Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa miniwieża vs stare klocki Sony ES

Chattab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stoję przed takim właśnie dylematem zakupowym.

1. Miniwieża Denon D-F107/Onkyo CS-1045/Yamaha MCR-640 + gramofon Reloop RP-6000MK2LTD/Project RPM 5.1 (obydwa z wkładką Ortofon 2M Red).

2. Wzmacniacz Sony TA-F550ES (już mam) + odtwarzacz Pioneer PD-7700 (już mam) + tuner Sony ST-S550ES + gramofon (któryś z powyższych lub używany, ale co najmniej takiej samej klasy)

W opcji nr 2 musiałbym jeszcze zakupić kolumny podstawkowe - nie mam pojęcia jakie (powiedzmy do 1500 zł). Co będzie lepszym rozwiązaniem do małego gabinetu (9m2)? Za opcją numer 1 przemawia fakt, że sprzęt jest nowy i na gwarancji oraz jego kompaktowe gabaryty. Ale czy na lepszej klasy miniwieży usłyszę w ogóle różnice między LP i CD? Bardzo lubię takie ciepłe, miękkie, analogowe granie (czarna muzyka + damskie głosy), dlatego chciałbym też liznąć winyla.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc w rozwikłaniu tej zagwozdki!

Twój zestaw - Sony itd. - zagra na nieporównywalnie wyższym poziomie niż jakaś miniwieża. Nie rozumiem jak można to w ogóle porównywać ? Wystarczy że dokupisz ciepło grające kolumny dobrej klasy i będzie dobrze.

Twój zestaw - Sony itd. - zagra na nieporównywalnie wyższym poziomie niż jakaś miniwieża. Nie rozumiem jak można to w ogóle porównywać ? Wystarczy że dokupisz ciepło grające kolumny dobrej klasy i będzie dobrze.

Poważnie? Dużo ludzi sobie chwali takie miniwieże za ich stereofonię, scenę i dźwięk, którego nie powstydziłyby się zestawy "z prawdziwego zdarzenia". Zwłaszcza do tak małego pomieszczenia jak moje (9 m2). Nie mówimy tu o błyskających tysiącem diod i stroboskopów Samsungach z supermarketu.

Gdybym jednak skłonił się, tak jak sugerujesz, ku opcji nr 2, jakie poleciłbyś kolumny (mogą być używane) spełniające takie warunki - ciepło grające do 1500 PLN za parę. Jakieś B&W, Monitor Audio, Heco, Ushery? Budżet na wszystko (tuner + gramofon + kolumny + okablowanie) mam 4000 PLN.

To że ludzie piszą że w VW Polo jest prawie tyle samo duży jak Passat i jeździ równie dobrze - nie znaczy że Polo jest lepsze od Passata tylko tańsze.

Pasujące kolumny :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opcja nr 2 jeśli masz słuchać muzyki.

Opcja numer jeden jeśli w nim przyjmujesz interesantów.

Nie będzie tam miał wstępu nikt poza mną. Pomieszczenie ma służyć do pracy (jestem tłumaczem), a po pracy jako pustelnia i świątynia świętego spokoju (w tym także do słuchania muzyki).

Za 1500 PLN możesz już kupić nowe monitory Usher S-520. Fantastyczne głośniki w swojej cenie. Do Twojego metrażu jak znalazł. Sam się zastanawiam nad nimi do mojej sypialni.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dokładnie tak. Natomiast od siebie sugeruję wymianę odtwarzacza. PD-7700 to kiepskie źródło. Jest sporo gorszy od 8700 a ten to zwykły przeciętniak. 9700 lub 901 (jeśli chcesz Pioneera) dźwignie poziom dźwięku zdecydowanie wyżej a 550 ES ma spore możliwości. Nie zapomnij też o kolumnach.

Dokładnie tak. Natomiast od siebie sugeruję wymianę odtwarzacza. PD-7700 to kiepskie źródło. Jest sporo gorszy od 8700 a ten to zwykły przeciętniak. 9700 lub 901 (jeśli chcesz Pioneera) dźwignie poziom dźwięku zdecydowanie wyżej a 550 ES ma spore możliwości. Nie zapomnij też o kolumnach.

Jeżeli będę wymieniał CD, to raczej też na coś z serii ES, żeby już był komplet.

Przedmówcy wyraźnie ignorują akustykę pomieszczenia. I myślą o "audiofilskich" odsłuchach. Otóż, w pomieszczeniu odsłuchowym pewnie będzie lepiej. Ale, ja, po przeprowadzce, wstawiłem Creeka + Tannoye do takiego małego pokoju - i była katastrofa. Wzmak właściwie się "dusił", nie pokazywał swoich możliwości, jak to było w ok. 30m2. Dlatego wstawiłem sobie do tego pokoju-gabinetu mini-wieżę, na której na ogół słucham przy pracy w tle. To najzupełniej wystarczy.

Jednak z drugiej strony nie wiem, czy jest sens sprzedawać, to co jest, i kupować nową mini-wieżę.

Nie kupuj odtwarzacza Sony ES. Tylko te serii 5xx i 7xx są dobre. Ale do żadnych nie ma już laserów.

A co do akustyki - rozumiem że ktoś zakłada że we wszystkich małych pomieszczeniach jest taka sama ...

>>>Chattab,

Ja w kwestii gramofonu - bierz tego Pro-Jecta RPM-5.1, bo ten Reloop to jest pomyślany do dyskoteki. No chyba że chcesz skreczować, hehe. No i wkładkę jakąś lepszą, bo to jest taka bazowa z początku cennika - grać gra, ale szału nie ma. Może być też Ortofon - wyższe modele tego producenta są lepsze (niestety też droższe...). Przedwzmacniacz gramofonowy zdaje się że jest już zamontowany w Sony TA-F550ES - przynajmniej to będziesz miał "z głowy". Przydałoby się też trochę pieniędzy na akcesoria gramofonowe. No i czasu na "okiełznanie" gramofonu, bo to niestety nie jest na zasadzie: klawisz PLAY i muzyczka leci :)

Pozdro,

Yul

>>>Chattab,

Ja w kwestii gramofonu - bierz tego Pro-Jecta RPM-5.1, bo ten Reloop to jest pomyślany do dyskoteki. No chyba że chcesz skreczować, hehe. No i wkładkę jakąś lepszą, bo to jest taka bazowa z początku cennika - grać gra, ale szału nie ma. Może być też Ortofon - wyższe modele tego producenta są lepsze (niestety też droższe...). Przedwzmacniacz gramofonowy zdaje się że jest już zamontowany w Sony TA-F550ES - przynajmniej to będziesz miał "z głowy". Przydałoby się też trochę pieniędzy na akcesoria gramofonowe. No i czasu na "okiełznanie" gramofonu, bo to niestety nie jest na zasadzie: klawisz PLAY i muzyczka leci :)

Pozdro,

Yul

A w czym taki Pro-Ject będzie lepszy od Reloopa - zakładając, że w obydwu będzie zamontowana ta sama wkładka? Czy sam gramofon (nie mówię o wkładce i igle) też "gra"? Reloop czy Technics to faktycznie gramofony dla DJ-ów, a zatem - przynajmniej na chłopski rozum - powinny być konstrukcyjnie solidniejsze i bardziej wytrzymałe. RPM-5.1 mi się też podoba wizualnie (bo jest "inny niż inne"), ale sprawia wrażenie bardzo delikatnego (ramię, ta linka, odważnik, wszystkie regulacje). Pomijając już, że bez wkładki jest dwa razy droższy niż Reloop z wkładką. Ja nie chcę na gramofonie skreczować (chociaż moja ulubiona muzyka to ta, w której się skreczuje...), ale nie chcę też się nad nim modlić i drżącymi dłońmi ustawiać według wydrukowanych i wyskalowanych szablonów, tylko kupić (najlepiej z ustawioną wkładką i wyregulowanym ramieniem), przywieźć z namaszczeniem do domu, położyć na nim płytę i słuchać. To tak nie da rady? :-)

A skoro już wspomniałeś o wkładce. O 2M Red czytałem raczej pochlebne opinie - że gra dynamicznie, ze sporym basem. Do takiej muzyki, jaką lubię (rap, r'n'b, soul, blues, okolice jazzu, różne zmysłowe wokalistki) wydaje się w sam raz. Na czym polega wyższość np. 2M Blue nad 2M Red, albo 2M Bronze nad 2M Blue? A może jeszcze lepsza będzie MC Salsa?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A w czym taki Pro-Ject będzie lepszy od Reloopa - zakładając, że w obydwu będzie zamontowana ta sama wkładka? Czy sam gramofon (nie mówię o wkładce i igle) też "gra"? Reloop czy Technics to faktycznie gramofony dla DJ-ów, a zatem - przynajmniej na chłopski rozum - powinny być konstrukcyjnie solidniejsze i bardziej wytrzymałe. RPM-5.1 mi się też podoba wizualnie (bo jest "inny niż inne"), ale sprawia wrażenie bardzo delikatnego (ramię, ta linka, odważnik, wszystkie regulacje). Pomijając już, że bez wkładki jest dwa razy droższy niż Reloop z wkładką. Ja nie chcę na gramofonie skreczować (chociaż moja ulubiona muzyka to ta, w której się skreczuje...), ale nie chcę też się nad nim modlić i drżącymi dłońmi ustawiać według wydrukowanych i wyskalowanych szablonów, tylko kupić (najlepiej z ustawioną wkładką i wyregulowanym ramieniem), przywieźć z namaszczeniem do domu, położyć na nim płytę i słuchać. To tak nie da rady? :-)

Powinieneś w takim razie zostać jednak przy CD.

Widać, że gramofonu chcesz bo jest trendy a nie z potrzeby wyjścia poza cyfrę.

Powinieneś w takim razie zostać jednak przy CD.

Widać, że gramofonu chcesz bo jest trendy a nie z potrzeby wyjścia poza cyfrę.

Chyba jednak się mylisz. Ja nie wiem, co jest trendy. Nie interesują mnie mody. Ale przypuszczam, że gdybym był trendy, to bym wypytywał o odtwarzacz sieciowy albo DAC i rozwodził się nad wyższością FLAC nad WAV. A ja po prostu pamiętam z dzieciństwa (niecałe trzydzieści lat wstecz) dźwięk czarnej płyty z wielkiej wieży JVC u rodziców i wiem, że nic już później temu dźwiękowi nie dorównało i ja sam nigdy go już nie osiągnąłem. A skoro tak wrył mi się w pamięć, to musi w tym coś być. Na pewno nie trendy.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Chyba jednak się mylisz. Ja nie wiem, co jest trendy. Nie interesują mnie mody. Ale przypuszczam, że gdybym był trendy, to bym wypytywał o odtwarzacz sieciowy albo DAC i rozwodził się nad wyższością FLAC nad WAV. A ja po prostu pamiętam z dzieciństwa (niecałe trzydzieści lat wstecz) dźwięk czarnej płyty z wielkiej wieży JVC u rodziców i wiem, że nic już później temu dźwiękowi nie dorównało i ja sam nigdy go już nie osiągnąłem. A skoro tak wrył mi się w pamięć, to musi w tym coś być. Na pewno nie trendy.

No dobrze ale wtedy nie było CD. Winyl można było porównać jedynie z 17 kopią na zużytej kasecie magnetofonowej marki Stilon.

Teraz masz porównanie do CD. Jeśli chcesz aby jakość z LP dała Tobie satysfakcję i zadowolenie z jakości tych płyt to się nie da tak na fabrycznych ustawieniach - guzik start i jest cacy. Nie będzie cacy. Aby było dobrze, trzeba się nad nim od czasu do czasu "pomodlić".

Szczerze radzę, weź pod uwagę to co Yul napisał.

No dobrze ale wtedy nie było CD. Winyl można było porównać jedynie z 17 kopią na zużytej kasecie magnetofonowej marki Stilon.

Teraz masz porównanie do CD. Jeśli chcesz aby jakość z LP dała Tobie satysfakcję i zadowolenie z jakości tych płyt to się nie da tak na fabrycznych ustawieniach - guzik start i jest cacy. Nie będzie cacy. Aby było dobrze, trzeba się nad nim od czasu do czasu "pomodlić".

Szczerze radzę, weź pod uwagę to co Yul napisał.

Zgoda. Chociaż jakiś czas później, kiedy CD były już powszechnie dostępne, przywiozłem do rodziców płytę CD Sade - "Stronger than pride" i porównałem ją z pierwszym wydaniem tego samego albumu na winylu (słuchanym setki razy, zapewne zjechanym i porysowanym) - w dalszym ciągu niebo a ziemia (na korzyść LP, ma się rozumieć). Gramofon "zwykły" JVC dodawany do wieży JVC kupionej w Baltonie - bez wymienianej wkładki, bez regulacji, wytłumiania, konserwacji. Cudowny dźwięk. Może ja po prostu nie jestem aż tak wybredny, jeśli chodzi o odsłuch - tylko tęsknię za tym wspomnieniem z dzieciństwa.

Ale oczywiście masz rację. Tak jak i Yul. Podejdę więc do tej kwestii z pokorą i na spokojnie.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie!

Przepraszam, że odświeżam temat, zamieszczając posta pod postem. Ale poszedłem po rozum do głowy i do pełnego obrazu sytuacji brakuje mi w zasadzie jeszcze tylko kolumn (monitorów).

Zestaw będzie wyglądać tak:

* Wzmacniacz: Sony TA-F550ES

* Odtwarzacz CD: Pioneer PD-9700 (chwilowo PD-7700)

* Gramofon: Pro-Ject RPM 5.1/RPM 6.1SB/1 Xpression III Comfort LUB Music Hall mmf-5.1se LUB Rega P3

* Tuner: Sony ST-S550ES/ST-S590ES

* Kolumny: ???

No właśnie. Wyselekcjonowałem (trochę w ciemno, trochę na podstawie opinii, trochę na podstawie możliwości finansowych i trochę też na podstawie wyglądu - bo i to ma dla mnie znaczenie) następujących "zawodników":

* KEF IQ3

* Usher S-520

* Paradigm Mini Monitor v.7

* Dali Zensor 1

* Pylon Pearl Monitor

* Quad 11L

Zamierzam dużo obcować z winylem, więc na takim analogowym, ciepłym dźwięku mi zależy. A także na dobrej stereofonii ("oderwaniu" dźwięku od kolumn). Na pierwszy ogień pójdzie Sade ("Ultimate Collection"), Michael Jackson ("Bad" i "Thriller" - japońskie tłoczenia), Tracy Chapman ("Tracy Chapman") oraz soundtracki do filmów "Into the Wild" i "Once". W dalszej kolejności klasyka rapu. Zależy mi bardzo, żeby te czarne płyty mnie urzekły i wzruszyły - na co na pewno niebagatelny wpływ będą mieć kolumny. Przypomnę jeszcze tylko, że ma to grać na 9m2 (gabinet), więc tu nie ma ani specjalnych wymagań, ani też możliwości.

>>>Chattab,

Z w/w gramofonów polecam Ci Pro-Jecta RPM-5.1, bo ma najlepsze ramię sposród modeli wymienionych na liście. Zestawienie dobrze grającego toru analogowego jest znacznie tudniejsze niż toru ze źródłem cyfrowym. Klasa dźwięku z gramofonu będzie bardzo silnie zależała od tego jaką wkładkę gramofonową do niego założysz oraz jakiego użyjesz przedwzmacniacza gramofonowego. Decydując się na tor z gramofonem warto też przygotować trochę pieniędzy na niezbędne akcesoria do gramofonu i czyszczenia płyt vinylowych. Inaczej będziesz siedział przed tym wszystkim i mobilizował swoją cierpliwość słuchając syczeń i trzasków.

Pozdro,

Yul

>>>Yul,

Skoro już przy gramofonach jesteśmy, to czy możesz mi powiedzieć, czym się różni ramię 9c (RPM-6.1SB) od 9cc (RPM-5.1)? Wizualnie 6.1SB podoba mi się jeszcze bardziej niż 5.1, a do tego ma wbudowany regulator obrotów - odpada zakup Speed Boxa. Jeśli chodzi o przedwzmacniacz, na razie zaufam temu wbudowanemu w Sony TA-F550ES (ponoć nienajgorszy). Natomiast jeśli wchodzi o wkładkę - co mógłbyś mi polecić do takiej muzyki, jakiej słucham? Myślałem o Ortofonie - MC Salsa (najdroższa), MM Bronze/Blue (tańsze) lub MM Red (najtańsza). Względnie coś z Denona (DL-103) albo Goldringa (np. 2400).

>>>Yul,

Skoro już przy gramofonach jesteśmy, to czy możesz mi powiedzieć, czym się różni ramię 9c (RPM-6.1SB) od 9cc (RPM-5.1)? Wizualnie 6.1SB podoba mi się jeszcze bardziej niż 5.1, a do tego ma wbudowany regulator obrotów - odpada zakup Speed Boxa. Jeśli chodzi o przedwzmacniacz, na razie zaufam temu wbudowanemu w Sony TA-F550ES (ponoć nienajgorszy). Natomiast jeśli wchodzi o wkładkę - co mógłbyś mi polecić do takiej muzyki, jakiej słucham? Myślałem o Ortofonie - MC Salsa (najdroższa), MM Bronze/Blue (tańsze) lub MM Red (najtańsza). Względnie coś z Denona (DL-103) albo Goldringa (np. 2400).

Ramię 9cc jest w całości węglowe (stąd drugie "c" w oznaczeniu - carbon), natomiast 9c ma metalowy, stały headshell, wklejony na koniec węglowej rurki. Poza tym 9cc ma inną "windę" do podnoszenia ramienia znad płyty. Uważam 9cc za trochę lepsze od 9c, mam jedno i drugie. Z regulatorem obrotów to prawda, model 6.1 SB jest wygodniejszy w użyciu, no ale ma ramię 9c. Zależy ile masz/będziesz miał płyt na 45 RPM, jak pół na pół z tymi 33 RPM, to może rzeczywiście ten 6.1 SB, no albo zakup SpeedBox'a do 5.1 w późniejszym terminie. Z wkładek do ramion 9c/9cc nie pasuje Denon DL-103 bo ma zbyt sztywne zawieszenie igły i inne wady, natomiast sprawdzi Ci się na pewno Goldring GL-2400 lub 2500, ewentualnie nawet te tańsze z tej samej linii (2200, 2300) lub jeszcze starsza linia Goldringa - 1042, 1022. Może być także Ortofon, ale poniżej modelu Bronze bym nie schodził, przykładowy model RED to już nic specjalnego, choć i szczególnej tragedii też nie ma. Pre gramofonowe w Sony będzie musiało na początek wystarczyć, ale jak się trochę w vinyl wciągniesz, to będziesz szukał innego, zewnętrznego. No i niewykluczone, ze pożegnasz się z płytami CD :)

Pozdro,

Yul

Yulu, bardzo Ci dziękuję za rzeczowe odpowiedzi! Nie wiem jeszcze tylko, jak się ma wkładka MC (Salsa) do tych MM (Goldringa 2400 lub Ortofona Bronze).

Chodzi mi po głowie jeszcze jeden szatański pomysł, ale o to zapytam już w zakładce Analog (tam powinien być większy odzew).

pamiętaj że w modelu 5.1 możesz zmienić prędkość obrotów - wystarczy podnieść talerz i przełożyć pasek napędu wyżej lub niżej. kilkanaście sekund roboty - można oszczędzić na speedboxie parę złotych.

Yulu, bardzo Ci dziękuję za rzeczowe odpowiedzi! Nie wiem jeszcze tylko, jak się ma wkładka MC (Salsa) do tych MM (Goldringa 2400 lub Ortofona Bronze).

Chodzi mi po głowie jeszcze jeden szatański pomysł, ale o to zapytam już w zakładce Analog (tam powinien być większy odzew).

Myślę, że lepsza porządna wkładka MM niż słabsza MC. Dobre wkładki MC zaczynają się od 3000 zł w górę, poza tym pojawi się tu problem dobrego pre gramofonowego do wkładki MC. Bo ten pre z Sony, to owszem - jakieś dźwięki z podłączoną do niego wkładką MC z siebie wyda, ale to będzie jeszcze baaardo dalekie od tego co ma/może być. No i koszty się jeszcze powiększą i to znacznie.

Pozdro,

Yul

P.S. A to, o co pytasz na Analogu, ja widzę tak: stary gramofon sam w sobie zły może nie być, ale liczyć na to, że będzie pomimo swoich 30-40 lat w stanie takim jakby dopiero co opuścił fabrykę, to lekka naiwność. Zatem bezwzględnie konieczny jest odsłuch takiego egzemplarza przed zakupem, jego dokładne sprawdzenie, i najlepiej osobisty transport, bo gramofony to delikatne i wrażliwe na wstrząsy rzeczy. Jeśli jesteś w gramofoniarstwie "zielony", to przydałoby się wsparcie kogoś bardziej doświadczonego, bo pewne rzeczy możesz łatwo przeoczyć, później będą doskwierały, a części do tych starych gramniaków nie ma.

W takim razie kwestię gramofonu mam z grubsza wyjaśnioną.

Pozostają jeszcze kolumny... Mogę prosić o doradzenie spośród wymienionych zestawów?

* KEF IQ3

* Usher S-520

* Paradigm Mini Monitor v.7

* Dali Zensor 1

* Pylon Pearl Monitor

* Quad 11

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.