Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do Yamahy

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Pozbyłem się Yamahy B-2 i innych końcówek i postanowiłem kupić coś naprawdę porządnego ale kompletnie nie wiem co!

Budżet to około €1000-1300, w tej cenie wyszukałem 3 propozycje:

-Krell KSA80, ponad budżet bo €1499

-Odnowione monobloki lampowe Quad II z dedykowanym pre za €1150

-Technics SE-A3

Reszta toru:

SQ Duet + SRC2496 i Yamahy NS1000M

Muzyka:

Jazz, blues, slow rock, 0 klasyki, rapu czy metalu. Pink Floyd, Dire Straits słucham bardzo często.

Czego oczekuje:

Nie może być mowy o muleniu czy brudnej średnicy, ta jest dla mnie kluczowa. Dużo góry to nie problem.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/88434-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy-do-yamahy/

Mogę zagwarantować,że po odsłuchu nie będziesz chciał nic innego.Problem to pre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O kurde, nie drogo za KSA100S, dało mi to do myslenia.

Pre tymczasowo jest starutka Yamaha C-4 ale w przyszłości dokupiłbym pre Krella.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

O kurde, nie drogo za KSA100S, dało mi to do myslenia.

Pre tymczasowo jest starutka Yamaha C-4 ale w przyszłości dokupiłbym pre Krella.

Jest Wadia za 699,nie potrzebowałbyś pre. trzeba tylko sprawdzić czy żyje i poszukać serwisu.

KSA100S już poszedł,ale jaja.

KSA100S już poszedł,ale jaja.

Realna cena to 2000euro-albo walnięty albo ktoś potrzebował pieniędzy.

Nie lubię wklejać linków ale popytać o to:

Ukryta Zawartość

:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pass też super sprawa ale cena niestety wkyracza sporo poza budżet, to i tak szczęście że jako student mogę sobie pozwolić na taki wzmacniacz ;)

Cóż to za stwory? Lampowe monobloki Transcendent + dedykowany pre, €1000:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten gość ma jeszcze KST-100i oferuje firmowe(tańsze )przesyłki:

Ukryta Zawartość

300b za małą kasę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampowego chińca nie chce, poza tym 300B raczej napewno będzie brakowało drive'u i wykopu.

Te Krelle niedrogie ale nie ryzykuje wysyłki, wolę pojechać osobiście. Nie wiem czy nie pojadę niedługo posłuchać KSA80S.

Temu Yarlandowi raczej daleko do dźwięku B-2 V-Fet. Po drugie gość pisze że sprząta strych, więc tu nie będę ryzykował.

Chyba zdecyduje się na tego KSA80S, warta za €1250? Jest po dużym przeglądzie i ma powymienane większość kondów.

szukałbym Audioneta AMPI w tej cenie powinno być dobrze. Z moich doświadczeń wynika jednak że decydujący o brzmieniu jest pre. Końcówka jest właściwie przezroczysta. Oczywiście na pewnym poziomie cenowym.

Dlatego bardzo trudno Ci będzie ocenić jakość końcówki przy słabym przedwzmacniaczu.

Witam a może zainteresował by Cię Naim 150 x i pre 115x połączenia xlr kabel w zestawie za 5000zł .pozdrawiam Luka

Witam a może zainteresował by Cię Naim 150 x i pre 115x połączenia xlr kabel w zestawie za 5000zł .pozdrawiam Luka

Jeszcze jedno posiadam starą ale zacną Yamahe M2 oraz pre C4 nie na sprzedaż tak na marginesie.A może coś takiego

mclntosh mc2505 and mx113 stare ale zacne cena 6000zł Pozdrawiam.

Naima, Cambridga czy Nada nie lubię :-) Poza tym chcę coś dużego i najlepiej w klasie A. Z odsłuchami jest wiadomo ciężko, nigdy nie wiadomo jak to zagra u mnie więc chciałbym kupić coś "bezpiecznego", coś co napewno zgra się z resztą.

Na Marktplaats pojawiła się jeszcze jedna ciekawostka, ogromny Musical Fidelity A370, czy ktoś zna ten wynalazek?

Jeszcze jedno posiadam starą ale zacną Yamahe M2 oraz pre C4 nie na sprzedaż tak na marginesie.A może coś takiego

mclntosh mc2505 and mx113 stare ale zacne cena 6000zł Pozdrawiam.

M

mclntosh mc2505 and mx113 A może to ze starej paki za 6000zł.

McIntosh fajny ale słyszałem że są dość ostr na górze, to prawda?

Temat Yamahy już przerobiłem, dzisiaj rano poszła B-2, na codzień mam teraz P2200 i C4+M4 :)

McIntosh fajny ale słyszałem że są dość ostr na górze, to prawda?

Temat Yamahy już przerobiłem, dzisiaj rano poszła B-2, na codzień mam teraz P2200 i C4+M4 :)

Czołgista ja już Cię lubię -bez podtekstów.Co do Mc stary porządny MAC nie to co dziś oferuje szczególnie po Audio show.Pomyśl nad Naimem ciekawa pozycja.Pozdrawiam Luka Dobrą propozycją byłby zestaw Linn Klauot i jakiś pre Linna ALE UWAGA!!! tylko ze starej stajni na nowym Linn to porażka.na której się zawiedziesz.Pozdrawiam

Czołgista ja już Cię lubię -bez podtekstów.Co do Mc stary porządny MAC nie to co dziś oferuje szczególnie po Audio show.Pomyśl nad Naimem ciekawa pozycja.Pozdrawiam Luka Dobrą propozycją byłby zestaw Linn Klauot i jakiś pre Linna ALE UWAGA!!! tylko ze starej stajni na nowym Linn to porażka.na której się zawiedziesz.Pozdrawiam

PS;

Rotel RHB 10 Michi najlepszy wypust.w dechach.cena może jakieś 4000zł

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Tak podpinam się do wątku,... o poszukiwaniu końcówki, miałem parę klocków, lampowych i hybryd,

Ukryta Zawartość

Nic mi nie współgrało, tak jak bym chciał, i posprzedawałem, jedynie co brzmiało zadowalająco zostawiłem, jak np. Pre Counterpoint SA 1000 i szukam końcówki tranzystorowej do niego, bo z lampowymi dałem sobie spokój, za dużo możliwości w kombinowaniu z lampami i za drogie w utrzymaniu. Miałem już system Counterpointa PRE+Amp. Grało to rewelacyjnie, ale znalazł się dobry klient i sprzedałem, teraz płynie SA 100 Hybryda , nie wiem jak się sprawdzi, ale Pre SA 1000 nie oddam, bo tyle co miałem pre-ampów, to ten mi najlepiej odpowiada, jest dynamiczny z dużą rozdzielczością i można Rocka posłuchać, wiadomo Amerykańska szkoła brzmienia. Też myślałem o KSA 100, ale miałem integrę Krella i nie zbyt ją wspominam, raczej stronię od Krelli, chociaż z końcówkami tej firmy nie miałem do czynienia. Raczej będzie nam,... czołgista trudno coś wziąć bez odsłuchu, z nowych Naimów np.250 brak kopa, Rotele za delikatne, a te co gra moim dźwiękiem to w USA. Miałem te Yamach-szki berylowe, one pięknie grały z Mos-Fetami lub V-Fet, ale takich rzeczy już nie produkują. Zobaczę co przyjdzie z USA, ale nadal szukam końcówki Klarownej i czystej z wymogami czołgisty...

Ukryta Zawartość

Ja V-Feta właśnie się pozbyłem, zdecydowanie brakowało jakiegokolwiek wykopu, dynamiki i detali.

Yamaha P2200 ma moc i dynamikę ale brzmi dość zimno, można powiedzieć "wrednie".

Coz ,mysle ze to zadna "!" rewelacja => to model wyposazony w wiatraczki wiec raczej w moim przekonaniu nie taki wspanialy i godny polecenia...

Zależy z czym porównasz.To nie są najlepsze wzmaki na świecie ale na tyle ciekawe że warto się skusić.Legenda A klasowych Krelli nie wzięła się z nikąd.

Tylko pytanie czy KSA100 jest lepszy od KSA80! Bo konstrukcje są dość różne, no i jeśli chodzi o wygląd to KSA80 ma jak dla mnie przewagę, brak wentylatorów też jest ważny, nie wiadomo w jakim są stanie i czy są głośne.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Zależy z czym porównasz.To nie są najlepsze wzmaki na świecie ale na tyle ciekawe że warto się skusić.Legenda A klasowych Krelli nie wzięła się z nikąd.

Nie mam nic przeciwko KSA-100 , chociaz niewiele drozej mozna kupic zdecydowanie lepszy KSA-150 , tylko kwestia tyczy modeli wyposazonych w kaszaniarskie wiatraczki zamiast poteznych (i drogich) radiatorow.

Za rozsadne pieniadze mozna kupic rowniez koncowki mocy z serii KST.

Smiem twierdzic ze seria KST , KSA i MDA to wlasnie te klamoty , ktore podobniem jak dla mercedesa 123 , 124 i 126 , stworzyly fundament legendy na ktorym do dzis "jedzie" producent chociaz podobnie jak mercedes to juz nie to... Dla mnie godnym nastepca byly PA z serii FPB.

Tylko pytanie czy KSA100 jest lepszy od KSA80! Bo konstrukcje są dość różne, no i jeśli chodzi o wygląd to KSA80 ma jak dla mnie przewagę, brak wentylatorów też jest ważny, nie wiadomo w jakim są stanie i czy są głośne.

KSA-100 byly tez produkowane bez wentylatorow... 8-)

Największym problemem jest mały wybór lokalnie, wysyłek i Ebaya już nawet nie ryzykuję, za duże pienądzę żeby kupić coś w ciemno bo niestety im droższy sprzęt tym mniejsza grupa odbiorców.

KSA-150 jest już niestety poza zasięgiem, tak to można bez przerwy dokładać i dokładać.

Bardzo dobre połączenie ze starą końcówką naima-a. Słuchałem ostatnio przypadkiem w "najstarszym second handzie". Kolejne świetne połączenie to VTL-150, ale to już raczej 2000 euro. Oba słyszałem.

