Skocz do zawartości
IGNORED

CD is dead!

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

I tu sie zgodze w 100%, jako ze zawsze uwielbiałem muzyke a raczej nie stac mnie było na oryginalne płyty ale pozatym tu tez wiaze sie jakosc, według mnie nawet .flac ponownie wypalony nie ma w sobie tej dynamiki, bo kiedys za małolata koleszka wymienił koncowe mocy i sluchało sie muzyki na przewinietych altusach z kompaktu z niemiec mp3 128Kbs na CD-R. Na moim przykładzie powiem ze do niedawna nagminnie sciagałem wszytko co mi wpadło w ucho, słyszałem jakosc i dynamike dzwieku i myslalem ze mam dobry sprzet ( Pioneer A-331 i CS7070 ) podłaczony do kompa i nawet okazjonalnie nie zdażało mi sie otwazac orginały - róznicy nie słyszłem pomiedzy 320K .mp3. Powtarzajac ale ci ludzie sa głupi po co marnowac pieniadze, i bez wychodzenia z domu, pozniej miałem okres szału z experymentowanie z mocami budowaniem subwooferów (do tej pory mam jednego suba na JBL GT4 "12) ogólnie kombinacje ze wszystkim co mi wpadło w łapy przez co nauczyłem sie zgrywac dynamike i zrozumiałem pojecie fali.. Po kilku upomnieniach sasiadki ze jej sie szklani w zlewie trzesą i rzyrandol sie rusza, po czym dostałem pismo z Urzedu miasta, wiec musiałem sie uspokoic troche po przeprowadzce koleszka co sie wogóle nie zna polegajac głownie na what`a hi-fi i opiniom z internetu kupił Acoustic Energy Aelite 3, Amplituner TX-SR608 i C-7030 CD Player- co smieszne, słuchł odwrotnie podłaczony bi-wire przez jakis czas... WTEDY PIERWSZY RAZ ZDAŁEM SOBIE SPRAWE CO TO JEST AUDIO CD I JAK GRA WMIARE DOBRY SPRZET, po niedługim czasie miejsce łomoczacych skrzyń po kawalku złozyłem komlet 5.1 Acoustic Energy z seri Evo Denona AVR1610 za smieszne pieniadze na ebayu experymetalnie doszedł jeszcze Cambridge Audio azur350a z glosnikam Ca s30.

DLA MNIE ORYGINALNA PŁYTA AUDIO ZACZĘŁA MIEC WARTOSC KIEDY USŁYSZAŁEM JAK "NAPRAWDE GRA" , DLATEGO TEZ ZNALAZŁEM SIE NA TYM FORUM. . . Bo mam problem co jest lepsze i na co zwracac uwage Hi-End DVD czy starego CD-Playera - dla własnego porównaniana poluje na uszkodzone - NADa-C520 - szuflada, DENON-DCD655 - Laser, własnie przyszedł

Cambridge Audio 340c z zimnym lutem na zasilaniu, dlatego koncze moje wywody

Wniosek : czytajac tematów od kilku godzin to mometami odnosiłem wrazenie ze czesc luidzi tu posiada jakas wiedze, ale zapominaja o podstawach jak rodzaj kabli, akustyka pomieszczenia do odsłuchu, czy lokacja odsłuchu w pomieszczeniu gdzie beda cos testowac, odpowiedni rozstaw, albo ze po odsłuchu w sklepie sa w stanie w postach wydrapac oczy nawet komus kto naprawde miał okazje POSŁUCHAĆ danego sprzetu i ma odmienna opinie to pomimio tego ze konfiguracja MOGŁA byc odrobine inna, ktos zostaje "zjechany" - Wydaje mi sie ze jestesmy tu zeby wspólnie do czegos dojsc, dowiedziec sie i Móc Lepiej Usłyszec

podsumowujac kazdy uwazajacy za "znawce jakosci dzwieku czy sprzetu akustyki muzyki powinien czasem płytje oryginalna zakupic, chociazby przez to ze CD-Playery moga byc na wymarciu bo niema zysku i biznes sie nie kreci, gzie na koniec I tak ci sami kupujacy dostaną po dupie bo beda musiel;i wiecej płacic za swoja jakosc. .

Fajny wpis - też jest zwolennikiem "namacalnych" nośników, nie wirtualnych ;)

PS Co to znaczy "odwrotnie podłączony bi-wire" - w jaki sposób?

https://www.audiostereo.pl/topic/89247-cd-is-dead/page/4/#findComment-2729809

to nie nośnik jest dead

to perfidny sposób realizacji pazernej branży która prze do minimalizacji kosztów,

plik już na prawdę nic nie kosztuje a maszyneria do odtwarzana krocie

dziś dobre CD to tylko samplery nagrywane dla sprzedawania klocków

pzrykład - Dynamic Experience STS

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

https://www.audiostereo.pl/topic/89247-cd-is-dead/page/4/#findComment-2729894

Ogólne trendy światowe to maksymalny zysk i minimalny koszt produkcji. Każdorazowe wyprodukowanie fizycznego nośnika to dodatkowy nakład finansowy, więc po co produkować nośnik i go powielać, jak można tylko raz wyprodukować muzykę i w nieskończoność ją sprzedawać. Łatwość sprzedaży i zarabiania kasy na jednym i ty samym sięgnie kosmosu i lud to kupi, ale pocieszające jest to, że kolekcjonowanie muzyki na poszczególnych nośnikach staje się elitarne... i dodatkowo, niezrozumiałe dla tłumu!

Parker's Mood

https://www.audiostereo.pl/topic/89247-cd-is-dead/page/4/#findComment-2731003
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.