Skocz do zawartości
IGNORED

Wydania Japońskie.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Widocznie ci co kupują piraty wychodzą z podobnego założenia :) Stąd popularność sprzedawców typu golabd i pochodne.

Wybacz, ale w tym momencie obrażasz wiele osób...

Kupują tam, gdzie jest taniej i wcale nie jest to równoznaczne z kupowaniem piratów!

Tak jak sprzedawanie dużo taniej nie jest równoznaczne z handlowaniem piratami!

To starałem Ci się wytłumaczyć...

A teraz Twoje insynuacje dotykają wręcz mnie bezpośrednio, bo kupuję o wiele taniej niż np. na Allegro, a nie kupiłem ani jednego pirata i takich płyt w domu nie posiadam.

Ponadto sam wystawiam trochę płyt na Allegro i mam z reguły najtaniej :)

Idąc Twoim tokiem rozumowania, zapewne handluję podróbami, czemu zaprzeczy każda osoba, która ode mnie kupiła jakieś płyty, a są wśród nich i tutejsi Forumowicze (ze względu na dyskrecję nie będę wymieniał nicków).

A ja myślałem, że rozmawiamy o nowych płytach a nie o używanych. Ja tu nawet nie wspomniałem o rynku płyt używanych, który rządzi się swoimi prawami.

Płyta nowa, w sklepie 50 zł, na allegro nowa 25 zł. Jak dla mnie mogą kupować piraty na tony, nic mi do tego. Ich pieniądze, ich wybór. Jak widać po komentarzach pasuje im to, bo lecą praktycznie same pozytywy.

Gość

(Konto usunięte)

A ja myślałem, że rozmawiamy o nowych płytach a nie o używanych. Ja tu nawet nie wspomniałem o rynku płyt używanych, który rządzi się swoimi prawami.

Przecież cały czas mówimy o nowych i nic się nie zmieniło!

I jeśli chodzi o mnie, to kupuję przeważnie nowe, a sprzedaję praktycznie tylko nowe płyty (w tej chwili na 86 wystawionych tytułów, tylko 10 to używane).

Płyta nowa, w sklepie 50 zł, na allegro nowa 25 zł. Jak dla mnie mogą kupować piraty na tony, nic mi do tego. Ich pieniądze, ich wybór. Jak widać po komentarzach pasuje im to, bo lecą praktycznie same pozytywy.

Co to są za "oni"?

Ty wciąż nie rozumiesz, na co zwróciłem Ci uwagę?

Obrażasz ludzi i wciąż to czynisz! Bezpodstawnie!

Wyluzuj, kolego!

PS I dokładnie tak jest, że niektóre płyty u nas kosztują ok. 50,-, a ja je mam wystawione za powiedzmy 30,-; do tego u nas masz jakieś tłoczenia Taktu, a ja mam USA :)

To może otwarcie w ogóle napiszesz, że pewnie sprzedaję pirackie wydania?...

No właśnie! Moderacja!

Kto odpowiada za ten wątek, jest autorem i ma prawo moderowania?

Kto?

;)

Proszę nie bić, to mój wątek.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Strasznie się napinasz :)

Nigdzie nie wspomniałem o wydawcach, "taktach" i innych. Nie wiem po co w ogóle o tym wspominasz. Napisałem tylko, żeby uważać, na płyty podejrzanie tanie, bo jest spora szansa, że to piraty. Ty cały czas twierdzisz, że niekoniecznie. Jasne, masz rację. Jest szansa, że mimo niskiej ceny będą to oryginały. I z tym się zgodzę, jest taka możliwość.

Dałem przykład sprzedawcy, który handlował (nadal to robi pod innym nickiem) płytami, których ceny za dany tytuł znacznie odbiegały od innych sprzedających na allegro (w tym sklepów). Jak się okazało, były to piraty. I jak pisałem w innym wątku, ponad 2000 pozytywnych komentarzy. Rozumiem, że ten kto wystawia pozytywny komentarz, jest zadowolony z zakupu. A, że kupił piracką płytę... jego sprawa. Ja go nie osądzam, nie obrażam, co usiłujesz mi udowodnić.

I co do Twoich wystawionych płyt. Rozumiem, że sprzedajesz powiedzmy po 30 zł płyty, które kosztują 50 zł i masz kilka egzemplarzy danego tytułu. Jeśli tak, super. J się z tego cieszę, zawsze wolę kupić płytę za 30 niż 50 zł. 76 płyt które właśnie sprzedajesz nigdy nie słuchałeś?

Przecież dobrze wiesz, że możesz sprzedawać co Ci się podoba, nic mi do tego. Amerykańskie wydania, "oryginały z Lwowa", rosyjskie wydania SACD. To jest wolny kraj.

Gość

(Konto usunięte)

76 płyt które właśnie sprzedajesz nigdy nie słuchałeś?

Nigdy!

Jeśli napisałem, że nowe, to dla mnie tylko jeden rodzaj kwalifikuje się do takiego określenia (i tak zresztą są opisane):

płyta fabrycznie nowa, w folii (o ile fabrycznie były foliowane, a większość raczej tak, przy czym wiadomo, że jeśli są to wydania amerykańskie, to często mają dodatkową foliową plombę).

Tak już między nami, to nie uznaję i drażni mnie to, kiedy ktoś posłuchał raz czy pary razy płytę i potem odsprzedaje ją jako nową - to jest nie fair moim zdaniem i tępię takie coś, jeśli z tym się spotykam.

Jeśli sam odsprzedaję taki egzemplarz, to używam określenia używana, stan idealny. Zresztą po to też jest np. na Amazonie czy też eBay stopień gradacji określany jako like new lub near mint.

A jeśli ktoś coś sprzedaje jako nowe, to ma być nowe!

Ale wielu sprzedawców po prostu wali w ch... - ot, choćby kuriozalny już przykład (był cały wątek o tym - kolumny z wgniecioną kopułką), gdzie sklep sprzedaje towar ex-demo jako nowy...

Nigdy!

Jeśli napisałem, że nowe, to dla mnie tylko jeden rodzaj kwalifikuje się do takiego określenia (i tak zresztą są opisane):

płyta fabrycznie nowa, w folii (o ile fabrycznie były foliowane, a większość raczej tak, przy czym wiadomo, że jeśli są to wydania amerykańskie, to często mają dodatkową foliową plombę).

Tak już między nami, to nie uznaję i drażni mnie to, kiedy ktoś posłuchał raz czy pary razy płytę i potem odsprzedaje ją jako nową - to jest nie fair moim zdaniem i tępię takie coś, jeśli z tym się spotykam.

Jeśli sam odsprzedaję taki egzemplarz, to używam określenia używana, stan idealny. Zresztą po to też jest np. na Amazonie czy też eBay stopień gradacji określany jako like new lub near mint.

A jeśli ktoś coś sprzedaje jako nowe, to ma być nowe!

Ale wielu sprzedawców po prostu wali w ch... - ot, choćby kuriozalny już przykład (był cały wątek o tym - kolumny z wgniecioną kopułką), gdzie sklep sprzedaje towar ex-demo jako nowy...

Myślę identycznie :) I szlag mnie trafia jak widzę "typowe ślady użytkowania"- omijam takie aukcje na kilometr. Stan idealny, przychodzi szmata. Odpowiedź, nowe to są w sklepie... i gadaj tu z idotą, który nadaj się co najwyżej do sprzedawania ziemniaków. Albo, nie oceniam poligrafii, bo dla mnie liczy się krążek.

Kiza, wybacz za OT.

Gość

(Konto usunięte)

Zgadza się - zwrócisz uwagę, że płyta była opisana jako "nowa", a widać, że zaliczyła już odtwarzacz, to z reguły jest wielki foch...

I tak, jak piszesz :)

Teksty w stylu, że jak chcę nową, to mogłem do sklepu sobie pójść... Paranoja!

Choć zdarzają się sprzedawcy, którzy potrafią przeprosić za niedomówienie (chociaż dla mnie "nowa" to nowa) i próbują jakoś załatwić sprawę.

I a propos tego, to trafiłem ostatnio na "perełkę": Gościu ma opisane płyty i sklasyfikowane jako "nowe, w folii", a w opisie każdej aukcji ma coś w stylu - "Ze względu na większe koszty przesyłki i to, że poczta pewnie i tak uszkodzi pudełko, płyty wysyłane są bez opakowania (jewel case)".

No comment...

Kiza, wybacz za OT.

Wybaczy, bo kiza to fajny facet :) - pozdrawiam serdecznie! :)))

A poza tym sprawa dotyczy również wydań japońskich, a więc jak najbardziej związane z tematem ;)

Edytowane przez eMeReKo

Panowie widzę że po mojej "interwencji" temat rozwija się pozytywnie, i wreszcie doszliście do porozumienia.

Czytam wszystkie posty z ciekawością, i przy okazji się też uczę jak omijać wtopy które w tych czasach można

łatwo zaliczyć.Panowie jesteście bardziej zorientowani w rynku, także proszę piszcie, tylko nie skaczcie sobie

do gardeł.Pozdrawiam serdecznie zwolenników Japońców, i nie tylko.Dobrej nocy.

Szukam "Master of Puppets" Metalicy na mini lp najlepiej SHM. Brakuje mi tylko tej płyty z pierwszych czterech, moim zdaniem najlepszych płyt tej kapeli.

Niestety na cdjapan te wydania nie są już dostępne. Ceny na ebay w wersji SHM są bardzo wysokie.

Może ktoś ma używkę lub nową i przeszkadza na półce:)?

Gość

(Konto usunięte)

Panowie widzę że po mojej "interwencji" temat rozwija się pozytywnie, i wreszcie doszliście do porozumienia.

Z kolegą smykus_likas finalnie zawsze dochodzimy do konsensusu :)

W końcu do nie dyskusja o kabelkach... ;)

_______________________________________________________________________________________________

Szukam "Master of Puppets" Metalicy na mini lp najlepiej SHM. Brakuje mi tylko tej płyty z pierwszych czterech, moim zdaniem najlepszych płyt tej kapeli.

Niestety na cdjapan te wydania nie są już dostępne. Ceny na ebay w wersji SHM są bardzo wysokie.

Może ktoś ma używkę lub nową i przeszkadza na półce:)?

Na CDJ dostępna jest już tylko wersja nie MiniLP - http://www.cdjapan.co.jp/detailview.html?KEY=UICY-20224

SHM-CD MiniLP (UICY-94664, EAN: 4988005628640, 2010/2011) na eBay dostępne są od min. 150,- zł.

(http://www.ebay.pl/sch/i.html?_odkw=metallica+master+puppets+mini&_osacat=0&_from=R40&LH_PrefLoc=2&_trksid=p2045573.m570.l1313&_nkw=metallica+master+puppets+shm&_sacat=0)

Przepraszam wszystkich za "prywatę", ale jeśli chcesz, odezwij się na PW - mogę Ci załatwić fabrycznie nowe to wydanie trochę taniej :)

Mam dwójkę Metallici shm-cd od kolegi Svarta (pozdrawiam!). Niestety, dupy nie urywa w porównaniu ze starym, amerykańskim wydaniem. Ba, tej starszej słucha mi się lepiej. Shm jest bardziej "wyczyszczona", mniej słychać tła. Na starej jest więcej "brudu", ale też więcej powietrza. Fajnie słychać to w początkach The Shortest Straw (do 6 sekundy). Shm-kę trzymam jako ciekawostkę :)

Ja mam tez ta płytę w wersji shm, ale niestety nie mam porównania do starych amerykańskich wydań tylko do zwykłej polskiej wersji, a tu jest zdecydowana przewaga japońca:-)

Mam dwójkę Metallici shm-cd od kolegi Svarta (pozdrawiam!). Niestety, dupy nie urywa w porównaniu ze starym, amerykańskim wydaniem. Ba, tej starszej słucha mi się lepiej. Shm jest bardziej "wyczyszczona", mniej słychać tła. Na starej jest więcej "brudu", ale też więcej powietrza. Fajnie słychać to w początkach The Shortest Straw (do 6 sekundy). Shm-kę trzymam jako ciekawostkę :)

Mam pięć płyt Metallica SHM-Japan, i w 100% zgadzam się z Kolegą.Myślę że reszta wypadnie tak samo,

także odpuszczam dalszą wymianę na SHM.Myślę że pierwsze tłoczenia Japan by wypadły lepiej.??Pozdr.

eMeReKo

To wy tak na żarty się przekomarzacie, a ja myślałem że na serio.

Czasami trzeba trochę pożartować, bo życie jest nerwowe, i czasami

udziela nam się nawet tutaj.Pozdr.

Gość

(Konto usunięte)

eMeReKo

To wy tak na żarty się przekomarzacie, a ja myślałem że na serio.

Bo na serio :) Tylko później jest ugoda :)

A jedynie w tamtej kwestii zgody nie będzie, bo ja zaprogramowany jestem na "Nie" ;)

Witam,

Mam pytanie dla tych bardziej otrzaskanych z zakupami na cdjapan. Niedawno złożyłem trzecie zamówienie i o ile przy dwóch pierwszych jako formę przesyłki wybrałem Registered SAL (przesyłki doszły po ok. 10 dniach od wysłania), tak tym razem wybrałem Airmail (ktoś tu wspominał, że wtedy przesyłki dochodzą szybciej) no i czekam już dwa tygodnie i nic. Powinienem zacząć się martwić? Co jeśli taka przesyłka do mnie nie dotrze? Warto pisać do cdjapan czy jeśli była nieubezpieczona to niczego nie wskóram?

Pozdrawiam

Witam,

Mam pytanie dla tych bardziej otrzaskanych z zakupami na cdjapan. Niedawno złożyłem trzecie zamówienie i o ile przy dwóch pierwszych jako formę przesyłki wybrałem Registered SAL (przesyłki doszły po ok. 10 dniach od wysłania), tak tym razem wybrałem Airmail (ktoś tu wspominał, że wtedy przesyłki dochodzą szybciej) no i czekam już dwa tygodnie i nic. Powinienem zacząć się martwić? Co jeśli taka przesyłka do mnie nie dotrze? Warto pisać do cdjapan czy jeśli była nieubezpieczona to niczego nie wskóram?

Pozdrawiam

Witam ,mozesz czekac nawet 5-6 tygodni.

Ja tak mialem juz pare razy , ale zawsze paczki docieraly.

Mysle ze jak paczka by przepadla to cd japan nic by Ci nie oddal w przypadku wyboru opcji sal badz air mail.

Edytowane przez manio28
Gość

(Konto usunięte)

eMeReKo wklej linkę do swoich aukcji.

Wybacz, ale nie i to ze zrozumiałych względów :)

Ponieważ zdarza mi się pisać tutaj np. o płytach, nie mam zamiaru, by zarzucano mi, że uprawiam totalną prywatę ;)

A jeśli będziesz szukał jakiejś płyty, a akurat trafisz i wybierzesz moją aukcję, to będzie mi bardzo miło :)

Ja bardzo przepraszam,że tak gniotę,ale wolę kupić plytę od zaufanej osoby,niż kolejny raz odsylać coś co bylo opisane "jak nowa" a wyglądalo jak kawalek g...

wolę kupić plytę od zaufanej osoby,

A ja wyjadę z prywatą. Sprzedaję na allegro japońskie wydanie blu spec płyty Davida Bowie Earthling. Płyta oryginalna, mam japoński dowód zakupu.

link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi