Skocz do zawartości
IGNORED

Procesor ANTHEM AVM 50v

darekdz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

interesuje mnie ten klocek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy ktos moze sie wypowiedziec na jego temat oraz zastosowanych tam rozwiazan?

pzdr

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89634-procesor-anthem-avm-50v/

Witam,

interesuje mnie ten klocek

Ukryta Zawartość

czy ktos moze sie wypowiedziec na jego temat oraz zastosowanych tam rozwiazan?

pzdr

Uuu czyżbyś Darku sprzedawał procek Emotivy ? Jak by co jestem chętny :-)

Ukryta Zawartość

juz sprzedalem... w sumie to czekam juz rok na XMC-1 i na pre stereo XSP-1, znow przesuneli termin wprowadzenia tych produktow o kolejne 3 miesiace... nie mam juz sily czekac i zastanawiam sie nad tym procesorem do napedzania koncowek EMO

Też mnie to ciekawi - może napiszesz dlaczego podjąłeś decyzję o sprzedaży. Może jako zainteresowany uniknę błędu kupna urządzenia, które nie spełnia oczekiwań postawionych w stosunku do wysokiej jakości procesora.

to nie ma byc nowy jako nastepca, a nowy z serii X a nie U. wyzsza seria...

nowy ma XLRy na ktorych mi bardzo zalezy i zapewne bedzie dopracowany w zakresie firmware - tu z tego co wiem UMC nadal odrobine nie domaga.

docelowo mialem zlozyc i tak wszystko z serii X a przejsciowo mialem UMC i USP. Jakis rok temu sprzedalem koledze z forum USP-1 i nadal czekam na XSP-1. znudzilo mi sie czekanie po kolejnym przesunieciu terminu

ze zbednych jak dla mnie nowinek w XMC bedzie 3D i HDMI 1.4. co wiecej, bedzie wiadomo jak podadza oficjalna specyfikacje.

powiem tak, gdybym mial kupic cos w stylu procesora Onkyo to poczekalbym na XMC ale nie jestem zainteresowany ta polka produktow i szukam wyzej, stad moje pytanie o Anthema ale z tego co widze nikt nie ma nic do powiedzenia o tej marce i tym klocku. czy powodem jest cena?

nowy ma XLRy na ktorych mi bardzo zalezy i zapewne bedzie dopracowany w zakresie firmware - tu z tego co wiem UMC nadal odrobine nie domaga.

docelowo mialem zlozyc i tak wszystko z serii X a przejsciowo mialem UMC i USP. Jakis rok temu sprzedalem koledze z forum USP-1 i nadal czekam na XSP-1. znudzilo mi sie czekanie po kolejnym przesunieciu terminu

ze zbednych jak dla mnie nowinek w XMC bedzie 3D i HDMI 1.4. co wiecej, bedzie wiadomo jak podadza oficjalna specyfikacje.

powiem tak, gdybym mial kupic cos w stylu procesora Onkyo to poczekalbym na XMC ale nie jestem zainteresowany ta polka produktow i szukam wyzej, stad moje pytanie o Anthema ale z tego co widze nikt nie ma nic do powiedzenia o tej marce i tym klocku. czy powodem jest cena?

Myślę, że Anthem nie jest jeszcze u nas popularny tak samo jak Emotiva stąd brak opinii o tym produkcie. Cena w sumie nie odstaje tak bardzo od konkurencji.

Cena w sumie nie odstaje tak bardzo od konkurencji.

czy ja wiem... kto poza Onkyo i Denonem ma procesory w ofercie? Onkyo to max 12 tys a Denon ma jeden za ponad 30 tys. Anthem 25 i 35 tys. Nie sa to raczej tanie klocki tym bardziej, ze to same procki.

sympatycznie wyglada tez Rotel RSP-1572 ale nie ma go jeszcze w ofercie w Polsce...

czy ja wiem... kto poza Onkyo i Denonem ma procesory w ofercie? Onkyo to max 12 tys a Denon ma jeden za ponad 30 tys. Anthem 25 i 35 tys. Nie sa to raczej tanie klocki tym bardziej, ze to same procki.

sympatycznie wyglada tez Rotel RSP-1572 ale nie ma go jeszcze w ofercie w Polsce...

Sorry pomyliłem z modelem AVM 50

AVM 50 to poprzednik 50v. roznica polega na dekoderach, HDMI 1.4 i systemie ARC-1, ktory jest podobno rewelacyjny z tego co juz poczytalem na zagranicznych stronach... pierwszy co dziala poprawnie :)? no i na ogromnej roznicy w cenie niestety :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No jestem ciekaw jak gra ten procek. Czy pobił by mojego starego Meridiana 561. Poza możliwościami technicznymi dla mnie ważny jest dźwięk.

Tego nie wiem i zapewne nigdy nie zdobędę doświadczenia z procesorami , chociaż jest to moim cichym marzeniem .

Ten gość wypowiedział się o tym procesorze post nr. 12 :

Ukryta Zawartość

,ale czy lepszy od twego ?

Ukryta Zawartość

Tego nie wiem i zapewne nigdy nie zdobędę doświadczenia z procesorami , chociaż jest to moim cichym marzeniem .

Ten gość wypowiedział się o tym procesorze post nr. 12 :

Ukryta Zawartość

,ale czy lepszy od twego ?

Chodziło mi o porównanie do tego Anthema bo Marantz o którym piszesz to zabaweczka.

Ukryta Zawartość

Chodziło mi o porównanie do tego Anthema bo Marantz o którym piszesz to zabaweczka.

Tak jak pisalem, sprzet z tej polki mijam bokiem i nie chodzi tu o poziom ceny bo ona nie zawsze ma przelozenie na jakosc ale o sam fakt marki.

Anthem broni sie tym, ze pomimo slabej pozycji marketingowej na naszym rynku ma stale bardzo wysoka cene. Czytalem gdzies na forach w USA, ze koszt jednak jest uzasadniony do tego co sie dostaje. W USA 50v kosztuje 5.500 USD i jest to kanadyjska produkcja. Amlitunery, ktore wlasnie weszly do oferty Anthema sa juz Made in China, sa na poziomie cenowym Onkyo i Marantza.

Do Anthema podchodze na tej zasadzie, ze wezme go tylko wtedy gdy spelni moje oczekiwania rowniez w stereo. Jesli stereo mi nie podejdzie to albo poczekam na XMC i XSP albo kupie cos z poziomu procka Rotela - bo sprzedalem UMC i nie mam na czym ogladac:( - a do stereo XSP Emotivy.

Na samym procku mi az tak nie zalezy, ma miec dekodery HD i XLRy dla 5.1, przyzwoity procesor wizyjny i to wszystko.

Poniewaz 50v jest tylko na zamowienie wypozyczylem wlasnie na testy poprzednika, czyli AVM 50. Sekcja analogowa jest ta sama i tylko o to mi teraz chodzi - czy zaspokoi mnie stereofonicznie:) z tego co sie dowiedzialem Anthem jest bardzo mocno analityczny. Emotiva tez jest analityczna a do tego mam glosniki B&W 703. Lubie taki dzwiek dodatkowo ocieplony soczystym i punktowym basem z Velodyne DD-15. Razem gra to naprawde ciekawie - jak dla mnie oczywiscie:)

Jak torszke poslucham i znajde chwile to skrobne cos na temat tego Anthema

Poniewaz 50v jest tylko na zamowienie wypozyczylem wlasnie na testy poprzednika, czyli AVM 50. Sekcja analogowa jest ta sama i tylko o to mi teraz chodzi - czy zaspokoi mnie stereofonicznie:)

Sekcja analogowa ta sama a różnica w cenie to 17 tysi. Trochę sporo za część cyfrową.

Może więc jeszcze inaczej - Anthem d2 za 15 tys. (niedawna cena ponad 30 tys) bo jako przedwzmacniacz stereo/wielokanalowy spisze się pewnie lepiej niż 50v2 (był bardzo chwalony jako pre stereo), a sygnał doprowadź do niego analogowo z odtwarzacza BR(ew. cyfrowo dla płyt DVD)

Sekcja analogowa ta sama a różnica w cenie to 17 tysi. Trochę sporo za część cyfrową.

Może więc jeszcze inaczej - Anthem d2 za 15 tys. (niedawna cena ponad 30 tys) bo jako przedwzmacniacz stereo/wielokanalowy spisze się pewnie lepiej niż 50v2 (był bardzo chwalony jako pre stereo), a sygnał doprowadź do niego analogowo z odtwarzacza BR(ew. cyfrowo dla płyt DVD)

Roznica wynika z tego, ze 7999 kosztuja dwa ostatnie egz. w posiadaniu Polpaku, czarny i srebrny. Sprzet zakupiony dawno i nie ma go juz w ofercie.

W chwili gdy weszly nowe dekodery w wersji 50v i D2v te stare poszly na wyprzedaz. Modele bez "v" nie maja dekoderow HD, systemu ARC i maja mniejsza liczbe we/wy HDMI - to cala roznica. D2v napewno jest lepszy ale zwyczajnie nie wydam takiej kasy na klocek - to juz jest absurd jak dla mnie.

Podobno za chwile beda nowe modele z 3D na pokladzie, ale jesli to jedyna roznica to mnie nie kreci absolutnie.

Wczoraj podlaczylem, wstepnie skonfigurowalem i posluchalem chwile w stereo. Polaczenie po RCA z braku takiej ilosci kabli XLR. Polaczenie CD poprzez OPTIC wiec pracowal DAC z Anthema. Przyznam, ze po odpaleniu ulubionych kawalkow wbilo mnie w kanape. Jestem pod ogromnym wrazeniem mozliwosci tego klocka. Scena i przestrzen przy wysokiej detalice dzwieku i reszty toru naprawde imponujace. Cale pomieszczenie bylo w muzyce.

Dalej zrobie testy po analogu z DAC Emotivy, w koncu porownam go z czyms z wysokiej polki cenowej. M-ch i video zostawiam na koniec.

Gdyby nie fakt, ze chce dekodery HD do BR to jest to super okazaja aby za naprawde przyzwoita kase dostac kombajn, ktory jest w stanie polaczyc kino ze stereo i to wcale nie na sile.

Może więc jeszcze inaczej - Anthem d2 za 15 tys, a sygnał doprowadź do niego analogowo z odtwarzacza BR(ew. cyfrowo dla płyt DVD)

pomysl bardzo dobry ale nie wiem jak moje OPPO 83 spisze sie po analogu po zdekodowaniu HD. Nie obawiasz sie efektu?

Taniej faktycznie wyjdzie jeśli zakupisz starszy procek i wymienisz swojego obecnego OPPO na model 95

no wlasnie o tym pomyslalem:)

polecam ostatnia strone z tego testu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to juz drugi dzien jak nie moge sie otrzasnac. jestem pod ogromnym wrazeniem tego procesora.

wlasnie posluchalem sobie na m-ch i to po analogu z oppo 83. dzwiek mch jest tak rozkladany na detale, ze mozna sie poczuc jak w srodku akcji. ilosc dzwiekow i ich lokalizacja jest niesamowita. dynamika jest tak ogromna, ze musialem duzo z suba zdjac a bas nadal jest wysmienity... koncowki Emotivy napedzane tym pre to istne potwory, wyglada na to, ze amerykaniec pasuje do kanadyjczyka idealnie...

po zapuszczeniu avatara z BD powalil mnie zarowno dzwiek jak i wizja... obraz oszalamiajacy, na 113" w 1080p/60Hz wygladal jak 3D... nie przesadzam, plany byly tak niesamowicie podzielone, ze chcialo sie wejsc w obraz... recenzje nie klamia, uklad wizyjny jest calkowicie profesjonalny...

jestem tak oszolomiony, ze nie ma innej mozliwosci w moim systemie jak Anthem, nawet nie chce nic innego ogladac...

w piatek postaram sie wziac na swieta D2 i pewnie juz go nie oddam:) polaczenie po analogu na starszej 50-tce i to z oppo 83 jest rewelacyjne w efekcie... jak do tego dojdzie D2 z upsamplingiem wszystkich kanalow analogowych oraz Oppo 93 NXE - bo raczej tego kupie a nie 95, to bedzie system marzen...

pomysl bardzo dobry ale nie wiem jak moje OPPO 83 spisze sie po analogu po zdekodowaniu HD. Nie obawiasz sie efektu?

Już chyba sam sobie odpowiedziałeś w ostatni poście :)

Być może rozdział wizji i fonii faktycznie jest korzstny?

Być może rozdział wizji i fonii faktycznie jest korzstny?

gdyby nie byl korzystny to cena i produkcja tych klockow nie mialaby uzasadnienia

do tej pory tylko o tym czytalem w testach D2 ale juz sam sie przekonalem, ze jest w nich prawda

nalezy jednak pamietac, ze jak to w zyciu bywa o gustach sie nie dyskutuje...

moze ktos jest chetny na ten AVM 50, jak wezmiemy razem oba to moze utargujemy lepsza cene ;)

Porownanie DAC'ow, kolejnosc wg jakosci brzmienia od najlepszej:

1. AVM 50

2. Emotiva XDA-1

3. Emotiva ERC-1

pomiedzy miejscem 1 a 2 roznica jest minimalna. Pierwsze miejsce dla AVM 50 za lagodniejsza gore, mniej ostra ale precyzyjna. Pozostale aspekty na tym samym poziomie.

Tym samym przy zakupie Anthema XDA-1 jest do sprzedania, ponad 4 lata gwarancji, stan idealny - zainteresowanych zapraszam na priv.

Roznica pomiedzy polaczeniami RCA a XLR kolosalna. Skok jakosci dzwieku o klase w gore. Jest szerzej i jasniej. Wydawaloby sie, ze to juz nie jest mozliwe ale to tak jakby zdjac koc z glosnikow.

Dzis biore Statement D2 na swieta...

wiadomo kiedy wejdzie xmc-1 i ile bedzie kosztowala??

Nie wiadomo. Niby ma być za 3 m-ce, ale to już kolejny termin premiery podawany przez Emotivę, więc jest duża szansa na kolejne przełożenie premiery. Mam nadzieje że do czerwca będzie.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

W emailu jaki dostalem doslownie napisali, ze planuja premiere w 1 kwartale 2012 ale nie moga nic obiecac. Tak jest od ponad roku.

Cena ok 1000 USD.

Ja juz nie czekam, D2 jest zarowno swietnym pre stereo jak i profesjonalnym procesorem kina.

Jeszcze nie kupilem, mam wlasnie w domu D2 i AVM 50, dzis je porownam bo roznica w cenie niemal 100%

Co do koncowek to mam dwie, XPA-2 na fronty i XPA-3 na reszte ale obawiam sie, ze idac za ciosem za chwile stana u mnie 2x XPA-1 zamiast XPA-2 ;)

Porownalem... D2 wraca do sklepu, zostaje AVM50.

Roznica pomiedzy tymi modelami jest znikoma i wystepuje tylko w DACu. DAC z D2 ma delikatniejsza gore, mniej ostra ale roznica jest tak minimalna, ze doplata mija sie ze zdrowym rozsadkiem...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.