Skocz do zawartości
IGNORED

nowe chassis do gramofonu u stolarza???

brbr

Rekomendowane odpowiedzi

Dumam sobie,czy byłoby możliwym wykonanie nowego chassis do gramofonu u rzetelnego stolarza.Dla mnie ta opcja spowodowałaby nadanie temu sprzętowi pożądanego wyglądu.Proszę o sugestie i ewentualne rady co do wykonawcy(najchętniej warmia-mazury)

https://www.audiostereo.pl/topic/8876-nowe-chassis-do-gramofonu-u-stolarza/
Gość vasa

(Konto usunięte)

Gramofon to proste ale precyzyjne stworzenie, osadzenie łożyska, ramienia ewentualnych tłumików powinno być precyzyjne i mieć możliwość regulacji. Jeżeli znasz zależności współdziałania poszczególnych elementów, to rób a my trzymamy kciuki, jeżeli nie to wyjdzie Ci mebel a nie TT a wtedy trzeba zmienić forum na meblarskie.

Czasem konstrukcja gramofonu (stalowa płyta nośna) umożliwia przełożenie kompletnej mechaniki -łożysko, talerz , ramię-do nowej skrzynki np:stare Bernardy czy G601 . W takich przypadkach nie stanowi to zbytniego problemu i można się wyżywać od strony estetycznej. O gorszych przypadkach napisał vasa... Jaki to gramofon?

Jest już późno, piszę bzdury ... jak to śpiewała kiedyś Kora, ale wydaje mi się, że chassis Pro-Ject'a RPM6 jest właśnie drewniane, a dokładniej z płyty wiórowej(?). Talerz za to na pewno jest z MDF-u.

Tak więc pomysł nie jest do końca taki niedorzeczny, jednakże należy wziąć pod uwagę wpisy szanownych przedmówców.

Pozdrawiam.

Chasis Foniki GS-473 i GS-500 jest z klejonej płyty wiórowej z płyta pilśniową i frezowane w skomplikowane wzory. Cały mechamizm jest na metalowej szynie przykrcanej od spodu do chasis (silnik, oś talerza, i ramię oraz elektronika i sterowanie - kable i zasilanie dolączane na mikrowtyczkach). Tak więc układ gramofonu jest niezalezny os kstałtu chasis, które moze nawet byc nieco krzywe ;) - byle się tylko elementy ruchome o nie nie obcierały. Można by je zrobić ze szkła, z kamienia, z konglomeratu, inaczej obrobić drewniana podstawę itp. Z tym stolarz mógłby sobie dać radę.

pozdr.

Witam wszystkich. Jestem tu nowy, ale od pewnego czasu przeglądam forum i bardzo mi się u Was podoba. Jestem wiekowym audiofilem lecz ciągły brak kasy nie pozwala mi sie odpowiednio rozwinąć :(

Włączam sie do wątku bo mam swoje doświadczenia. Zerknijcie na moje eksperymenty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać z polskiego sprzętu wiele można wycisnąć :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

brbr -> Jesli nie chcesz zatrudniac stolarza to kup gruba deske to krajania. Nie z jednolitego drewna, lecz taka skladajaca sie z malych klockow, nie wiem jak to sie fachowo nazywa. Wybbierz deske grubosci co najmniej 5-6 cm. Jak rozlozysz swoj gramofon to przyloz stara obudowe do deski i odrysuj wszystkie otwory. Teraz w zaleznosci od tego jakie posiadasz narzedzia wytnij otwory, polakieruj deske, dodaj jakies sprytne nozki (np. pojemniki z zelem) i co tylko chcesz. Zmontuj wszystko do kupy i sluchaj muzyki :o)

Fonomaster rzeczywiście przerobiony swietnie.

Ale Fonica GS-500/473 nie wymaga aż takiej interwencji - konstrukcja jest poprawiona. Osie - silnika, talerza i ramienia są prawie w jednej linii (a nie na linach prostopadłych jak w starszych modelach), a transformator znajduje się po przeciwnej stornie osi talerza co wkładka - w pozycji "roboczej". Prowadzeniu masy ramienia jeszcze sie nie przyglądałem - mikrowtyczka jest wielobolcowa więc może umożliwiać wyprowadzenie osobnej masy. Mam też dziwne wrażenie że takie samo ramie widziałem w starszym modelu Thorensa :)))

Właściwe chasis gramofonu to metalowa szyna na której są wszystkie elemety w pełni działającego gramofonu. Można ją przykręcic do "dowolnej" drewnianej płyty nośnej zrobionej np. z deski, sklejki, MDFu. I oryginalnie płyta nośna własnie taka jest, nalezałoby tylko dorobic jakąś solidną podstawę bo spód gramofonu to platikowa osłona z gumowymi nóżkami.

pozdr.

• Redaktorzy

Tuning Fonomastera zrobiony z klasą. Ten gramofon tak powinien wyglądać od początku. W starym numerze HiFiM można poczytać o moim tuningu 601A, który jest swego rodzaju Fonomasterem bez wzmacniacza (ale nieco inna wersja decka, ciekawe bo widziałem również Fonomastera z deckiem takim jak mój!). Jednak w przypadku Fonomastera nakład pracy był większy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.