Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Daleki jestem od oceniania obcego sprzętu.Uważam że miarą "jakości" naszego sprzętu jest osobiste zadowolenie, niezależnie od kwoty jaką wydaliśmy.Często jednak czytamy "za cenę tego np. Carbona możesz wyrwać niezłe cacko" a potem co? często kłopoty:) bo przy "cacku" nieżle się trzeba nabiegać żeby zagrało.Należy to dobrze przemyśleć. Jestem początkującym wielbicielem i z racji skromnego portfela audiofilem się nie stanę:) Pozdrawiam

hej, poczytałem troche forum i zastanawiam się na wyborem, tacy są kandydaci:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

który polecacie najbardziej ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanowni forumowicze, jestem melomanem od chyba 30 lat ,ale mając ostatnio więcej czasu zacząłem czytać wasze forum o gramiakach , wciągnąłem się trochę , i kupiłem gramofon cec bd 5200 i wkładkę shure mx97,przedwzmacniacz pro-ject phono box mkll. gra to ogólnie bardzo dobrze wg.mnie, ale chciałbym selektywnie poprawić dzwięk z winyli.Najpierw chciałbym zmienić przdwzmacniacz , co polecacie

do około 700 -1000zł, potem wymienie gramofon , co polecacie do 2000zł.Gramofon ma być z lat 70/80/90 manual lub pół automat.lubie dźwiek wyrównany w całym paśmie i bardzo muzykalny (taki który pozwala na długie odsłuchy i nie zmęczy), reszta sprzętu to wzmak cyrus xs 8 i kolumny epos m22i, kable nordost supergold , ic albedo beginn,

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie wiem, to dość droga droga :) Po małym kroczku każdy element. Może łupnąć trochę lepsze pre gramofonowe tak do 2 tys?

Scena się rozejdzie, ucho zacznie się dziwić ilością składowych w tym samym, znanym wcześniej, utworze?

Najpierw chciałbym zmienić przdwzmacniacz , co polecacie

do około 700 -1000zł, potem wymienie gramofon , co polecacie do 2000zł.Gramofon ma być z lat 70/80/90

Zaczyna się widzę :) Będziesz widzę gonił królika :-P Ale to naturalnie dobrze, bo natura stabilizacji nie lubi :) Powodzenia w poszukiwaniach.

• Redaktorzy

Hehe, kolejny przepadł ;) Polecam wziać do testów LARa LPS-1. Potem ramię, albo cały napęd, potem wkładeczka MC LO, do wkładeczki trafo na wejściu pre i będziesz miał Panie granie. O ile wzmacniacz i kolumny są OK ;)

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Nie wiem, to dość droga droga :) Po małym kroczku każdy element. Może łupnąć trochę lepsze pre gramofonowe tak do 2 tys?

Scena się rozejdzie, ucho zacznie się dziwić ilością składowych w tym samym, znanym wcześniej, utworze?

Króliczka to ja mam nadzieje zostawilem za soba, mialem troche monobloków lampowych ,kolumny z wyciagniętą na zewnątrz zwrotnicą (wlm lyra) cd lampowy ayon, ale to juź przeszlość -nie zmienialem sprzetu przez 2 lata i jestem zadowolony z cyrusa i eposów, chciałem tylko mieć dobry gramofon z wkładką i dobrany do tego przedwzmacniacz , za rozsądne pieniądze wg mnie i takie na które mnie stac i nie jest to krzywdą dla reszty rodziny, posłucham LAR LPS 1 sugerowanego przez kolege.dzieki chłopaki

Witam.

Kupiłem gramofon numark ttusb. Ma wbudowany przedwzmiacniacz z podwójnym wyjściem RCA lewy i prawy. ma opcje phono i line.

Kupiłem przejsciowke dwa wejscia zenskie na ten bialy i czerwony kabelek z koncowka mini jack na wtyk do karty dzwiekowej.

Podlaczylem pod niebieski otwór w karcie dzwiekowej. Podlaczylem takze gramofon pod usb , zainstalowalem sterowniki, pomyslnie.

Gramofon nie gra, nic nie slychac przez glosniki, jedynie na igle. gdy właczam program pod recording to z glosnikow dochodzi buczenie.

mam glosniki Creative 5.1 z subwooferem.

Blagam o pomoc, gramofon mam od paru dni, a nie wiem co zrobic zeby wkoncu zaczal grac.

Moze chodzi o jakies rozwiazanie z Windowsem ....nie wiem. jesli sa jakies pytania to je udziele.

dziekuje.

Żeby grało.

Gramofon ma usb wejscie , ale tez lipa bo ustawilem w panelu sterowania - dzwiek wszystko jak nalezy i nadal slysze tylko cicho z igły.

Windows Vista and Windows 7 Sound Settings

Playback Settings

1. Click the Start button .

2. Select Control Panel.

3. Double Click Hardware and Sound it may only say Sound.

4. Double Click Sound, the Sound Settings window will open.

5. Under the Playback Tab click on your computers sound card and speakers.

It may say one of the following (Realtek, SoundMax, Sigmatel, Sound Blaster, Conexant, IDT)

6. Click Set Default at the bottom of the window.

Important: Make sure the USB Audio Codec/USB PnP Audio Device is NOT your Default playback device

Recording Settings

1. Click on the Recording Tab.

2. Click on the Microphone USB (Codec, PnP, Array).

3. Click Set Default.

4. Click Properties on the bottom of that window.

Microphone Properties window will open. See figures below.

5. Click on the Levels Tab.

6. Set the level as close to 5 (Windows 7) or 25 (Vista) as you can.

7. Click on the Advanced Tab.

8. Set the Sample Rate to 2 Channel, 16 bit, 44100 Hz or 44800 Hz.

9. Uncheck both Exclusive Mode boxes below that.

10. Click Apply, then OK to exit.

Microphone Properties (Steps 5-10)

* In some cases a restart is required to the level to save at 5 or 25 depending on your Windows version.

*The microphone is very sensitive and needs be set this low to avoid distortion.

ustawilem jak nalezy i ciagle to samo.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Możesz go jeszcze oddać? To produkt gramofonopodobny.

numark_ttusb3_back.jpg

Podłącz go pod jakąś weżyczkę, pogmeraj suwaczkiem i pokrętełkiem. Będzie wiadomo czy w ogóle jakiś sygnał opuszcza cudeńko

Edytowane przez frywolny trucht
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

chce zeby zadzialal. takie rady to se w dupe wsadz.

Ale to szczera, przyjacielska rada. Masz bezwzględnych wrogów jeśli to coś doradzili.

Ale to szczera, przyjacielska rada. Masz bezwzględnych wrogów jeśli to coś doradzili.

kupilem sam poniewaz przekonala mnie opcja usb latwego polaczenia i zgrywania.

na jakosci audio mi nie zalezy za bardzo. a i ta mysle ze nie bylaby najgorsza.

nie probowalem. nie daje.

dziwne jest to ze nie chce dzialac ani przez usb ani na karte dzwiekowa gdzie mam straszna faze az uszy bolą.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Czy już podłączyłeś Numarka do jakiejś wieżyczki?

Jeżeli nie masz wieżyczki to może masz kolegów?

chce zeby zadzialal. takie rady to se w dupe wsadz.

SupaDooper dopiero co się zarejestrował, bo ma problem z Rumburakiem i od razu się widzę nie p*#2$*i :-P

Proponuję na spokojnie przeinstalować soft, wszystko jeszcze raz sprawdzić, kable, masę, etc., a jak nie pomoże zapytać się sprzedawcy lub producenta. Frywolny nie chciał na pewno źle, a i ma rację: musisz mieć wrogów, że Ci to polecili.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak kolega podłączy to coś pod wieżę będzie wiadomo przynajmniej czy jakiś sygnał wychodzi. Potem można się bawić w dodatkowe funkcje USB, konfigurowanie karty dźwiękowej itp.

Choć, sądząc po filmiku, sprawa jest tak prosta jak r-chanie, wiec wygląda, że Bambino okazało się zwyczajnie Bambino. No sorry, takie mamy warunki w Polsce.

Edytowane przez frywolny trucht

116 stron .. ostro -więc bezczelnie zapytam wprost: ma ktoś linka do spisu reguł doboru parametrów wkładki do preampa? potrzebuję zrzucić część płyt na taśmy i do wav'ów .. i za cholere nie wiem jak spasowac napięcie wyjściowe wkładki z czułością wejściową preampa.. mechanika ramienia ok, ale parametry elektryczne - tu jestem noga.. latami gramofon był wpięty do pre rotela i był spokój ale rotel poszedł zmienił własciciela i zaczeły się kombinacje..ciągle cos jest nie tak ;/

Witam jakie wkladki polecacie do linn axis z ramieniem linn basic plus? Budzet do 800 pln?

Dzieki za pomoc

116 stron .. ostro -więc bezczelnie zapytam wprost: ma ktoś linka do spisu reguł doboru parametrów wkładki do preampa? potrzebuję zrzucić część płyt na taśmy i do wav'ów .. i za cholere nie wiem jak spasowac napięcie wyjściowe wkładki z czułością wejściową preampa.. mechanika ramienia ok, ale parametry elektryczne - tu jestem noga.. latami gramofon był wpięty do pre rotela i był spokój ale rotel poszedł zmienił własciciela i zaczeły się kombinacje..ciągle cos jest nie tak ;/

Zacznij może od

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zamieszczonych tam linków. Może coś ci to pomoże.

Ukryta Zawartość

Witam jakie wkladki polecacie do linn axis z ramieniem linn basic plus? Budzet do 800 pln?

Dzieki za pomoc

W tej cenie wybierałbym pomiędzy Goldringiem 2200 oraz Audio Technicą AT-440 MLa. Pierwsza ma wyższy poziom wyjściowy i brzmi bardziej dynamicznie, z delikatnie powiększonym basem. 440tka ma za to dużo lepszy szlif i zbiera więcej informacji z płyty. Jest spokojniejsza i ma lepszą barwę.

Cześć, rozglądam się za jakimś gramofonem (obecny przestał wystarczać). Na pewnym portalu znalazłem taką ciekawostkę:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś posiada jakąś wiedzę na temat tego sprzętu i zechce się nią podzielić? Warto?

Ukryta Zawartość

Cześć, rozglądam się za jakimś gramofonem (obecny przestał wystarczać). Na pewnym portalu znalazłem taką ciekawostkę:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś posiada jakąś wiedzę na temat tego sprzętu i zechce się nią podzielić? Warto?

- nie jestem ekspertem, ale na podstawie własnych doświadczeń wyglada mi to na bardzo ładną maszynę :) - ma wszystko co potrzeba - direct drive - miam, miam :) - esowate ramię do którego pasują wszystkie wkładki - kwarc ! , zatem nie trzeba martwić się o obroty - automatyka - zatem można się spokojnie napić podczas słuchania :) - do tego ciężki jak przystało na gramofon - nie ma regulacji obrotów, bo przy kwarcu jest ona niepotrzebna - ja w swoim universumie praktycznie nigdy nie kręciłem tymi pokrętłami "speed control" - gdybym nie miał w zapasie drugiego universuma to bym się do tego poważnie przymierzał - a za aktualną cenę to nawet w ciemno ! - ale 12 osób licytuje i spodziewam się zażartej walki w końcówce...pzdr..

ps. pytasz "czy warto ?" - aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba by wiedzieć, jaką maszyną dysponujesz aktualnie...

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

- nie jestem ekspertem, ale na podstawie własnych doświadczeń wyglada mi to na bardzo ładną maszynę :) - ma wszystko co potrzeba - direct drive - miam, miam :) - esowate ramię do którego pasują wszystkie wkładki - kwarc ! , zatem nie trzeba martwić się o obroty - automatyka - zatem można się spokojnie napić podczas słuchania :) - do tego ciężki jak przystało na gramofon - nie ma regulacji obrotów, bo przy kwarcu jest ona niepotrzebna - ja w swoim universumie praktycznie nigdy nie kręciłem tymi pokrętłami "speed control" - gdybym nie miał w zapasie drugiego universuma to bym się do tego poważnie przymierzał - a za aktualną cenę to nawet w ciemno ! - ale 12 osób licytuje i spodziewam się zażartej walki w końcówce...pzdr..

ps. pytasz "czy warto ?" - aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba by wiedzieć, jaką maszyną dysponujesz aktualnie...

Słabą (Toshiba SRF 225, która, jak się okazało gra słabiej od plastykowego Grundiga PS Prisma). Spróbuję powalczyć :)

• Pokaż nowe odpowiedzi