Skocz do zawartości
IGNORED

Wydania Japońskie.

Rekomendowane odpowiedzi

jakie tytuły?

To są "japończyki" made in EU :-). Jakaś seria Jazz Best Collection 1000. Opisane jako 24bit. Pewnie lecą na fali mody na prawdziwe japońce, hehe.

Jako plus trzeba powiedzieć, że jest spory wybór pierwszej ligi jazzowej. Same klasyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wziąłem 3 tytuły na próbę, bo pieniądze żadne i brzmią całkiem dobrze. Chyba wybiorę się na większe zakupy.

Tu jest dyskusja na ten temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kubeł

Zasadniczo cholera wie co to jest. Na pierwszy rzut ucha brzmienie typowe dla japońców, z lekko zaznaczoną i otwartą górą, ale bez przegięcia.

Edytowane przez Kubeł

To są "japończyki" made in EU :-). Jakaś seria Jazz Best Collection 1000. Opisane jako 24bit. Pewnie lecą na fali mody na prawdziwe japońce, hehe.

Jako plus trzeba powiedzieć, że jest spory wybór pierwszej ligi jazzowej. Same klasyki.

Skoro są na japonskiej stronie warnera to chyba oryginalne japończyki a nie japonska szata graficzna a tłoczenie EU jak w wypadku the cure i bjork

Na to wygląda. Ludzie są skonfudowani, bo cena podejrzanie niska :)

Na cdjapan.co.jp niektóre serie są "price down reissue". Nie ma co sie ceną kierowac

Ukryta Zawartość

Milt jackson wydanie japonskie na cdjapan ponizej 1000 yen. Takie samo wydanie co z tej strony warnera. Na to wyglada.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bart1981

Dlaczego cena podejrzanie niska? Na Amazon UK za 5 funciaków, u nas 25 zł, to chyba OK?

Pozwólcie, ze w tym samym poście przywitam się z forum - Dzień Dobry :-)

FPI L017, ale to jest Matering Code - informacja, skąd pochodzi matryca-matka, o mastering/remasteringu. O tym, gdzie była tłoczona płyta - w tym przypadku, czy jest to wydanie japońskie - świadczy drugi kod > Mould/Pressing Code! :) "-info emereko

...ale zostawcie coś dla mnie proszę z tych płyt :-P

Pytanie 1: czy wydanie te są tylko w MM, czy też Saturn również.

Pytanie 2: co warto z tego kupić, bo chcę coś nabyć, ale w jazzie nie jestem za mocny? Mam tylko ok 200 płyt z taką muzyką. Lubię klimaty Yousefa Lateefa, O. Peterson, Mal Waldron, Brubeck etc. Nie przepadam na dużymi ilościami imporowizacji i graniem w stylu lat 80'ych typu Weather Report etc. Będę wdzięczny za propozycje z tej serii 1000 jazz classics.

...ale zostawcie coś dla mnie proszę z tych płyt :-P

Pytanie 1: czy wydanie te są tylko w MM, czy też Saturn również.

Pytanie 2: co warto z tego kupić, bo chcę coś nabyć, ale w jazzie nie jestem za mocny? Mam tylko ok 200 płyt z taką muzyką. Lubię klimaty Yousefa Lateefa, O. Peterson, Mal Waldron, Brubeck etc. Nie przepadam na dużymi ilościami imporowizacji i graniem w stylu lat 80'ych typu Weather Report etc. Będę wdzięczny za propozycje z tej serii 1000 jazz classics.

Jednak to nie są wydania japonskie z tego co ustalono

Tak, oba IFPI wskazują na Germańców.

Nie zmienia to faktu, że oferta jest dość atrakcyjna biorąc pod uwagę cenę i tytuły.

SVART - Yousef Lateef jest w tej serii na 100%. Wiem, bo kupiłem. Jest dużo jazzu sprzed lat 80. Jest też O. Peterson. Jest np. Charles Lloyd - powinien ci podejść. Podobnie jak Milt Jackson. Przejrzyj sobie ofertę pod linkiem, który zamieściłem wyżej. Jest tam kilka stron płyt z tej serii. Potem odpalasz Spotify i odsłuchujesz wybrane płyty. Podoba się - kupujesz. Ja tak robię, bo z polecaniem to różnie bywa :).

Swoją drogą WB przedstawia te płyty jako japończyki, strona też po japońsku. Najwyraźniej są to tytuły skierowane na tamten rynek. Svet se posral, jak mawiają południowi sąsiedzi.

Edytowane przez Kubeł

Kubeł, dokładnie tak robię, nie tylko z tym jazzem, więc widzę mamy podobną moetodę weryfikacji : ) Sprawdzam co jest dostępne, potem dany tytuł, Spotify i ...decyzja o zakupie : ) Llloyda bardzo lubię, dokładnie moje klimaty. Yousef jest wg mnie genialny! Niezaleźnie od rodzaju wydania, kupię coś z tej serii, bo ceny ok., a mam podobnym wydaniu (europejski Japan) płytę Bjork i wydana jest świetnie.

A może ktoś wie w którym MM w Warszawie te płyty są na pewno? Nie chcę dymać przez pół miasta w korkach, a potem się okaże, że to nie ten MM :-P

A może ktoś wie w którym MM w Warszawie te płyty są na pewno?

MM w Markach niewiele,dosłownie kilka sztuk,to samo w Saturnie w Arkadii.

Dane z dnia dzisiejszego ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

MM różnie do tego podchodzą. "Mój" sprowadził więcej, bo tam siedzą ludzie kumaci w muzyce. Mam tam znajomą w dziale muzycznym, sama mi doniosła że mają "japończyki". Będzie można zamówić konkretne tytuły jakby co.

Edytowane przez Kubeł

Kubeł, dokładnie tak robię, nie tylko z tym jazzem, więc widzę mamy podobną moetodę weryfikacji : ) Sprawdzam co jest dostępne, potem dany tytuł, Spotify i ...decyzja o zakupie : ) Llloyda bardzo lubię, dokładnie moje klimaty. Yousef jest wg mnie genialny! Niezaleźnie od rodzaju wydania, kupię coś z tej serii, bo ceny ok., a mam podobnym wydaniu (europejski Japan) płytę Bjork i wydana jest świetnie.

A może ktoś wie w którym MM w Warszawie te płyty są na pewno? Nie chcę dymać przez pół miasta w korkach, a potem się okaże, że to nie ten MM :-P

SVART trochę tytułów jest tutaj

Ukryta Zawartość

przejrzyj wszystkie pozycje po 24 zł.

Ukryta Zawartość

Dzięki Panowie, za próbę oszczędzenia mi czasu: b. pomocne. Dla odmiany odwiedzę MM przy Al. Krakowskiej i Starun ZT ...i naturalnie dam znak, co i jak ;)

Byłem w S / Blucity i też jest dosyć słabo, może ok 20 tytułów. Są to wydania w tradycyjnych pudełkach (nie są to więc tzw. miniLPs, a szkoda). Kupiłem 4 CDs D. Ellingotna. Potwierdzam, że dyski są "Made in EU", a i jak mniemam skromna szata graficzna również (może obi drukowali w Japonii hehe). Jeśli chodzi o jakość nagrania/dźwięku, przekonam się dopiero wieczorem :)

Dla zainteresowanych, można też łatwo wyszkuać i sprawdzić na stronnach WWW co dany sklep MM/S ma w asortymencie. Jak już chyba ktoś tutaj napisał, w przedziale ceny wpisać od 24 do 26 PLN, a potem sprawdzać poszczególne markety. Wstępnie powinno wyrzucić wszystko co dostępne w PL. Tak naprawdę, to jest tego mało i nie ma wielu świetnych tytułów, które są na liście wszystkich 400 płyt wydanych w tej serii Jazz Classic 1000 CDs.

Dla zainteresowanych, można też łatwo wyszkuać i sprawdzić na stronnach WWW co dany sklep MM/S ma w asortymencie. Jak już chyba ktoś tutaj napisał, w przedziale ceny wpisać od 24 do 26 PLN, a potem sprawdzać poszczególne markety. Wstępnie powinno wyrzucić wszystko co dostępne w PL. Tak naprawdę, to jest tego mało i nie ma wielu świetnych tytułów, które są na liście wszystkich 400 płyt wydanych w tej serii Jazz Classic 1000 CDs.

SVART,

skąd wiesz, ze jest dostępnych 400 tytułów? Znam listę, ale tam jest 150.

Na www MM czy Saturna nie jest łatwo coś znaleźć, ale chyba mogą taka listę wydrukować w sklepie stałemu klientowi?

Garść info od znajomej z MM. Oni sami nie wiedzą ile to będzie w ofercie i jakie tytuły. Biorą co się da, nie wszystko jest. Jednym z przypuszczeń jest to, że ktoś wyprzedaje cały label. Podobno te płyty kosztowały znacznie więcej. Zatem trudno cokolwiek wróżyć, będą ponawiane zamówienia, ale co kiedy przyjdzie - cholera wie. W związku z tym dziś znów wróciłem z kilkoma płytami.

Garść info od znajomej z MM. Oni sami nie wiedzą ile to będzie w ofercie i jakie tytuły. Biorą co się da, nie wszystko jest. Jednym z przypuszczeń jest to, że ktoś wyprzedaje cały label. Podobno te płyty kosztowały znacznie więcej. Zatem trudno cokolwiek wróżyć, będą ponawiane zamówienia, ale co kiedy przyjdzie - cholera wie. W związku z tym dziś znów wróciłem z kilkoma płytami.

Hmm, od sierpnia zeszłego roku kupowałem te płyty w amazon po 5 funciaków, nigdy nie były droższe. W marcu pojawiły się kolejne tytuły, ale tym razem również u nas - w tej samej cenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi