Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka w prawie pustym, prostokątnym, nie dużym pokoju.

StarChild49

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Z racji, że to mój pierwszy post, przedstawię się.

Bartek, lat 20. Chciałbym stworzyć dla siebie pokój do odsłuchu. Niestety brak pracy nie pozwala mi na wymyślne tworzenie perfekcyjnych ustawień związanych z dużymi kosztam - muszę działać w tym co mam.

Zamieszczam zdjęcie mojego pokoju

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posiadam dwie kolumny JVC S-P55 podłączone do wzmacniacza Harman Kardon HK6500 oraz CDka Harman Kardon hd720.

W chwili obecnej, pokój wygląda następująco:

Dwie dłuższe ściany są pokryte tapetą fizelinową.Na jednej jest półka z książkami, około 120cm długości. Przy drugiej ścianie jest łóżko, około 30 cm wysokości i taka sama wysokość szafki RTV na której stoi sprzęt audio. Łóżko nie jest składane itd, bez oparcia. Na ziemi są położone panele, na których na dniach położę dywan lub wykładzinę, na całej powierzchni. Nie posiadam żadnych zasłon, firanek w miejsce wnęki na okno, jedynie rolety. Pokój nie jest wyciszany itd, zwykły pokój w bloku.

Rodzaj muzyki jakiej słucham - głównie elektroniczna ( dubstep, chill, ambient ) więc duży nacisk jest na bas.

W związku z takim ustawieniem, wychodzę z zapytaniem, czy w ogóle da się coś z tego zrobić, żeby to " grało " ? Mogę ewentualnie użyć parę materiałów, np maty za kolumnami na ścianie lub " pułapki basowe ". Nie chciałbym jednak wykładać ścian wytłaczankami na jajka. Jak widać, stawiam w swoim pokoju na totalny minimalizm, usunięcie wszystkich zbędnych rzeczy które tylko zagracają pokój, stąd tak mało przedmiotów. Niestety w tej chwili mam ogromne echo w pokoju itd...

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi. Bartek

Ukryta Zawartość

Miło mi ciebie poznać. Fajnie że wśród tak młodych osób są te o nieco większej kulturze i ogładzie.

Tu na forum za często niestety pojawiają się wpisy dalekie od kulturalnych, a nawet złośliwe o czy z czasem sam się przekonasz.

Co do twojego problemu to idziesz dobrą drogą kolego Bartku i psie Sabo...hehehe...bo bez lepszej akustyki w pomieszczeniu gdzie słuchasz

nie ma mowy o lepszym brzmieniu muzyki z jakiegokolwiek sprzętu nawet bardzo drogiego.

W zakładce Akustyka masz wiele wątków w tym temacie więc musisz je po prostu poczytać.

Pogadaj też z kolegą Imacman-em.To gość na poziomie o dużej wiedzy jak za rozsądne pieniądze poprawić akustykę pokoju,

bo jak się okazuje wiele można zrobić tzw DIY...Do It Yourself i to za dużo mniejsze pieniądze.

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Witaj Bartku - zostałem wywołany do tablicy przez Sławka (dziękuję za zaufanie) - postaramy się wspólnie coś pomóc.

Mam pytania: w jakim miejscu stoją kolumny, czy są ustawione na jakiś podstawkach? Podaj mi odległość od tylnej ściany oraz od bocznych, oraz szerokość bazy i odległość miejsca słuchania. Na pierwszy ogień musi pójść ustawienie kolumn w pokoju. Ważna jest też czy miejsce odsłuchu nie leży w węźle fali stojącej.

Na ile jesteś zdeterminowany aby poprawić akustykę pokoju (nie chodzi mi tu o wyłożenie pokoju gąbkami piramidkami czy opakowaniami od jajek)? Niestety trzeba by troszkę zaadoptować akustycznie taki pokój.

Witam!

Dziękuję bardzo za tak szybką reakcję w moim temacie ;)

Więc sprawa się ma tak:

W chwili obecnej właśnie tak jak pisałem wyżej, pokój jest kompletnie nie przygotowany do jakiegokolwiek odsłuchiwania muzyki z kolumn. Co do moich przygotowań, mam zamiar podjąć następujące kroki:

Napewno postaram się dorwać jakąś dobrą wykładzinę/dywan na całą powierzchnię, lub chociaż większość podłogi.

Wiem też, że ważnym elementem są porządne zasłony na okna/firanki, więc poszukam takowych, w miarę ładnych ;)

Znalazłem też tutaj temat, wczoraj, w którym użytkownik tego forum zrobił sufit z gładzi szpachlowej, takie "wypustki", temat z przed kilku lat. Jego zdaniem, pomogło to na tyle, by usłyszeć różnice w dzwięku w danym pokoju. Mogę się tym sufitem głębiej zainteresować, aczkolwiek nie wiem czy dam rade, bo nigdy na własną rękę nie prowadziłem remontów, nie wiem czy bym czegoś nie zniszczył i potem bawił się w dalsze koszta. Nie mogę też zakrywać całych ścian gąbkami/wytłaczankami do jajek, matami wyciszającymi. Niestety nie mieszkam u siebie narazie i mam dosyć ograniczone pole działania. Mogę za to wykorzystać kilka takich elementów w kluczowych miejscach. Nie mogę również obniżac sufitu, kłaść gipsu itd. ( mogę jedynie tak jak wyżej, spróbować zrobić fakturę na sufit ) Wydaję mi się, że to tyle z opcji większych zmian, reszta pozostaje ustawieniem, rozlokowaniem sprzetu grającego/łóżka.

Nie planuję w najbliższym czasie też kupna jakichś mebli. Chyba, że jakieś wysokie, wąskie regały na książki, ewentualnie kilka pułek na ścianę. Mam zamiar też wieszać antyramy z kilkoma plakatami.

Co do wymiarów, w tej chwili mogę podać na oko, bardzo przybliżone wymiary. Dokładniejsze podam jutro.

Więc w chwili obecnej, kolumny są jak na tym zdjęciu :

Ukryta Zawartość

Cóż, dźwięk jest z nich słaby. W pokoju jest bardzo duże echo. Wyraźne są tylko wysokie tony, chyba, że się położę na ziemi i będę miał głowę na wysokości głośnika niskotonowego. Jak siedzę na łóżku ( to jest moje miejsce odsłuchu ) kolumny są ode mnie około 1.5m, odległość między nimi to też około 1.5m. Niestety mam około 2.5m kable, więc na wymianę pójdą też kable, bo są za krótkie na swobodne przestawianie i sprawdzanie ustawień. Tak więc siedząc na łóżku, około 40cm wyżej mam głowe od wysokości kolumn, dzwięk jest dosyć słaby, nie ma głębi, basu, chyba że podkręcę na dosyć głośno, a tego robić nie mogę, ponieważ mam za ścianą bardzo czułych rodziców i sąsiadów...

Pomyślałem być może o przestawieniu łóżka w taką pozycję

Ukryta Zawartość

W tej chwili ciężko mi powiedzieć jak to może wszystko wyglądać, bo jestem dopiero w połowie "roboty". Muszę dokupić elementy takie jak własnie ta wykładzina itd. Moim celem jest uzyskanie braku echa, jak najbardziej się da. Ważne też, żeby kolumny nie stały na panelach, bo te działają jak " jedna wielka membrana ", przy niskich tonach, grając dosyć cicho nawet drzwi mi się trzęsą a cały dom słyszy tylko " bhuuu bhuuu"...

W tej chwili myślę, że ciężko żebyśmy coś wspólnie tutaj zdziałali bo całość nie jest jeszcze kompletna. Zastanawiam się jedynie, czy taki zestaw audio ma poprostu sens w tak małym pomieszczeniu z tak ograniczonymi warunkami. Czy nie lepiej np zainwestować w dobre słuchawki.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi ;)

Bartek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsza sprawa zrób lub załatw podstawki pod kolumny - tak aby głośnik wysokotonowy znajdował się mniej więcej na wysokości Twoich uszu. Jak zrobisz to z płyt meblowych z komorą w środku - możesz tam nasypać piasku.

Spróbuj też ustawić kolumny i miejsce odsłuchu na podstawie kalkulatora:

Ukryta Zawartość

Musisz wpisać swoje wymiary w pokoju - dane wyjściowe traktować orientacyjnie. U jednych się sprawdza, u innych nie.

Napisałeś, że masz zamiar powiesić parę plakatów - moja propozycja jest taka abyś pod te plakaty zainstalował wełnę mineralną np o gr 4 cm a na nią dopiero plakat. Jak zrobisz parę takich paneli, to ograniczysz trzepoczące echo i pogłos.

Ukryta Zawartość

Natomiast za kolumnami proponuję panele 10 cm w ramach drewnianych (patrz rys). Ograniczy to efekt SBIR (czyli interferencji fali odbitej od ściany).

Oczywiście dobrze mieć zasłony oraz dywan na podłodze w miejscu pierwszych odbić. Dodatkowymi ustrojami mogą być regały z książkami, płytami i innymi bibelotami.

post-11945-0-24820800-1325153132_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wspaniale. Wielkie dzięki za odpowiedź. Zastosuję wszystko co napisałeś i przy efekcie końcowym, jak wszystko bedzie gotowe opiszę jak się to wszystko sprawdza. Myślałem, że bez większych przeróbek pokoju nie da się za bardzo wyeliminować tego echa itd, nawet nie wpadłem na pomysł, że można wykorzystać tą wełnę za plakatami ;) Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam serdecznie

Bartek

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Jak coś niejasnego, to pytaj, po to tu jesteśmy. Opisuj jak możesz w tym wątku postęp prac.

Pozdrawiam serdecznie

Marek

Proszę jak to miło gdy ktoś komuś może pomóc i to bezinteresownie..."dla was wszystkich, dla muzyki, dla rock'n'rolla"

Największa radoch dla mnie jest jak porada daje wymierne efekty i słychać różnicę na plus.

Witam wszystkich.

Mam 24 lata :) i też dopiero zaczynam przygodę z poszukiwaniem dobrego dźwięku.

Od ponad roku czasu przestawiam kolumny głośnikowe po moim małym pokoju. Wymiary 2,5m x 3,5m...

Mi najbardziej pasuje ustawienie na krótszej ścianie. Kolumny od ściany 50cm. Ja od kolumn jakieś 1,7m.

Musisz przestawiać słuchać, przestawiać słuchać. Każdy pokój, każdy sprzęt muzyczny jest inny. W końcu znajdziesz dobre ustawienie :)

Pozdrawiam miłośników dobrego brzmienia.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Pomyślałem być może o przestawieniu łóżka w taką pozycję http://zapodaj.net/c507fab220a8.png.html

jak przestawisz łóżko, to spróbuj przestawić kolumny i zmienić miejsce odsłuchu - no i kolumny postaw na czymś, tak z pół metra do góry.

w takim ustawieniu masz dużo więcej możliwości przesuwania tak kolumn jak i miejsca odsłuchu.

Witam!

Pierwsze pytanko. Marku, poleciłeś metodę umieszczenia wełny pod antyramy z plakatami, przykładowo grubości 4cm. Stosując tą wełnę szklaną, 4cm to troszkę za dużo - plakaty by raczej nieładnie wystawały, chyba, że zastosował bym jakieś lekkie oświetlenie LED pod nimi, ale to już dalsza przyszłość. Chodzi mi głównie, np nie mógłbym umieścić czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub coś podobnego w granicach grubości max 2cm ? Większość antyram będę miał wielkości A4 i przez to, to 4 centymetrowe odstawanie od ściany, raczej przy tak małym obrazku nie będzie to zbyt ładny efekt. Co innego z większymi rozmiarami obrazów, lecz tych nie będzie zbyt wiele.

Drugie pytanie dotyczy podstawek pod kolumny. Mam odpowiednie materiały, tzn 1.5cm deski po starych meblach, dokupił bym okleinę imitującą drewno i obciążył bym je od środka - i tutaj mam pytanie, czy warto to robić samemu? Czy może lepszy efekt będzie poprzez kupno np na allegro specjalnych podstawek dedykowanych kolumnom głośnikowym. Czy np mogę przez nie dokładne stworzenie podstawki zepsuć efekt dzwięku ? Czy poprostu podstawka to podstawka i nie ma znaczenia jaka jest, byle obciążona i na gumowych "szpilkach" ? Zastanawia mnie również jak się ma sprawa z umieszczeniem głosników na podstawce, lecz w pozycji poziomej ;) ? Wyobraziłem sobie taki efekt dzisiaj w głowie, i muszę przyznać, że spodobał mi się, aczkolwiek nie jest " must have'm "

Pozdrawiam serdecznie i życzę szczęśliwego Nowego Roku

Bartek

Ukryta Zawartość

Bartku - wełna mineralna, którą Ci poleciłem ma gęstość ok 80 kg/m3. Natomiast pianka, którą Ty zaproponowałeś ma o wiele mniej, może jakieś 20-30kg/m.

Poniżej zamieszczam tabelki, który przedstawia współczynnik pochłaniania dla paneli o różnej gęstości a na drugiej różnej grubości. Czym bliżej 1 tym lepsze pochłanianie. Tak samo jest z Twoją pianką i wełna mineralną.

Myślałem, że plakaty będą o wiele większe, wtedy można dać grubość 4 cm.

Co się tyczy podstaw, to mogą być nawet z płyt chodnikowych położonych jedna na drugą, ale jak to będzie wyglądać. Wystarczy jak sam sobie zrobisz odpowiednie podstawy i wypełnisz je jakim obciążeniem (może być i bez). Twoje kolumny, to monitory, jak producent przewidział takie ułożenie na boku, to czemu nie. Zawsze można spróbować i ocenić czy coś się zmieniło w reprodukcji dźwięku.

Ukryta Zawartość

post-11945-15671_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta wełna szklana którą podajesz jest za gruba dla mnie, na spełnianie funkcji pod antyramami. Myślę, że mógłbym zastosować coś o tej zmniejszonej gęstości, lecz nie tak szerokie ( jakaś mata, gęsta gąbka ). Pod największą antyramę mógłbym umieścić tą wełnę szklaną. Pojawił się również pomysł rozlokowania wełny szklanej oraz zakrycia jej gąbkami piramidkami na dwóch mniejszych ścianach ( wokół drzwi wejśćiowych do pokoju, oraz okna ). Okno mam dosyć duże więc wełny nie wykorzystał bym tak wiele, to samo ze ścianą z drzwiami, a myślę, że znacząco poprawiło by to efekt. Jeśli mój pomysł jest słuszny, wpiszę go w plany i niedługo przejdę do realizacji ( jak wszystko skończę i będzie można usiąść i już tylko słuchać, podeślę w tym temacie fotki oraz spis wszystkiego co zrobiłem , by ktoś mógł swobodnie czerpać stąd pomoc ). Pozdrawiam

Bartek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.