Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

>przemek92

Jak ściągniesz pasek to też słabo kręci na 45"?

Czy od razu normalnie?

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>przemek92

Jak ściągniesz pasek to też słabo kręci na 45"?

Czy od razu normalnie?

bez paska normalnie i jeszcze mogę dodać, że z innym paskiem na 45 kręcił normalnie bez tego charczenia, tyle, że ten pasek spadał

Edytowane przez przemek92

1. Pasek oryginalny do TD3XX ?

Jak jest przypadkowy, nieoryginalny to może się sprzęgło 'zacinać', i powstaje takie coś ala szarpanie.

2. Plinta jest wypoziomowana ?

Przedwzmacniacz lampowy Feliksaudio wykonany przez Pana Henryka Feliksa, czy zna ktoś to urządzenie i czy jest to dobry przedwzmacniacz?

Proszę o informacje na ten temat.

1. Pasek oryginalny do TD3XX ?

Jak jest przypadkowy, nieoryginalny to może się sprzęgło 'zacinać', i powstaje takie coś ala szarpanie.

2. Plinta jest wypoziomowana ?

pasek nieoryginalny, a plinta nie wiem czy jest wypoziomowana, nic z nim nim nie grzebałem, jak dostałem tak jest, to jest thorens 318, część z subplatterem jest minimalnie niżej niż ta 2 część, jutro wstawię zdjęcie

To kup oryginalny albo dobierz zbliżony a nie przypadkowy.

Plinta:

- odwróć główny talerz i połóż go na subplatterze, na to połóż matę i jakąkolwiek płytę - zobaczysz wtedy czy konieczne jest poziomowanie - część ruchoma ma być równoległa do części stałej. Zarówno z przodu jak i z boków.

To kup oryginalny albo dobierz zbliżony a nie przypadkowy.

Plinta:

- odwróć główny talerz i połóż go na subplatterze, na to połóż matę i jakąkolwiek płytę - zobaczysz wtedy czy konieczne jest poziomowanie - część ruchoma ma być równoległa do części stałej. Zarówno z przodu jak i z boków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

taki kupiłem, myślisz, że będę musiał kupić ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja swoje kupowałem kiedyś na ebay ... za 2 płaciłem jakieś 70-80zł.

Zmierz ten swój nowy i stary.

Poszukam. Moze znajdę.

Słuchać na filmie jakby szuranie talerza o plintę. Zrób jak mówi ahaja. Zawieszenie sprawne?

Łożysko naoliwione?

Słuchać na filmie jakby szuranie talerza o plintę. Zrób jak mówi ahaja. Zawieszenie sprawne?

Łożysko naoliwione?

zawieszenie sprawne, a łożysko nie wiem czy naoliwione(chodzi o to gdzie "wchodzi" subplatter??), ja się nie znam w ogóle na gramofonie, potrzebuję pomocy, z jednym użytkownikiem ustawiałem ramię około 2 godziny(pomagał mi przez gg)

Jako drugi gramofon posiadam Thorensa TD318. Jest w nim zerwana linka zawieszenia. Macie jakiś prosty sposób naprawy jej. Myślałem o zastosowaniu zamiast linki np przyponu wolframowego wędkarskiego ewentualnie przyponu stalowaego, również wędkarskiego. Po złożeniu na pół na odpowiednią długość przełożyć go przez oczko w blaszce amortyzującej i przez plastyczany korek regulujący?

Z zerwaną linką przyszedł po zakupie z allegro.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />zawieszenie sprawne,<br />

Sprawne ale może trzeba dokonań regulacji,nie wiem jak to się robi w Thorensie,chodzi o to by szczelina na około talerza między nim a plintą była jednakowa.

W Telefunkenie S-500 po zdjęciu talerza widać trzy wycięte grube blachy do których przymocowane są sprężyny,poprzez dogięcie lub odgięcie blaszek wyregulowałem idealnie zawieszenie,u mnie szczelina między spodem talerza a plintą wynosi 4mm,nie może byc tak że np z prawej strony talerza będzie 2mm a z lewej 4, tak miałem i przy rozruchu talerza przez pierwsze 2-3 sekundy było słychać jakby ćwierkanie,po regulacjach jest cisza.

Edytowane przez rydz

Najpierw wypoziomuj stałą plintę a potem trzema śrubami i śrubokrętem wypoziomuj talerz. Wszystko musi być poziomo i nic nie może trzeć.

Mam pytanie odnośnie takiej maty:

Ukryta Zawartość

W jaki sposób pokazuje ona poprawność obrotów ?

Normalnie jest do tego potrzebna neonówka, a w tym przypadku ?

Ukryta Zawartość

Kreseczki przy danej prędkości muszą 'stać' w miejscu, nie mogą 'wędrować' w jedną czy drugą stronę.

Dzięki, to akurat wiem ;)

Chodzi mi o to, czy jakaś neonówka będzie potrzebna...

Przy oświetleniu ledowym pokoju bardzo ładnie to widać.

Nurtuje mnie pytanie: czy naprawdę jest różnica między gramofonem REGA RP3 a REGA RP6 ?

Czy jednak kluczowa różnica w brzmieniu między w/w gramofonami będzie w wyborze wkładki?

Jaka kwota jest rozsądna do wydania, wybierając jeden z w/w gramofonów?

Na ile firma REGA buduje dobre gramofony?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Gramofon z ramieniem- przedwzmacniacz- wkładka. To jest trójka, która gra i każdy z tych elementów jest podobnie ważny.

Żadnego elementu nie możesz zaniedbać, ale też nie ma sensu specjalnie przesalać. Oczywiście ważnym jest by te elementy ze sobą zgrać.

Rega robi dobre gramofony.

To dopytam, czy lepiej kupić REGA RP3 i zainwestować w lepszą wkładkę, czy też REGA RP6 przewyższa model RP3 na tyle, że warto dopłacić?

o jakiej wkładce myślisz ? W jakim zakresie cenowym ?

jakie pre gramofonowe ?

to ważne żeby dopasować gramofon do reszty toru

audiokarma.org

Zastanawiam się nad kupnem wzmacniacza Pioneer A-10 z wejściem phono MM, lub używanego starszego modelu SA-7300, zamiast przedwzmacniacza NAD PP2...

Jak myślicie dobrze iść w takim kierunku ?

linki do wyżej wymienionych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A-10 zastanawia mnie to wejście phono MM, czy zagra to lepiej niż np. przedwzmacniacz NAD PP2 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - SA-7300

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Flaem
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

echoooooooo, echoooooooo :)

Wzmak za 700zł ( A10) ma mieć porządny stopień gramofonowy? Nie słuchałem ale wątpię.

Rzeczony NAD, choć szału nie ma, powinien być o niebo lepszy.

Pierwszy link jest zepsuty, nie chciało ci się poprawić, ale echo wzywać jest komu :)

Na wintydżu się nie znam. Wzmak nie wygląda na hajendowy, ale w czasach gramofonu może zagrać w okolicach Nad-a. Pewnie cieplej.

Spodziewam się, że nowe pre gramofonowe z okolic 700- 1000zł będzie jednak wyraźnie lepsze.

Ale to takie gdybanie, jak już koniecznie chcesz echo :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

to wejście phono MM, czy zagra to lepiej niż np. przedwzmacniacz NAD PP2

Moim zdaniem nie. Porównywałem NAD PP2 z Technicsem, Kenwoodem i Yamahą na podobnym poziomie jak wskazany przez ciebie Pioneer. Są różnice na korzyść PP2.

Czołem, mam nadzieję, ze to odpowiednie miejsce na takie pytanie.

Chciałbym rozpocząć przygodę z analogiem i kupić swój pierwszy gramofon.

Oczywiście używkę. Chciałbym na niego wydać "kilka stów" i nie zniechęcić się do winyli już na starcie :)

Kwotę określam tak niewyraźnie ponieważ wolę oczywiście wydać mniej niż 500zł, ale jeśli coś droższego jest wyjątkowo wartego zainteresowania to rozważę.

Czy moglibyście podpowiedzieć jakieś ciekawe modele, za którymi warto się rozejrzeć. Albo chociaż marki/linie, z których powinienem wybierać?

PS. A jeszcze najlepiej, żeby zgrało się to z moim skromnym sprzętem - ampli HK 3490 + Heco Metas xt 701

jarett, tu masz wszystko opisane

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki. Naucze się na pamięc :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi