Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja używam elektronicznej wagi jubilerskiej. Do wagi dokupiłem mały zestaw odważników jubilerskich, które dają mi 100% pewność kalibracji wagi.

Waga dźwigniowa zawsze pokazuje co innego.

A jeśli nawet dobrze skalibrowana waga elektroniczna za każdym razem pokazuje co innego to może świadczyć jedynie o gównianym ramieniu (tzn. sposobie regulacji nacisku).

Edytowane przez masza1968

Mam wage jubilerską za 9,99zł - pokazuje idealną wagę na wszystkich monetach (można znaleźć na wiki jaka jest waga np.1 grosza) z dokładnością do 0,01. Skala na przeciwwadze jest nie dokładna, a przede wszystkim każda wkładka ma róźną wage, więc podziałka nigdy nie będzie dokładna. Ja przy ważeniu zdejmuje talerz, żeby ramie było pod naturalnym kątem przy pomiarze.

Ja przy ważeniu zdejmuje talerz, żeby ramie było pod naturalnym kątem przy pomiarze.

jesli chodzi o nacisk przy odtwarzaniu to waga powinna byc na poziomie talerza. tak mi sie przynajmniej wydaje, e? :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Trzeba dopasować choćby drewniany klocuszek,na nim waga,wysokość ma być taka sama jak talerz z matą i płytą!,dopiero ustawiamy nacisk igły.

Posiadam wagę jaką zamieścił na foto frywolny,waży dokładnie.

Edytowane przez rydz

Wykonywalem takie pomiary z waga szalkowa Ortofona i jubilerska oraz podzialce w Technicsach i wynik byl bezbledny pod warunkiem ,ze dobrze wypoziomowalem ramie (sprawne) co utwierdzilo mnie w przekonaniu do tej metody przy tanich wkladkach z niezbyt wyrafinowanymi szlifami.

Waga jest potrzebna do kalibracji bardziej zaawansowanych gramofonow i wkladek MC i z tym nawet nie dyskutuje.

Inne gramiaki sprawdzalem tez pod wzgledem dokladnosci podzialki i rezultaty byly rozne od idealnych po nieco zawyzone lecz mieszczace sie w normie (jeden warunek,ramie bylo sprawne).

robix

Dla zobrazowania próby 2:

Wygląda na to, że kręcenie przeciwwagą i ważenie Ortofonem w górnych granicach dopuszczalnego nacisku grozi niezłym przeciążeniem wkładki.

Stąd może to siadanie naszych 2M Red-ów? To nie chińskie podróby, to sam Ortofon sprytnie wykoncypował jak skrócić żywot wkładek do pół roku :)

Ouu, ale Ortofona wamatowego wbiło w glebę :( Niedobrze...

"...to sam Ortofon sprytnie wykoncypował jak skrócić żywot wkładek do pół roku..."

Kolego, Ortofon sam o tym pisze w instrukcji do swoich wkładek. Nie miałeś takowej od Wamata, czy była jednak napisana w chińskich krzaczkach?

Pozdro,

Yul

Ja uzywalem wagi Ortofona ale metalowej (oryginalnej) i byla dokladna a jesli juz byly rozbieznosci wzgledem elektronicznej to bardzo niewielkie wynikajace bardziej z samej techniki pomiaru (wysokosc w jakiej pomiar mial miejsce) poniewaz powinno sie zapewnic takie same warunki obu wagom.

robix

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ouu, ale Ortofona wamatowego wbiło w glebę :( Niedobrze...

"...to sam Ortofon sprytnie wykoncypował jak skrócić żywot wkładek do pół roku..."

Kolego, Ortofon sam o tym pisze w instrukcji do swoich wkładek. Nie miałeś takowej od Wamata, czy była jednak napisana w chińskich krzaczkach?

Pozdro,

Yul

Co dokładnie pisze?

Instrukcje(?) są dwie. Jedna -taka mała książeczka od Ortofona- w języku angielskim to instrukcja montażowa. Pamiętam też ulotkę z Wamatu, że jak cos tylko źle zrobię to oni się poznają i żegnaj gwarancjo :)

2g na dziś powodują, że rzeczywiście wkładka jest max jakiś milimetr nad płytą. Na szczęście 1,8g ( na wadze elektronicznej) powoduje, że mam 2-2,5mm.

Póki co nie zauważam różnicy w dzwięku miedzy 1,8g, a 2,0g

W każdym razie powyższe wpisy umieściłem jako ostrzeżenie jak można sobie samemu zrobić kuku. Niewątpliwie ustawiająć maksymalny dopuszczalny nacisk tylko na przeciwwadze gramofonu ( bez porządnego sprzętu pomiarowego) przyczyniłem się do skrócenia życia wkładce.

Amen.

Nowi adepci winylu- nie idźcie tą drogą!!

Edytowane przez frywolny trucht

W każdym razie powyższe wpisy umieściłem jako ostrzeżenie jak można sobie samemu zrobić kuku. Niewątpliwie ustawiająć maksymalny dopuszczalny nacisk tylko na przeciwwadze gramofonu ( bez porządnego sprzętu pomiarowego) przyczyniłem się do skrócenia życia wkładce.

Widzisz, a jeszcze nie tak dawno w swej wspaniałomyślności raczyłeś żartować z niedowagi Yula :) I taki z Ciebie specjalista od strzelania sobie samemu w kolano...Jutro napiszę Ci co Ortofon podaje na temat żywotności swoich własnych wkładek, żebyś też nie-wiadomo-czego nie myślał i nie biedził się nad tymi chińskimi krzaczkami :)

Pozdro,

Yul

P.S. A co tam Wamat nawypisywał w tej swojej ulotce? Żeby nie dotykać, bo się gwarancję straci, hehe?

Odnosnie Wamata musze napisac ,ze to bardzo konkretny czlowiek a ludzie zatrudnieni dysponuja duza wiedza na temat sprzedawanego towaru,ucialem sobie kilka dni temu ciekawa pouczajaca pogawedke z pewna pania z dzialu sprzedazy i przyznam, wprawila mnie w zdumienie swoja kompetencja.

Informacja odnosnie zamiennika do wkladki Unitry MF 100 pokryla sie z prawda jakoby igla MF 100 nie pasowala do wkladek oznaczonych nieparzyscie ktore byly robione juz poza licencja Tenorela o czym nie wiedzialem (nie pamietalem) i dzieki temu nie kupilem nie pasujacej igly do mojej wkladki (zaoszczedzone 54 zl bo mialem zamowic razem z paskiem bez kosztow przesylki).

Reasumujac firma Wamat to jedna z najbardziej profesjonalnie dzialajacych na Allegro o czym przekonalem sie wiele razy.

robix

Edytowane przez robix
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja w sumie do Wamatu tez wątów nie mam. Pełen profesjonalizm. Może poza jednym, ale jednoznacznie niewyjaśnionym. Bym musiał w tej kwestii pogadać z kimś mądrym. Otóż w moim zestawie z wkładką nie było wychyłowej wagi Ortofona, a Yul pokazał dla tej wkładki taki sam zestaw, który zawierał wagę. Wamat sprzedaje te wagi osobno i to rodzi pewne podejrzenia, ale równie dobrze Ortofon może w róznych seriach różnie kompletować zestawy. Więc koniec końców nie wiem.

Wracając do pomiarów. Wysokośc wagi pomiarowej ma rzeczywiście pewne znaczenie. U mnie najbliżej pozycji igły na płycie jest wtedy, gdy zdejmę talerz, a wagę umieszczę w wybraniu pod talerz.

Różnica -0,1 g w porównaniu z wagą położoną ( jak na zdjęciach) na macie.

Wamat nie może być profesjonalną, uczciwą firmą skoro nasz Wielki Tropiciel Podróbek twierdzi, że coś jest nie tak - nie można sprzedawać w takich cenach jak Wamat.

Jesli ktos mysli ,ze Wamat to instytucja charytatywna i darmo rozdaje wkladki a do tego dorzuca ,,gratisy,, jest infantylny:)

Ceny ma super ale z czegos sie musza brac wiec jesli nie ma czegos w zestawie mozna to puscic plazem w dodatku ,ze sa rozne dodatki w postaci,,prezentow,, -czego chciec wiecej?

Od osob ktore sie u niego zaopatrywaly wiem o zadowoleniu z nabytych towarow,tyle w temacie.

robix

Ło, jak obrodziło ostatnio zadowolonymi z chińskich fejków :) Widzę, że koledzy-entuzjaści, z Pierwszym Naiwnym na czele, zdecydowani Wamatowi placić nawet więcej, hehe. Zuchy!

Edytowane przez Yul

Witam serdecznie!

Dopiero założyłem konto na forum i jestem początkującym słuchaczem płyt winylowych, więc nie jedźcie po mnie na wejściu. ;)

Właśnie zakupiłem gramofon Denona - 29F. Jest on podłączony pod wzmacniacz Denon 510ae. Pod wejście PHONO. Kabel uziemienia również jest podłączony do wzmaka. Przedwzmacniacz w gramofonie jest wyłączony. Wtyczka zasilająca gramofon jest podłączona pod gniazdko w przedłużaczu, nie we wzmacniaczu.

Mój problem polega na tym, że gdy włączam gramofon, nieważne czy z płytą czy bez, po podniesieniu poziomu głośności do około połowy i wyżej słychać w kolumnach straszne buczenie. Trochę jak w pierwszym utworze z "The Dark Side of The Moon", ale nie o tym, nie o tym. :)

Nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić, a w innych tematach tego typu na forum tym i na innych, jest o buczeniu ale większości rozwiązań próbowałem i nic.

Mam nadzieję, że mi pomożecie drodzy forumowicze! Dziękuję z góry!

Masz Kapitanie Żbiku jakieś nowe tropy, czy też dalej kręcisz się wokół własnego ogona.

Oczywiście chodzi o ogon Pekińczyka.

Masz Kapitanie Żbiku jakieś nowe tropy, czy też dalej kręcisz się wokół własnego ogona.

Oczywiście chodzi o ogon Pekińczyka.

A co cię, Królu Rupieciarzy, tak moje że tak powiem "tylne rejony" zainteresowały? Wiem, że jesteś moim fanem, ale z takimi tendencjami zmień proszę obiekt uwielbienia i pożądania.

Witam serdecznie!

Dopiero założyłem konto na forum i jestem początkującym słuchaczem płyt winylowych, więc nie jedźcie po mnie na wejściu. ;)

Właśnie zakupiłem gramofon Denona - 29F. Jest on podłączony pod wzmacniacz Denon 510ae. Pod wejście PHONO. Kabel uziemienia również jest podłączony do wzmaka. Przedwzmacniacz w gramofonie jest wyłączony. Wtyczka zasilająca gramofon jest podłączona pod gniazdko w przedłużaczu, nie we wzmacniaczu.

Mój problem polega na tym, że gdy włączam gramofon, nieważne czy z płytą czy bez, po podniesieniu poziomu głośności do około połowy i wyżej słychać w kolumnach straszne buczenie. Trochę jak w pierwszym utworze z "The Dark Side of The Moon", ale nie o tym, nie o tym. :)

Nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić, a w innych tematach tego typu na forum tym i na innych, jest o buczeniu ale większości rozwiązań próbowałem i nic.

Mam nadzieję, że mi pomożecie drodzy forumowicze! Dziękuję z góry!

Najpierw wlącz gramofon i podotykaj w miejscu uziemienia, sprawdź czy buczenie się zmniejszy. Kolejny podejrzany to "piny" od wkładki, czy wszystkie 4 są dobrze wciśnięte. Kolejna rzecz - odsuń gramofon jak najdalej od wzmacniacza i innych źródeł. Jeśli nic nie pomoże będziemy szukać dalej:)

pzdr

Zuchy ,ba nawet harcerze pisza na forumie (mowie o sobie zeby nie bylo) i idac tym tropem powinienem sie cieszyc ,ze Wamat nie ma w ofercie Grado prestige black ,bo z Ameryki nici i ,,czajna,, zagrozila by mojej Unitrze:)

A tak zupelnie serio ,czy grajac na Grado podwieszonej na ramieniu Unitry GS-470 wpietej DINem w pre wbudowane w amplituner R 8040 moze ,,brumic,, ? Czy jest to spowodowane zupelnie innymi czynnikami ?

robix

Wiem, że jesteś moim fanem, ale z takimi tendencjami zmień proszę obiekt uwielbienia i pożądania.

Widzę, że głodnemu chleb na myśli. Jak widzę lubisz się sam dowartościować (masz jeszcze jakichś innych "fanów"?) Czyżby jakieś kompleksiki?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Robix,Grado chyba zły pomysł,wkładka MI z silnym magnesem,możesz mieć niepożądane niespodzianki,połączenie din,ale i napęd GS jest chyba nie najlepszy dla tej wkładki,tak mi się wydaje,może się mylę?

Pozdrowionka.

Edytowane przez rydz

No mam takie obawy lecz brzmienie jakie oferuje mi odpowiada i napiecie wyjsciowe na poziomie 5 mV jest absolutnie minimalne by wysterowal to pre w ampli.

Mam tez oferte Goldringa Elektry ale czytalem ,ze ,,mulek,, a tego nie lubie wiec szukam alternatywy.

Co do napedu Unitry jestem zaskoczony poniewaz pracuje praktycznie bezglosnie ,trzyma obroty itp.

Mam Goldringa 2100 i podwieszalem go na tym ramieniu z powodzeniem ale to wkladka do innego systemu wiec nie wchodzi w gre.

Za podpowiedzi bede wdzieczny.

robix

Właśnie zakupiłem gramofon Denona - 29F

przykro mi to mówić, ale źle zrobiłeś, jeżeli jeszcze możesz to go oddaj - on nie zagra dobrze, miałem go - kilkakrotnie ostrzegałem na forum przed tym gramofonem - ramię prymitywne, tam nawet nie wymienisz wkładki - brak przeciwwagi - martwię się razem z Tobą, ale lepsza nawet niemiła prawda niż tkwienie w błędzie :(

excelvinyl winylmania blog szukaj

Masz jakieś porównanie 2100 z Nagaoką lub Sumiko Pearl?

Niestety nie bezposrednio i nie w tym gramofonie, jesli chodzi o Goldringa to podoba mi sie lepiej niz Ortofon 2M Red.

Szukam taniej wkladki pasujacej do PRL audio z soczystym ,swiezym dzwiekiem a z tego copamietam Grado tak wlasnie gra.

robix

Witajcie Gramo fani!

Zaczynam swoją przygodę z tym cudownym sprzętem, niestety mój stary, a raczej mojego taty gramofon odmówił posłuszeństwa, dlatego zastanawiam się jaki najlepiej nabyć, w granicach 300-500 złotych. Jesteście coś w stanie polecić ?

pozdrawiam

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

2100 Goldringa to cenowo pułap wkładki Blue Ortofona.

Red można porównywać z Elektrą. Przynajmniej cenowo.

Czy można mówić o szkołach źwięku w przypadku tych producentów? Że pewne aspekty lepiej brzmią u jednego, gorzej u drugiego, bo to wynika z jakiejś filozofii kontruktorów.

http://allegro.pl/saba-psp-250-full-automatic-super-stan-i2319996797.html bawiłem się nim, całkiem sympatyczny, ciężki sprzęt. Pewnie trzeba będzie kupić wkładkę bo mowa jest tylko o tym, że jest :)

2M Red jest tak zwana bezpieczna wkladka i jesli podejdzie podatnoscia to zadowoli wiekszosc poczatkujacych gramofoniarzy.

Glodring niby jest cenowo zblizony do Blue z tym ,ze kiedys byl wiele tanszy co raczej go stawia w szeregu z Red ale mnie osobiscie sie lepiej podoba lub poprostu wpasowal w reszte toru co jest oczywiste w przypadku doboru wkladki.

Co sie tyczy gramiaka w przedziale 300-500zl to jedni wola automaty (loteria czy bedzie wszystko dzialac) inni zas postawia na manual o jak najprostszej konstrukcji.

Musisz sie okreslic do ktorej grupy sie zaliczasz i wtedy szukac cos mozliwie zadbanego od sprzedawcy ktory udziela gwarancji ,,rozruchowej,, zeby nie wpasc na mine.

Wieczorem moze cos uda sie znalezc na Alledrogo to wkleje linka jesli bedze wart zachodu.

robix

2M Red jest tak zwana bezpieczna wkladka i jesli podejdzie podatnoscia to zadowoli wiekszosc poczatkujacych gramofoniarzy.

Glodring niby jest cenowo zblizony do Blue z tym ,ze kiedys byl wiele tanszy co raczej go stawia w szeregu z Red ale mnie osobiscie sie lepiej podoba lub poprostu wpasowal w reszte toru co jest oczywiste w przypadku doboru wkladki.

Co sie tyczy gramiaka w przedziale 300-500zl to jedni wola automaty (loteria czy bedzie wszystko dzialac) inni zas postawia na manual o jak najprostszej konstrukcji.

Musisz sie okreslic do ktorej grupy sie zaliczasz i wtedy szukac cos mozliwie zadbanego od sprzedawcy ktory udziela gwarancji ,,rozruchowej,, zeby nie wpasc na mine.

Wieczorem moze cos uda sie znalezc na Alledrogo to wkleje linka jesli bedze wart zachodu.

robix

Zdecydowanie manual! :)

będę wdzięczna za linki!

Pozdrawiam,

M.

• Pokaż nowe odpowiedzi