Skocz do zawartości
IGNORED

Akumulator żelowy do Squeezeboxa Touch

rambusia

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli napięcie wzrośnie mu do wartości 13,8V, nie znaczy to, że jest naładowany.

Kiedy jest w takim razie naładowany?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Akumulator kwasowy, czyli również żelowy jest przystosowany do pracy buforowej. Po osiągnięciu napięcia 13,8V jest on naładowany w około 60-70%.

Dopiero po 4-5 godzinach będzie naładowany do pełna.

Górne napięcie ładowania przy pracy cyklicznej jest równe 2,4-2,5V na ogniwo, czyli około 15V. Przy takim ładowaniu można mówić, że jest naładowany do pełna.

Napięcie 13,8V dotyczy ładowania buforowego, czyli takiego gdy zasilacz ze stabilizowanym napięciem jest stale podłączony do aku.

Aku żelowe nie lubią jednak pracy cyklicznej, czyli głębokiego rozładowania, do takiej są akumulatory tzw. "trakcyjne", jednak są one dużo droższe. Aku żelowe powinno się dobierać z jak największym zapasem pojemności. Czym płytsze rozładowanie, tym lepiej dla nich.

Czyli rozwiązanie, które zaproponował Kwinto jest najbliższe, temu o co chodzi:

-ładowarka działa na stałe chyba, że włączy się urządzenie.

-układ wyłączy urządzenie automatycznie jeśli akumulator osiągnie jakąś wartość krytyczną: np 12V tak jak proponujesz.

Rozumiem, że jeśli przez np tydzień nie włączę urządzenia, a będzie podłączony do ładowarki to akumulatorowi nic się nie stanie. Czy jednak zastosować układ wyłączający ładowarkę po osiągnięciu 13.8V?

Czy jednak zastosować układ wyłączający ładowarkę po osiągnięciu 13.8V?

Chyba nie zrozumiales wpisu powyzej, przy 13.8 to bedzie on naladowany tylko do okolicy 70%, wiec nie mozesz wylaczyc ukladu jak tylko nap na aku osiagnie ta wartosc ...

Ok, w takim razie kiedy osiągnie napięcie 14,75V i będzie dalej nonstop podłączony do prądu?

Napięcie 13,8V jest napięciem pracy buforowej.

Tak jak pisałem wcześniej, oraz Kwinto i teraz Ty, najlepiej pozostawić aku w pracy buforowej na 13,8V. Aku po rozładowaniu do powiedzmy 12Vgdy podłączymy do ładowania buforowego, stosunkowo szybko ( w zależności od wydolności prądowej zasilacza) odzyska napięcie 13,8V, jednak pełne naładowanie będzie mialo dopiero po kilku godzinach, Dokładnie gdy prąd pobierany przez aku spadnie do tzw. prądu podtrzymania. Jest to prąd 0,02- 0,05C, czyli przy aku np. 7Ah będzie to jakieś 100-300mA w zależności od stanu akumulatora. Jest to prąd równoważący samorozładowanie akumulatora.

Tak dla zobrazowania sytuacji, to powiem, że np. takie aku żelowe traktowane źle wytrzymują przy pracy cyklicznej rok, dwa.

A traktowane łagodnie, czyli bez głębokiego rozładowywania(pojemność dobrana z zapasem) dobrej firmy potrafią wytrzymać 10-12 lat !!!

Edit: Oczywiście to napięcie 13,8V to napięcie stabilizowane.

Z ciekawości sprawdziłem jak to jest z moją ładowarką kupioną na alle i akumulatorem. Wychodzi na to, że nie był on nigdy ładowany na maxa ponieważ ładowarka daje tylko 13.8V, ale wyłącza się od razu po osiągnięciu tej wartości przez akumulator.

Pozostaje w takim razie kwestia przekaźników. Czy taki układzik wystarczyłby do sterowania przekaźnikami przed i za aku?

Schematic.png

Myślę o zastosowaniu przekaźników 5V żeby zasilać te wszystkie układy z akumulatora przez stab 5V.

Po pierwsze to myślę, że nie ma potrzeby używania tu stabilizatora na 5V. Można spokojnie zasilać układ zabezpieczający z 12V.

Będą mniejsze straty i mniejszy prąd pobierany przez przekaźniki.

Wytłumacz może jak ma działać ten układ...

Guzik służy do zmiany pozycji przekaźnika. X-X2 idzie napięcie do sterowania przekaźników do albo od akumulatora.

Czyli zwykły przerzutnik bistabilny, a gdzie tu automatyka, bo chyba Tobie właśnie na niej zależało.

Według mnie niepotrzebna komplikacja układu. Możesz zrobić jak chcesz, ale moim zdaniem dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie przekaźnika... albo lepiej dwóch. Jeden do rozłączania zasilacza od aku, a drugi wymuszający odłączenie obciążenia, gdy napięcie aku spadnie do 12V i jednocześnie załączający pierwszy przekaźnik.

Kwestia tylko automatyki, jaką można tu zastosować.

Prosto- tak jak narysowałem wcześniej. Przekaźnik załączany wyłącznikiem obciążenia.

Mniej prosto:-) monitor obciążenia i napięcia sterujący obydwoma przekaźnikami. Monitor obciążenia to kilka elementów, a monitor napięcia to również kilka elementów i wzmacniacz operacyjny jako komparator.

Moim zdaniem układ wystarczający do tego typu zastosowań.

Czyli zwykły przerzutnik bistabilny, a gdzie tu automatyka,

Jest dokładnie to o czym pisał Henryk Kwinto:

pozycja ON akumulator odcięty od ładowarki, pozycja OFF- ładowanie, akumulator odcięty od urządzenia. Prościej się nie da :)

Układ podany wyżej steruje dwa przekaźnikami.

Można i tak, jednak jest to sterowane ręcznie. Myślałem raczej o pozostawieniu tego automatyce, tak jak opisałem wyżej.

Ja, kiedyś zrobiłem układ taki jak na rysunku wcześniej bez zabezpieczenia podnapięciowego, ale to było 20 lat temu.

Teraz lubię zabezpieczyć się od różnych możliwych problemów.

Tak dla zrozumienia o co mi chodzi, przed chwilą zaprojektowałem (może to za duże słowo) taki mały układzik, który realizuje to o czym mówiłem.

Zaznaczam, że to tak z głowy i mogą być jakieś błędy do późniejszego poprawienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Odpaliłem wczoraj ładowarkę wg pomysłów, które zamieszczałem wcześniej.

Na płytce znajdują się:

-układ ładowania na LM317,

-przełącznik oparty o ne555 do sterowania przekaźnikami,

-scalak wskazujący poziom rozładowania baterii w tym wypadku zapalający konkretną diodę kiedy akumulator osiągnie 11,7V.

Ukryta Zawartość

post-19559-0-55340100-1383340817_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.