Skocz do zawartości
IGNORED

Pominięcie miksera windowsowego.

behemothxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam kartę dźwiękową xonar d1 oraz CAL! i teraz moje pytanie brzmi: jak pominąć mikser windowsowy (słyszałem że cyrki robi z dźwiękiem) i jeszcze jedna sprawa czy używanie ASIO wpływa w jakimś stopniu na jakość odtwarzania muzyki? Coraz poważniej zastanawiam się czy nie sprzedać tego w cholerę i dozbierać do jakiegoś DAC na usb czy coś w tym stylu (najpierw chciałem kupić audiotraka HD2 tylko nie wiem ile bym musiał wydać aby osiągnąć dźwięk na poziomie HD2 lub lepszym, i co musiałbym kupić?)

https://www.audiostereo.pl/topic/88990-pomini%C4%99cie-miksera-windowsowego/

W Windows Vista/7 jeśli masz mikser ustawiony na 100%, to nic złego w dźwięku się nie dzieje. Pominięcie miksera w ASIO to po prostu niemożność skorzystania z niego. Lepszego dźwięku tym nie uzyskasz. Jeśli zakupisz DAC z asynchronicznym USB to zostanie dostarczony do przetwornika bardzo dokładnie. To jeszcze jednak nie stanowi o klasie sprzętu (na pewno jednak przyczynia się do poprawy brzmienia).

.

Hmm nie bardzo zrozumiałem:( może się ktoś jeszcze wypowie?

Starsze miksery (windows XP bez service pack) podobno degradowały do 16 bit wszystko co przezeń przechodziło. Tak czy inaczej w win vista i 7 sprawdzałem i można uzyskać bit perfect (brak zmian w strumieniu). Właściwie traktuj to tak - ustawiasz na 100% suwaki, wyciszasz wszystkie wejscia i mikser znika ;)

A ja się nie zgadzam. Nawet jak jest na maksa to degraduje. Po wyłączeniu kilku opcji już nie.

Domyślnie są włączone pewne efekty. Polecam wyłączyć choć prościej jest używać WASAPI.

Pozdrawiam Arczi

Wasapi nie mogę używać ponieważ posiadam windows XP (chyba że na kompie P4-2,4ghz,768mb ram, (brak grafy-tylko integra na płycie) ruszy win 7:( czy mógłbyś się podzielić tą tajemną wiedzą na temat tych opcji które muszę wyłączyć.

A ja się nie zgadzam. Nawet jak jest na maksa to degraduje. Po wyłączeniu kilku opcji już nie.

Domyślnie są włączone pewne efekty. Polecam wyłączyć choć prościej jest używać WASAPI.

Hmm... jakie efekty?

Poza tym WASAPI nie odcina głównej regulacji głośności tak jak to robi ASIO ;)

Jak dla mnie różnice dźwiękowe pomiędzy poszczególnymi API nie występują w Windows 7.

To, że potencjalnie DS jest skażony na dzielenie się dźwiękiem z innymi aplikacjami,

nie ma wpływu na brzmienie, jeśli aplikacje te są wyłączone, nieaktywne.

.

Pozdrawiam Arczi

W Realtek? Nie wiem ... może są ... Ja po instalacji zawsze zaznaczam opcję "wyłącz wszystkie efekty dźwiękowe" dla wszystkich wejść i wyjść, w panelu sterowania windows, w ustawieniach dźwięku - może dla tego nic takiego nie zauważyłem :)

A co do WASAPI - zamiast instalować kolejnego śmiecia, lepiej wszystko poprawnie skonfigurować ... inna sprawa jeśli ktoś nie potrafi (np. użyszkodnik rambo54 - gościowi takie cuda wychodziły w RMAA że kosmos) to może jest to faktycznie rozwiazanie.

Witam posiadam kartę dźwiękową xonar d1 oraz CAL! i teraz moje pytanie brzmi: jak pominąć mikser windowsowy (słyszałem że cyrki robi z dźwiękiem) i jeszcze jedna sprawa czy używanie ASIO wpływa w jakimś stopniu na jakość odtwarzania muzyki?

Mała lektura, przeczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda to tak XP już u mnie nie gości od pewnego czasu. Kiedyś miałem SB Live i używałem sterowników KX project (nawiasem mówiąc świetna sprawa). Kolejna to taka że słucha się z tamtej karty z wyjścia na tył (lepszy przetwornik).

No ale wracając do sedna sprawy. Przy większości komputerów integra to realtek. Właściwości wyłącz wszystkie efekty i zaznaczamy tryb wyłączności. Główny suwak musi iść na maksa. Wtedy nie ma różnic między wasapi a DS w foobar.

Co do wasapi to nic nie instalujemy, to jest plugin do Fb2K. Naprawdę jest to najprostszy sposób na dobre ustawienia.

Ja korzystam z spdif więc to plus bit perfect naprawdę wystarcza. Ja korzystam z CoCo dla poprawy strumienia spdif.

Arczi możesz jaśniej napisać krok po kroku co mam zrobić?

Aha i jeszcze jedno (tak sobie czytam na temat zasilaczy i mobo) czy jakość mobo lub zasilacza (w moim przypadku zasilacz w drugim kompie który ma być przeznaczony tylko i wyłącznie do odsłuchu to jakiś compaq 220w i mobo też badziewne) wpływa w jakiś sposób na jakość dźwięku z kart dźwiękowych?

Aha i jeszcze jedno (tak sobie czytam na temat zasilaczy i mobo) czy jakość mobo lub zasilacza (w moim przypadku zasilacz w drugim kompie który ma być przeznaczony tylko i wyłącznie do odsłuchu to jakiś compaq 220w i mobo też badziewne) wpływa w jakiś sposób na jakość dźwięku z kart dźwiękowych?

No pewnie, że wpływa. 220w to w ogóle nie wiem co to jest. Najlepiej jak dźwięk jest z laptopa odłączonego od sieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.