Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie Audio Technica AT-10 AT-11 AT-12 na zdjęciach wyglądają tak samo.

Chciałbym dobrać igłę eliptyczną

Audio-Technica ATS 10 ATS 11

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w opisie jest zamiennik ATS10 ATS11

ta jest sferyczna

Ta pierwsza, druga jest do innej odmiany wkładki. A czemu chcesz wymieniać igłę?

Która eliptyczna by pasowała?

Ukryta Zawartość

Na allegro nie ma eliptycznej. Pozostaje Ci ebay:

Ukryta Zawartość

Lub oryginał np tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze ten wątek

Ukryta Zawartość

i wygląda, że ta eliptyczna ATN12E będzie pasować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br /><br />Napisano wczoraj, 18:58 <br />Użytkownik rydz dnia 12.02.2013 - 21:44 napisał<br />No tak, Speedbox do kontroli obrotów?<br />To jak dla analfabetów,nie potrafiących liczyć:)<br /><br /><br />Zamiast cfaniakować doradziłbyś coś - a nie rzucał na swój sposób "mądrościami"<br />

Cfaniak? do 33 potrafisz już liczyć,na zegarku sie znasz,wiesz co to jest sekundnik? :))

Znalazłem jeszcze ten wątek

Ukryta Zawartość

i wygląda, że ta eliptyczna ATN12E będzie pasować

Ukryta Zawartość

Nie będzie niestety pasować. To jest do wersji XE.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, że męczę z tymi igłami, ale znalazłem taką specyfikację i tam wymiary są identyczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w oznaczeniu XE nie chodzi tylko o to, że fabrycznie dodana jest ta igła eliptyczna a S, że Shibata ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg tej strony:

Ukryta Zawartość

XE należy już do grupy B. Zauważ, że są dwie igły ATS12S należące do dwóch grup (A i B). Gdyby były zamienne to po co Audio Technica by je robiła w dwóch wersjach - cena jest taka sama, szlif ten sam.

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Widzę, że nikt się nie kwapił. Ja go nie znam, ale wygląda na porządną maszynę. Kwestia doczytania o słabych punktach, typowych wadach i weryfikacji stanu tego konkretnego egzemplarza. Jak wszystko działa to kwota nie wydaje się zła.

Z innej beczki.

W ten weekend zdecydowanie zauważyłem (wcześniej tylko lekko coś nie pasowało), że mi winyl coraz bardziej nie gra. Z przerażeniem pomyślałem, że chyba dorosłem do lepszego sprzętu, więc żegnajcie pieniądze :)

Piątek wieczór, oględziny wzrokowe, igła czysta, wydaje się, że błyszczy...

W sobotę zacząłem gmerać w ustawieniach wkładki, ale najlepsze ustawienie to to samo co zawsze, niesatysfakcjonujące. Weekend był mocno słuchany.

Mars na czole coraz większy. W końcu dziś rano wpadłem na pomysł, że szczotkowanie na sucho miękkim pędzelkiem w celu zerwania puchatego kłębka kurzu jest może niewystarczajace dla igły. Odpalam chińską, podświetlana lupę ( chyba x30), igła wydaje się czysta. Żadnych baboków.

No nic, sięgam po specyfik Audiotechniki- roztwór ze sztywnym pędzelkiem. Myju, myju...

Odpalamy płytę i banan znów gości na twarzy. To było to! Syf ze skrobania winylu szczelnie i równomiernie oblepia igłę. Tak jak zaraz po umyciu w myjce Knosti paproch na igle jest widoczny po przesłuchaniu jednej strony, tak babok narastający w wyniku tarcia o winyl powstaje wolniej, jest równy, zwarty. Gołym okiem by dostrzec, że coś jest nie halo, pewnie trzeba z pół roku nie myć igły. Ja miesiąc tego nie robiłem, a w tym czasie słuchałem nowych winyli więc nie ma mowy o jakimś obcym syfie.

Winyl więc się zużywa, ale dość wolno :)

Edytowane przez frywolny trucht
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mówisz o paprochach? Każdy winyl myję w Knosti, paprochy to pikutek.

Dym papierosowy po poprzednim właścicielu to wyzwanie. Kiludziesięcioletni tłuszcz po paluchach... Raz trafiło mi się, że na okładce było guano, przeszło przez papierowa kopertę i...

To są wyzwania :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Myję igłę po 15-20 przesłuchanych winylach,choć pod lupą jest czysta!

Pędzelkiem na sucho,po przesłuchaniu każdej sztuki.

Frywolny,po umyciu w Knosti,wykombinuj coś do odsysania,bo te farfocle zbiera igła nie tylko po pierwszym odczycie,wiesz jak jest:)

Edytowane przez rydz
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Z komandom Pinkom Fłojdom tak miałem. Złośliwe białe coś przypchało mi parę rowów, ale sam sobie winny, zachciało się słuchać przed umyciem.

To do Thora. A propos sięgasz jeszcze po winyla czy to zamkniety rozdział?

------------------------------------

Tak jest Rydz!

Witam, jak w temacie potrzebuje porady.

Mam okazje kupic gramofon Dual 455-1 w stanie idealnym [praktycznie nowy] za ok350 zl i nie wiem czy sie zdecydowac czy tez nie. Chcialbym wiedziec czy w razie ewentualnej sprzedazy bede mogl na nim troche zarobic lub chociaz odbic to co wlozylem oraz czy takie gramofony maja wziecie czy bede sie musial bujac 3lata zeby sprzedac?

dziekuje za odpowiedzi

przepraszam za brak poskich znakow ale nie mam mozliwosci zmiany ukl. klawiatury

Witam serdecznie,

Mam problem z gramofonem Medion, a mianowicie zupełnie nie znam się na Audio dlatego prosze Was o pomoc. Zakupiłem go na prezent dla dziewczyny i niestety nie mam pojęcia co trzeba do niego dokupić: wzmacniacz? przedwzmacniacz? i jaki?

Z góry wielkie dzięki, bardzo mi na tym zależy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć. Poleciłby ktoś jakiś wzmacniacz/przedwzmacniacz do ok. 75 zł. Potrzebny po to aby zgrywać płyty z gramofonu unitra gs 464 na komputer. Wzmacniacz/przedwzmacniacz może być jakiś stary też unitra itp. Sorry że się pytam takie podstawy ale jestem zupełnie zielony. Igła to mf 101 ;)

Pozdro

Witam serdecznie,

Mam problem z gramofonem Medion, a mianowicie zupełnie nie znam się na Audio dlatego prosze Was o pomoc. Zakupiłem go na prezent dla dziewczyny i niestety nie mam pojęcia co trzeba do niego dokupić: wzmacniacz? przedwzmacniacz? i jaki?

Z góry wielkie dzięki, bardzo mi na tym zależy.

Ukryta Zawartość

Nie lubisz jej , co ?

Ukryta Zawartość

Witam sympatycznych forumowiczów i zarazem zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze pierszego, ale zarazem docelowego gramofonu, który miałby posłóżyć długie lata. Posiadanie takiej zabawki było moim marzeniem odkąd pamiętam, jdnak dopiero w wieku 34 lat jestem w stanie sobie na to pozwolić, dlatego tak ważny jest dla mnie trafny wybór tego pierszego wymarzonego gramofonu, tak by się nie sparzyć i nie być rozczarowanym.

Nadmienię, że dopiero zaczynam swoją przygodę z czarnymi płytami i muzyką analogową. Tydzień temu nie posiadałem w tej materii żadnej wiedzy, ale dzieki spędzeniu na tym forum kilkunastu lub nawet kilkudziesieciu godzin, można powiedzieć że obecnie posiadam blade pojęcie w tym temacie.

Zakładając ten temat nie poszedłem na łatwizne i wcześniej starałem się znaleść podobny temat na forum, ale niestety niewiele się dowiedziałem w powyższym temacie a w szczególności niewiele jest na forum o gramofonie Pro-Ject RPM 10.1, który o ile się nie myle uzyskał w zeszłym roku nawet jakąś nagrode.

Więc wstepny wybór padł na takie 3 "sprzęty":

- Pro-Ject RPM 10.1 + Sumiko Blue Point 2;

- Pro-Ject RPM 9.2 + Ortofon Salsa;

- Pro-Ject PERSPEX 6 + Ortofon MC.

Ma to współpracować z wzmacniaczem gramofonowym Pro-Ject Tube box S.

Dlaczego akurat taki wybór i dlaczego tylko zwróciłem uwage na firme Pro-Ject? Odpowiedź jest bardzo prosta, gdyż pan który pomagał mi skompletować, sprzedał i wykalibrował moj cały sprzęt audio-wizualny, zaproponował mi wybór własnie pomiędzy takimi urządzeniami.

Jeśli macie pomysł na lepsze wydanie tych pieniędzy, tzn. na gramofon innej firmy, bądź dobranie innej wkładki lub igły do wymienionych sprzętów, to jak najbardziej jestem otwarty na sugestie i propozycje. Jedyne warunki które musi spełniać mój przyszły gramofon, to aby był nowy, oraz miał efektowny wygląd pasyjący do nowocześnie urządzonego wnętrza i nowoczesnego sprzetu kina domowego obok którego będzie sobie stał ;)

Z lektóry tego forum wyniosłem, że niektórzy twierdzą iż wypisywanie pozostałego sprzętu w systemie w którym grał bedzie gramofon nie ma większego sensu, niektórzy zaś twierdzą że jak najbardziej jest to uzasadnione, wiec pozwolę sobię go wypisać.

Sprzęt był kompletowany głównie pod kino domowe z zastrzeżeniem by dało się zrobić z tego również dobre stereo. Ze względów zarówno praktycznych ( tzw. szafka TV zajmuje tylko 10% powierzchni salonu) jak i ekonomicznych nie mogłem sobie pozwolić na dwa niezależne systemy.

Wiec w skład systemu wchodzi:

- Amplituner NAD T777;

- Blueray NAD T567;

- Klumny przednie KEF XQ40;

- Kolumna centralna KEF XQ50C;

- Subwoofer REL 328;

- Tylne głośniki sufitowe B&W (modelu nie pamietam);

- Kable głośnikowe: Cardas Quad link;

Bardzo proszę o komentarze, opinie i sugestie do tego co napisałem powyżej. Do końca przyszłego tygodnia chciałbym pojąć decyzję w kwestii kupna gramofonu i zapewne bedzie to w duzym stopniu uwarunkowane Waszymi opiniami, pozdrawiam :)

Skoro przeglądałeś forum to powinieneś trafić na wątek o Ad fontesie. W wersji piano black wygląda moim zdaniem bardzo, bardzo dobrze. Koszt będzie 2 jak nie 3 krotnie niższy, a osiągniesz dużo lepszy dźwięk, zostanie na wkladkę, przedwzmacniacz. Kupiłeś już tego tube boxa?

Aktualnie firma pro-ject jest tak droga, że nie poleciłbym jej nikomu. Gramofony które wymieniłeś to koszt od 6-10tys. złotych, ogromna suma. Nagrody w świecie audio nic nie znaczą, nie wiem, czy jest jakiś gramofon, który nie ma nagrody. Debut III? Naagroda. Rega RP1? Nagroda. Lanserski thorens? Nagroda. Inna Rega? Nagroda. Widzisz jaki w tym sens.

Yyym. Wątpie, chyba, że z ramieniem Regi albo Jelco. Do tego koszt wkładki. Słabo. A tanie Jelco to troszke słabo jak na sprzęt za 10kzł...A ramie SME 309 czy jakieś inne to 3000-4000zł (za używkę) i wyżej. Wkładka MC, bo w tym pułapie bawić się w MM to chyba bezsens. Przedwzmacniacz na pewno wziąłbym inny. To jest zadziwiające, ale w tej cenie wcale nie ma "wypasu", jak ktoś chce kupować gramofon w sklepie audio.

Z resztą sam zainteresowany musi podjąć decyzję, trochę mnie martwi podejście Sopla:

Jedyne warunki które musi spełniać mój przyszły gramofon, to aby był nowy, oraz miał efektowny wygląd pasyjący do nowocześnie urządzonego wnętrza i nowoczesnego sprzetu kina domowego obok którego będzie sobie stał ;)

Dla mnie gramofon powinien też grać, a nie tylko stać, widać każdy ma inne oczekiwania wobec sprzętu audio.

Witam,

Za niedługo planuję kupić kilka winyli i oczywiście gramofon. Jako, że nigdy wcześniej do czynienia z takim rodzajem nośnika nie miałem to pojawia się u mnie kilka pytań.

1.Znalazłem 2 modele, które wyglądają świetnie, ale czy coś poza tym? Będą umiały odtworzyć muzykę tak jak należy? Podaję linki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

2. Czy po pewnym czasie płyty mogą się zniszczyć? Czy dźwięk może przestać być tak czysty jak powinien? Nie chcę wydawać majątku na coś co może mi posłużyć jakiś czas, a potem będzie nie do użytku.

