Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

witam

no i "drapak" zakupiony

stan wizualny bdb

stan techniczny na moje oko laika dobry, gra , płyty odtwarza, obroty trzyma ( jak na razie), czasami słychac delikatne trzaski ale wydaje mi sie ze to wina płyt , niektóre sa juz "zmęczone"

do drapaka dostałem preamp MONACOR SPR-6, mam pytanie czy uziemnienie podłaczyc tylko do tego preampu , czy równiez do swojego wzmacniACZA

pozdrawiam i dziekuje za rady i podpowiedzi

PS

gramofon to PIONEER PL-10

wiem szału nie ma ale jak na pierwszyzne to sprawuje sie na razie OK, zobaczymy co bedzie dalej , w końcu to dziadek :)

Gramofon przyzwoity. Jaka wkładka? Sprawdź też stan igły. Pre Monacora traktuj jako chwilowy przymus - podpinałem je kiedyś u siebie...brr...Przy przypływie gotówki postaraj się je zmienić na coś, co nie będzie degradowało dźwięku z Twego zestawu.

Edytowane przez tomek1976

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

hej

nie wiem czy dobrze odczytałem ale wkładka to:

OMB 10

oczewiscie bede chciał zmienic wkładke razem z igła , moze podpowiecie mi który model do tego patefonu nadał by sie w przyzwoitej ( umiarkowanej) cenie

pozdr.

Co prawda nie jest to gramofon dla początkujących, ale może dla takich którzy już mieli kilka gramofonów i wciąż czegoś poszukują.

PS. Sprzedany dzisiaj za EUR 1.385,00.

A dlaczego nie na początek? Właśnie jak najbardziej na początek i na kilka dobrych latek. Tylko miarę jedzenia ramionka zmieniać :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gramofon przyzwoity. Jaka wkładka? Sprawdź też stan igły. Pre Monacora traktuj jako chwilowy przymus - podpinałem je kiedyś u siebie...brr...Przy przypływie gotówki postaraj się je zmienić na coś, co nie będzie degradowało dźwięku z Twego zestawu.

chyba masz racje z tym preampem, podłaczyłem drapaka bezposrednio do wzmacniacza do wejścia Phono i miła niespodzianka , gra lepiej o wiele lepiej, zaraz wystawiam ten wynalazek na allegro:)

Witam!

Ostatnimi czasy dostałem w prezencie nowy gramofon OMNITRONIC BD-1520 i w związku z tym sprzętem mam kilka pytań.

W/w gramofon chciałem podłączyć pod zestaw DVD Home Theatre DAV-DZ 660 pdf.crse.com/manuals/3285995811.pdf ,ale niestety nie współgra w tym zestawie i:

-czy powinienem zakupić przedwzmacniacz?

-jeśli tak,to najlepiej jaki do tego typu gramofonu /optymalny-nie za drogi,a spełniający swoje funkcje/?

-jaka wkładka byłaby najlepsza dla tego gramofonu?

Z góry bardzo dziekuję za pomoc w tym temacie.

Witam!

Koledzy jaki może byc powód cichszego grania gramofonu Technics SL-Q300 . Objaw jest taki, że po podpieciu do amplitunera Pioneer SX-339 dźwięk jest dużo cichszy niz radia lub magnetofonu. Widac to także wyraźnie na korektorze, gdzie wskaźniki dużo mniej się "wychylają". Efekt jest także uciążliwy przy nagrywaniu, gdzie trzeba wysterowywac pokrętło level prawie na maksa lub na maksa a i tak często nie osiąga się poziomu właściwego dla kaset chrom czy metal.

Może ktoś cos wie o co biega.

Dźwięk jest ok jak na te klasę gramofonu i gra całkiem całkiem. Wkładka to P30 technicsa , igła to zamiennik z allegro.

Pozdrawiam

Paweł

Przyczyną jest słabe wzmocnienie (gain) pre gramofonowego w amplitunerze, bo rozumiem, że podłączasz gramofon do wejścia Phono.

Pozdro,

Yul

Oczywiście, że do gramofonowego :-). NO to kupa tzw :-). Ale gra ładnie, narazie cieszy mnie automat w drugim systemie vintage, oczywiście tylko z technicznego punktu widzenia :-).

Pozdro i dzieki za info

Witam!

PJ RPM 1.3 już do mnie jedzie, wobec tego mam dwa pytania:

1. Co podłożyć pod ten gramofon? Słyszałem, że pod lekkie raczej drewno niż kamień/szkło. Tymczasowo (przez parę miesięcy) będzie musiał stać na półce z „wiórówki” razem z jednym monitorem od Piano Crafta (ew. co pod niego podłożyć - docelowo ma być stand, ale to j/w za parę miesięcy).

Porównując przy odsłuchu RPM 1.3 z Debutem III ten pierwszy (dzięki kolcom?) jest znacznie mniej podatny na drgania półki co powinno mi trochę ułatwić sprawę.

2. Gdzie niedrogo zamówić pokrywę z akrylu/pleksi na wymiar lub gotową? (najlepiej Wrocław lub Opole, ew. sieć)

Witam!

1. Co podłożyć pod ten gramofon? Słyszałem, że pod lekkie raczej drewno niż kamień/szkło. Tymczasowo (przez parę miesięcy) będzie musiał stać na półce z „wiórówki” razem z jednym monitorem od Piano Crafta (ew. co pod niego podłożyć - docelowo ma być stand, ale to j/w za parę miesięcy).

Porównując przy odsłuchu RPM 1.3 z Debutem III ten pierwszy (dzięki kolcom?) jest znacznie mniej podatny na drgania półki co powinno mi trochę ułatwić sprawę.

2. Gdzie niedrogo zamówić pokrywę z akrylu/pleksi na wymiar lub gotową? (najlepiej Wrocław lub Opole, ew. sieć)

Coś tego gramofonu na wspólnej półce z kolumną nie widzę, słowo daję. Może jakąś półkę, porządnie zakotwioną w ścianie, wykombinujesz pod gramofon? Pod lekkie gramofony raczej nie twarde materiały, typu kamień, szkło. Sklejka liściasta, grubość 16-18 mm, sklejone ze sobą conajmniej 3-4 warstwy, czyli taka fest-decha o grubości kilku cm. W każdym hipermarkecie budowlanym Ci tego za parę groszy natną, do tego klej do drewna, smarujesz, układasz płyta na płycie i jak nie masz ścisków stolarskich, to od żony bierzesz największy gar jaki w domu jest, lejesz do niego full wody i ustawiasz na 24 godziny na tej fest-desce. Należy powycierać nadmiar kleju, który wypłynie z pomiędzy desek, a po wyschnięciu można wyszlifować brzegi papierem przez klocek. Inne rozwiązanie, ale droższe, to najgrubszy płat akrylu jaki dostaniesz, docięty tak aby pasował pod gramofon.

Pozdro,

Yul

Dlaczego takie firmy audiofilskie jak PJ produkują coś, do czego pan Kaziu z Polski musi docinać podstawki? To powinno być w komplecie, aby od razu grało, albo inna konstrukcja sprzętu. Czegoś nie rozumiem. Za stary jestem chyba.

Dlaczego takie firmy audiofilskie jak PJ produkują coś, do czego pan Kaziu z Polski musi docinać podstawki? To powinno być w komplecie, aby od razu grało, albo inna konstrukcja sprzętu. Czegoś nie rozumiem. Za stary jestem chyba.

Widocznie tak :)

Coś tego gramofonu na wspólnej półce z kolumną nie widzę, słowo daję.

Maj/czerwiec(/lipiec? ;) przeprowadzka i remont, spokojnie ;)

Dlaczego takie firmy audiofilskie jak PJ produkują coś, do czego pan Kaziu z Polski musi docinać podstawki?

Bo Kaziu chce postawić gramofon doraźnie przy głośniku?

Bo Kaziu chce postawić gramofon doraźnie przy głośniku?

Chyba nie w tym rzecz. Pomysł stawiania gramiaka przy głośniku jest poroniony, ale problemy tych lekkich PJ na tym nie polegają. One wszystkie wymagają podstawek od pana Kazia z Polski. Niezależnie od miejsca instalacji. A to już nieładnie przy audiofilskim podejściu firmy.

Chyba nie w tym rzecz. Pomysł stawiania gramiaka przy głośniku jest poroniony, ale problemy tych lekkich PJ na tym nie polegają. One wszystkie wymagają podstawek od pana Kazia z Polski. Niezależnie od miejsca instalacji. A to już nieładnie przy audiofilskim podejściu firmy.

Zachodzi tu nieporozumienie, bo gramofon oczywiście zagra bez jakichkolwiek podstaw. Z odpowiednią podstawą ma szansę zagrać lepiej, a z nieodpowiednią - gorzej niż bez podstawy. Taka jest specyfika gramofonów o sztywnej konstrukcji - zagrają lepiej lub gorzej w zależności od podłoża na którym stoją, jego stabilności i właściwości. Dla kogoś kto ma takie właśnie gramofony to jest elementarz.

Rzecz jest w chęciach. Producent oferuje 3 modele podstaw pod gramofony, jak ktoś ma dwie lewe ręce to może dokupić (ale nie musi), jak potrafi zrobić - to sam sobie wykona. Jest wybór i miejsce na eksperymenty.

Pozdro,

Yul

Witam!

Popytaj w firmach reklamowych ,które robia banery neony itp. ewentualnie allegro

Czesc!

Koledzy ale PJ produkuje podstawy pod gramofony a także półki do mocowania do ściany, więc jest wybór, to że ceny za te rzeczy sa z kosmosu to inna sprawa :-), ale w ofercie jest :-).

Ja bym polecał podstawki pod kolce, które Yul w innym wątku proponował, z nimi ten gramiaczek jest mniej podatny na przesuwanie.

Yulu drogi , zamieść jeszcze raz ten adres tutaj, bardzo Cie proszę i z góry dziekuję!

U mnie 1.3 stoi na szafce z IKEI i jest w porzo. Kolumny mam podłogowe więc tutaj problem nie występuje.

Pozdrawiam

@bublik

Gratuluję zakupu, ja jeszcze się nie zdecydowałem.

Czy odsłuchiwałeś te PJ na Piano czy innym sprzęcie?

Jakie masz pre i wkładkę?

pozdrawiam vq.

Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie mi pomóc w tym temacie?

Witam!

Ostatnimi czasy dostałem w prezencie nowy gramofon OMNITRONIC BD-1520 i w związku z tym sprzętem mam kilka pytań.

W/w gramofon chciałem podłączyć pod zestaw DVD Home Theatre DAV-DZ 660 ,ale niestety nie współgra w tym zestawie i:

-czy powinienem zakupić przedwzmacniacz?

-jeśli tak,to najlepiej jaki do tego typu gramofonu /optymalny-nie za drogi,a spełniający swoje funkcje/?

-jaka wkładka byłaby najlepsza dla tego gramofonu?

Z góry bardzo dziekuję za pomoc w tym temacie.

Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie mi pomóc w tym temacie?

Cześć! wyczerpujących odpowiedzi na wszystkie pytania winna Ci dostarczyć wnikliwa lektura tego i mu pokrewnych wątków na zakładce analog, ale:

1. pytanie pierwsze: Tak, no chyba, że Twój amplituner posiada wejście "phono" lub też gramofon ma już wbudowany przedwzmacniacz - w tym wypadku podłączasz go do wejścia "aux";

2.pytanie drugie: wybór wkładki zależy od:

a) jakości napędu (gramofonu),

b) gustu i preferencji słuchacza,

c) głebokości portfela.....:-)

Pozdr. Andrzej.

@bublik

Gratuluję zakupu, ja jeszcze się nie zdecydowałem.

Czy odsłuchiwałeś te PJ na Piano czy innym sprzęcie?

Jakie masz pre i wkładkę?

pozdrawiam vq.

Dzięki :)

Odsłuchiwałem talerz i pre na innym sprzęcie, ale z niego słuchałem też innych źródeł i wydaję się być dobrze. Wkładka Ortofon 2M Red, pre PJ Phono Box II (nie SE - stwierdziłem, że teraz taniej plus kilka płyt, a potem już zmiana na konkret [lampa??]). W tej cenie z nowych dużego wyboru nie ma: Debut III trochę gorszy i mniej rozwojowy, Rega RP1 istnieje tylko na papierze (czas oczekiwania nieznany - może miesiąc, może pół roku...). A na żywo nie jest taki szpetny i nie wygląda, jak stwierdziła moja Pani, niczym kuchenka :)

P.S. Jakieś rady co do tego RPM 1.3 od użytkowników? Co poprawia znacznie dźwięk niedużym kosztem i warto na początku? Myślałem o zmianie kabli na te PJ - czuć było różnicę od razu.

Podczas remontu pomyślę o półce na niego :)

Podkładki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

według mnie lepsze te fi 40 mm.

Yulu , dzięki Ci wielkie!!!

Pozdro

Co do porad do PJ RPM 1.3 to ja dałem tylko matę korkową bo ten kawałek szmatki którą dają w komplecie to jakiś żart oraz podkładki pod kolce. Nic chyba więcej nie da się zrobić :-), oczywiście można wymienić wkładkę, kable w ramieniu , ale ja z 2mRed nie odczuwam takiej potrzeby :-). Interkonekt warto kupić jakiś lepszy , bo ten co dają w komplecie jest tej samej klasy co szmatka :-).

Acha szmatkę można wykorzystać do wycierania go z kurzu bo to jest jego największa wada, kurzy sie jak jasna ..... a czyścic ciężko, zwłaszcza ramie. Nadgramofon nie ma tej wady ;-), ale za to nie wygląda tak bajerancko ;-).

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Robinson

Podkładki:

Ukryta Zawartość

według mnie lepsze te fi 40 mm.

Te podkładki izolują drgania czy to tylko ochrona?

Ukryta Zawartość

Te podkładki izolują drgania czy to tylko ochrona?

Te podkładki są starannie wykonane (wytoczone) i równe. Pod spodem mają miękką, tępą gumę, co spowoduje, że gramofon dobrze ustabilzuje się na blacie. Jest lekki i ma kolce, więc jest jasne, że się łatwo suwa po twardej powierzchni bez takich podkładek. Podkładki moim zdaniem wpływają trochę na dźwięk, no ale jak ktoś sądzi, że ich podlożenie pod kolce zmieni bardzo (o kilka klas..., hehe) brzmienie gramofonu, to się przeliczy. Delikatna zmiana brzmienia może następować na zasadzie zmiany w transmisji drgań pomiędzy gramofonem i podłożem, takie wyjaśnienie przychodzi mi do głowy. Proszę się dobrze przyzwyczaić do brzmienia gramofonu bez podkładek i po tym czasie je podłożyć. I odwrotnie - gramy miesiąc-dwa na podkładkach i później gramofon z nich zdejmujemy. Nie wiem tylko, czy RPM-1.3 i wkładka Ortofon Red się do tego nadają, Ja mam inne modele i inne wkładki. Podkładki można podkleić innym materiałem, np. grubym filcem, silikonem; też będzie trochę inaczej. Zachęcam do eksperymentów i uważnego słuchania. Uważne słuchanie nic nie kosztuje, a podkładki, krążki filcu lub silikonu nie są drogie.

Pozdro,

Yul

Cześć! wyczerpujących odpowiedzi na wszystkie pytania winna Ci dostarczyć wnikliwa lektura tego i mu pokrewnych wątków na zakładce analog, ale:

1. pytanie pierwsze: Tak, no chyba, że Twój amplituner posiada wejście "phono" lub też gramofon ma już wbudowany przedwzmacniacz - w tym wypadku podłączasz go do wejścia "aux";

2.pytanie drugie: wybór wkładki zależy od:

a) jakości napędu (gramofonu),

b) gustu i preferencji słuchacza,

c) głebokości portfela.....:-)

Pozdr. Andrzej.

Dziękuję bardzo za pomoc...Pozdrawiam...

• Pokaż nowe odpowiedzi