Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie o Fonica GS500. Mam taki w stanie: nie równo kręci (pasek do wymiany?), igła do wymiany, brak dźwięku na wzmacniaczu po podłączeniu do Phono. Z gramofonu słychać że gra, ale na kolumnach cisza. Ratować czy śmietnik?

A jak tą masę się podłącza ? Jakiś przewód trzeba odpowiedni kupić?

powinien być przewód w gramofonie. przykręcasz go do przedwzmaczniacza/wzmacniacza do zacisku o nazwie GND albo jakoś tak.

Właśnie z tym też jest problem. Gdzies czytałem że jak jest dociazenie igły ustawione np. 2 to anty-skating tez ustawiają na dwa. Też tak można ?

ustaw standardowo tak jak piszesz ,czyli jeśli nacisk igły 1.8g to AS także na 1.8g

'czysta' strona płyty to nie jest dobry pomysł, z tego względu, że na igłę w rowku siły działają inaczej niż na igłę na gładkiej powierzchni, więc ustawianie AS na czystej stronie LP nie ma sensu

jeśli chcesz ustawić AS zgodnie ze sztuką proponuję zakupić płytę do kalibracji gramofonu (wkładki) np HIFi News

audiokarma.org

Czy z którymś z pow. gramofonów i posiadanym sprzętem mogę oczekiwać poprawy jakości dźwięku w stosunku do płyt CD?

To nie jest tak hop jakiej poprawy oczekujesz?, to nie będzie lepiej tylko inaczej naczytaliście bzdur. Żeby było lepiej trzeba dużo więcej niż dwudziestoletni tani gramofon i tania wkładka z alle... . No chyba że za punkt odniesienia weźmiemy tani odtwarzacz DVD.

Jak mogę ustawić anty-skating jak nie mam płyty z czystą strona ?

Litości! Ktoś kiedyś napisał bzdurę o ustawianiu AS na czystej albo szklanej płycie i teraz jest to powielane i zostało to uznane za dogmat. W ten sposób nie ustawia sią AS!

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To nie jest tak hop jakiej poprawy oczekujesz?, to nie będzie lepiej tylko inaczej naczytaliście bzdur. Żeby było lepiej trzeba dużo więcej niż dwudziestoletni tani gramofon i tania wkładka z alle... . No chyba że za punkt odniesienia weźmiemy tani odtwarzacz DVD.

Litości! Ktoś kiedyś napisał bzdurę o ustawianiu AS na czystej albo szklanej płycie i teraz jest to powielane i zostało to uznane za dogmat. W ten sposób nie ustawia sią AS!

Masz Paweł + za zaoszczędzenie mi klawiatury :) To samo bym napisał.

Witam. Od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad zakupem gramofonu. Wybór padł na Pro-jecta 5.1. NIestety cena jest zbyt wysoka jak na inwestowanie w cos co nie wiem czy mnie zadowoli. I tak sobie pomyślałem ze moze najpierw kupic cos prostego i jesli chwyce bakcyla to bede zbierał na nowy , dobry sprzęt. I tu mam pytnie. Znalazlem dwie propozycje :

PIONEER PL- 31D, wkładka AT13EaV cena 1200zł

GRAMOFON PIONER PL-10, Wkładka Pickering V15 - cena 800 zł

Warto tyle wyłożyć na ten sprzęt? Igły niby w super stanie i gwarancja rozruchowa. pozdrawiam

Edytowane przez Tomek Koko

Tylko co to znaczy igła w bardzo dobrym stanie ? Dla jednego będzie to znaczyło, że nie odbiega znacząco od nowej igły a dla drugiego, że wydaje jakieś dźwięki. Jest to bardzo subiektywne. A żeby grało to igła musi kosztować. Czy określenie "w bardzo dobrym stanie" znaczy, że sprzedający oglądnął ją pod mikroskopem, sprawdził stan jej zawieszenia, dokładnie odsłuchał gramofon, porównał itd ? Jakoś nie mogę w to uwierzyć. Zawsze należy założyć, że igła będzie do wymiany, a jak nie, to mieliśmy szczęście.

