Skocz do zawartości
IGNORED

B&W Matrix 802 series 3

SoltysAudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich maniaków DIY. Na początek mojego wątku chciałbym napisać, że nie są to moje pierwsze kolumny, ale pierwsze pokazane szerokiej publiczności. Miałem trochę kolumn głośnikowych wiele już wysłuchałem także przez mój dom przewinęła się masa sprzętu różnego rodzaju od kolumn głośnikowych wartych 100 zł do takich które przewyższały wartość mojego samochodu. Wiele spośród nich pomimo tego, że cieszyły się dobrą bądź bardzo dobrą opinią (fora, gazety audio, inne źródła) nie sprostały moim oczekiwaniom co do dźwięku. Nie powiem niektóre grały świetnie, ale przychodził czas, że po prostu się nudziły. Większość z Was na pewno wie o czym mówię. Wybrałem dosłownie kilka modeli dla siebie które posiadam w domu są to angielskie kolumny TDL RTL3, Kefy linia transmisyjna zrobiona przeze mnie oraz monitorki Yamaha model 635. Nie da się ukryć, że jestem fanem Angielskiego brzmienia i raczej w tym kierunku szukałem czegoś idealnego dla siebie. Pomysłów było tak wiele, że ciężko było wybrać te jedyne zarówno własnych pomysłów na zbudowanie jak i "klonowanie" obecnych już produktów dostępnych dla szarych słuchaczy. Wiele nieprzespanych nocy, przemyśleń, rysunków oraz kierowanie się własnym gustem doprowadziły mnie do bardzo znanej i cenionej firmy jaką jest B&W (Bowers and Wilkins). Klasyka Angielskiego brzmienia w najlepszym na świecie wykonaniu. Padło na model B&W Matrix 802 S3. Długo trwało zanim zabrałem się do zrobienia tych kolumn. Pierwsze pomysły co do skonstruowania właśnie ich siedziały w głowie później przyszedł papier a na końcu projekt w Cadzie. Nie mam dostępu do profesjonalnych narzędzi stolarskich. Wszystko zostało zrobione praktycznie ręcznie lub za pomocą najprostszych narzędzi jakimi są; wyrzynarka, młotek, pilnik ślusarski, krajzega, tacker i inne. Miałem troszeczkę ułatwione zadanie ze względu na posiadanie planów konstrukcyjnych, schematów zwrotnic, materiałach wygłuszających i innych związanych z budową tych właśnie kolumn. Mój projekt miał na celu jak najbliższe zbliżenie do oryginału. Nie miałem dostępu do głośników więc tutaj musiałem zdać się na siebie i na swoje możliwości finansowe. Nie tylko wygląd miał być zbliżony ale i jakość dźwięku miała być taka, że po miesiącu słuchania dalej będę siadał do nich z taką przyjemnością i "ciekawością" jak za pierwszym odsłuchem. Prace trwały dosyć długo ze względu na moją pracę i obowiązki rodzinne, ale myślę, że było warto. Kosztorysu również nie jestem w stanie podać bo po prostu nie pamiętam ile tego było. Przetworniki jakie wykorzystałem do budowy kolumn to:

Wysokotonówka z kolumn DM620 firmy B&W

Średniotonowe głośniki to też model B&W z serii CM (kolumna centralna)

Niskotonowy oraz membrana bierna z modelu 620 ( model 802 S2 ) oczywiście B&W

Ciąg dalszy opisu oraz ostateczne fotki pokaże wkrótce do skończenia jeszcze jedna głowa oraz zamontowanie wysokotonówki jak i małe poprawki Pozdrawiam:)

a32d743a9c0fc100med.jpg

d97dc775989798fdmed.jpg

2f27650b7ecbc4a3med.jpg

c3abedd5db4c06b6med.jpg

167955582dab0871med.jpg

bc4d113d34cf55f0med.jpg

506a0049f67314b2med.jpg

300c6b79b150e219med.jpg

5fc39d2fafd6788cmed.jpg

2c7c918eabb0c5a1med.jpg

b03d000a84c9e640med.jpg

c26d3f5793d2bffamed.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/90019-bw-matrix-802-series-3/

Nie jest to, co prawda zbyt podobna kolumna, ale słuchałem kiedyś serii Performance 5 albo 6. Miały one gwizdek umieszczony na dachu, ale nie w "głowie" , ale w czymś w rodzaju reflektora samochodowego z lat '30. Grało, jak to u B&W, nieźle, ale szczególnie zwróciłem uwagę na przestrzenność. I podejrzewam właśnie nie sam głośnik, ale aplikację w doklejonym elemencie, przy zachowaniu również smukłych obudów całości. Ciekaw jestem, jak będzie w tym przypadku, bo wydaje się, że powód tego rozwiązania jest ten sam, zmniejszenie szerokości przynajmniej w obszarze HF, żeby tę przestrzeń i "znikanie" uzyskać. Powodzenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kratownicę w środku zrobiłeś zgodnie z oryginałem ?

Materiał i wymiary ?

Nie znam dobrze wyrobów tej firmy , ani tego modelu.

Ale zakładam że głośniki nie są takie jak w oryginale ?

A skoro tak to projekt zwrotnicy masz do oryginalnych głośników czy swoich ?

Najlepszym sposobem zaaplikowania głośników w kolumnie jest ich odseparowanie nie chodzi tylko o komory w środku obudowy. Każdy głośnik powinien mieć osobną obudowę a w szczególności głośnik średniotonowy. Znacząco wpływa to na jakośc wydobywającego się dźwięku. Projekt samej obudowy został jak w orginale natomiast jest to obudowa zamknięta z membramą bierną musiałem dać bassreflex aby zbliżyć kolumny do orginału (efekt wizualny) jednak jest to uzasadnione planuję w przyszłości zamontować drugi aktywny głośnik ( głosniki niskotonowe są od oryginału ) natomiast głośnik średniotonowy juz nie tak samo jak i wysokotonówka. Projekt zwrotnicy opiera się na oryginale natomiast jest zmodyfikowany w dwóch sekcjach średnio oraz wysokotonowej.

Jedno pytanie, bo co prawda na oko trudno to ocenić, ale czy liczyłeś minimalną średnicę BR przy tych głośnikach. Może to tylko atrapa otworu, a zostało z membraną bierną. Jeśli jednak BR, to jednak moim zdaniem, będzie się dusić, a co do określenia wysokości niskich dźwięków też może być problem. Jasne, że zagra i z obudową zamkniętą, ale jeśli już BR, to 25 % średnicy woofera jest IMHO dolną granicą. Nawet dla reggae, o szybszych pasażach typu "History will teach.." czy szybkim basie elektrycznym MMillera nie wspominając.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jasne średnica dla BR to 6,5 cm długość 16,5 cm biorąc pod uwagę 2 razy 200mm głośnik LZ.

W środku kolumny umieszczona jest dodatkowa odgroda powiększająca litraż obudowy do +8 narazie jest tam zwrotnica odseparowana od reszty dla zniejszenia objętości kolumny w środku i przystosowania jej do membramy biernej. Różnica nie jest duża ale biorąc pod uwagę specyfikacje trzech wersji jakie wychodziły tych kolumn s1 s2 i s3 są objętościowo bardzo zbliżone jedynie s2 z tego co pamietam jest najmniejsza ale tam zastosowano 2 razy 165 mm woofer.

Jeśli chodzi o wymiary cała kolumna 1045 mm- wysokość, 300mm- szerokość, 375mm- głębokość waga okolo 40 kg sztuka. Po ukończeniu tego projektu dam pełną specyfikacje tych kolumn zdjęcia z budowy porównanie do innych wersjo oraz ostateczny projekt zwrotnicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.