Skocz do zawartości
IGNORED

DIY ZAPH ZRT Scan Speak 18W8531 z D3004 6600

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Poćwicz z tym litrażem co masz, z większego łatwiej zrobić mniejszy niż na odwrót;)

Pamiętaj, że mniejszy litraż to dłuższa rurka, od kolanka nie uciekniesz.

Na razie spróbuje z prostą rura 36 cm luzu do ścianki to i tak około 10cm zostaje

W wolnym czasie włożę wełnę i rurę zobaczymy a raczej posłuchamy jak zagra

• 11 miesięcy później...

Mam takie pytanie. Nosze sie z pomyslem zlecenia budowy konstrukcji na Scanach cos w rodzaju ZAPH ZRT. Moj pokoj to 16/17m2. I tu pytanie. Czy te podlogowki nie beda za duze do mojego pokoju. Czy moze lepiej powinienem poszukac monitorow?

Kup sobie Kefy R300 a z czasem wymień wygłuszenie , okablowanie i kondensatory w szeregu z głośnikami .

To mialaby byc taka droga na skroty? :) Moge pojsc do sklepu i posluchac ale co jesli mi sie nie spodobaja?

To mialaby byc taka droga na skroty? :)

Są po prostu lepsze a poprawa tego co w środku skrótami nie jest ;)

Moge pojsc do sklepu i posluchac ale co jesli mi sie nie spodobaja?

A co będzie jak się wykosztujesz na DIY które nie zagra ?

R300 jak każde kolumny wymagają doboru odpowiedniej elektroniki .

Są po prostu lepsze a poprawa tego co w środku skrótami nie jest ;)

Mialem na mysli ewolucje glosnikow w twoium systemie. Proac-ZRT-KEF R... Tak sie akurat sklada ze w tej chwili mam na standach Proac 1S ktore bardzo lubie. Dla mnie to takie dlugodystansowce. Mam je juz ze 3 lata a wiele kolumn przewinelo sie przez moj system.

Czyli uwazasz ze R300 sa lepsze niz DIY na tych glosnikach Scana? Przed czy po upgrade?

Nie ma co ukrywac duzym plusem Kef'ow jest to ze moge pojsc do sklepu i ich posluchac. To mi da jakies pojecie. Zgadzam sie tez w 100% ze eksperyment DIY moze nie calkiem wypalic. Pieniedzy, nerwow i czasu juz nie odzyskam. Dlatego tez w tej chwli szukam kogos kto ma mle podlogowki lub monitory na Scanach. Poslucham jednych i drugich a potem bede dywagowal. 4k piechota nie chodzi

Pzdr

PS Jesli chodzi o elektronike to mam koncowke Avondale S100 na NCC200 oraz Sansui 707DR. Co Kef'y na to? :) Pytam bo juz mi sie nie chce zaczynac zabawy od nowa

PS Jesli chodzi o elektronike to mam koncowke Avondale S100 na NCC200 oraz Sansui 707DR. Co Kef'y na to? :) Pytam bo juz mi sie nie chce zaczynac zabawy od nowa

Nie znam . Natomiast znam ZRT i Kefy R300 , 700 i 900 .

Kilka lat temu ZRT były dobrym wyborem , teraz uważam że można lepiej w tej kasie .

Czyli uwazasz ze R300 sa lepsze niz DIY na tych glosnikach Scana? Przed czy po upgrade?

R300 to 3way i metalowe membrany . Od ZRT o niebo lepsza precyzja , szybkość , dynamika , przestrzeń i stereofonia a także rozdzielczość .

Po modzie mogą być kolumnami docelowymi nawet dla marudy .

ZRT mają przy odpowiednim strojeniu bas z lepszym rozmachem .

Ważne - długo się docierają .

Muda, a jak wypada ten Kef z Ugodą? Masz ją jeszcze?

Poza tym o jakich dokładnie zmianach w wygłuszeniu i okablowaniu mówisz? Dużo to daje? Co dokładnie?

I ile mniej więcej kosztuje taki tuning?

Muda, a jak wypada ten Kef z Ugodą? Masz ją jeszcze?

Ugoda była w UK a teraz jest gdzieś w Warszawie .

Z Ugodą będzie bardzo dobrze .

Poza tym o jakich dokładnie zmianach w wygłuszeniu i okablowaniu mówisz?

R seria ma świetne głośniki , świetnie zrobione skrzynki ( na zewnątrz ale i w środku ! ) , super dopracowany projekt ale zaoszczędzili na reszcie .

Wygłuszenie do wywalenia .Dałem filc poroso i wełnę w kubku średniotonowych .

Kable Kimber 4TC I Qed do wooferów . Gniazda też są liche a zwłaszcza ta zworka.

Dużo to daje? Co dokładnie?

Ze zwrotnicami bardzo dużo . Lepsza czystość , rozdzielczość a przez to dokładniejsza lokalizacja , przestrzeń i stereofonia . Z nowym wygłuszeniem można grać bardzo głośno i jest czysto , brak rezonansów pojawiających się z org. wygłuszeniem .

I ile mniej więcej kosztuje taki tuning?

Koszt materiałów do R900 to 3600zł

R300 to 3way i metalowe membrany . Od ZRT o niebo lepsza precyzja , szybkość , dynamika , przestrzeń i stereofonia a także rozdzielczość .

Mam wrazenie, ze te ZRT musza byc na prawde slabe, skoro kolumny sklepowe za 3k je bija :D

Mam wrazenie, ze te ZRT musza byc na prawde slabe, skoro kolumny sklepowe za 3k je bija :D

Gdzie je widziałeś w tej cenie ?

R 300 są lepsze tylko problemem ich jak i LS50 jest ich cena - za niska . Przez co są łączone z budżetową elektroniką .

Ale zostawmy Kefy w spokoju albo w innym temacie .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.