Skocz do zawartości
IGNORED

Hybryda z audiotony vs TPA6120 co lepiej zaga?

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam wzmacniacz słuchawkowy diy na TPA6120 i nie zabardzo radzi sobię z impedancją 300omów oraz z bardziej wymagającymi słuchawkami,gra całkiem fajnie ale drapieżnie,czyli dość ostrawo zależnie od żrudła,mam zamiar zbudować hybrydę lampową z audiotonu,czy taka hybryda da mi znacznie lepszy i mocniejszy dzwięk od TPA6120,tpa nie za bardzo nadaję się do większych impedancji oraz do analitycznych słuchawek np hd600

Pisałem Ci już kiedyś o tym. Mam TPA6120 od Chumiego i z HD540 Reference II jest strasznie chudo. Na dłuższą metę nie da się słuchać. Te senki są same tak naturalne i analityczne, że trzeba ich trochę czymś zamulić. Nie chodzi tu raczej o impedancję, bo bardzo dobrze współpracują np. z laptopem Lenovo T61. W moim wypadku lekarstwem okazała się SOHA II z lampami ECC82 i odpowiednio dobranymi kondami. Razem tworzą doskonałą synergię. Całkiem możliwe, że hybryda z audiotonu będzie miała podobne właściwości co SOHA, ale E88CC nie wróży nic dobrego w tym zakresie. Nie ma jednak co przesądzać niech się inni wypowiedzą w tym temacie, a Tobie polecam w końcu samemu sprawdzić jak to jest.

no niestety TPA słabo radzi sobie ze słuchawkami 300omów oraz o niskiej efektywnośći, nie ma siły i rozmachu aby dzwięk był dynamiczny,jest płaski i bas pierdzi,na słuchawkach o impedancji 32-54omy nie ma tego zjawiska pierdzenia,

no niestety TPA słabo radzi sobie ze słuchawkami 300omów

Może twój egzemplarz jest nie stabilny? Podobno TPA najlepiej współdziała z słuchawkami o wysokiej impedancji.

Wydaje się, jak zauwazyl mustang01, że możesz miec jakis problem z twoim konkretnym rozwiazaniem opartym o tpa. Ja uzywam wzmacniacza na tpa z hd600 i nie zaobserwowalem takich objawow o ktorych piszesz... Ogolnie im wyższa impedancja tym łatwiej "napędzić" sluchawki. A moze problem tkwi w sluchawkach...

słuchawki to stare HD530 grają podobnie do HD600 i mają 300omów dzwięk z nich jest cholernie płaski,ale słuchawki do napędzenia potrzebują elektrowni Wzmocnienie TPA mam ustawione x5 moj wzmacniazc z niskimi impedancjami nie ma żadnych problemow i mało słuchawek nie rozerwie pomogło trochę jak wstawiłem za stabilizatorami kondensatory 470uf wcześniej były 100uf i bas nie domagał na tych hd530, te słuchawki muszą mieć elektrownie,nie wiem czy nie zrobię pod nich klona head audio canampa,ten to rozrywa wszystko,nawet takie AKG-K701

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.