Myśle,że to będzie fajne

Ukryta Zawartość

Tego połączenia niesłyszałem, ale wzmacniacz znam i kolumny również b. dobrze driv-u i rytmu to na 100% niezabraknie.

Osobiście starych tranzystorów pokroju KRELL-a raczej bym unikał. Ciekawie może być także z jadisem orkiestrą jest gdzieś w ogłoszeniach.

Ukryta Zawartość

Największym problemem jest mały wybór lokalnie, wysyłek i Ebaya już nawet nie ryzykuję, za duże pienądzę żeby kupić coś w ciemno bo niestety im droższy sprzęt tym mniejsza grupa odbiorców.

KSA-150 jest już niestety poza zasięgiem, tak to można bez przerwy dokładać i dokładać.

Niech ci chłopaki z DIY zrobią Krella, sam się zastanawiam,... teraz robią mi Naima w formie monobloków, to jest projekt z starszych modeli prawdopodobnie gra,z kontaktuj się jak blisko mieszkasz i wypożycz, zdecydowałem się bo cena b.dobra, poczytaj Naim klon, z tego co wiem Andrejos, chce sprzedać, bo robi też w formie mono-bloków, no chyba zacna konstrukcja jak tak się zaangażowali, pierwszy zrobił Bardini i jest też o Krelu porównania, ja miałem parę rzeczy w wykonaniu Piotra-37, jestem zadowolony, tak ładnie zrobione i ładnie grały , że szybko znajdowali się klienci. Teraz czekam na Dac,a lampowego, miałem mieć dzisiaj, ale kurier się spóźnia. Robiłem porównania Klimo Merlino z DIY, w wykonaniu Piotra grał lepiej, bo na komponentach nie oszczędzał, kondy olejowe, lampy Mularda,rezystory AllanaBradleya,itp. nie wiem jak to się pisze ale polecam, i szkoda wywalać kasy, na sprzęt przegrzany i nie wiadomo jak traktowany. Ryzyko,... ja mam doświadczenie, wybuliłem 20tyś zł!. na konfiguracje z rynku wtórnego, 1szt Pre, końcówki, Hybryda 1szt, Lampowa 1szt, Cd,...I co... po miesiącu padło pierwsze?,... oczywiście końcówki, naprawa hybrydowej kosztowała mnie 860zł,a lampowej 1200zł,bo lampy zużyte i rezystory po palone. W typowe lampy się nie pcham. Zainteresuj się DIY, bezpieczniej i serwis, i opcja modelowania dźwięku, jak w twoim systemie zagra za ostro to można to ściąć,i z pasować z resztą systemu.

Z DIY mam tylko jedną opcję, klasę D Hypexa,2 moduły po 700W z lampowym pre. Tylko jeśli się nie spodoba to odsprzedaż jest niemożliwa.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Osobiście starych tranzystorów pokroju KRELL-a raczej bym unikał.

Moze kilka argumentow na poparcie tej tezy?

Ryzyko,... ja mam doświadczenie, wybuliłem 20tyś zł!. na konfiguracje z rynku wtórnego, 1szt Pre, końcówki, Hybryda 1szt, Lampowa 1szt, Cd,...I co... po miesiącu padło pierwsze?,... oczywiście końcówki, naprawa hybrydowej kosztowała mnie 860zł,a lampowej 1200zł,bo lampy zużyte i rezystory po palone.

Coz , raczej nie ma sie co spodziewac ze kupujac SH lampowce otrzyma sie sprzet z wlasnie wczoraj wymienionymi lampami...

To zaden argument przeciw zakupom SH tylko raczej ostrzezenie czego nie kupowac na rynku wtornym =>

w przypadku lamp jednym wystarcza logiczne myslenie inni za taka nauke musza zaplacic :-)

Moze kilka argumentow na poparcie tej tezy?

Osobiste doświadczenia. O ile wzmaki w klasie AB dają radę o tyle duża czysta klasa A ze względu na "tropiki" w środku dość szybko się starzeje, wysychają kondensatory itp. Jak napisałem powyżej to moje osobiste zdanie - nie mam zamiaru nikogo do niego przekonywać nie jestem na tyle techniczny to wynik wyłącznie własnych doświadczeń. Od kilku lat słucham lampki, ale przez poprzednich naście lat przewaliłem kilka piecyków i jak napisałem miałbym spore wątpliwości przy zakupie starego krella. ( tak swoją drogą to klasę A bardzo lubię, a nawet preferuję )

Coz , raczej nie ma sie co spodziewac ze kupujac SH lampowce otrzyma sie sprzet z wlasnie wczoraj wymienionymi lampami...

To zaden argument przeciw zakupom SH tylko raczej ostrzezenie czego nie kupowac na rynku wtornym =>

w przypadku lamp jednym wystarcza logiczne myslenie inni za taka nauke musza zaplacic :-)

Tu się zgadzam. Nienależy bać się sprzętu SH tylko podejść do niego z rozwagą. Jak kupuje używaną lampę to zawsze zakładam, że lampy są do wymiany lub przynajmniej do pomierzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.