Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kina domowego na Eltax GDN 13/50/8 + Tonsil GDWK 10/80/26 8

drapik

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem posiadam subwoofer Jamo 200, ale nie ukrywam, iż chciałbym posłuchać od czasu do czasu muzyki w stereo bez suba a pokój mam nie wielki w mieszkaniu gdyż około 18-20m2.

To ja na twoim miejscu na przód zaryzykowałbym obudowę labiryntową. Nie będziesz miał problemu z podstawkami i bas można doregulować w dość dużym stopniu poprzez tłumienie kanału.

Masz może dostęp do jakiś projektów obudowy labiryntowej coś o podobnych wymiarach, jakie podałem?

Znajdziesz w Googlu. Przy tym głośniku musisz zastosować kanał 110 cm długi. Jeżeli dasz głośnik wysokotonowy powyżej niskotonowego to przy rozsądnej wysokości kolumny będziesz musiał zrobić trochę głębszą obudowę i w środku zrobić labirynt z naprzemiennie ustawionych przegródek. Możesz też spróbować obudowy fuzzy logik. Jest to obudowa labiryntowa w połączeniu z BR. O ile dobrze pamiętam to robili coś takiego w którymś z Klang und Ton albo Hobby HiFi. Pomysł polega na tym że jest to obudowa labiryntowa odcięta otworem BR przez co labirynt działa w zasadzie tylko dla najniższych częstotliwości i nie ma charakterystycznych dla obudowy labiryntowej rezonansów. Teraz muszę wyjść ale wieczorem poszukam w którym numerze był projekt tego typu obudowy. Jak znajdę to wyślę ci linka na priva. Owszem dla tego głośnika musisz eksperymentować z taką obudową bo nie ma gotowych wzorów. Ale moim zdaniem jest to jedyny sposób żeby z tego głośnika uzyskać porządny bas.

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie wszystkich forumowiczów. Dość długo nie zaglądałem na to forum. No cóż tak czasem bywa samo życie, ale wracając do tematu, bo tak ogólnie miałem budować monitorki do tego mojego nieszczęsnego kina domowego, ale jakoś nie bardzo poszło (kasa) a tak naprawdę nie do tematu (musiałem ograniczyć na jakiś okres czasu budżet gdyż końcem maja lub początkiem czerwca zostanę tatuśkiem po raz drugi). No i tak to się ma na dzień dzisiejszy.

Ogólnie chciałem jeszcze spytać o taką sprawę gdyż po waszych pomocnych wypowiedziach (z góry bardzo dziękuję waszą za pomoc) zdecydowałem się na obudowę zamkniętą przy Qts – 0,99 ale czy (tylko pytam) zamiast obudowy zamkniętej mogę zastosować obudowę z dodatkowym głośnikiem niskotonowym jako membranę bierną (wysokotonówka + niskotonówka + dodatkowy niskotonowy jako membrana bierna)?

No tak to, że przy tym wspaniałym Qts=0,99 B-R nie da rady to już wiedziałem. No cóż tak tylko chciałem się spytać dla swojej ciekawości na temat tej membrany biernej. Serdeczne dzięki kolego.

Pozdrawiam.

No tak to, że przy tym wspaniałym Qts=0,99 B-R nie da rady to już wiedziałem. No cóż tak tylko chciałem się spytać dla swojej ciekawości na temat tej membrany biernej. Serdeczne dzięki kolego.

Pozdrawiam.

Do obudowy zamkniętej Qts jest w zasadzie też za duże. Optymalna dobroć gotowej kolumny to 0,7 do 0,75 aby to uzyskać potrzebny jest głośnik który ma Qts mniejsze od tych wartości. Jeżeli robisz kolumny które mają więcej a twoje bedą miały powyżej 1 to masz podbity średni bas i kiepską odpowiedź impulsową. W takim wypadku musisz stosować pojemność w szereg z głośnikiem. Ale wtedy możesz zapomnieć o basie z tych kolumn. Jedyne co ci pozostaje to stosowanie dodatkowego subwoofera. Jedyna rozsądna obudowa dla tych głośników to labirynt.

• 5 tygodni później...

Witam serdecznie.

Zbudowałem dwie różne obudowy.

Jedną, jako zamkniętą oraz drugą, jako obudowę labiryntową. Są one niewykończone, czyli surowy stan, ale przygotowane w sensie akustycznym do pomiarów (wytłumione, głośniki przykręcone, przewody podłączone do głośników i wyprowadzone na zewnątrz obudów) i teraz chciałbym spytać:

Mając te obudowy (oczywiście jak na razie zbudowane po jednej sztuce) mogę je wysłać do pomiarów po jednej sztuce czy muszą być zbudowane dodatkowe, (czyli do pary – 2 x zamknięte, 2 x labiryntowe) dwie takie same obudowy?

Pozdrawiam.

Witam serdecznie.

Zbudowałem dwie różne obudowy.

Jedną, jako zamkniętą oraz drugą, jako obudowę labiryntową. Są one niewykończone, czyli surowy stan, ale przygotowane w sensie akustycznym do pomiarów (wytłumione, głośniki przykręcone, przewody podłączone do głośników i wyprowadzone na zewnątrz obudów) i teraz chciałbym spytać:

Mając te obudowy (oczywiście jak na razie zbudowane po jednej sztuce) mogę je wysłać do pomiarów po jednej sztuce czy muszą być zbudowane dodatkowe, (czyli do pary – 2 x zamknięte, 2 x labiryntowe) dwie takie same obudowy?

Pozdrawiam.

Do zaprojektowanie zwrotnicy wystarczy jedna kolumna. Jak zachowuje się bas w labiryncie? Kto ci będzie projektował zwrotnicę?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.