Skocz do zawartości
IGNORED

przepalone kopułki

mtx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem w posiadaniu kolumn (samorubka) wymiary to wys 55*szer 38*gł 30 Głośniki to: niskotonowy? 30cm 8om moc xxx (brak danych) :wysokotonowy jest to kopułka Philips AD062T8 :średniotonowy jest to kopułka Philips AD0211 sq8. Niestety głośnik średniotonowy jest przepalony ponieważ poprzedni właściciel wymontował zwrotnice. Moje pytanie jest takie: czy owe głośniki można naprawić,czy można kupić same cewki (średnica cewki 51mm). A następnie jakie dopasować zwrotnice do tych głośników.

https://www.audiostereo.pl/topic/89614-przepalone-kopu%C5%82ki/

Witam jestem w posiadaniu kolumn (samorubka) wymiary to wys 55*szer 38*gł 30 Głośniki to: niskotonowy? 30cm 8om moc xxx (brak danych) :wysokotonowy jest to kopułka Philips AD062T8 :średniotonowy jest to kopułka Philips AD0211 sq8. Niestety głośnik średniotonowy jest przepalony ponieważ poprzedni właściciel wymontował zwrotnice. Moje pytanie jest takie: czy owe głośniki można naprawić,czy można kupić same cewki (średnica cewki 51mm). A następnie jakie dopasować zwrotnice do tych głośników.

Szukaj na niemieckim Ebay'u. Przy odrobinie szczęścia i dużej dozie cierpliwości możesz znaleźć to czego szukasz. Z drugiej strony jeżeli nie masz zwrotnicy to można zamontować inne głośniki. Co do samej zwrotnicy to oczywiście można dobrać ale nie jest to takie proste. Potrzebne są pomiary. Możesz też poszukać kolumn na tych głośnikach i skopiować zwrotnice przynajmniej te na wysokotonowy i średniotonowy.

Witaj !

Oczywiście głośniki można próbować regenerować. Omijaj tylko usługi pana Jasińskiego z Sosnowca. Poniżej masz mój wątek, w którym opisałem co mi zrobił z głośnikiami...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

Dzięki za odzew na mojego posta, z usług owego pana na pewno nie skorzystam ,a co do głośników z ebay to niestety budżet nie pozwala na takie zakupy, może uda się je jeszcze zreanimować? lub coś innego np średniotonowy od altus 300 ze zwrotnicą(po tuningu)

może uda się je jeszcze zreanimować?

byłbym za tą opcją, prawdopodobnie są tego warte. Tam w tym wątku o spalonych kopułkach ktoś podał telefon do kogoś kto się tym zajmuje. Może tam spróbuj.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Właśnie jestem po rozmowie telefonicznej z gościem co się zajmuje tym tematem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wstępna cena za naprawę to od30zł do55zł, myślę że po świętach wyśle głośniki? Jestem ciekaw co z tego wyjdzie?

Ukryta Zawartość

Kiedys naprawialem te kopulki. One maja po prostu wade, przelamuja sie druciki cewki. Zeby to naprawic nie trzeba wymieniac cewki.

Ukryta Zawartość

Jak masz cierpliwosc i czujesz sie na silach to sobie poradzisz. Generalnie bardzo dobre glosniki. Szkoda wyrzucic.

Ukryta Zawartość

Mi też niedawno ucichły te średniotonowce. Facet zajmujący się naprawą głośników przyznał, że to wynik "zmęczenia materiału" - przerwany drucik. Naprawa dość prosta i tania. Już pracują. Parametry głośników znalazłem np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Trzeba kliknąć na okienko "weiter" i się otwiera.

Ja mam aktywne Philipsy 567 MFB i oryginalnie tam siedzą takie właśnie głośniki. Grają super. Były tez stosowane w kolumnach m.in. Bang&Olufsen, Rema, Restek, Revox, Goodmans - w tamtych latach pierwsza liga.

Może i odbiegam od tematu, ale o tej technologii można poczytać w tym wątku:

Ukryta Zawartość

oraz tu

Ukryta Zawartość

A sprawdź jeszcze czy wysokotonowe to na pewno te co podałeś, czyli AD 062T8 czy może AD 0162/T8 ? Nie mogę odszukać Twojego symbolu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do głośnika sredniotonowego to zamieściłem błędny symbol,właściwy to AD 0162/T8 ,,brawo za spostrzeżenie błędu,, Odnośnie cewki głośnika nic nie widać nawet pod lupą(wizualnie cewka na karkasie wygląda na całą lecz przerwa prawdopodobnie jest gdzieś wewnątrz uzwojenia) Naprawę głośnika zamierzam zlecić firmie Tonserw z Poznania,którą poleciły mi osoby zajmujące się nagłośnieniami ,i nie muszę robić wysyłki.A co z tego wyjdzie to na pewno opiszę.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.