Skocz do zawartości
IGNORED

Sens wyminy wszystkich kondensatorów

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

Wkrótce mój CD przejdzie małe tuningowanie... wstawione będą zwłasza lepsze kondensatory. W związku z tym mam pytanie: czy jest sens wymieniać wszystkie kondensatory? Stawiając pytanie inaczej - wymiana jakich kondensatorów (w jakim torze) najbardziej wpłynie na zmianę brzmiena i czy są takie których wymieniać nie ma sensu bo nic to nie zmieni lub prawie nic?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdr.

sens wymiany wszystkich kondensatorow na te o ponadprzeciętnej jakosci jest dosc kosztowne, czasochlonne i ryzykowne ze wzgledu na ostateczny efekt. Co nie znaczy, ze nie warto sprobowac

Moim skromnym zdaniem, jakosc komponentów stoi daleko w hierarhi za rozwiązaniami technicznymi stosowanymi w urządzeniu audio typu wzmacniacz czy cdp.

• Redaktorzy

PiotrS - jak chcesz mogę Ci podesłać skany artykułu z "HiFi News 06/2002" o wpłytwie Black Gate'ów na brzmienie.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Fr@ntz

Z chęcią przeczytam, wyślij mi na priva.

Z Black Gate ostatecznie zrezygnowałem z powodu ceny, a zaopatrzyłem się w:

2x Panasonic FC 4700uF

4x Elna Cerafina 220uF

2x Nippon Chemicon - seria LXY (te do servo)

(+ 2x BB OPA 2132)

Moje wątpliwości wiążą się z tym, czy jest większy/zauważalny w poprawie brzmienia sens wymieniać poza kondziołkami zasilającymi i wyjściowymi (tutaj zdania na forum są raczej zgodne), jeszcze dla servo i w pozostałych układach? (spotkałem sie dwa razy z opinią, że w tym wypadku poprawy aż takiej nie ma). Więc...?

Pozdr.

• Redaktorzy

piszą przede wszystkim z sensem, czyli tam gdzie nie słychać różnicy nie opłaca się wymieniać. podaj emalię to podeślę

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

[email protected]

ponizej link pomocny przy wyborze CD do tuningu, mozna sie zorientowac co omijac szerokim lukiem:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Black Gate Story jest też tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sensu wymiany wszystkich kondensatorów jasne że nie ma. Nie jestem przekonany do "strojenia" cd za pomocą dobierania typów kondensatorów i wielogodzinnego odsłuchiwania każdego z nich, ale patrzę na oscyloskopie na śmieci na zasilaniu i w newralgicznych mmiejscach blokuję dobrymi kondensatorami elektrolitycznymi i do tego jeszcze małą WIMĄ. Czasami separuję zasilanie za pomocą dodatkowych układów LM 317 w odpowiedniej aplikacji, bo nie da się za pomocą samych kondensatorów idealnie odkłócić zasilania. Szczególną uwagę zwracam na układ generatora przy przetworniku, no ale to chyba każdy pzrzechodził ...

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.