Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam gotowego projektu klasycznych kolumn

szczupak90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako, że wzmacniacz już prawie jest skończony, chciałbym teraz zająć się kolumnami. W tej chwili mam tannoy m4, bardzo fajne kolumny, ale brakuje mi w nich wykopu. Zawsze byłem miłośnikiem ciepłego brzmienia, teraz go w jakimś stopniu posiadam, ale chciałbym trochę więcej, nawet kosztem przestrzeni, czy barwy dźwięku. Wujek, który chce zabrać się za zrobienie kolumn ma coś w stylu tonsil altus 140, z tym, że też robił wszystko od zera na lepszych przetwornikach, ale bez przesady drogich. Wyszło to bardzo dobrze, muzykę jest czuć, jest klarownie, a nie krzykliwie jak w przypadku altusów.

Mimo doświadczenia wujka, chciałbym abyście podsunęli mi coś sprawdzonego na dość dużym przetworniku basowym, tak tylko, żebym mógł kupić bez problemu głośniki w Polsce. W sumie nie chce wydawać więcej niż 1000zł.

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale z kolei nie mogę znaleźć głośników do zakupu w naszym kraju. Może coś źle szukam. Wizualnie chciałbym właśnie żeby wyglądało jak powyższy projekt.

No chyba, że samemu coś zaprojektować? Tylko, że nie mam pojęcia od czego zacząć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Projektowanie samemu bym sobie raczej odpuścił jeżeli nie wiesz nawet gdzie kupuje się w Polsce Seasy.

Ukryta Zawartość

Tyle że para 3-Way Classic to raczej nieco więcej niż 1000 PLN za same głośniki wyjdzie, a gdzie koszty zwrotnicy oraz budy i galanterii.

Ukryta Zawartość

Projektowanie samemu bym sobie raczej odpuścił jeżeli nie wiesz nawet gdzie kupuje się w Polsce Seasy.

Ukryta Zawartość

Tyle że para 3-Way Classic to raczej nieco więcej niż 1000 PLN za same głośniki wyjdzie, a gdzie koszty zwrotnicy oraz budy i galanterii.

No faktycznie sporo, oczywiście rozumiem, że kupowanie jakiś starych kolumn i wymienianie w nich przetworników raczej odpada? Nie wiem czy podołam obudowom. Nadal utrzymuję, że chciałbym kolumny w starym typie ze sporym przetwornikiem basowym, wizualnie będzie pasować do wzmacniacza, który wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oczywiście środek już jest całkowicie przerobiony.

Nie wiem czemu, ale taka stara szkoła grania bardziej mi odpowiada.

Może coś na przetwornikach STX?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przejrzyj inne -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zaph tez ma troche tanszych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Może takie cudo ze strony Visatona:

Ukryta Zawartość

Słyszał może ktoś tą konstrukcję?

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 17 Listopada 2011 - trolling
Ukryte przez Fr@ntz, 17 Listopada 2011 - trolling

Szczupak w o mnie niesamowite historie nam obwieszcza

Myślę,że wygląda jeszcze na pewno na młodego leszcza!

Może takie cudo ze strony Visatona:

Ukryta Zawartość

Słyszał może ktoś tą konstrukcję?

Ładnie, ładnie, ale za same przetworniki zapłacę grube pieniądze. Projekt mi się podoba, no i 10 calowy głośnik zejdzie bardzo nisko. Nie ma czegoś takiego na STX? Przejrzałem projekty z elektrody. Podoba mi się ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale wolał bym coś większego, nie po to żeby robić imprezy, ale po to by pasmo było pełniejsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przejrzej ogłoszenia w dziale sprzedam na forum i allegro jeszcze parę dni temu był zestaw 3-way classic. Tak w ogóle to jeśli chcesz coś budować samemu (oczywiście na podstawie dostępnych projektów czy zaph’a czy troels’a to nie oszczędzaj. Pamiętaj taki projekt później trudno odsprzedać więc lepiej poczekać odłożyć troszkę więcej i od razu wykonać coś na porządnych przetwornikach.

Aha jeszcze jedno, jeśli posiadasz dobrze zmodyfikowane Tannoy M4 (miałem te głośniki i mniej więcej wiem co potrafią) to odpuść sobie budżetowe projekty typu 3-way by STX czy inne tanie rozwiązania, bo nie poczujesz zmiany a kasę wydasz.

Przejrzej ogłoszenia w dziale sprzedam na forum i allegro jeszcze parę dni temu był zestaw 3-way classic. Tak w ogóle to jeśli chcesz coś budować samemu (oczywiście na podstawie dostępnych projektów czy zaph’a czy troels’a to nie oszczędzaj. Pamiętaj taki projekt później trudno odsprzedać więc lepiej poczekać odłożyć troszkę więcej i od razu wykonać coś na porządnych przetwornikach.

Aha jeszcze jedno, jeśli posiadasz dobrze zmodyfikowane Tannoy M4 (miałem te głośniki i mniej więcej wiem co potrafią) to odpuść sobie budżetowe projekty typu 3-way by STX czy inne tanie rozwiązania, bo nie poczujesz zmiany a kasę wydasz.

Więc może jakiś szybki nie zamulający subwoofer do tego?

Wiesz zależy, co chcesz osiągnąć a w jakim pomieszczeniu grasz tymi tannoy’ami bo ja grałem w 20m2 (otwarte pomieszczenie) i na basie tragedii nie było (bolała za to cała reszta, wysokie, brak jakiej kolwiek sceny itp.). poza tym to zależy od twojej filozofii.

Ja miłośnikiem subów nie jestem – stereo to stereo ale wiele osób podpiera dobre monitory subami. W każdym razie ja jestem wielkim fanem konstrukcji DIY, ale dopiero od pewnego poziomu jakościowego/cenowego przetworników ma sens.

Pozatym nie upieraj się na duże głośniki basowe, jedno Ci mogę zagwarantować 18cm basowiec sesa 1szt czy to będzie L18, ER18 czy CA18 będzie lepszy na basie niż 2szt przetwornika na kolumnę w M4.

Był tez na forum naszym i na diyaudio projekt (naszego forumowicza) na CA22 (a to już potężny basowieć) i 27TBCD/GB-DXT.

To po kiego lich robic 3 way skoro ma byc sub??

Podpisuje sie pod tym wszystkim co napisal baxteros i dorzucam link -

Ukryta Zawartość

Cos mi sie wydaje, ze po prostu chcesz tanie kolumny ktore zagraja duza iloscia basu... Po czym wnioskuje?

Wybierasz projekt

. Podoba mi się ten: Mój odnośnik, ale wolał bym coś większego,
gdzie kopulka kosztuje 30 zl (sredniak niewiele wiecej...), Ty piszesz, ze chcesz cos z wiekszym basem.

Jak ktos w muzyce widzi tylko poczatkowe 100 hz... no coz, jego sprawa.

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

To po kiego lich robic 3 way skoro ma byc sub??

Podpisuje sie pod tym wszystkim co napisal baxteros i dorzucam link -

Ukryta Zawartość

Cos mi sie wydaje, ze po prostu chcesz tanie kolumny ktore zagraja duza iloscia basu... Po czym wnioskuje?

Wybierasz projekt gdzie kopulka kosztuje 30 zl (sredniak niewiele wiecej...), Ty piszesz, ze chcesz cos z wiekszym basem.

Jak ktos w muzyce widzi tylko poczatkowe 100 hz... no coz, jego sprawa.

Inaczej, brakuje mi w tannoyach wykopu, grają super, dół mają mięsisty, jest go sporo, ale nie schodzi tak nisko jak bym tego oczekiwał. Najbardziej jest to zauważalne podczas słuchania Bacha na organach, brakuje tego czegoś. Perkusja także jest cofnięta. Oczywiscie ten sub był by do obecnych kolumn.

Ukryta Zawartość

Inaczej, brakuje mi w tannoyach wykopu, grają super, dół mają mięsisty, jest go sporo, ale nie schodzi tak nisko jak bym tego oczekiwał. Najbardziej jest to zauważalne podczas słuchania Bacha na organach, brakuje tego czegoś. Perkusja także jest cofnięta. Oczywiscie ten sub był by do obecnych kolumn.

Zmodernizuj je w/g idei forumowego Mc Guyvera a usłyszysz to czego brakuje.Ja już " po"

Jedyny problem tannoyów to " miękka " góra,nie satysfakcjonujace (póki co) wysokie.Ale i na to jest jego rada, której jeszcze nie wprowadziłem.

Zmodernizuj je w/g idei forumowego Mc Guyvera a usłyszysz to czego brakuje.Ja już " po"

Jedyny problem tannoyów to " miękka " góra,nie satysfakcjonujace (póki co) wysokie.Ale i na to jest jego rada, której jeszcze nie wprowadziłem.

Moje tannoye były juz przerabiane w Akkusie.

Kolego niestety nie ma bata, dobrze kontrolowanego niskiego basu, ciepła i barwy nie wyciągniesz z byle jakiego przetwornika za 150PLN, a wymagasz jeszcze fajnego vintage'eowego stylu (klasyczny układ 3-way z dużym basem).

Musisz troszkę kasy odłożyć, pozbyć się M4 też są warte jeszcze parę groszy. Naprawdę nie warto dłubać w pół środkach.

Mi też tak ktoś kiedyś napisał - i nie żałuję.

Pozdr

AM

• 2 tygodnie później...

Wzmacniacz juz gra u mnie. Jest niesamowity. Aż dziw bierze że za 400zł w częściach można uzyskać tak świetny sprzęt. Teraz Tannoye mają drugie życie. Dół schodzi tak nisko, że subwoofer nie jest już potrzebny. Nareszcie mogę usłyszeć soprany, które w Nadzie grały bo grały. Więc zrobienie nowych kolumn sobie odpuszczam.

Pozdrawiam.

Kolego, punk widzenia zalezy od punktu siedzenia. Zabierz wzmaka i zrodlo do kogos co ma cos lepszego, szczegolnie w gornych zakresach to dopiero zobaczysz co potrafi i narobisz sobie apetytu na lepsze paczki. Ale bardzo dobrze juz wiesz, ze w zakresie dolnych rejestrow nie bedziesz juz poszukiwal gigantycznych przetwornikow.

Kolego, punk widzenia zalezy od punktu siedzenia. Zabierz wzmaka i zrodlo do kogos co ma cos lepszego, szczegolnie w gornych zakresach to dopiero zobaczysz co potrafi i narobisz sobie apetytu na lepsze paczki. Ale bardzo dobrze juz wiesz, ze w zakresie dolnych rejestrow nie bedziesz juz poszukiwal gigantycznych przetwornikow.

Zgadza się, nawet nie przyszło mi do głowy, że mogę uzyskać tak mocną stopę z tak małego przetwornika, teraz moje stereo spokojne może konkurować z systemami 5.1 pod względem niskiego zejścia. Filmy ogląda się jak w kinie. Oczywiście kiedyś w końcu zrobię te kolumny DIY, ale czekam na fundusze, póki co jestem mega zadowolony.

Załączam jakieś foty, szkoda, że tak słabej jakości, ale nie mogę znaleźć aparatu. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2_t.jpg 3_t.jpg 4_t.jpg 5_t.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.