Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA AT-9100

HAN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam (jestem nowym użytkownikiem na tym forum)

Jeśli chodzi o źródło dźwięku, korzystam tylko z PC. Karta dźwiękowa asus xonar dx + starusieńki amplituner UNITRA AT-9100 + słuchawki Sen. HD-555. Muszę przyznać, że nawet odpowiada mi jakość dźwięku. Nie mam niestety porównania z najnowszymi wzmacniaczami z półki za ok. 1000 PLN. Zastanawiam się, czy różnica w dźwięku byłaby znacząca. Owszem dziadek UNITRA daje lekki szum, jeden kanał jest głośniejszy (trzeba zbalansować) ale muszę przyznać, że nie jest źle (w porównaniu na przykład z odsłuchem bezpośrednio z karty dźwiękowej). Raczej nie planuję korzystać z kolumn głośnikowych - nie mam niestety obecnie takich możliwości (życie jest okrutne, ale trudno).

Wiem, że każdy sam musi usłyszeć i zdecydować, chodzi mi tylko o ewentualne sugestie:

- Czy warto inwestować w nowy wzmacniacz za ok. 1000 PLN przy moim zestawie, który zastąpiłby dziadka AT-9100 ?

- Jeśli nie warto, to czy opłacalne jest ustawienie dziadka na nowe częstotliwości radiowe (ma niestety jeszcze stare) ile to może kosztować, czy

lepiej kupić nowy tuner radiowy ?

- Czy ewentualnie wzmacniacz słuchawkowy za ok. 1000 PLN byłby może najlepszym rozwiązaniem ?

- A może najlepiej zrezygnować z usług karty dźwiękowej asus xonar dx i zakupić np. DAC asus xonar essence one, który służyłby jednocześnie jako

nowoczesny wzmacniacz słuchawkowy) ?

Przepraszam jeśli trochę namieszałem, nie mam doświadczenia w pisaniu na forum. Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/88857-unitra-at-9100/

1/ warto

2a/nie jest

2b/lepiej

3/chyba tak

4/ chyba nie

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/88857-unitra-at-9100/#findComment-2334123

Powalcz na allegro o Trendsaudio PA-10 - to bardzo tani a nie doceniany headamp (hybryda - lampa + tranzystor). Może nie wygląda zbyt pięknie, ale jak gra! A resztę kasy przeznacz na DAC-a - choć na Twoim miejscu bym z tym poczekał, może się okazać, że xonar jest wystarczający.

Druga opcja - kup DAC-a ze wzmakiem słuchawkowym (np. Styleaudio Ruby 2 - cena ok. 1000pln), ale mniej świadomość, że najprawdopodobniej PA-10 wygra z każdym wzmakiem wbudowanym w DAC-a (w swoim przedziale cenowym oczywiście). Z drugiej strony HD-555 nie są zbyt wymagające co do wzmaka, więc może to być nawet dobre powiązanie. Będziesz miał przyzwoite dwa w jednym.

https://www.audiostereo.pl/topic/88857-unitra-at-9100/#findComment-2334141

Dzięki wielkie za informacje.

Popatrzyłem w necie na info sprzedażowe o PA-10. 2 pary wejść RCA - 1 CD/DAC, 2 PC/iPod oraz oprócz wyjścia słuchawkowego wyjście para RCA. Piszą, że wejście dla PC jest wzmocnione - czemu tak jest? (pytam z czystej ciekawości).

Przy podejściu np. przyszłościowym, gdybym miał możliwość kiedyś słuchać na kolumnach głośnikowych - piszą, że PA-10 może służyć jako przedwzmacniacz: czy w tym układzie przyszłościowy zakup do niego jakiegoś wzmacniacza mocy do głośników dałoby lepszą jakość dźwięku, czy też w podobnej/powiedzmy niezbyt odstawającej cenie (jak za PA-10 + wzmacniacz mocy = ok.2000 PLN) wzmacniacz zintegrowany? - zdaję sobie sprawę, że to mogą być niuanse odsłuchowe i pytanie nie warte uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/88857-unitra-at-9100/#findComment-2334317

Popatrzyłem w necie na info sprzedażowe o PA-10. 2 pary wejść RCA - 1 CD/DAC, 2 PC/iPod oraz oprócz wyjścia słuchawkowego wyjście para RCA. Piszą, że wejście dla PC jest wzmocnione - czemu tak jest? (pytam z czystej ciekawości).

Przy podejściu np. przyszłościowym, gdybym miał możliwość kiedyś słuchać na kolumnach głośnikowych - piszą, że PA-10 może służyć jako przedwzmacniacz: czy w tym układzie przyszłościowy zakup do niego jakiegoś wzmacniacza mocy do głośników dałoby lepszą jakość dźwięku, czy też w podobnej/powiedzmy niezbyt odstawającej cenie (jak za PA-10 + wzmacniacz mocy = ok.2000 PLN) wzmacniacz zintegrowany? - zdaję sobie sprawę, że to mogą być niuanse odsłuchowe i pytanie nie warte uwagi.

1. Producent przyjmuje, że poziom wejścia z PC/iPOD-a jest niższy niż z CD/DVD. Spotkałem się z kilkoma komputerami gdzie faktycznie tak było, iPOD-a nie posiadałem i nie testowałem więc nie wiem.

2. Dokładnie, możesz użyć PA-10 jako bardzo fajny przedwzmacniacz i połączyć go z końcówką mocy. Co do porównania to trzeba porównywać konkretne urządzenia, ogólnie nie da się ustalić zasady że PRE+końcówka mocy jest lepsze od integry. Nie mniej tak jak pisałem PA-10 to bardzo fajny maluch więc jak dobierzesz jakąś fajną końcówkę (choćby tanie użzywane RB-850 od Rotela ]:->) to zagra to klasowo.

https://www.audiostereo.pl/topic/88857-unitra-at-9100/#findComment-2334467

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.