Skocz do zawartości
IGNORED

CD YAMAHA CDX 1060 czy Marantz

gag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuję niedrogiego cd. Obecnie posiadam MARANTZ CD 53 ale potrzeba kupić drugi a jak już kupować to coś lepszego. Zastanawiałem się nad Yamahą 880 pro bit lub inną (nigdy ich nie słuchałem) jednak dużo dobrych opinii piszą o CDX 1060. Jak wypadnie Marantz w porównaniu do Yamahy? czy ktoś porównywał? A może za cenę do np. 700 zł można coś lepszego.

https://www.audiostereo.pl/topic/88818-cd-yamaha-cdx-1060-czy-marantz/

Jak dla mnie te zaokrąglone Yamahy to kicha. Zdecydowanie lepszy byłby CDX-900.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jak dla mnie te zaokrąglone Yamahy to kicha. Zdecydowanie lepszy byłby CDX-900.

Wszystkie czy CDX-1060? CDX-900 to nie ta liga. CDX-1060 to świetny cedek, ale faktem jest, że laser jest nie do dostania, więc trzeba znaleźć taki, który ma laser w dobrym stanie. Te lasery są długowieczne, natomiast dożywotnio działać nie będzie i trzeba sobie z tego zdawać sprawę. Natomiast dźwięk i cena w chwili obecnej wynagradza wszystko, nawet gdyby miał paść za rok czy dwa - to jest oczywiście moje zdanie.

Wszystkie, wystarczy porównać wnętrzności że CDX900 to już inna klasa(wyżej).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Jaka może być różnica w dźwięku np Marantz cd 67se, Yamahy CDX 880, i wyższych na przykład wspomnianego 1060. Może sony z serii X55 es- ale laser tu też nie do zdobycia? czy to ta sama liga?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bez jaj. Ty chyba tego w ogóle nie słuchałeś. 1060 to inna, wyższa liga. Dźwiękowo.

Głupoty wypisujesz. Posłuchaj, a potem się wypowiadaj. Nie słuchałem co prawda CDX-900 ale słuchałem(miałem) model wyższy z tej serii czyli CDX-1100. Jak ktoś popatrzy na pierwszy rzut oka na wnętrze to może faktycznie coś takiego pomyśleć, ale książki po okładce najlepiej nie oceniać.

Ja akurat znam dobrze CDX930. W kategoriach bezwzględnych jest to dosyć słaby odtwarzacz, dźwięk bez masy, trochę zbyt lekki i jasny. Odtwarzacz jakich wiele, poprawny. Na kolana nikogo nie rzuci, nie ma czym. Tyle że można go kupić za grosze.

Ja akurat znam dobrze CDX930. W kategoriach bezwzględnych jest to dosyć słaby odtwarzacz, dźwięk bez masy, trochę zbyt lekki i jasny. Odtwarzacz jakich wiele, poprawny. Na kolana nikogo nie rzuci, nie ma czym. Tyle że można go kupić za grosze.

1060 to jest trzy modele w górę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pomiędzy nim a 1030 jest przepastna różnica. 1050 to jego następca a najlepszy z nich jest kolejny model 1060. Miałem wszystkie. W kolejności od najlepszego" 1060/1050/1030 i długo długo nic a potem 930.

<< Discomaniac71,jakbyś porównał dżwiękowo 1060 a 1120?

Nie porównywałem natomiast końcem lat 80-tych Yamaha miała wiele dobrze grających odtwarzaczy.

Panowie, CDX-1120 (bywał ostatnio na Allegro) to wg mnie koniec poszukiwań :) Miałem wcześniej około 10 cd... Po zakupie CDX-1120 (wymieniłem sobie opampy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zapomniałem o zmianach. To CD spokojnie "położyło" np. Naim'a cd 5 ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie, CDX-1120 (bywał ostatnio na Allegro) to wg mnie koniec poszukiwań :) Miałem wcześniej około 10 cd... Po zakupie CDX-1120 (wymieniłem sobie opampy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zapomniałem o zmianach. To CD spokojnie "położyło" np. Naim'a cd 5 ;)

Tylko że CDX-1120 "ostatnio na allegro" ma jednak trochę wysoką cenę, w porównaniu z CDX-1060 która poszła za połowę kwoty to średnia okazja, na 1060 to była najniższa cena jaką widziałem w Polsce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie, CDX-1120 (bywał ostatnio na Allegro) to wg mnie koniec poszukiwań :) Miałem wcześniej około 10 cd... Po zakupie CDX-1120 (wymieniłem sobie opampy http://www.audiostereo.pl/pancerny-cd-yamaha-cdx-1120-8-opampow_59751.html) zapomniałem o zmianach. To CD spokojnie "położyło" np. Naim'a cd 5 ;)

Potwierdzam. 1120 to świetne CD.

dyskusja zeszła na odtwarzacze Yamahy, a mnie ciekawi jak grają CD Marantza te z początku lat 90-tych np. CD60, CD62, CD72, CD72SE, w porównaniu z Yamahami to przynajmniej o laser nietrudno jak padnie, dawców organów sporo na rynku

Większość to tylko przepakowane Philipsy, np. serii 6xx

A jak wypada w porównaniu do yamahy cdx-1060 np marantz cd-63 lub 67SE którego można kupić na 400zł. A laser dostępny za grosze.

Wszystkie te marantz'e - CD50, CD60, CD63, CD72, CD72SE (łącznie z wersją KI) to przeciętna budżetówka - dobre w swojej klasie.

Wyższe modele Yamahy (są też starsze, np. CDX-2000) to już inna bajka - jak dla mnie brzmienie naturalne (nie tak techniczne, jak w przypadku budżetowego Marantz'a), a przede wszystkim dużo koloru w barwie (zróżnicowanie, którego dotąd się nie spodziewaliśmy w nagraniu) i precyzja.

Z opinii forumowiczów z wielu wątków wynika że cdx 1060 to jeden z najlepszych produktów Yamahy. Ale "cenowo i wagowo" starsze modele cdx-1100.... itd. są wyżej. Czy ktoś porównywał je ze sobą? czy warto zmieniać cdx 1060 no wyższy? (pomijam kwestię niedostępnych laserów) chodzi mi o samo brzmienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.