale fonograficznym i... :)

Napisz na PW jaki masz dokladnie model NS1000 czy NS1000M i jesli juz sie ich chcesz pozbyc to cos o cenie.

NS1000M, wysłałem PM. I się nawet zarymowało! :-)

Mam po prostu bardzo dziwną konstrukcję, 3m x 5.5 x 2.3m i jedyne co słychać to średnie tony w dodatku bardzo wypchnięte do przodu. Próbowałem różnych sztuczek, wytłumienia ale nic z tego. Znajomy mnie namówił i już zarezerwowałem nowe kolumny, Tannoy Arden, jeszcze większe krowy ale ponoć mogą stać blisko siebie i przy tylnej ścianie.

Ajaj, nie ta sooba, oprócz ciebie pisał jeszcze ktos inny z forum, przepraszam! Zaraz wyślę!

I tutaj,...audiostereo będzie trwało i trwało....,wymienisz kolumny, to tobie CD będzie źle grac, i tak bez końca, tylko kolumny przywieź, i w swoim pomieszczeniu przetestuj, bo to jest ryzyko, a nie możliwe jest aby 1000 źle grały. Za krótko pograłeś z monoblokami, aby oceniać,... niech trochę sprzęt pogra, minimum miesiąc, musi się wszystko ustabilizować, końcówki grały na innej impedancji wejściowej i wyjściowej,może?... tego nie sprawdzisz, i inna była praca, może dostawała więcej prądu, a może mniej, kolumny z większym obciążeniem , albo mniejszym,itp. po pewnym czasie się rozluźnią, i zawsze, ale to zawsze średnica jest wyeksponowana, jeśli system jest składany z części nie współpracującymi wcześniej, najbardziej to się objawia końcówka-kolumny, bo te dwie rzeczy pracują pod największym prądem, który został z destabilizowany w nowym systemie.I trzeba poczekać. Miałem problem długo dystansowy z CD CEC 51mkII, grał tylko średnicą była wyeksponowana,interkonekty siltecha zamieniłem, na bardziej,... co by basem zionęły i nic nie pomogło, grało bo grało...,ale po pewnym czacie wszystko się wyklarowało, basu aż natto, i siltechy zagrały basem, którym nie grzeszą. Poczekaj...

Możliwe, ale specjalnie poluje na okazje żeby wrazie czego sprzedać z zyskiem, dlatego tak to mogę bawić się bez końca ze zmianą sprzętu :)

Możliwe, ale specjalnie poluje na okazje żeby wrazie czego sprzedać z zyskiem, dlatego tak to mogę bawić się bez końca ze zmianą sprzętu :)

A,...to się pomyliłem,...myślałem że jesteś meloman, i sprzęt ci potrzebny do słuchania muzyki.

Wiesz, ciężko powiedzieć lubię słuchac muzyki ale tak samo lubię bawić się sprzętem i cały czas próbowac czegoś innego. Ot takie hobby.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chodzą po okolo 900-1200euro.

ciepłe na basie nie zamulone buczydełko, ale bas chodzi bardziej lampowo ciepło miło z dużą siłą, ale góra średnica, scena lotność dzwieku pierwszorzędne.

ps. dobrze się grzeje :)

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:) zastanów sie :)

Rarytasik,... nie każdy, chce się wyzbyć, słuchałem,... bardzo mi się podobały, z systemem Cary, z tego co wiem znajomy, przewala sprzęt z całego świata, i nie jedno słuchał, ale tego jak na razie nie wymienił.

A na zachodzie, np. w Holandii już nie są tak lubiane i nie tak łatwo się ich pozbyc, niestety.

Te od Kenricka, tak jak ich inne kolumny = zajebiste!

Patrick, próbowałem najlepszych kombinacji: TA4650 VFet, B-2 Vfet, M4, P2200 i zawsze było nie coś tak.

A jaki jest Twój wzór dźwięku? Na czym sie wzorujesz??

Dodam też, że bardzo mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że pokój więcej dodaje do dźwięku niz kolumny i elektronika. Może pokombinuj z różnymi ustawieniami, różne ściany, może trochę mniejszy pokój, albo inne proporcje. Warto pomierzyć pomieszczenie jak masz taką możliwość, może Twój pokój "wsysa" bas, zabija stereofonię itp. Zacznij od tego. Jak bedziesz wiedział co masz za pomieszczenie łatwiej będzie szukać kolumn do niego.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że akustyka pomieszczenia jest najważniejsza.Ja konfigurując sprzęt wybieram u klienta miejsce odsłuchowe, jeśli to ma być, pokój odsłuchowy to już jest inna bajka.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Patrick, próbowałem najlepszych kombinacji: TA4650 VFet, B-2 Vfet, M4, P2200 i zawsze było nie coś tak.

Moze warto troche tchnac wspolczesnosci w te paczki => one sie tego wcale nie boja :)

Krell FPB-200/300 , KSA-100/150 . Threshold S/200-300 MkII , SA4e , SA30. Mark Levinson No.27. itd :)

Lampę mam, mocne końcówki po ponad 250W na kanał też próbowałem.

Coś niebywałego, i nie spotykanego, na forum,...przekonywanie aby nie sprzedawał kolumn, przeważnie jest na odwrót.I tutaj zgromadzili się uczciwi ludzie, Pozdrawiam wszystkich.

Skoro wymieniłeś już tyle wzmacniaczy i zawsze jest coś nie tak, to po pierwsze skołuj jakąś konkretną płytę testową z sinusami i zacznij porównywać jedną kolumnę do drugiej za pomocą pokrętła balansu - tak na wszelki wypadek, aby jednoznacznie obalić wszelkie podejrzenia w stosunku do kolumn (nie kręć głośnością podczas testów, może się okazać, że cewka w którymś berylowcu jest nadpalona i spadła efektywność). Następnie zaopatrz się w 3 solidne źródła dźwięku z przedziału jakościowego adekwatnego do reszty toru - obstawiam urządzenia z pułapu 1000eur+. Miałem ten sam problem co ty, wieczny niedosyt, odczucie braku czegoś istotnego w dźwięku, czegoś co było słychać nawet z głośników laptopa podczas odtwarzania filmików Kenrick sound. Przyczyną niedostatków było właśnie słabe źródło. Teraz jest po prostu muzyka i mam satysfakcję z jej słuchania. Jestem prawie pewien, że to samo będzie u Ciebie.

Poważnie?

Mam tu X333ES i Nakamichi OMS-5E do porównania, ten drugi kosztował jakby nie było 4000DM :-)

A Behringer mi się rozpierdaczył, złamało się wejście cyfrowe...

Jakby nie było to są stare graty. Z mojego doświadczenia wynika, że jedyne stare graty (15+ lat) jakie grają należycie to dobrze zachowane kolumny o powszechnie znanym wzorowym brzmieniu (Alteci, Sony, Yamahy, Infinity, Pionieer Exclusive, JBL, Tannoy i pewnie kilka innych). Wszelka stara elektronika to już ruletka, więc jej sprawność należałoby potwierdzić u poważnego elektronika i w razie potrzeby naprawić zgodnie ze specyfikacją czyli żadnych zamienników w przypadku półprzewodników. Choć nawet taki zabieg w przypadku źródeł nie koniecznie im pomoże w starciu z nowymi odtwarzaczami ze średniej półki.

Nie miałem przyjemności obcować z posiadanymi przez Ciebie źródłami, ale śmiem twierdzić, że to one są winne. O ile pamiętam jesteś użytkownikiem squeezeboxów - zdobądź kilka daców z półki 1000+eur (nie koniecznie naraz) i posłuchaj jakiejś dobrej płyty. Jestem więcej niż pewien, że jeżeli trafisz na porządne urządzenie, to natychmiast zrozumiesz co miałem na myśli, bo odkryjesz kolumny na nowo. Idąc za ciosem pozbędziesz się starawych źródeł, które jak się okaże wcale do najlepszych nie należały (choć kiedyś do drogich już tak).

Serio serio! U mnie w dacu leżało nieużywane kluczowe ~30% potencjału reszty toru, który zresztą słusznie nie był podejrzewany o ułomności. Poprawiło się wszystko I to na tyle znacząco, że zacząłem słuchać muzyki całymi płytami, po kolei w ilościach naraz przekraczających 3 sztuki. Wcześniej dźwięk wyganiał mnie z bezpośredniego sąsiedztwa kolumn po 5 utworach, ewentualnie kontynuowałem odsłuchy z kuchni.

Powiem tyle, słucham już 2 godziny bezpośrednio SQ Dueta i brzmi o wiele przyjemniej z większym basem, cuda jakie czy ten Behringer to przereklamowana kicha?

Nakamichi był dzsiaj w seriwsie bo szlag trafił stabilizator i wszystkie ustewiania lasera były kompletnie rozjechane ale jednak dalej coś mu dolega, bardzo nerwowo szuka utwórów i przekaźnik sam z siebie czasami odcina dźwięk.

Behringer to studyjna masówka - za wiele po nim bym się nie spodziewał. Sam widzisz, że stare źródła szybko się starzeją a technika idzie do przodu. Nie zdziwiłbym się gdyby duet grał lepiej niż oba twoje źródła, ale z pewnością nie ma on tego czegoś co powoduje opad szczeny i marszczenie czoła oraz wypisanie "to jest możliwe?" w oczach. Obstawiam, że uzyskasz niemęczącą, wręcz przyjemną i bardzo spójną oraz detaliczną średnicę i górę o ile głośniki są w pełni sprawne, a ich detaliczność dorównuje lub przewyższa moje tytany i kompozyty. Sprawdź je na płycie tak jak mówiłem wcześniej, a dowiesz się na czym stoisz. Chyba jest na avax do pobrania płyta sony yeds-18 - kilka F jest, nada się.

Głośniki są w 100% ok, były jeszcze niedawno na generatorze, grają trochę lepiej od oryginalnych bo zmieniłem te beznadziejne terminale na porządne pozłacane.

Jest faktycznie jak mówisz, Duet gra wporządku ale brakuje fajerwerków, ot takie plumkanie. Najbardziej dziwi mnie ilośc basu. SQ jest podłączone Linnem Black a Behringer zwykłym kablem XLR->RCA za 20zł ale czy szczerze wątpie żeby robiło to aż taką różnicę.

Nak OMS5E to dziadziuś, 2xTDA1540D i nietypowe wyjście analogowe zamknięte w oddzielnej puszce przy tylnym panelu. Nie ma możliwości sterowania z pilota więc to w sumie tylko ciekawostka bo płyt nie słucham praktycznie wcale.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.