Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ja mam tylko jedno krótkie pytanko: zastanawiam się nad kupnem jednego z tych dwóch gramofonów: CEC ST-130 lub Grundig PS 2600, który wybrać? Który jest lepszy? Nie jestem bardzo wymagający, chce po prostu posłuchać winyli na czymś innym niż na mojej UNITRZE G8010. Bardzo proszę o poważne podejście do moich pytań.

Lepiej wpakuj do tej UNITRY jakąś wkładkę zamiast wydawać kasę na te plastikowe pseudo gramofony ;)

Lepiej wpakuj do tej UNITRY jakąś wkładkę zamiast wydawać kasę na te plastikowe pseudo gramofony ;)

No tak, to jest racja, ale ta moja unitra się trochę popsuła a ja nie umiem jej naprawić. Igłę muszę wymienić, bo praktycznie jej nie mam, nie potrafię ustawić ramienia, no i przeciwwaga "lata" luźno na końcu ramienia, ponieważ taka plastikowa mała część ze sprężynką w środku się już zjechała. Nie wiem jak tą UNITRĘ wskrzesić. Ma ktoś jakieś rady? Może ktoś by się tego podjął? Mieszkam w kujawsko pomorskim, 60 km od Bydgoszczy. Pozdrawiam.

Witam.

Jak każdy zielony w tym temacie potrzebuję rady. Zastanawiam się nad kupnem gramofonu, a moja górna granica to 800, ewentualnie 1000 zł . Przeczytałam masę wątków na ten temat, ale jak przeglądam aukcje i mam kilka modeli do wyboru to kompletnie nie mam rozeznania w tym, który jest lepszy i czy w ogóle wart swojej ceny. Poniżej kilka aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o sl1810 nie potrafiłam nic konkretnego znaleźć, tym bardziej nie wiem czy kupno tego gramofonu z tą wkładką to dobre rozwiązanie, jeśli ktos miał z nim styczność prosze o radę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czytałam, że jest to dobry model, ale cena wydaje mi się zawyżona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i znowu pytanie czy ten gramofon po zmianach wart jest swojej ceny?

Po tym jak naczytałam się o thorensach w samych superlatywach to bardziej skłaniam się ku tej marce, ale liczę na waszą pomoc

Zdaję sobie sprawę, że to najbardziej wałkowany i powtarzający się wątek na forum, ale postanowiłam dorzucić swoje 5 groszy. Z góry dzięki za rady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej, odrobiłeś lekcje, wybrałeś odpowiednie modele, bardzo mnie cieszy, że nowicjusze mają już jakąś wiedzę.

Co do cen - za żadnego z tych thorensów nie dałbym więcej niż 600zł. to są późne wersje - mają dość kiepskie ramiona i ogólnie są trochę bardziej budźetowo wykonane niż te wcześniejsze wersje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to jest np. lepszy model, ALE sprzedawca jest średniawy, więc nie kupiłbym przez wysyłkę. Pokrywa wymaga wypolerowania i ogólnie cały gramofon trzeba wyczyścić. Za to też niedałbym więcej niż 600zł i tylko z odbiorem osobistym. Wkładka raczej na pewno do wymiany.

Ogólnie czasami trzeba poczekać na fajną aukcję. Z technicsami nie pomogę.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedź ;) Co do td 145 to wątpię żeby licytacja skończyła się na 600 zł, już od dłuższego czasu obserwuję allegro i wspomniane modele do 600 zł ciężko dostać. Poszukałam też na ebay’u ( z tym że jeśli chodzi o opis aukcji to mogę jedynie zdać się na niemiecki translator)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gramofon nie ma igły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) td 318, którego aukcja nie idzie jak na razie w zawrotnym tempie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 ostatnie są od tego samego sprzedawcy z tym że nie przyjmuje on żadnych zwrotów.

i standardowe pytanie jeśli są to przypadki warte uwagi to do jakiej kwoty?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak, tylko mam możliwośc zamówienia gramofonu w Niemczech i przesłania go na teren Niemiec, a dopiero potem trafi do mnie.

Aaaaaa truchło. Bo zabrzmiało jak kaprys z tą zamianą. Ile kasy chcesz wydać?

teraz zastanawiam się nad takim gramiakiem -

Ukryta Zawartość

to dobry wybór?

P.S. MAX kasy jaką mogę wydać to 170 zł z wysyłką

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich użytkowników,

chciałbym się dowiedzieć czy w cenie do 500-600 złotych uda mi się kupić jakiś używany gramofon, który pozwoli oddać piękno winyli. Nie mówię tu profesjonalnym sprzęcie, ale czymś w miarę przyzwoitym. Chciałbym dodać, że posiadam wieżę z wejściem PHONO, jest to LG FFH-262AD wraz z kolumnami. Czy spełni ona rolę wyjścia? Z tego co wyczytałem potrzebny mi będzie gramofon z wkładką, okablowanie, które zakładam, że wejdzie w skład gramofonu, przedwzmacniacz mogę pominąć z racji wieży, dobrze myślę? Brakuje mi wiedzy w dziedzinie audio, dlatego proszę o wyrozumiałość i porady.

Pozdrawiam

z całym szacunkiem, ale ta wieża nie ma phono :)

ma AUX

Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

teraz zastanawiam się nad takim gramiakiem - http://allegro.pl/sanyo-tp1024-rzadki-wyso...2804022475.html

to dobry wybór?

P.S. MAX kasy jaką mogę wydać to 170 zł z wysyłką

1700zł, tak?

Rzeczywiście, w takim razie przedwzmacniacz gramofonowy muszę sobie zafundować. Oprócz wcześniej postawionych pytań chciałbym się zatem dowiedzieć, czy podłączanie przez preamp do tej wieży ma w ogóle jakiś sens?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

z całym szacunkiem, ale ta wieża nie ma phono :)

ma AUX

Są-zwykle tanie- gramofony z własnym pre. Takie jak to coś: http://allegro.pl/denon-dp-200usb-black-konwersja-do-mp3-na-port-usb-i2928199437.html

Normalnie powiedziałbym nie kupować,plastik fantastik, ale jak jako towarzysz do wieży LG może on i nawet bajerancki jest.

Są-zwykle tanie- gramofony z własnym pre. Takie jak to coś:

Ukryta Zawartość

Normalnie powiedziałbym nie kupować,plastik fantastik, ale jak jako towarzysz do wieży LG może on i nawet bajerancki jest.

Chciałbym tylko dodać, że strasznie zależy mi na klimatycznym, starym cudeńku^^

Ukryta Zawartość

Myślę, że jedno się wiąże z drugim. Po prostu podobają mi się starsze modele, starszy design, wszelkie nowsze rozwiązania nie mają jakoś tego ducha. Stanowczo nie zgadzam się z Twoim stwierdzeniem. Czy jest coś złego w tym, że chcę trochę tego klimatu?

Nie wiem dlaczego szydzisz, gdy mógłbyś dawno podać odpowiedź na moje poprzednie pytania. Zakładam jednak, że potrafisz podążać takim tokiem rozumowania. Kupuję w miarę dobry (w tej kategorii cenowej oczywiście) gramofon. Na początku nie kupuję rzeczy, że tak powiem zbędnych, gdy mogę je POCZĄTKOWO zastąpić czymś, co już mam, tak? Nie wykluczam, a nawet zakładam kupienie innych kolumn w przyszłości. Nie wiem, czy naprawdę proszę o tak wiele?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Może kolega przeżywa okres zmian głębszych i planuje wymienić ten startrekowy kombajn na jakiś vintage Marantza dajmy na to?

post-32153-0-06037900-1358099154_thumb.jpg

Nie no, nic.

Bardzo ładnie się będzie z tym komponowało.

FFH-262AD-14819-big.jpg

Bydzie pasować jak wołek do karytki, chyba że rozważasz wymianę tej wieżyczki?

Nie wiem dlaczego szydzisz, gdy mógłbyś dawno podać odpowiedź na moje poprzednie pytania. Zakładam jednak, że potrafisz podążać takim tokiem rozumowania. Kupuję w miarę dobry (w tej kategorii cenowej oczywiście) gramofon. Na początku nie kupuję rzeczy, że tak powiem zbędnych, gdy mogę je POCZĄTKOWO zastąpić czymś, co już mam, tak? Nie wykluczam, a nawet zakładam kupienie innych kolumn w przyszłości. Nie wiem, czy naprawdę proszę o tak wiele?

A czytałeś chociaż ten temat?

Albo FAQ?

Jest od cholery takich pytań.

I każdy chce od razu dostać odpowiedź.

Proponuję zacząć od zgłębiania wiedzy na forum.

a ja dziś mam dobry humor , akcje poszły w górę, popijam Mesetę Crema i nie jest źle

do rzeczy ...

czy podłączanie przez preamp do tej wieży ma w ogóle jakiś sens?

większość starych gramofonów nie ma wbudowanego pre, więc musisz dokupić zewnętrzne , skoro upierasz się na stary gramofon

jak już zapewne przeczytałeś w FAQ z tanich sensownych pre mozną polecić ART DJ Pre II cena ok 240zł

za resztę można poszukać gramofonu i wkładki (np. AT-95)

zakreśl mniej więcej w jakich modelach gustujesz ,jakie Ci się podobają wizualnie

audiokarma.org

, popijam Mesetę Crema i nie jest źle

A fe!

Kupa robuchy. :)

I to jeszcze spalonej po włosku na węgiel.

• Pokaż nowe odpowiedzi