Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka z komputera - za pomocą czego?

bubas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Wczoraj padły mi głośniki komputerowe i los chce bym zaopatrzył się w nowe, bo mi coś cicho bez mojej muzyki. Mam kino domowe i mogę płyty odpalać na odtwarzaczu BD - nie mam prawa narzekać na efekty :-) Dużo jednak pracuję przy komputerze, a ten znajduje się w drugim pokoju. Potrzebne mi więc przyzwoite grajdełka do muzyki i bardzo sporadycznie filmów na komputerze. Wynalazłem w sieci trzy propozycje i będę zobowiązany, jeśli pomożecie mi podjąć decyzję. A zatem:

Microlab M880 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Modecom Mc-2090 -

Ukryta Zawartość

ModeCom MC-HF32 -

Ukryta Zawartość

Niestety widzę, że grajdła z serii Solo są ciężko dostępne i droższe, niż chciałbym zapłacić. Stąd powyższe propozycje. Zastanawiałem się jeszcze nad jakimiś Genusami, ale nie znalazłem ciekawych w tym przedziale cenowym. Lubię ładny design, więc nie ukrywam, że wygląd w moim wyborze miał znaczenie. Zaznaczam jednak, że jeśli proponowane przeze mnie zestawy wg Was są do kosza, bądźcie szczerzy :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skomplikuję może pytanie zainspirowany lekturą kolejnych internetowych wypowiedzi mądrzejszych ode mnie.

Na głośniki mam tyle pieniędzy (200 - 300 zł), bo po Świętach planowałem inną inwestycję, otóż w odtwarzacz CD, który chciałem na stałe do swojego ampa podłączyć.

Może powinienem te plany zintegrować i zakupić miniwieżę w cenie do 1200 zł zamiast głośników do komputera za 300 i odtwarzacza CD za 900 zł?

Potrzebuję rady, doradzajcie mi! :-)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Potrzebujesz głośniki do niezobowiązującego grania, podczas pracy przy komputerze, także takiego cichego i żeby jeszcze za dużo miejsca nie zajmowały? To dobrze Ci radzę, poszukaj Bose Companion 2 z drugiej ręki. Zmieścisz się w budżecie. A to będzie jak niebo i ziemia, w stosunku do tych wynalazków z linków.

Potrzebujesz głośniki do niezobowiązującego grania, podczas pracy przy komputerze, także takiego cichego i żeby jeszcze za dużo miejsca nie zajmowały? To dobrze Ci radzę, poszukaj Bose Companion 2 z drugiej ręki. Zmieścisz się w budżecie. A to będzie jak niebo i ziemia, w stosunku do tych wynalazków z linków.

Zaskoczyłeś mnie firmą, o której nie słyszałem. Poczytałem jednak o proponowanych przez Ciebie głośnikach i do tego pięknie ująłeś do czego je potrzebuję - chociaż akurat miejsca mam sporo :-) Na allegro tego zestawu jednak nie widzę, a w sklepach już pewnie o nim zapomnieli. Ebay natomiast pęka od nich w szwach, trochę się jednak boję elektronikę sprowadzać z daleka. Muszę przemyśleć sprawę.

Zainwestuj w miniwieze np. Sharp serii XL-HF...

Wrzuciłem tą serię w googla i mowa tu o sporej ilości modeli. Czy jakiś szczególnie się wybija? Czy mam decydować tylko wg dostępnej kwoty.

Dodam pytanie, czy taką miniwieżę można sensownie podłączyć do amplitunera (w celu przeniesienia dźwięku na moje kolumienki QQ 5000)?

Solo 2 kosztują ok 300pln:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a będą o niebo lepsze od tych które wypisałeś. A zamiast odtwarzacza CD kupiłbym DAC. I tak w końcu pójdziesz w stronę odtwarzania strumieniowego... jak każdy. Nowe CD to przepłacanie za nic...

Ukryta Zawartość

Zaskoczyłeś mnie firmą, o której nie słyszałem. Poczytałem jednak o proponowanych przez Ciebie głośnikach i do tego pięknie ująłeś do czego je potrzebuję - chociaż akurat miejsca mam sporo :-) Na allegro tego zestawu jednak nie widzę, a w sklepach już pewnie o nim zapomnieli. Ebay natomiast pęka od nich w szwach, trochę się jednak boję elektronikę sprowadzać z daleka. Muszę przemyśleć sprawę.

Wrzuciłem tą serię w googla i mowa tu o sporej ilości modeli. Czy jakiś szczególnie się wybija? Czy mam decydować tylko wg dostępnej kwoty.

Dodam pytanie, czy taką miniwieżę można sensownie podłączyć do amplitunera (w celu przeniesienia dźwięku na moje kolumienki QQ 5000)?

Zapomnij o Bose Comp 2, albo posluchaj chwile w jakims Ispot'cie i tez pewnie dasz sobie od razu z nimi spokoj. Szkoda kasy.

Czesto na allegro pojawialy sie kiedys XL-HF200 w cenie nawet do 400 zl z kolumnami. Warto je z czasem wymienic na lepsze bo elekronika na to zasluguje. Podobno model 300 ma juz je w miare dobre ale raczej w to nie wierze, lepiej kupic tansze 200 i dobrac jakies kolumny kolumnowego producenta :) do 500 zl. Podlaczyc wieze do amplitunera? :))) Nie, nie mozna :))) Jesli chcesz typowo komputerowe glosniczki to zainteresuj sie jeszcze firma Edifier lub tanszymi studyjnymi monitorami aktywnymi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a będą o niebo lepsze od tych które wypisałeś. A zamiast odtwarzacza CD kupiłbym DAC. I tak w końcu pójdziesz w stronę odtwarzania strumieniowego... jak każdy. Nowe CD to przepłacanie za nic...

Jestem laikiem, więc doczytałem, ale i tak pozwolę sobie dopytać o szczegóły. DAC wymaga ode mnie zgrania płyty na nośnik, który mogę podłączyć do niego za pośrednictwem USB, np. na pendrive'a, przenośny dysk lub na komputer. Sam odtwarzacz podłączam do ampa i z niego muzyka idzie na kolumny. Powiedz mi proszę, czy nie korzystniej po prostu podłączyć komputer do amplitunera przez HDMI? Akurat mam taką możliwość z pomocą laptopa. Oczywiście zgrywając muzykę na pendrive'a unikam uruchamiania dodatkowo kumputera, ale chcę dodatkowo ustalić czy te konfuguracje różnią się zasadniczo jakością dźwięku - jeśli to ma znaczenie, weź pod uwagę mój amp i kolumny (spis w stopce).

Link, który podałeś do Microlab SOLO 2 niestety prowadzi do pustego magazynu, podobnie jak wiele innych. Dlatego szukałem alternatyw, bo te Solówki jeszcze kosztują przystępne pieniążki, są w drewnie, co mi bardzo pasuje, ale kurde, są nie do dostania.

Czesto na allegro pojawialy sie kiedys XL-HF200 w cenie nawet do 400 zl z kolumnami. Warto je z czasem wymienic na lepsze bo elekronika na to zasluguje. Podobno model 300 ma juz je w miare dobre ale raczej w to nie wierze, lepiej kupic tansze 200 i dobrac jakies kolumny kolumnowego producenta :) do 500 zl. Podlaczyc wieze do amplitunera? :))) Nie, nie mozna :))) Jesli chcesz typowo komputerowe glosniczki to zainteresuj sie jeszcze firma Edifier lub tanszymi studyjnymi monitorami aktywnymi.

Z tym sharpem mam wrażenie, że dopłacam za dok na produkty apple'a, których nie używam i nie zamierzam, ale podoba mi się idea kupna wieży za 500 - 600 zł i ewentualnie w przyszłości podmienić w niej grajdła. W takim układzie mógłbym puszczać muzykę z wieży, lub z komputera za pośrednictwem wieży. Miła możliwość. Co prawda musiałbym dopłacić do budżetu głośnikowego, ale miałbym z głowy zakup odtwarzacza CD czy też DAC'a.

Rozumiem, że pytanie o podłączenie wieży do ampa było głupie, sorry :-)

Edifier jest zbyt komputerowy. Prawdę powiedziawszy bardziej podobają mi się Genusy, bo mają fajną drewnianą estetykę, a i opinie dobre.

Dylemat sprowadza się do dwóch propozycji:

- DAC do kina domowego i monitorki do komputera (wciąż pytanie, jakie?)

- miniwieża Sharpa z możliwością dalszej wymiany kolumienek

Zakłądam, że w obu możliwościach wydam podobne pieniądze, chociaż widzę, że rozwiązanie z odtwarzaczem strumieniowym może być droższe... Wiecie, ja dopiero zaczynam audiofilską przygodę :-)

W każdym razie już teraz dzięki za wszystkie, szybkie odpowiedzi, rozjaśniają mi nieco sytuację.

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Zapomnij o Bose Comp 2, albo posluchaj chwile w jakims Ispot'cie i tez pewnie dasz sobie od razu z nimi spokoj. Szkoda kasy.

....

Nie byłbym tak radykalny w twierdzeniach, szczególnie w kontekście modeli które Kolega-autor wątku rozważał do tej pory w poście pierwotnym. Jedno z czym się zgodzę, to i owszem, samodzielny odsłuch w Ispocie to bardzo dobry pomysł na początek. Jeśli chodzi o dostępność tych głośników na rynku wtórnym, to inna sprawa, ale trafiają się czasem.

- DAC do kina domowego i monitorki do komputera (wciąż pytanie, jakie?)

DAC do kina? :))) Znajdzie sie tez 2w1 - monitory z wbudowanym DAC i to w miare dobrej jakosci, ale nie wiem czy "studyjna" estetyka bedzie akceptowalna. Czasem wybor to albo jakość albo ładność :))) szczegolnie w takim przedziale cenowym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

technicznie to w zasadzie to samo... troszke sie roznia wygladem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakże często zapominamy o dobrym, starym, lecz czasem drogim komputroniku. Firma ta jest oficjalnym dystrybutorem kolumn Microlaba i znajdziesz w jej ofercie wszystkie modele. Same Solo2c kosztują tam 320zł, co jest nawet przyzwoitą ceną w porównaniu do innych portali mających je na magazynie (ceny nawet 370zł).

Lubię ładny design, więc nie ukrywam, że wygląd w moim wyborze miał znaczenie.

Jeżeli wyglad ma znaczenie to polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawy design, niska okazyjna cena (w sklepach sa duzo drozsze) a i ucha nie pokalecza jak zaproponowane modele :))) Zastanawiam sie czy do czegos takiego warto inwestowac w jakis zewnetrzny DAC, czy po prostu dobra wewnetrzna karte muzyczna, jesli korzystasz z jakiejs nieszczegolnej zintegrowanej, ktora degradowalaby brzmienie. Inna kwestia czy na takich glosniczkach to uslyszysz :))) Ale to juz ewentualnie kolejny krok. W kazdym razie najtanszy i w miare dobry znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) optykiem z kompa i zasilanie na usb...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DAC do kina? :)))

W tym sensie, że podłączam do kolumn za pośrednictwem amplitunera. Na czymś grać musi :|

Fakt, rozumiem, że wygląd muszę poświęcić mając ograniczony budżet. Te ALESIS M1 Active 320 wyglądają w miarę OK i cenowo są akceptowalne. Ale tu znowu pytanie czy nie lepiej z Komputronika brać Microlabów, jak radzi kolega Xartam?

Firma ta jest oficjalnym dystrybutorem kolumn Microlaba i znajdziesz w jej ofercie wszystkie modele.

Dzięki! O dystrybucji nie wiedziałem. A Komputronik mam pod domem, pewnie można łatwo zamówić do salonu.

Chyba skuszę się na ostateczne pytanie: monitory z wbudowanym DACiem czy Microlaby Solo2c?

Jeżeli wyglad ma znaczenie to polecam:

Doceniam ciekawy design, ale chyba nie aż tak, ale za propozycję dziękuję. Za to zainteresował mnie Fiio D3. Pytanie czy gdybym np. zdecydował się na Microlaby Solo 2, czy jego zakup byłby wskazany?

PS To irytujące, że moje posty czekają na akceptację ^^

Chyba skuszę się na ostateczne pytanie: monitory z wbudowanym DACiem czy Microlaby Solo2c?

Monitory studyjne takie jak Alesis 320 USB zagraja lepiej, ale moze bardziej bedzie pasowac zeby zagraly gorzej (inaczej) jakies Microlaby, Modecomy lub inne Geniuse, wiec lepiej przed zakupem obu posluchaj :)))

Monitory studyjne takie jak Alesis 320 USB zagraja lepiej, ale moze bardziej bedzie pasowac zeby zagraly gorzej (inaczej) jakies Microlaby, Modecomy lub inne Geniuse, wiec lepiej przed zakupem obu posluchaj :)))

Ciekawe. Patrząc na parametry, można odnieść wrażenie, że nawet niższe Microlaby FC330 wypadną lepiej. Aż tyle wnosi wbudowany DAC? W związku z powyższym zdecydowałem przejść się do Komputronika - aż trzy salony w Poznaniu mają Microlaby na stanie, więc może pozwolą mi posłuchać, jak grają. Jeśli zwątpię, czy warto, zaryzykuję kupno Alesisów. Chyba, że do tego czasu ktoś tu jeszcze rzuci innym, oryginalnym pomysłem.

Swoją drogą, szaleństwo jak bardzo odszedłem od pierwotnytch zamiarów. Trochę też żal, że nie można polegać na internetowych recenzjach. Modele proponowane przeze mnie na początku wątku wszędzie są chwalone... :-)

Cytat

Ukryta Zawartość

Jestem laikiem, więc doczytałem, ale i tak pozwolę sobie dopytać o szczegóły. DAC wymaga ode mnie zgrania płyty na nośnik, który mogę podłączyć do niego za pośrednictwem USB, np. na pendrive'a, przenośny dysk lub na komputer. Sam odtwarzacz podłączam do ampa i z niego muzyka idzie na kolumny. Powiedz mi proszę, czy nie korzystniej po prostu podłączyć komputer do amplitunera przez HDMI? Akurat mam taką możliwość z pomocą laptopa. Oczywiście zgrywając muzykę na pendrive'a unikam uruchamiania dodatkowo kumputera, ale chcę dodatkowo ustalić czy te konfuguracje różnią się zasadniczo jakością dźwięku - jeśli to ma znaczenie, weź pod uwagę mój amp i kolumny (spis w stopce).

Link, który podałeś do Microlab SOLO 2 niestety prowadzi do pustego magazynu, podobnie jak wiele innych. Dlatego szukałem alternatyw, bo te Solówki jeszcze kosztują przystępne pieniążki, są w drewnie, co mi bardzo pasuje, ale kurde, są nie do dostania.

Faktycznie, nie są dostępne, może na allegro?

Co do użycia DAC-a takiego jak Audinst - podłączasz go do komputera przez USB i używasz jako wyższej jakości kartę dźwiękową. Płyty możesz zgrać do plików lub odtwarzać je bezpośrednio z napędu w komputerze. Wszystko odbywa się w domenie cyfrowej (bez straty jakości) do momentu dojścia do DAC-a gdzie zamieniane jest na sygnał analogowy który dostarczasz do wzmacniacza lub głośników aktywnych. Oczywiście jeśli masz w kompie HDMI i możesz nim wypuścić dźwięk, możesz podłączyć się do amplitunera i użyć jego jako DAC-a (poprawniej byłoby napisać użyć jego DAC-a bo w środku siedzi właśnie scalak będący DAC-iem). Pozostaje kwestia dyskusji o wyższości DAC-ów stereo nad DAC-ami wielokanałowymi w amplitunerach, ale jest ona tożsama z dyskusją o wyższości zestawów stereo nad kinem domowym.

Proszę, znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podjąłem decyzję i dokonałem zakupu. Niestety nie przeczytałem wcześniej ostatniego posta Coogera i zakupiłem drożej Solówki 2 w Komputroniku. Zestaw mam mieć już jutro do odbioru. Są chwalone, w akceptowalnej cenie i dobrze wyglądają, więc spełniają moje niewygórowane wymagania :-)

Pozwolę sobie jednak kontynuować temat udźwiękowienia mojego kwadratu i spytam Was, czy zamiast DAC'a niekorzystniej by mi było dokupić do moich Onkyo TX-SR508 i Quadral Quintas 5000 zabawki w stylu TEAC WAP-2200? To moje nowe odkrycie na tym forum :-)

Gadźet nieziemski! Jak wyczytałem bez problemu połączę go z ampem i nie muszę przy tym odpalać TV, co niestety jest koniecznością, gdy włączam muzykę z odtwarzacza BD. Nie spieszy mi się, więc mam czas by upolować TEAC, ewentualnie znaleźć podobne cudeńko innej firmy. Może coś znacie?

Jest jeszcze taka opcja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ktoś to ostatnio kupił na forum i chwalił, dużo pochlebnych opinii w sieci. Tylko 100zł więcej niż założyłeś ale prawdopodobnie warto.

A Bose C2 grają dokładnie tak jak na filmiku:

. Jeśli ci się podoba to bierz :)

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Jest jeszcze taka opcja

Yodzisław, nie jeteś pierwszym, który mi poleca ten zestaw. SlawekR też jest jego zwolennikiem. Niestety odstraszyła mnie dostępność i ostatecznie zdecydowałem się na Microlaby Solo2. Dziś dam znać czy nie żałuję.

Kurczę, ale na filmiku te Bose brzmią czyściutko. Nie wiem tylko na ile ufać youtubowi :-)

Podbijam jeszcze ostatni swój wątek:

Czy zamiast DAC'a niekorzystniej by mi było dokupić do moich Onkyo TX-SR508 i Quadral Quintas 5000 zabawki w stylu TEAC WAP-2200? To moje nowe odkrycie na tym forum :-)

Gadźet nieziemski! Jak wyczytałem bez problemu połączę go z ampem i nie muszę przy tym odpalać TV, co niestety jest koniecznością, gdy włączam muzykę z odtwarzacza BD. Nie spieszy mi się, więc mam czas by upolować TEAC, ewentualnie znaleźć podobne cudeńko innej firmy. Może coś znacie?

Co myślicie? :-)

Ja mam WAP-2200 i sobie chwale, slucham najczesciej poprzez zew. DAC-a, ale i na wewnetrznym dzwiek jest do przyjecia, czyli na poziomie CD. Spelnia on podstawowe wymagania do odsluchu muzyki, i cena jest jedna z najnizszych: <500zl wsklepie, a mozna upolowac i taniej,

Ryszard, czy masz wersję z pilotem? Bo za 500 zł w sklepie raczej nie dostaniesz. Najtańszą znalazłem bodajże w redcomie za 119 euro. Wolałbym uniknąć odpalania TV dla szukania plików.

Pozwolę sobie jednak kontynuować temat udźwiękowienia mojego kwadratu i spytam Was, czy zamiast DAC'a niekorzystniej by mi było dokupić do moich Onkyo TX-SR508 i Quadral Quintas 5000 zabawki w stylu TEAC WAP-2200?

Tylko tego raczej nie powinno rozpatrywać się w kategorii albo to albo tamto bo to nie są urządzenia substytucyjne a komplementarne :)

Tylko tego raczej nie powinno rozpatrywać się w kategorii albo to albo tamto bo to nie są urządzenia substytucyjne a komplementarne :)

Wyszedłem, może błędnie, z założenia, że na moje skromne potrzeby wystarczy DAC już wbudowany w amplituner. Poszukuję rozwiązania umożliwiającego słuchanie muzyki na moim kinie domowym bez pośrednictwa telewizora i odtwarzacza BD. Po lekturze sporej treści na tym forum wybiłem już sobie z głowy odtwarzacz CD, ale na pudełka typu Hegel najzwyczajniej w świecie nie mogę sobie pozwolić. Tym bardziej jak najlepszy Europejczyk 2011 roku podnosi podatki :-) Niespecjalnie chcę też używać do tego celu komputera czy laptopa, mimo że mogę tego drugiego podłączyć HDMI (co z resztą czasem robię). Stąd pomysł o TEAC-u :-) Tym bardziej, że sama idea tego urządzenia łechta moją słabość do odkrywania nowinek.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Yodzisław, nie jeteś pierwszym, który mi poleca ten zestaw. SlawekR też jest jego zwolennikiem.

Zwolennikiem to może za dużo powiedziane. Ale potrafię docenić jego zalety w określonych zastosowaniach i warunkach. A po Twoim opisie co do wymagań, wydał mi się wręcz "szyty na miarę" do nich. Mały, poręczny, idealny do odsłuchów z niskimi poziomami głośności, przy niezobowiązujących odsłuchach podczas pracy na komputerze, bo wtedy sprytne wbudowane DSP Motoroli robi swoje i efekty potrafią być więcej niż zadowalające.

Oczywiście jak widać niektórzy Koledzy wieszają na nich psy, bo nie są to audiofilskie purystyczne konstrukcje. No ok, nie są, ale nie do tego w końcu mają służyć, nie dajmy się zwariować. Jest to specyficzny, a zarazem ciekawy produkt, przeznaczony do określonych zastosowań. Jeśli ktoś szuka w nim miary do kolumn podłogowych, to się oczywiście srogo zawiedzie.

Kurczę, ale na filmiku te Bose brzmią czyściutko. Nie wiem tylko na ile ufać youtubowi :-)

Te głośniki nigdy nie zagrają charkotliwie, ani też nie uda Ci się ich przeciążyć. Sprytne DSP kompensujące, zawsze o to zadba. W tym właśnie tkwi siła tych głośników. Procesor DSP wie czy grasz cicho, czy głośno, wie na co stać głośnik i kompensuje jego potencjalne wady w określonych warunkach i przy określonym sygnale wejściowym.

Oczywiście z audiofilizmem to wiele wspólnego nie ma, no ale nie o to w nich w końcu chodzi.

Proponowałem Scythe Kro Craft. Boss nie polecam. Filmik zamieściłem żeby kolega posłuchał, bo dobrze on oddaje poziom i charakter głośniczków. Za 200zł ujdzie, za 400 nie. Ale skoro się koledze podoba to niech bierze.

DSP jest dla mnie nie do zniesienia.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Proponowałem Scythe Kro Craft. Boss nie polecam.

Fakt, nie doczytałem. Niemniej Scythe brałem pod uwagę, ostatecznie jednak zadecydował aspekt ekonomiczny. Zdecydowałem się na Microlaby Solo2, co i tak było nadwyrężeniem mojego przedświątecznego budżetu :-)

Twój link miał też inną wartość. Wcześniej nie trafiłem na stronę tego sklepu, a mają tam naprawdę ciekawy wybór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.