Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik wysokotonowy w osobnej komorze

Przemek13

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Coś zabolało?

Jak już dokonasz dla siebie niemożliwego,czyli przetwornik Mangera,to i z tobą chętnie podyskutuję.

Nie chcę się chwalić ale wykorzystując kosz od zwykłego głośnika i wzbudnik do paneli DML zrobiłem namiastkę przetwornika na fale giętne. Teraz poszukuję odpowiedniej membrany.

Cadam

Coś zabolało?

Jak już dokonasz dla siebie niemożliwego,czyli przetwornik Mangera,to i z tobą chętnie podyskutuję.

Tak to się akurat dzieje że dokonania stanowią o sukcesie,a nie prawdopodobna wiedza i doświadczenie.Ja rozumiem sytuację,że wiesz jak stać się bardzo bogatym,ale nie stajesz się takim.To taka alegoria,jednak pasuje teraz jak ulał.

Ja natomiast wytworzyłem elementy konstrukcyjne w oparciu o doświadczenie i wiedzę.Praktycznie wszystkie elementy,mam większego?Nie sądzę.

Cadam

Oczywiście czekam aż zbudujesz całkowicie własny przetwornik,może nawet Mangera.

Witek Z

Zapewne mam swoją rację?Niech mam swoją!Dzięki niej udało mi się osiągnąć cel!

Tak to się akurat dzieje że dokonania stanowią o sukcesie,a nie prawdopodobna wiedza i doświadczenie.Ja rozumiem sytuację,że wiesz jak stać się bardzo bogatym,ale nie stajesz się takim.To taka alegoria,jednak pasuje teraz jak ulał.

Ja natomiast wytworzyłem elementy konstrukcyjne w oparciu o doświadczenie i wiedzę.Praktycznie wszystkie elementy,mam większego?Nie sądzę.

Cadam

Oczywiście czekam aż zbudujesz całkowicie własny przetwornik,może nawet Mangera.

Witek Z

Zapewne mam swoją rację?Niech mam swoją!Dzięki niej udało mi się osiągnąć cel!

Ale co ma wspólnego zrobienie przetwornika z oddzielną komorą dla głośnika wysokotonowego?

Nie widzę tu żadnego związku przyczynowo skutkowego.

Nie wiem czy w pelni pasuje do tematu ale warto podpatrzec jak sie walczy z wibracjami i znieksztalceniami w B&W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja też mam "dokonania". Zrobiłem w swoim życiu wiele kolumn złożyłem parę końcówek mocy ale mi w odróżnieniu od co poniektórych woda sodowa w dekiel mi nie wali. Zresztą nikt nie jest alfą i omegą i wie wszystko. Czasami zdarza mi się pieprzyć głupoty mimo "dokonań".

Ja zamiast licytować się w "dokonaniach" proponowałbym podejść do dyskusji merytorycznie.

A tak z ciekawości. Jaki przetwornik zrobiłeś? Masz jakieś pomiary?

Krzysiek A

Praktycznie nie muszę więcej co rozumniejszym wyjaśniać.Ale Tobie tak.

Próbowałem ukazać jaka dzieli nas przepaść w budowaniu zestawów.Nie będę więcej mówić o dokonaniach.Bo tu wielu zaraz pęka żyłka na sama myśl.

Mogę zadać i Tobie pytanie.

Jak kształt obudowy wpływa na zmianę wysokości przenoszenia tweetera że osiąga on częstotliwości ponad akustyczne,słyszalne tylko przez nietoperze?Jeśli tak działa Twoja wyobraznia,to rzeczywiście mam czelność twierdzić iż wprowadzasz dosłownie,myśl w czyn...!

Chcesz twierdzić publicznie iż nie mam racji,to najpierw sprawdz to,a następnie wypowiedz się czy to działa czy nie.

Kolego,nie okręcaj kota ogonem.

Żadnej licytacji nie było.Teraz to Ty zacząłeś licytację.

Widzisz mój avatar,więc nie udawaj niewidomego.

Zrzuty z pomiarów nie wyjaśnią różnic między naszą twórczością.

Krzysiek A

Praktycznie nie muszę więcej co rozumniejszym wyjaśniać.Ale Tobie tak.

Próbowałem ukazać jaka dzieli nas przepaść w budowaniu zestawów.Nie będę więcej mówić o dokonaniach.Bo tu wielu zaraz pęka żyłka na sama myśl.

Jaja sobie robisz czy ty tak na poważnie. Faktycznie wali ci woda sodowa do głowy.

Areczek, dla purystów zapewne odizolowanie mechaniczne gwizdka coś daje (dobre samopoczucie) ale patrząc realnie to nawet gwizdek w oddzielnej obudowie i wsparty na kolcach zostanie zmodulowany a raczej jego przednia część menbramy przez wibracje powietrza wytwarzane przez przednią część menbramy głośnika basowego.

Krzysiek A

Widzisz mój avatar,więc nie udawaj niewidomego.

Zrzuty z pomiarów nie wyjaśnią różnic między naszą twórczością.

Ale podobno robiłeś jakieś badania.

W wyniku własnych prac badawczych doszedłem do tych wniosków.

Na czym one w takim razie polegały jeżeli nie na pomiarach. Na lizaniu membrany.

Areczek, dla purystów zapewne odizolowanie mechaniczne gwizdka coś daje (dobre samopoczucie) ale patrząc realnie to nawet gwizdek w oddzielnej obudowie i wsparty na kolcach zostanie zmodulowany a raczej jego przednia część menbramy przez wibracje powietrza wytwarzane przez przednią część menbramy głośnika basowego.

Witek trafiłeś w dziesiątkę.

Jaja sobie robisz czy ty tak na poważnie. Faktycznie wali ci woda sodowa do głowy.

Rozumiem,według Ciebie woda sodowa uderzyła mi do głowy.Czyli masz świadomość czego dokonałem.Bravo!

Czestotliwości powyżej 20khz uzyskujesz z tweetera przenoszącego do 19khz dzieki zastosowaniu specjalnej obudowy!To zahacza o zdolności ponad ludzkie.

No chłopie,sam widzisz jak to jest...

Co do nadstawek na kolumny to już wcześniej napisałem. Nie chodzi tu o odizolowanie głośnika wysokotonowego od drgań obudowy ale zlikwidowanie dyfrakcji fali dla wysokich częstotliwości na krawędziach obudowy.

Nie jest żadną tajemnicą że kształt obudowy ma wpływ na charakterystykę częstotliwości.

Pytanie tylko kto poza nietoperzami to usłyszy.

Areczek, wklejam cytat.

Gdzie krzysiek pisze że kształt obudowy wpływa .... albo nie, nie będę Ci tłumaczył.

Rozumiem,według Ciebie woda sodowa uderzyła mi do głowy.Czyli masz świadomość czego dokonałem.Bravo!

Czestotliwości powyżej 20khz uzyskujesz z tweetera przenoszącego do 19khz dzieki zastosowaniu specjalnej obudowy!To zahacza o zdolności ponad ludzkie.

No chłopie,sam widzisz jak to jest...

Nie wiem skąd sobie te ultradźwięki ubzdurałeś. Nic takiego nie napisałem. Nietoperz był tu jedynie synonimem dobrego słuchu. Przednia ścianka zafalowuje jedynie charakterystykę częstotliwościową nawet do +/- 1 dB tylko że dla człowieka jest to poniżej progu słyszalnośći stąd ten nietoperz.

I co ty ciągle z tymi dokonaniami. Myślę że bardzo mocno przewartościowujesz to co zrobiłeś.

Dwoje dzieci się dobrało...

Poniżej zrzuty z charakterystyk.Nie udokumentowane zrzuty mid woofera.

Dokumentacja wstępna obejmuje przetwornik średnio wysoko tonowy oraz wysoko tonowy.Dla uproszczenia w tytułach podałem pobieżnie określoną moc wygrzania lamel i ilości wytłumienia.Nie udostępniam szczegółowych parametrów zespołów,jak gęstości rovingu,plecionek,grubości i stopu aluminium,oraz innych cennych opracowanych informacji.

Średni ma mieć pasmo użyteczne w przedziale od 600hz do 3khz.Natomiast wysoki od 3khz.

Krzyśku A i Witku Z,proszę o zniwelowanie charakterystyki częstotliwościowej głośnika wysoko tonowego powyżej 10khz,tak aby przenoszenie było bardziej wygładzone.Możecie pracować wspólnie.

Czy te zrzuty określają z jakim przetwornikiem mamy do czynienia,czy określają jaką pracę wykonał konstruktor?

Ukryta Zawartość

post-19836-0-01692100-1325278071_thumb.jpg

post-19836-0-91851400-1325278087_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Według Waszej teorii wszystkie dokonania możemy wrzucić do jednego woreczka.Zatem my wszyscy jak tu razem wzięci budujemy to samo.Ultra ciekawa teoria.

Nie mam pojęcia co miały do tematu kształty obudowy,zmieniające efektywność tweetera o 1db?Pisaliśmy o niepożądanych drganiach obudów.

Krzyśku A i Witku Z,proszę o zniwelowanie charakterystyki częstotliwościowej głośnika wysoko tonowego powyżej 10khz,tak aby przenoszenie było bardziej wygładzone.Możecie pracować wspólnie.

Nie wiem w czym polega problem. Obecnie produkowane głośniki nie mają żadnego problemu z przenoszeniem powyżej 10 kHz. Nawet szerokopasmówki całkiem dobrze sobie z tym radzą.

Co do twojego projektu. Muszę powiedzieć że ciekawy. I to by było na tyle. Nie wiem na jakiej podstawie po zrobieniu tego głośnika sądzisz że pozjadałeś wszystkie rozumy.

Tym bardziej nie rozumiem skąd twoje kategoryczne twierdzenia na temat komory dla głośnika wysokotonowego skoro tym się nie zajmowałeś.

Ile zrobiłeś kolumn klasycznych? Jakie masz doświadczenia z aplikacją głośników wysokotonowych?

Jak na razie to 90 procent to kolumny klasyczne i to nawet te najdroższe. Jakoś producenci nie mają problemów z montażem głośnika w tej samej obudowie co głośniki niskotonowe. Mało tego kolumny takie bardzo dobrze radzą sobie w odsłuchach jak i w pomiarach mimo braku oddzielnej komory dla głośnika wysokotonowego.

Areczku my piszemy nie o gruszce i jej charakterystykach (na dodatek dookólnych) tylko o modulowaniu zwykłego gwizdka.

Było coś o pokazaniu dokonań...

Nie widzę dookólnej charakterystyki w załączonych prze zemnie zrzutach.

Było coś o pokazaniu dokonań...

Nie widzę dookólnej charakterystyki w załączonych prze zemnie zrzutach.

Ale my tu nie dyskutujemy o dokonaniach tylko o oddzielnej komorze dla głośnika wysokotonowego. Dlatego radziłbym wrócić do tematu.

A co jest w środku gwizdka? (wytłumienie)

Nie wiem w czym polega problem. Obecnie produkowane głośniki nie mają żadnego problemu z przenoszeniem powyżej 10 kHz. Nawet szerokopasmówki całkiem dobrze sobie z tym radzą.

Co do twojego projektu. Muszę powiedzieć że ciekawy. I to by było na tyle. Nie wiem na jakiej podstawie po zrobieniu tego głośnika sądzisz że pozjadałeś wszystkie rozumy.

Tym bardziej nie rozumiem skąd twoje kategoryczne twierdzenia na temat komory dla głośnika wysokotonowego skoro tym się nie zajmowałeś.

Ile zrobiłeś kolumn klasycznych? Jakie masz doświadczenia z aplikacją głośników wysokotonowych?

Jak na razie to 90 procent to kolumny klasyczne i to nawet te najdroższe. Jakoś producenci nie mają problemów z montażem głośnika w tej samej obudowie co głośniki niskotonowe. Mało tego kolumny takie bardzo dobrze radzą sobie w odsłuchach jak i w pomiarach mimo braku oddzielnej komory dla głośnika wysokotonowego.

Zastanów się w końcu,czy to o czym pisałem to dowód na zjedzenie wszystkich rozumów,czy nonsens.

Nipsałem powyżej w temacie,co zbudowałem i sprawdziłem.Jaki to miało wpływ na średnicę,oraz na przetworniki dla Radialstrahlera.Ominąłeś trochę istotnego.

Kłopot z tym co powyżej 10khz to trudny orzech do zgryzienia.Możesz udowodnić własny kunszt zbudowaniem takiego przetwornika i dotarciem do istoty sprawy.Oczywiście nie zmuszam.Nie wiem,to nie jest odpowiedz.

Bajer polega na tym,że Ty aplikujesz gotowe przetworniki,a ja je buduje od podstaw.Nie bierz tego do siebie.Wystarczy że to zrozumiesz.

Dlatego podkreślę-pewny zasób wiedzy i doświadczenia kończy się na owych 90-ciu procentach kolumn i przetwornikach.No może nie cały zasób.

Przestań już brać sobie tego do serca,po prostu różnimy się i tyle.

A co jest w środku gwizdka? (wytłumienie)

Oczywiście,w trzech przetwornikach mieści się wytłumienie.Membrany/lamele tworzą same z siebie obudowę.

Zastanów się w końcu,czy to o czym pisałem to dowód na zjedzenie wszystkich rozumów,czy nonsens.

Nipsałem powyżej w temacie,co zbudowałem i sprawdziłem.Jaki to miało wpływ na średnicę,oraz na przetworniki dla Radialstrahlera.Ominąłeś trochę istotnego.

Kłopot z tym co powyżej 10khz to trudny orzech do zgryzienia.Możesz udowodnić własny kunszt zbudowaniem takiego przetwornika i dotarciem do istoty sprawy.Oczywiście nie zmuszam.Nie wiem,to nie jest odpowiedz.

Bajer polega na tym,że Ty aplikujesz gotowe przetworniki,a ja je buduje od podstaw.Nie bierz tego do siebie.Wystarczy że to zrozumiesz.

Dlatego podkreślę-pewny zasób wiedzy i doświadczenia kończy się na owych 90-ciu procentach kolumn i przetwornikach.No może nie cały zasób.

Przestań już brać sobie tego do serca,po prostu różnimy się i tyle.

Ale nikt ci nie zabrania budować przetwornika. Buduj sobie jak chcesz. Może jest to nawet postawa godna podziwu. Nie znaczy to jednak że z tego powodu musisz się znać na aplikacji zwykłych głośników wysokotonowych.

Ja osobiście uważam że budowa samego przetwornika przy obecnej jakości głośników i ich cenach to zwykłe zawracanie dupy.

Oczywiście w twoim wypadku cena oryginału pewnie jest zaporowa i DIY w tym wypadku ma sens. Jednak mnie tego typu głośniki po prostu nie interesują. Nie interesuje mnie też budowa przetworników klasycznych bo to strata czasu.

Po twoich wypowiedziach zdaje mi się że z jakiegoś powodu potrzebujesz potwierdzania.

No cóż. Korona z głowy mi nie spadnie.

Twój projekt jest ciekawy i na pewno nie każdy by sobie z nim poradził. Na pewno wymagał dużo pracy i cierpliwości. Być może nawet efekt jest bardziej niż zadowalający.

Nie zmienia to jednak faktu że na temat oddzielnej komory do głośnika wysokotonowego nie masz racji.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Panowie, może któryś zmierzy się z samodzielną budową panelu DML? Koszt części niewielki, a o efekcie końcowym głównie decyduje Know-how.

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B4yKCJkcIlN9ZTIwNTFhYmYtZjdkZS00ZTY1LTgyOTQtNDc5NjZmMGE4NWQx&hl=en

Krzysiek A

Koleś,przede wszystkim negowałeś podejście moje i przytoczonych firm do kwestii projektów i wykonania poszczególnych elementów obudów dla przetworników!To raz.

Dwa-twierdziłeś iż zabiegi o których napisałem nie są konieczne.Po trzecie,uważasz iż moje przedstawione dokonania są niczym innym jak Twoje,lub niczym wielkim się nie różnią.Bynajmniej dokładnie tak z tego wynika,ponoć to tylko w innym wydaniu.Skoro Ty nie dostrzegasz tej permanentnej i dużej różnicy,to nie możesz dostrzec różnicy w mniejszej kwestii drgań i wpływu obudów na głośniki wysoko tonowe.

Jeszcze raz...kiedy zaczniesz zajmować się większymi i bardziej skomplikowanymi przedsięwzięciami audio,to zwrócisz uwagę na rzeczy o których wspomniałem wyżej w tym temacie.

Panowie, może któryś zmierzy się z samodzielną budową panelu DML? Koszt części niewielki, a o efekcie końcowym głównie decyduje Know-how.

Ukryta Zawartość

Równie dobrze panowie mogą się zmierzyć z samodzielną budową MBL 101.Części nie ma w ogóle,a o jakości końcowej decyduje całe mnóstwo czynników.

Krzysiek A

W żadnym wypadku nie musisz chwalić moich dokonań.Między zwróceniem uwagi na różnice,a pochwaleniem istnieje duża rozbieżność.

Ukryta Zawartość

Krzysiek A

Koleś,przede wszystkim negowałeś podejście moje i przytoczonych firm do kwestii projektów i wykonania poszczególnych elementów obudów dla przetworników!To raz.

Dwa-twierdziłeś iż zabiegi o których napisałem nie są konieczne.Po trzecie,uważasz iż moje przedstawione dokonania są niczym innym jak Twoje,lub niczym wielkim się nie różnią.Bynajmniej dokładnie tak z tego wynika,ponoć to tylko w innym wydaniu.Skoro Ty nie dostrzegasz tej permanentnej i dużej różnicy,to nie możesz dostrzec różnicy w mniejszej kwestii drgań i wpływu obudów na głośniki wysoko tonowe.

Jeszcze raz...kiedy zaczniesz zajmować się większymi i bardziej skomplikowanymi przedsięwzięciami audio,to zwrócisz uwagę na rzeczy o których wspomniałem wyżej w tym temacie.

Ja jedynie negowałem sposób prowadzenia dyskusji. Argumentem w dyskusji nie może być " bo ja zrobiłem lepsze to mam rację"

Zabiegi owszem nie są konieczne a dowodem na to są konstrukcje bez takich zabiegów z bardzo dobrym dźwiękiem.

A tak poza tym to co ty z tymi osiągnięciami. Masz manie wielkości czy co? Jeszcze jedna wypowiedź typu ja jestem wielki bo zrobiłem głośnik to pomyślę że masz nierówno pod sufitem. Ludzie robią fajniejsze rzeczy ale tak na dekiel im z tego powodu nie wali.

Ja jedynie negowałem sposób prowadzenia dyskusji. Argumentem w dyskusji nie może być " bo ja zrobiłem lepsze to mam rację"

Argumentami moimi były obserwacje z własnych prac,oraz wnikliwe i mozolne próby odsłuchowe.Zaprzeczysz?

Zabiegi owszem nie są konieczne a dowodem na to są konstrukcje bez takich zabiegów z bardzo dobrym dźwiękiem.

Innym zestawom dodano takich zabiegów i grają znacznie lepiej.Znów zaprzeczysz?

A tak poza tym to co ty z tymi osiągnięciami. Masz manie wielkości czy co? Jeszcze jedna wypowiedź typu ja jestem wielki bo zrobiłem głośnik to pomyślę że masz nierówno pod sufitem. Ludzie robią fajniejsze rzeczy ale tak na dekiel im z tego powodu nie wali.

Po raz ostatni-inne osiągnięcia pozwalają na szersze spojrzenie.

To Ty cały czas twierdzisz że uważam się za wielkiego i mam manię.Dostrzeganie różnic i wyciąganie wniosków jest istotą tej całej dyskusji.

To Ty cały czas twierdzisz że uważam się za wielkiego i mam manię.Dostrzeganie różnic i wyciąganie wniosków jest istotą tej całej dyskusji.

Ale co twoja cebula ma wspólnego z komorą do wysokotonówki? Jakie to prawdy objawione poza cięciem i wyginaniem aluminium poznałeś przy robieniu tego głośnika które dało by się przenieść na aplikację głośnika wysokotonowego? Z pomiarów wcale nie wynika wcale że te twoje głośniki są jakimś ósmym cudem świata a brakuje jeszcze wodospadu i pomiaru harmonicznych.

To nie sztuka stanąć na głowie i klaskać uszami. Sztuką jest wykonać jak najlepiej brzmiące kolumny jak najmniejszym nakładem środków i za jak najmniejsze pieniądze.

Krzysiek A

Argumentami moimi były obserwacje z własnych prac,oraz wnikliwe próby odsłuchowe.

Innym zestawom dodano takich zabiegów i grają znacznie lepiej.

To ty cały czas twierdzisz że uważam się za wielkiego i mam manię na tym punkcie.Dostrzeganie różnic bez nie uzasadnionej negacji i wyciąganie wniosków jest istotą tej całej dyskusji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.