3. Czy do modeli, które podałem będą potrzebne te wszystkie wzmacniacze, wkładki, o których mowa w jednym poście?

Jeżeli macie jakieś modele godne polecenia, ale w przystępnej cenie to byłbym wdzięczny :)

Z góry dziękuję za pomoc!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co podałeś to nie są gramofony. Przeczytaj FAQ, na drugiej stronie jest bardziej kompletna wersja. Potem zastanów się, czy na pewno chcesz wejść w analog. Te chińskie zabawki zagrają mniej więcej tak jak muzyka puszczona telefonu starszej generacji, z całym szacunkiem dla starszych telefonów. Te gramofony zniszczą płyty - mają prymitywne igły, beznadziejne ramiona, całe są z plastiku, dźwięk będzie pływał, bo te gówienka mają tak stabilne obroty, że równie dobrze mógłbyś kręcić płytę na palcu.

Źle to sformuowałem, poza jak najlepszą jakością uzyskanego dzwięku, jaki jest mozliwy w tym przedziale cenowym, jedynymi waunkami które musi spełniać gramofon to by był nowy i miał efektowny nowoczesny wygląd.

Dlaczego nowy? Bo chce go mieć na lata i jestem pewien że nie bedę go zmieniał co roku bądź dwa, więc duża utrata wartości przy wieloletnim użytkowaniu nie ma najmniejszego znaczenia.

Uważam że porównywanie używanego, lepszej klasy gramofonu z nowym jest poprostu bez sensu (znalazłem kilka tego typu pównań na forum wskazujących że kupno nowego jest nieopłacalne, gdyz w tej samej canie można mieć uzywany "lepszy").

Wyjaśnie to na przykładzie branży motoryzacyjnej, w której mozna powiedzieć to ja wystepuje w roli znawcy ;). Czy kupno używanego 5 letniego BMW 3 jest lepsze od nowej Kii Ceed, oczywiscie że nie można tego jednoznacznie określić. Zależy kto kupuje samochów, w jakim celu i jak długo zamierza do użytkować, a prestiż marki to drugorzędna kwestia.

Jechli chodzi o pułap z cenowy to z tego co wiem, to proponowana przeze mnie najdroższa opcja czyli Pro-Ject RPM 10.1 + Sumiko Blue Point 2 oraz przedwzmaczniacz Pro-Ject Tube box S to koszt około 13 tyś. No chyba że są jakieś tańsze kanały dystrybucji o których nie wiem ;)

Kupiłeś już tego tube boxa?

Nie, jeszcze go nie kupiłem, chcę kupić całość za jednym zamachem.

>>>SopelGD,

Mam następujące uwagi do tego co napisałeś w poście 2783:

1. z wymienionych gramofonów najlepszy stosunek cena/jakość zachowuje RPM 9.1, a bezwzględnie najlepszy jest RPM 10.1 (nie z uwagi na nagrodę jednak), Perspex 6 to dość dziwaczna konstrukcja, raczej nieudane rozwinięcie wcześniejszego modelu Perspective II tegoż producenta,

2. wkładki które ktoś Ci proponuje do wymienionych modeli są za słabe, na przykład taką Sumiko Blue Point No. 2 to można sobie powiesić na RPM 5.1 który kosztuje 4 razy mniej niż RPM 10.1, podobnie jest z Ortofonem Salsa. Jak zamierzasz wejść w gramofony za kwoty rzędu 10 000 zł, to trzeba się wykosztować na porządniejszą już wkładkę MC za kilka kawałków, po to aby wykorzystać potencjał samych gramofonów. Niemniej uważam, że nie jest to rozwiązanie optymalne dla początkującego w gramofoniarstwie, tym bardziej jeśli miałby w praktyce samemu zmagać się z "materią vinylową", która w tym przypadku jest jednak trudniejsza niż przy kinie domowym czy dźwięku cyfrowym,

3. pre gramofonowe jest źle dobrane do gramofonów i potencjalnych, droższych wkładek, pre lampowe Pro-Jecta są generalnie bez sensu, jeśli już to raczej tranzystorowe. Może nowy Pro-Ject Phono Box RS? Pre gramofonowe powinno być regulowane (powinno mieć rozbudowane regulacje capacity, impedance, gain, poczytaj na forum co to takiego), wtedy dobrze dopasujesz od strony elektrycznej wkładkę i przedwzmacniacz gramofonowy. Jest wielu innych producentów dobrych pre gramofonowych regulowanych,

4. nie wiem jakie są możliwości dźwiękowe amplitunera kina domowego NAD T777 ani kolumn Kef-a, ale tego rodzaju gramofony to widzę raczej z tzw. czystym stereo.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul
  • Pokaż nowe odpowiedzi