Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w swojego Bernarda wpakowałem trochę kasy, nie warto było ani złotówki wydawać, lepiej od razu było zbierać na cokolwiek porządnego. Najlepiej jednak przekonać się na własnej skórze i własnym portfelu :D

We stand in the Atlantic
We become panoramic

200zł ?

to jest gramofon przyjaciela i w sumie nawet nie pytałem ale płyty ma i mniemam że mała kwota by go zadowoliła na początek, może wróciłby do serca analogu.... wolałbym go zachęcić niż przestraszyć, stąd taka niska kwota. za kilka dni będę miał fotki uszkodzeń to się zastanowimy może czy jest ens inwestować...

Edytowane przez shukenja

Witam,

Dostałam od wujka gramofon Unitra Daniel G-1100fs, leżał on baardzo długo na strychu. Brakuje mu talerza i z tego co wiem musiałabym wymienić paski, nasmarować, naoliwić i odkurzyć tylko, że boję się popsuć więc postanowiłam poszukać serwisu lub kogoś kto mi pomógł z Danielem i pokazał jak się nim zająć. Mieszkam w Poznaniu a tu z tego co widzę nie ma żadnego serwisu zajmującego się takimi rzeczami.

Dlatego mam pytanie: Czy ktoś mógłby mi pomóc jakoś w tym temacie?

na ulicy Czajczej _wilda jest serwis zadzwon do nich czy zrobią . U mnie dali radę

Edytowane przez piotr6

Za 200zł to nie kupisz nic, co by porządnie grało.

Pierdzielisz głupoty :D

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Czyżby?

Tyle to mu na tanią wkładkę pójdzie.

Kolega >arnipl< miał na myśli zapewne płytę. Jedną... :)

Pozdro,

Yul

Wątek jest o początku przygody z gramofonem tak się składa że kupiłem gramofon odświeżając moją przygodę za 230zł . Jest to MARANTZ Model 6100 z wkładką shura v15. Na początek w sam raz . A kto ile za wkładkę da to już kwestia budżetu. Ja kupiłem Sumiko perl za drugie 220zł używana grana kilka godzin - i wizualnie na tyle wygląda nie jest to żaden cud i w najbliższym czasie ją zmienię na coś lepszego.

Od biedy można grać na shurze i tragedii nie ma jednak jest to stara wkładka która przeleżała swoje lata i nie ma sensu wymieniać igły lepiej było kupić coś z bieżącej produkcji.

Oczywiście gramofon nie jest idealny w każdym razie nie był idealny gdy go kupiłem. Wymagało to wymiany paska i poprawek kosmetycznych w stylu polerki pokrywy, ogólnego umycia itd.Jeśli ktoś chce zamieszczę fotki tego gramofonu.

Kolega >arnipl< miał na myśli zapewne płytę. Jedną... :)

Fakt jest taki że mając gramofon miesiąc już więcej wydałem na płyty niż na zestaw na początku[ nie licząc Nudy :)]

A fajne płytki się kupi też poniżej stówki więc Yul bez przesady ;)

Ba~! drążąc dalej, jak się trochę zacznie polować na znanym portalu aukcyjnym to i promowane przez Ciebie pilśniowe Pro-jecty można wyhaczyć w granicach 300zł.

Proszę nie traktować tego wpisu jak jakiś rodzaj rozpalania kłótni[przecież to nie zakładka Stereo :)] tylko jako ciut inne spojrzenie na początek przygody :)

pozdrawiam

edyta wkładka shure me70b nie v15 ;)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ale co? Sądisz, że dziewcze usiądzie z pedzelkiem, szmatką i oliwką, zacznie przeszukiwać portale aukcyjne w poszukiwaniu pasków, przekładni, w końcu weryfikując właściwości brzmieniowe wkładek?

Wątpię. Trza dać pod nos gotowca i liczyć, że się spodoba.

Swoją drogą niezły prezent. Ja bym się wstydził dać komuś gramofon bez talerza. Pomijając resztę :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

No, bo za chwilę własnoręcznie bym Ciebie na stosie spalił :)

V15 to jedna z moich ulubionych wkładek jest!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ortofon VM Vinyl Master Blue- kto mi powie co to za wynalek? W oficjalnej ofercie Ortofona nie ma, a w Niemczech sprzedają jako nowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest to jakas okazja?

To jest normalna wkładka Ortofona z krótko produkowaej serii Vinyl Master. Odpowiada ona dokładnie starszemu modelowi 530 MK II ze szlifem igły Fine Line, którego produkcji zaprzestano parę lat temu. Po nieudanej, bo mało neutralnej, za to mocno charakterystycznej w brzmieniu Sumiko Pearl, znajdziesz się w krainie transparentności, czystości, anlityczności i szerokiej sterofonii. Wkładka VM Blue nadaje się do ramion lekkich i lekko-średnich pod względem masy efektywnej.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość masza1968

(Konto usunięte)

znajdziesz się w krainie transparentności, czystości, anlityczności i szerokiej sterofonii.

To taniej wyjdzie zapolować na szczura V15 III lub IV (osobiście wolę III ale do IV można dostać igły SAS a do III niestety nima).

Wątek jest o początku przygody z gramofonem tak się składa że kupiłem gramofon odświeżając moją przygodę za 230zł . Jest to MARANTZ Model 6100 z wkładką shura v15. Na początek w sam raz . A kto ile za wkładkę da to już kwestia budżetu. Ja kupiłem Sumiko perl za drugie 220zł używana grana kilka godzin - i wizualnie na tyle wygląda nie jest to żaden cud i w najbliższym czasie ją zmienię na coś lepszego.

Od biedy można grać na shurze i tragedii nie ma jednak jest to stara wkładka która przeleżała swoje lata i nie ma sensu wymieniać igły lepiej było kupić coś z bieżącej produkcji.

Oczywiście gramofon nie jest idealny w każdym razie nie był idealny gdy go kupiłem. Wymagało to wymiany paska i poprawek kosmetycznych w stylu polerki pokrywy, ogólnego umycia itd.Jeśli ktoś chce zamieszczę fotki tego gramofonu.

Fakt jest taki że mając gramofon miesiąc już więcej wydałem na płyty niż na zestaw na początku[ nie licząc Nudy :)]

A fajne płytki się kupi też poniżej stówki więc Yul bez przesady ;)

Ba~! drążąc dalej, jak się trochę zacznie polować na znanym portalu aukcyjnym to i promowane przez Ciebie pilśniowe Pro-jecty można wyhaczyć w granicach 300zł.

Proszę nie traktować tego wpisu jak jakiś rodzaj rozpalania kłótni[przecież to nie zakładka Stereo :)] tylko jako ciut inne spojrzenie na początek przygody :)

pozdrawiam

No widzisz.

Gramiak-230

Wkładka -220

Pasek-?

Czyli ponad 450zł.

A kolega chce wydać 200zł.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To jest normalna wkładka Ortofona z krótko produkowaej serii Vinyl Master. Odpowiada ona dokładnie starszemu modelowi 530 MK II ze szlifem igły Fine Line, którego produkcji zaprzestano parę lat temu. Po nieudanej, bo mało neutralnej, za to mocno charakterystycznej w brzmieniu Sumiko Pearl, znajdziesz się w krainie transparentności, czystości, anlityczności i szerokiej sterofonii. Wkładka VM Blue nadaje się do ramion lekkich i lekko-średnich pod względem masy efektywnej.

Pozdro,

Yul

Dzięki. Pytanie więc czy seria VM w czymś przewyższa, czymś się rózni od wersji 2M. W tym przypadku VM blue= 2M blue?

Samą igłę do 2M Blue widziałem na Ebay-u za 500-600zł. To byłoby tańsze - w moim przypadku, gdy mam wkładkę 2M Red) rozwiązanie jak zakup wkładki VM

Planuję w ten weekend ( jak nic złego się nie wydarzy) być bogatszy o drugi gramofon. Dam Sumiko więc szansę. Jak się nie spisze leci w kosmos japońska cholera :) Szanse ma niemałe bo gramiak uchodzi za jasno i detalicznie brzmiący :)

Edytowane przez frywolny trucht

Gramiak-230

Wkładka -220

Pasek-?

Czyli ponad 450zł.

A kolega chce wydać 200zł.

w komplecie miałem szczura 70-tke ;), pasek ok. 5zl nie wiem akurat miałem od ojca który ma identycznego marantza

na początek nie zraża do winyla

Edytowane przez arnipl

Dzięki. Pytanie więc czy seria VM w czymś przewyższa, czymś się rózni od wersji 2M. W tym przypadku VM blue= 2M blue?

Samą igłę do blue widziałem na Ebay-u za 500-600zł. To byłoby tańsze rozwiązanie jak zakup VM

Planuję w ten weekend ( jak nic złego się nie wydarzy) być bogatszy o drugi gramofon. Dam sumiko więc szansę. Jak się nie spisze leci w kosmos japońska cholera :) Szanse ma niemałe no gramiak uchodzi za jasno i detalicznie brzmiący :)

Ortofon VM Blue byłby raczej odpowiednikiem 2M Bronze, biorąc pod uwagę szlif igły (Fine Line). 2M Blue ma szlif eliptyczny. Ja tam zdecydowanie wolę starszą serię 5X0 Ortofona, czyli właśnie odpowiedniki obecnej serii Vinyl Master. Dla przykładu podam, że Ortofon 510 Mk II gra moim zdaniem lepiej od 2M Blue, a był od niego jednak 2,5 raza tańszy. Nie mówiąc już o modelu wyraźnie lepszym - 540 Mk II. Wszystkie w/w wkałdki mam, ale obenie słucham z Goldringów. Jeśli nosisz się z zamiarem zakupu Ad Fontes, to podatnością lepiej może pasować VM od serii 2M, zresztą skonsultuj to sobie z AA lub innymi użytkownikami tego ramienia.

Pozdro,

Yul

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Andrzej właśnie poleca Goldringi. Są i u nas na porlalu aukcyjnym. Co by nie mówić to by sporo upraszczało.Tylko filozofia dźwięku Ortofona mi podeszła, Sumiko zdecydowanie nie, więc nieco boję się wchodzić w kolejną szkołę jazdy...

Ale skoro ty masz i polecasz, co brać warto? 2xxx? Czy jednak coś z serii 1xxx?

Po co właściwie dwie serie MM w których ceny się nakładają?

Edytowane przez frywolny trucht

Andrzej właśnie poleca Goldringi. Są i u nas na porlalu aukcyjnym. Co by nie mówić to by sporo upraszczało.Tylko filozofia dźwięku Ortofona mi podeszła, Sumiko zdecydowanie nie, więc nieco boję się wchodzić w kolejną szkołę jazdy...

Ale skoro ty masz i polecasz, co brać warto? 2400, 2500? Czy jednak coś z serii 1xxx?

Mam 2400 i 2200, słyszałem 1042. Hmm...trudny wybór. Nowa seria wydaje mi się brzmieć bardziej pełnopasmowo, jakby trochę dodano energii na dole i górze pasma. Taki jest chyba trend we współcześnie projektowanych i produkowanych wkładkach. Z seri 2x00 szczególnie warto się zainteresować modelami ze szlifami lepszymi niż eliptyczne (2300, 2400, 2500), przy czym w modelach 2400 i 2500 cantilever z igłą jest już superdelikatny, za to body wkładki pancerne - metalowe. Na pokiereszowanych płytach się one nie sprawdzą, też odsłuchy starego materiału (np. Armstrong, Nat King Cole, takie tematy) wypadaja tu słabawo, w każdym bądź razie niewspółmiernie do pieniędzy wydanych na wkładkę. Natomiast na nowych płytach, jak i starannie przygotowanych (umytych porządnie) do odsłuchu starszych tłoczeniach, jest, jak na moje potrzeby, zdecydowanie ładnie. Do dobrych płyt (w sensie technicznym) i ramion które dobrze poprowadzą wkładkę zawsze warto szukać lepszych szlifów, bo najnormalniej w świecie więcej i czyściej słychać. Ograniczeniem jest pre gramofonowe (pożądane rozbudowane regulacje), no i pieniądze które chcemy/możemy na wkładkę przeznaczyć.

Pozdro,

Yul

Witam serdecznie.

Posiadam taki oto gramofon: Garrard 86 SB MK II

Proszę o pomoc w uruchomieniu go. Czy muszę kupić jakieś wzmacniacze / przedwzmacniacze/ przejsciówki ?

Kompletnie się na tym nie znam a mam trochę płyt. Powiedzcie mi co kupić tylko w miarę taniego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ładna sztuka, najlepiej kup stary wzmacniacz z wejściem phono, bo kolumny chyba masz ?

excelvinyl winylmania blog szukaj

Kocham muzykę i ona jest jedną z terapii jakie stosuję, gdy zmęczony po pracy wracam do domu. Nie jestem człowiekiem zamożnym, ale stać mnie na wydatek do 3500zł(co oznacza że może być tańszy) na gramofon. Zaczynam poszukiwania gramofonu. Interesuje mnie gramofon, do którego na obecną chwilę nie trzeba nic dokupywać. Ponadto szukam przedwzmacniacza gramofonowego do 1000zł.

Kocham muzykę i ona jest jedną z terapii jakie stosuję, gdy zmęczony po pracy wracam do domu. Nie jestem człowiekiem zamożnym, ale stać mnie na wydatek do 3500zł(co oznacza że może być tańszy) na gramofon. Zaczynam poszukiwania gramofonu. Interesuje mnie gramofon, do którego na obecną chwilę nie trzeba nic dokupywać. Ponadto szukam przedwzmacniacza gramofonowego do 1000zł.

Do gramofonu trzeba dokupić wkładkę. Są sprzedawane wprawdzie gramofony z preinstalowanymi wkładkami, ale te wkładki są zazwyczaj dość proste, poprostu żeby coś było, tak "na dobry początek". W budżecie do 3500 zł polecam Ci Pro-Jecta RPM-5.1, nawet nie targując się do tzw. upadłego zapłacisz za niego pewnie trochę mniej. Powinno wystarczyć zatem jeszcze na jakąś porządniejszą wkładkę. Warto rozważyć zakup w jakimś lepiej zaopatrzonym "saloonie" audio, bo można dostać upust na jedno i drugie. Wybór wkładki zależy od Twoich preferencji i gatunków muzycznych jakich słuchasz oraz od pewnych uwarunkowań technicznych - ramię ma lekko-średnią tzw. masę efektywną, zatem wkładki do niego powinny się cechować dużymi lub średnimi podatnościami. Ponieważ jest to gramofon dość popularny, to nie zakładam specjalnych kłopotów z posłuchaniem jak gra, a to zawsze warto uczynić przed zakupem.

Pozdro,

Yul

Na allegro ponoć jest jakiś RPM5 za 1900zł, w wątku "znaleziska". Za tą cene jak za nowy gramofon to przyzwoita okazja. Oczywiście można uzyskać więcej za tą cenę grzebiąc w używkach..ale kluczowe słowo to grzebiąc, na początek przygody może to być za dużo.

Na allegro ponoć jest jakiś RPM5 za 1900zł, w wątku "znaleziska". Za tą cene jak za nowy gramofon to przyzwoita okazja. Oczywiście można uzyskać więcej za tą cenę grzebiąc w używkach..ale kluczowe słowo to grzebiąc, na początek przygody może to być za dużo.

Nie ma, poprawili tą cenę na "normalną" czyli 2990. Najtaniej to chyba można w tej chwili z Niemiec sprowadzić, zastanawiam się nad ta opcją. Za jakies 2700 można kupic 5.1 z zainstalowaną 2M Red.

pozdro.

Nie ma, poprawili tą cenę na "normalną" czyli 2990. Najtaniej to chyba można w tej chwili z Niemiec sprowadzić, zastanawiam się nad ta opcją. Za jakies 2700 można kupic 5.1 z zainstalowaną 2M Red.

pozdro.

To jest dobry deal. Ale widziałbym ten gramofon z lepszą wkładką niż Ortofon 2m Red, bo z takową sobie poradzi i na nią zasługuje.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi