Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio 650-R - dziwny problem - pomocy

WS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam od 2 miesięcy ampliuner CA 650R sprawował się znakomicie a przed kilkoma dniami zaczął się problem.

Czasami (dość często) zdarza się, że po włączeniu (i to zarówno z trybu standby jak i po całkowitym wyłączeniu zasilania) odtwarzacz ryczy z pełną głośnością z tunera radiowego. Wyglada to tak, że jest nagłe uderzenie dźwięku tak jakby głośność byłą rozkręcona na maksimum. A nie jest. Poruszenie gałką głośności natychmiast powoduje ustawienien właściwego, cichego poziomu głośności. Boję się o kolumny i sam sprzęt, sprzedawca sugeruje, że problem jest spowodowany tym, że nie pozostawiam sprzętu w trybie standby lecz całkowicie odcinam mu na noc zasilania.

Zalecił mi też reset do ustawień fabrycznych. Nic to niestety nie dało.

Macie jakiś pomysł...? (poza wysłaniem do reklamacji bo łudzę się, że sam to jakoś rozwiążę)

pozdrawiam

WS

Dodam tylko, że dzieje się to tylko wtedy gdy przed przejściem w standby ampi był w trybie tuner (czyli włączone było radio)

A co na temat upgrade'u firmware mówi instrukcja obsługi? Jest to możliwe z poziomu użytkownika, czy potrzebny jest serwis?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

w odtwarzaczu CA 650BD można z łatwością samodzielnie upgrade'ować firmware (najnowsza wersja jest na stronie www) poprzez USB. Niestety w amplitunerze CA 650R takiej możliwości nie ma. Musi to robić serwis. Raz że jest to podobno bardzo skomplikowane, dwa że CA wogóle nie zamieszcza na stronie www oprogramowania do amplitunera.

serwis zaproponowal upgrade (ale czy to cokolwiek pomoze? w serwisie mówili, ze nie znają problemu). Musze jednak powiedziec ze zarówno Pan ze sklepu jak i serwis CA z Krakowa są bardzo OK.

Martwie sie nadal o sprzet, wyciagalem pare razy wtyczke, wylaczałem go na tylnym panelu i na razie - odpukać - ustąpiło. Co to moze byc? jakies nagromadzenie prądu w kondensatorach? No i dlaczego tylko na tunerze?

Cholernie glosno to gra przy tym uderzeniu, boje sie o glosniki i sam amplituner.

Bardzo nie chciałbym zmieniać, bo sprawdził się wyśmienicie.

Macie może jeszcze jakieś pomysły?

Oddaj wadliwy sprzęt do serwisu ,kosztował nie mało,a faktycznie narobi ci problemu z kolumnami,lub doprowadzi cię do zawało,nie ma co kombinować.

Jak pisalem przed momentem, wyciagnie wtyczki pomoglo - oby nie chwilowo. Dzisiaj nie bede juz próbował, bo dźwięk jest tak potężny, że szkoda mi psa. Biedak po poprzednich testach naprawde sie wystraszył, dźwięk jest przepotężny.

Jak jutro nadal bedzie problem, faktycznie oddam go do serwisu, dlugo wybierałem ampli, zadowolony jestem z niego w 110% a tu taki klops... Pan ze sklepu mówił, ze już miał klienta z takim problemem, mówił, ze po wyłącxzaniu wtyczki i resecie u tamtego ustapiło. Wyglada na to, że to jakaś przypadłość tego modelu.

• 1 rok później...

Może to komuś kiedyś pomoże - upgrade firmwaru do 2.0 całkowicie rozwiązuje problem.

CA wie o problemie i POMIMO TO nie poinformowało użytkowników, oj nieładnie nieładnie!

Upgrade firmwaru okazało się stosunkowo proste, tylko trzeba ubłagać serwis, żeby przysłali program do upgradowania.,

Potem tylko kabeles RS i minuta roboty.

• 3 tygodnie później...

Mam CA 650R, pisałem już na tym forum o problemie z uderzeniami wielkiego natężenia dźwięku, przy wzbudzeniu amplitnera w trybie "tuner".

Okazuje się w końcu, po kilku miesiącach od naprawienia problemu, że walenie w głośniki prawdopodobnie uszkodziło co najmniej jedną z moich kolumn.

CA nie zrobiło żadnej akcji serwisowej, chociaż seriwsy DOSKONALE znały problem, nie będę pisał konkretnie o miejscach / osobach, gdyż jestem im wdzięczny za pomoc i nie chcę robić koło pióra.

Dla mnie to jednak pogrążenie marki CA i chociaż czaiłem się na ich nowy odtwarzacz strumienowy FLAC / DAC, to nie, dla zasady mam już tą markę tam, gdzie ona mnie, po zakupie za wiele tysięcy amplitunera, który gwałci zestaw głośnikowy + uszy nabywcy. Wielki, wielki minus.

p.s. problem rozwiązało w 100% aktualizacja firmware do wersji 2.0, początkowo serwisy chciały nawet za to pieniądze. Skandal. Ostrzegam przed tą formą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.