>>>Tomek Koko,

Postaraj się raczej wybrać taki gramofon, żebyś nie musiał go szybko zmieniać, taki który Cię zadowoli na conajmniej parę lat i pozwoli Ci w spokoju przeznaczać pieniądze na coraz droższe niestety vinyle, przedwzmacniacze gramofonowe, wkładki i akcesoria dla gramofoniarzy. No chyba, że jesteś bardzo bogaty, to można mieć co rok nowego runchla, ale to takie ganianie za własnym ogonem trochę. Gramofon wymaga posłuchania przezd zakupem, wtedy będziesz dokładnie wiedział czy Cię zadowoli. Byleby był wyposażony, skalibrowany i ustawiony przez kogoś kompetentnego.

Pozdro,

Yul

P.S. Starych wkładek nie kupuj, taka moja rada.

PIONEER PL- 31D, wkładka AT13EaV cena 1200zł

GRAMOFON PIONER PL-10, Wkładka Pickering V15 - cena 800 zł

oba te gramofony mają bardzo mocno zawyżoną cenę

audiokarma.org

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

oba te gramofony mają bardzo mocno zawyżoną cenę

właśnie, za tę kwotę to ja sprzedałem swojego Thorensa td-318, który jest spokojnie o kilka klas lepszym gramofonem.

Jeśli mogę doradzić, kup coś nowego albo z drugiej ręki lecz ze sprawdzonego źródła (pewnie, że to drugie jest trudne). Pro-Ject to nie jest zły wybór a na początek drogi analogowej wręcz bardzo dobry i jak by co posłuży kilka latek.

jeśli masz małą wiedze na temat gramofonu..,te lepiej kupić nowy pj w sklepie ustawiony ..bo kupisz na alleg... używkę jeszcze się okaże że jest coś nie tak z nim albo w transporcie się coś przydarzy i będziesz potem ganiał z nim po specach..a tak zawsze to nowy..

jestem całkowicie odmiennego zdania niz poprzednik..nowy gramofon w cenie starego thorensa nie zagra nawet w połowie tak jak powyższy..

Kup coś sprawdzonego w dobrym stanie.

Wskoczę w temat tutaj, bo może tu się komuś przydać. Chodzi o zmianę przedwzmacniacza. Pierwotna zmiana wzmacniacza musi się odsunąć w czasie, więc postanowiłem zrobić ruchy o mniejszej wartości finansowej ;) i zmienić pre gramofonowy. Gram na PJ Xpression III z GR1040 + Phono Box SE II, na NADzie C355BEE (docelowo do zmiany, ale trochę wody w Wiśle jeszcze upłynie nim do tego dojdzie). Nieco ciągnie mnie do lampy i pomyślałem, że może dobrym pomysłem do gramofonu będzie pre lampowe + wzmak na tranzystorach, może taki z nieco lampowym charakterem. Choć niekoniecznie musi to być pre na lampie. Chodziłoby o jeszcze bardziej analogowy dźwięk, wydobyć najwięcej zalet dźwięku z winyla:) Poszukuję wartych uwagi pozycji powiedzmy do ok. 3k PLN. Nie mam doświadczenia z pre gramofonowymi poza posiadanym Phono Boxem. Może ktoś coś?:)

Moon

Jeśli nie DIY , to bym celował w tej kwocie w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jasmine LP2.0 MKII

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Witam! Od kilku dni jestem posiadaczem gramofonu Dual 1215 z wkładką Dual 650 ( mocowanie wkładki chyba TK 14 ). Chciałbym wymienić tę wkładkę na nową, bo o tej słyszałem, że jest już przestarzała ( ceramiczna ). Bardzo proszę o poradę jaką zastosować, i czy będzie potrzebny po wymianie wkładki przedwzmacniacz, bo do tej pory gramofon gra bez niego.

Ukryta Zawartość

O, to widzę, że tam też mają takie e-bajowe TOP hi-enty :) całkiem jak u nas allegrowe, hehe.

Ukryta Zawartość

Witam

Czy z grona szanownych forumowiczów ktoś miał do czynienia z gramofonami relop seri 400,500 ?

Pozdrawiam

Sorki,pomyliłem firmę.Miało być Rotel 400 lub 500.Pozdrawiam

Moon, a planujesz jakieś "finezyjne" wkładki MC?

Masza, z czasem tak, ale najpierw wzmak, chcialbym kupic zupelnie inny gramofon, wiec pewnie bym chcial jakies MC moze wsadzic, no ale poki co chyba zostane z Goldringiem jeszcze jakis czas, tym bardziej, ze zgiela mi sie igla, i musze zainwestowac w nia, wiec zmiana wkladki na MC raczej nie wchodzi w gre (zreszta pytanie, czy warto do takiego zestawu wsadzic cos wyzszego od 1042). Tak wiec MC przyszlosciowo mysle, ze tak, tym bardziej, ze chcialbym, zeby taki przedwzmacniacz juz zostal na dluzej u mnie, do kolejnego gramofonu. Mniemam, ze masz jakies propozycje?:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajny ten drewniany Thorens... Jak dzwiekowo te sprzety sie prezentuja w stosunku do takich pokroju PJ z okolic Xpression III?

Jeśli nie DIY , to bym celował w tej kwocie w

Ukryta Zawartość

Jasmine LP2.0 MKII

DIY chyba nie. znasz z autopsji ten sprzet?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Moon
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mniemam, ze masz jakies propozycje?:)

Jeśli przewidujesz w przyszłości MC a kwota jaką chcesz przeznaczyć na pre jest już rozsądna to powinieneś zapolować na klocuszek z możliwością ustawienia wzmocnienia i impedancji. Taki preamp zgra się z praktycznie każdą istniejącą wkładką. Albo poluj na pre kolegi Ahaja (osobiście styczności z tym urządzeniem nie miałem ale dziesiątki użytkowników raczej się nie myli) albo od czasu do czasu pojawia się na rynku wtórnym RCM Sensor Prelude - to jest w zasadzie pre, z którym można się zestarzeć wymieniając gramiaki i wkładki a on jak Lenin - wiecznie żywy i dziarski.

Szukam, czytam, myślę... i dalej nie wiem. Do dylematu między PJ Debut III Esprit (Ortofon Alpha) vs. RPM 1.3 Genie (Ortofon 2M Red) doszedł dylemat dot. Regi RP1. Niby mniej góry, ale środek i dół w tej klasie cenowej ponoć nie do przebicia. Problem w tym, że odsłuch najbliżej Wrocławia to chyba tylko Katowice lub Pabianice. Niby marka bardziej znana niż PJ, ale w najtańszych modelach to czasem nie jest zaleta.

Budżet mam 2 tyś. na talerz, wkładkę i pre (tutaj dylemat między PJ Phono Box II a NAD PP-2i, ew. Cambridge Audio Azur 540P).

Całość zagra z Piano Craftem.

P.S. Nie, nie chcę używanego. Nie jako pierwszy.

Edytowane przez bublik

Szukam, czytam, myślę... i dalej nie wiem. Do dylematu między PJ Debut III Esprit (Ortofon Alpha) vs. RPM 1.3 Genie (Ortofon 2M Red) doszedł dylemat dot. Regi RP1. Niby mniej góry, ale środek i dół w tej klasie cenowej ponoć nie do przebicia. Problem w tym, że odsłuch najbliżej Wrocławia to chyba tylko Katowice lub Pabianice. Niby marka bardziej znana niż PJ, ale w najtańszych modelach to czasem nie jest zaleta.

Budżet mam 2 tyś. na talerz, wkładkę i pre (tutaj dylemat między PJ Phono Box II a NAD PP-2i, ew. Cambridge Audio Azur 540P).

Całość zagra z Piano Craftem.

P.S. Nie, nie chcę używanego. Nie jako pierwszy.

Ktoś w tym wątku pisał,:

Ukryta Zawartość

że słyszał RPM-1.3 we Wrocławiu w sklepie. Może to akurat prawda i uda się posłuchać. Gdyby odsłuch wypadł pomyślnie, to brałbym go "gołego", nawet bez słuchania innych wyżej wymienionych, bo lepiej nie będzie. Co najwyżej inaczej, tzn. Rega da rzeczywiście słabszą "górkę", a dźwięk bez dobrej "górki" jest nudny i zaraz będziesz się rozglądał za czymś innym. A "gołego" dlatego, że lepiej będzie z Ortofonem Alpha. Przedwzmacniacze wybierasz niestety słabe, zaniżysz nimi jakość tego co zagra gramofon. Celuj w Pro-Jecta Phono Box SE Mk II (drożej i lepiej) lub Cambridge Audio Azur 640P (taniej, ale trochę słabiej).

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi