Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za propzycje, jednak sobie odpuszczę na razie kupno gramofonu a pogram na tym który mam aktualnie czyli Aristona ST3152 (ponawiam pytanie ktoś zna?) , niemniej ma inne pytanie w takim razie jakie polecalibyście dobre głośniki? do gramofonu mam wejście na taki kabel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wiem że niby nie jest to problem bo zawsze można kabel przejściowy dorobić. Ja tam do unitry nic nie mam, ale kolega z forum mówił że to gnioty na te głośniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (fakt przedmiot nie został sprzedany ale dobra). Głośniki takie do 200 zł bym chciał. No i najlepiej, żeby były wielkości takiej jak te powyżej głośniki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co myślicie o tym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atryk12

Witam dostałem dzisiaj gramofon Braun Ps 500 z wkładką Shure M95G.Kompletnie sie nie znam na analogu dlatego potrzebuje waszej pomocy!Pierwsze pytanie jaka igle musze kupic do tej wkładki i jakiej klasy przedwzmacniacz gramofonowy byłby odpowiedni na poczatek??W ogóle czy jest sens sie za to zabierac?Grało by to z lampą jak w o mnie!dziekuje i pozdrawiam karol

Pomysłów jest kilka, więc proszę jeszcze o kilka zdań na ten temat :) która opcja lepsza?

1. SHERWOOD PM 9800 od Paula + Nad-PP-2 + Microlab Solo 7c

2. SHERWOOD PM 9800 od Paula + ART DJ PRE II + Microlab Solo 7c

czy może coś takiego wykombinować?

3. SHERWOOD PM 9800 od Paula + NAD 3020 + Microlab Solo 7c

Przeczytałem kilka dobrych rzeczy na temat tego ostatniego i zaciekawiła mnie ta opcja 3. O ww. pre-amp 1 i 2 raczej nie mówi się wiele dobrego (chociaż dyskusje obejmują zazwyczaj topowe gramofony itp.). Pewnie wiecie dokładnie co to za sprzęt NAD 3020, więc zapytam prosto. Która opcja była by najlepsza, co byście zmienili, co dodali, odjęli, jakie wskazówki jeszcze mieli dla mnie? ;) no i czy taki wydatek jest w stanie zadowolić laika, który nigdy na żywo nie słyszał gramofonu?

Mój obecny sprzęt (Komputer z SB Audigy 2ZS Gold + Microlab solo 7c + 320kbps/FLAC) uznajcie za punkt odniesienia.

Ja mogę tylko powiedzieć o tym czego słuchałem.Wiadomy gramofon plus Art DJ PRE II plus Musical Fidelity A2 plus Dali 104 i grało to zaskakująco dobrze.Za te pieniądze jakie należy wydać na ART chyba nie może być lepiej.

Siemano!

Parę dni temu za prawie darmo dorwałem urządzenie Gemini XL-200. Sprzęt przyszedł, nie wiem czy działa - na ten moment wiem, że talerz się obraca (napęd paskowy) a guziki zmiany tempa hulają. Jest jednak problem, brak w tej zabawce nóżek do regulacji oraz wkładki. Z nóżkami sobie poradzę aczkolwiek o wkładkach nie wiem prawie nic.

Na początek chce sprawdzić czy ten gramofon w ogóle działa i jak działa więc szukam czegoś taniego (do 80 zł) w czym później, w razie potrzeby, będę mógł sam wymienić igłę.

Proszę uprzejmie o treściwą pomoc dla laika oraz dobre rady na początek.

Załączam zdjęcia całości, żeby łatwiej wam było dopasować wkładkę.

Dzięki bardzo!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do mojego poprzedniego dylematu - BERNARD model G - 603, czyli w drewnie. czy opłaca się go odrestaurować (do naprawy mechanizm windy, wkładka/możliwie nawet okablowanie ramienia), obroty trzymają dzielnie.

czy to jest model art uwagi czy lepiej kupić jakiegoś starszego Japończyka i dać sobie z fonicą spokój ?

Dubi, potrzebujesz headshell np ten

Ukryta Zawartość

oraz wkładkę np taką

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Shukenja, z Fonicą to lepiej dać sobie spokój. Swoje 5 minut miała 35 lat temu, jak nic innego kupić w PRL-u nie można było.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul
Dzięki za propzycje, jednak sobie odpuszczę na razie kupno gramofonu a pogram na tym który mam aktualnie czyli Aristona ST3152 (ponawiam pytanie ktoś zna?) , niemniej ma inne pytanie w takim razie jakie polecalibyście dobre głośniki? do gramofonu mam wejście na taki kabel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiem że niby nie jest to problem bo zawsze można kabel przejściowy dorobić. Ja tam do unitry nic nie mam, ale kolega z forum mówił że to gnioty na te głośniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (fakt przedmiot nie został sprzedany ale dobra). Głośniki takie do 200 zł bym chciał. No i najlepiej, żeby były wielkości takiej jak te powyżej głośniki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co myślicie o tym?

Ponawiam moja prośbę co do głośników, proszę doradźcie coś :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę oto link do zdjęć mojego wynalazku czyli aristona st3152, co o tym sądzicie (wiem że wielu nazwie to gniotem, ale chodzi mi raczej o to na ile on jest bezpieczny dla vinyli, jak chociażby z moja wieża fugison z lat 90 dzie to jest dopiero gniot) i co mógłby do niego dokupić ( jaka wkłada jaka igła (ale igła chyba była wymieniana przez kogoś bo jest z philipsa) więc nie wiem. Tyle co ja go słucham na jedym głosniku unitry to brzmiało wszystko fajnie. Niemniej liczę na waszą opinię jak mogę go ulepszyć i jakie głośniki do niego i tyle mi do szczęścia wystarczy na razie, potem będzie się myśleć o jakimś lepszym sprzęcie (cobym miał przynajmniej głośniki już dobre do niego, powtórzę, takie do 200 -300zł)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuje za pomoc :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze coś takie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy zabawy z tego typu gramofonami mają sens? albo jeśli nie ten to inny w takim przedziale cenowy, tak jak pisałem wcześniej nie jestem wyszukanym audiofilem, ja chce tylko posłuchać muzyki no i żeby jednak ten dźwięk był fajny no i żeby gramofon był bezpieczny dla winyli, nie rysował ect.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atryk12

artyk12, jeśli jesteś niewymagający, ja mam taką radę: kup Ty sobie polski gramofon - jakąś Fonikę - model np. Bernard, Fryderyk, Altus, Dynamic Speaker. Nie kupuj takich modeli jak: Cyryl czy Emanuel. Dopytaj się sprzedającego, czy do tego gramofonu co chcesz kupić da się założyć wkładkę magnetodynamiczną, (np. MF-100, MF-101, MF-102, MF-104, MF-105). A jak Ci odpowie, że tylko piezoelektryczną (np. UF-50), to takiego czegoś nie kupuj. Wkładkę do polskiego gramofonu kupisz za jakieś 50 zł. Jest tu taki forumowicz - excel - który ma takich wkładek duży zapas (tak ze 3 worki), chyba można z Nim pogadać, może coś Jemu akurat zbywa.

Byłoby dla Ciebie najlepiej, abyś miał pod ręką kogoś o chociażby minimalnym zmyśle technicznym - ojca, wuja, brata starszego, sąsiada, bo by Ci pomógł gramofon przekonserwować i doprowadzić do stanu używalności.

Pozdro,

Yul

P.S. artyk12, skąd jesteś?

Edytowane przez Yul

Chrzanów:D

No właśnie za bardzo nikt się nie zna, tata wie trochę o elektronice, ale nie jest wielkim znawcą tematu i nie jest w stanie mi pomóc, takie wymiany wkładki czy igły nie za bardzo wiedziałbym jak zrobić.

Ale przykładowo znalazłem coś takiego fajnego :http://allegro.pl/philips-887-direct-control-nowa-igla-philipsa-i2605515349.html albo trochę tańsze

Ukryta Zawartość

co dokładnie bym do tego potrzebował? wystarczy tylko wzmacniacz? jaki model? i jakie głośniki do tego (tylko podkreślam do 200 zł a nie za 1000).

A teraz moje drugie pytanie, czyż są może jakieś sklepy w chociażby Krakowie, gdzie mógłbym przykładowo iść wydać 1000 zł nawet na jakis nowy sprzęt i kupić wszystko na miejscu łącznie ze wzmacniaczem i głośnikami (i tez tu moje pytanie w jakiej sytuacji potrzebny jest przedwzmacniacz? czy nie jest on koniecznie potrzebny?) Bo męczy mnie trochę ten temat bo kompletnie nie znam sie na sprzęcie a mam trochę płyt, które chciałbym słuchać i wolałbym kupić nowy sprzęt i nie bawić się w wymianę wkładek, regulacji ramienia itp. bo się na tym nie znam.

Ukryta Zawartość

artyk12, nie znasz się, ale się poznasz. Jak się nie znasz, to po kiego te strony allegro w kółko przeglądasz i linkami rzucasz? Rzeczywiście, najlepiej byłoby dla Ciebie jakbyś gdzieś na Ślunsku (albo w Krakowie) znalazł jakiś komis ze sprzętem audio. Bo na przykład w Łodzi jest taki jeden Wojtek, co taki sklep ma, i by Cię za 1000 zł spokojnie wyposażył we wszystko co potrzebne, a nawet więcej. Na Ślunsku też takie są zapewne.

Edytowane przez Yul

No próbuję coś właśnie znaleźć dla siebie więc szukam i szukam :P no a nóż widelec znajdę coś ciekawego co mi polecicie żebym kupił ;d

Co do komisów do łodzi ciężko byłoby się wybrać co do Krakowa i śląska nie mogę wygogolwać nic ciekawego... pyzatym nawet jeśli są takie dobre komisy to może nie być o nich wzmianki na necie więc pytanie tutaj czy ktoś zna takie komisy?

A tak zostawiając na bok kupno gramofonu, to proszę tylko o jedno na razie - model głośników jakie kupić właśnie w cenie do 200zł bo to na pewno kupię.

Błagam, nie kupujcie takich gramofonów, szkoda płyt... :(

chyba , że jako prezent dla wroga..

ps. ale czy to nie byłoby zbyt okrutne ?

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość rydz

(Konto usunięte)

A tak zostawiając na bok kupno gramofonu, to proszę tylko o jedno na razie - model głośników jakie kupić właśnie w cenie do 200zł bo to na pewno kupię.

Być może jesteś zbytnik i robisz sobie jaja,ale co mi tam,zadałem sobie troche trudu i wyszukałem coś tam do 200zł,choć nie wiem czy masz wzmacniacz:)

http://allegro.pl/kolumny-sanyo-sx-635-unikat-jak-pioneer-okazja-i2605768957.html

http://allegro.pl/kolumny-sansui-s-310l-unikat-super-okazja-i2601718716.html

http://allegro.pl/kolumny-glosnikowe-adx-vc-658-moc-max-200-watt-i2605961823.html

Dzięki za linki:D

Nie żadnych jaj sobie nie robię - po prostu nie znam się na sprzęcie to raz, mam ograniczony budżet to dwa, a trzy to juz sam nie wiem co wkońcu kupić :< bo może nie jest potrzebne kupno całego gramofonu tylko dokupię dobre głośniki.

Co do pytania to ja mam gramofon, którego zdjęcia zamieściłem w którymś poście powyżej, ma on wbudowany wzmacniacz bo gramofon gra dobrze na starych głośniku ( pyzatym że są czasami jakieś zakłócenia w sygnale, i to chyba wina kabla, bo w zależności jak nim poruszam to leci dźwięk normalnie a czasami są zakłócenia.) Wejścia do gramofonu z tyło mam na DIN, no więc nie wiem czy będą działały te głośniki które poleciłeś, skłaniałbym się do tych SANYO SX-635

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Linki do mojego gramofonu, czy jak podepnę te głośniki to to będzie działać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie,

Mam możliwość kupna po dobrej cenie gramofonu NAD C552 i NAD C556. Wiem, że to pochodna Regi jednak zależy mi na opinii użytkownika odnośnie sprzętu i jego pracy w dłuższym okresie czasu. To co znalazłem w sieci jest zdawkowe. Nikt na przykład nie odniósł się do tych modeli w kontekście do Project Genie 3 z wkładką Ortofon 2M Red, który również mnie interesuje. W przypadku Genie miałbym też zamiar dokupić akryl. Również myślę na tym dodatkiem:

Ukryta Zawartość

Proszę o sugestie i porady.

Ukryta Zawartość

Witam,

NAD C556 wydaje mi się ciekawym urządzeniem nie wiem za bardzo jak to się ma do Regi RP1.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

To wiem, zresztą pisałeś o tym kiedyś. Jednak to dwa różne modele. Tak ogólnie to się zastanawiam czy w Polsce ktoś słucha na NAD'ach.

Znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

O! Słuchałem niedawno tego Radiusa w Pabianicach. Tylko że był w wersji full acryl i z lepszym ramieniem - model Tabriz bodajże. Grał z Dynavectorem 15x2 czy jakoś tak (ten czerwony), pod pre Goldenote. Grało na prawdę cacy, inna rzecz, że płyta była z tych "zrobionych" (Stockfisch - super-hiper audiofilskie). W każdym bądź razie warto rzucić okiem, o pardon - uchem. To znaczy uchem i okiem, bo ładny gramniak to jest na dodatek.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Właśnie, trochę się przy nim zawiesiłem. Ty słuchałeś modelu 5.2 (MKII), który został nieźle pod szlifowany właściwie w każdym aspekcie. Na temat tego "drewniaka" czytałem, że wykonanie trochę odbiega od poprzeczki producenta, inny silnik, ramię od tego co ty słyszałeś. Pisałem do gościa co miał na myśli z tym wykonaniem, ale zero odpowiedzi. Zobacz co człowiek z nim zrobił:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi się ten drewniany nie podoba. Tamten akrylowiec 5.2 (MK II) był, jak dla mnie, sporo ładniejszy. W każdym bądź razie gramofon z potencjałem, potrafi ładnie grać.

Jestem nowy na tym forum więc witam :D

Znalazłem u babci stare niemieckie radio lampowe i adapter do płyt winylowych. Uznałem, że adapter (Unitra GS 434 "Bernard") ma wtyczkę, która powinna pasować do wejścia z tyłu radia. Podjąłem próbę podłączenia, lecz zauważyłem, że we wtyczce od adaptera jest 5 igieł, a w radiu miejsce tylko na 3. Czy chodzi o to, że w czasach, kiedy wyprodukowano radio nie było jeszcze technologii stereo i wejście jest na mono? I czy są jakieś "przejściówki" które umożliwią podłączenie gramofonu żeby zagrał? Proszę o pomoc! :DDD

Ten wtyk nazywa się DIN. Ma dwie odmiany - 5-stykowy (stereo) i 3-stykowy (mono). Radio masz mono, gramofon stereo. Ma to sens? To trochę tak jakbyś obraz na kolorowym telewizorze oglądał czarno-biało. Przejsciówki trzeba poszukać na stronach www pod hasłem DIN-5 (stereo) -> DIN-3 (mono). Tak na szybko niczego nie znalazłem.

Pozdro,

Yul

Panowie poradżcie jaki przedwzmacniacz wybrac!!

Do BRAUNA PS500

Taki ladny gramofon a ja nie mam jak go posluchac,pisalem strone wczesniej ale nikt nie odpisal!

Jestem kompletnie zielony w temacie jest to moj pierwszy gramofon...

Bardzo prosze o jakies podpowiedzi

Pozdrawiam Karol

• Pokaż nowe odpowiedzi