Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC - 100 B przebicia przy uruchamianiu?

michał_s

Rekomendowane odpowiedzi

Tego modelu nie słuchałem osobiście ale mój kolega miał przyjemnośc słuchania go i nie piał z zachwytu . Miałem cayina a88t który mocą i dynamiką pewnie nie ustępuje mc-100b ale jedno wiem że przestrzeni i muzykalności nie dorówna lampie 6c33c czy dobrej 300b. Każda lampa (typ) ma swoje ograniczenia , wady i zalety. Oczywiście ważne w jakim układzie gra lampa i na jakich podzespołach. Ja miałem kilka wzmacniaczy lampowych , mam kilku znajomych mieszkających nieopodal mnie którzy grają na lampach - praktycznie wszyscy: 2 osoby SE na 6c33c , jedna SE na 300b , 2 osoby na kt88 (cayin i ayon) , jeden amplifon wt40 (zastąpił pre conrada johnsona i końcówke accuphase) oraz jak dla mnie najlepszy SE GM70).

Ja czepiam się tego że każdy wzmacniacz ( nie ważne czy chiński czy z reszty świata) powinien być powtarzalny i praktycznie bezawaryjny. Yaquin z wyglądu jest ok inne rzeczy budzą wiele zastrzeżeń czego nie znajdziemy w bardziej uznanych "markowych" urządzeniach.

Zostanę przy swoim jakość=cena :).

No i właśnie SE nie napędzisz wielu kolumn.

Albo nie tak jak bym chciał.

Czyli czasem tak głośno żebym czuł też muzykę :)

Zależy na jaką wersje trafił Twój znajomy.

Opisywałem już czym się różnią.

Tak czy inaczej ja w swojego wsadziłem parę stów :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego sporo w lepsze lampy sterujące i nie czuję potrzeby , ba !

Nawet nie myślę o zmianie wzmacniacza.

Bo wiem że żeby było słyszalnie lepiej niż jest teraz to bym musiał wydać dużo za dużo.

Ukryta Zawartość

No i właśnie SE nie napędzisz wielu kolumn.

Albo nie tak jak bym chciał.

Czyli czasem tak głośno żebym czuł też muzykę :)

Zależy na jaką wersje trafił Twój znajomy.

Opisywałem już czym się różnią.

Tak czy inaczej ja w swojego wsadziłem parę stów :

Ukryta Zawartość

Do tego sporo w lepsze lampy sterujące i nie czuję potrzeby , ba !

Nawet nie myślę o zmianie wzmacniacza.

Bo wiem że żeby było słyszalnie lepiej niż jest teraz to bym musiał wydać dużo za dużo.

Gdyby Chińczycy robili wzmacniacz powtarzalny taki jak masz TY po przeróbce to cena w Polsce by wzrosła pewnie do kilku tyś . Przykładem może być "nieco podobny" cayin a88t.

Potrafisz sam sobie poprawić to co schrzanili skośnoocy a co ma powiedzieć laik który nie miał w ręku lutownicy - coś się sypie jest problem.

Jadisów i unisonów raczej nikt nie tuninguje i nie słyszałem o awarii tych urządzeń.

Ps fajny tuning i front ładniejszy niż w seryjnym wzmacniaczu.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam Kolegów

W Yaqinie na dobrą sprawę wystarczy ominąć płytkę przy wejściach źródeł(nawet może być kabel od lampki nocnej:))Bo strasznie rozdmuchuje dźwięk i brak mu rozdzielczości(strasznie jest to przekombinowane np w moim plusie lewego kanału i plusie prawego kanału był inny przewodnik w jednym miedź a w drugim chyba miedź pocynowana + jeżli podepniemy pod wejście CD,sygnał przechodzi przez kolejną zworkę-masakra jakaś) i wymienić kilka kondensatorów.Po takiej małej ingeręcji z którą myślę że powinien sobie poradzic nawet kompletny laik.To nawet na chińskich lampach które trochę bałaganią,dźwięk jest lepszy(mało powiedziane?) od takich sprzętów jak:

Baltlab epoca 1v3 krell 400xi,vincent 226,reloop 210 po bardzo drogim modzie-zaznaczam to jest ta sama klasa co reszta!nad 326,jolida 202 przerobiona na kt 88,jolida 502b z potencjometrem dact-a na kt88 mod pod kt88.Wszystkie te sprzęty gościłem w moim domowym systemie,źródłem był Arcam cd82(lekko podrasowany)i cd sonego robione przez Fikusa i przez niego sprzedany(niepomne modelu był kolegi od jolidy 202)Za głośniki robiły kolumny Witolda Albeckiego na uscherach i drogiej (bardzo)zwrotnicy.Kable srebrne i drogie:)Ale bardzo ważna rzecz jeśli chodzi o sieciówkę warto wydać trochę grosza na jak najlepszego furutecha,na referece 3 zwala z nóg!Yaqin jest wybitną lampą w stosunku jakość-cena!Ale przed małą ingeręcją w niego nie zdiwię się że ktoś np powie że ma słabą średnicę ostre wysokie tony i takie tam i np przegra z Caspianem w mlasnięciach itp na średnicy:)Ale po choćby takiej małej ingeręcji w układ klękajcie narody!Oczywiści można posunąć się w modach dalej i to będą kolejne rzeczy na + ale aby nie za daleko bo robi się już wtedy nieraz krok wstecz albo w bok np bocznikowanie kondów w zasilaczu,ale to te nie w tym temacie.

Pozdrawiam Arek

• 4 tygodnie później...

Witam,

Wzmacniacz wrócił do mnie dobry tydzień temu. Niestety nie dowiedziałem się co spowodowało usterkę, nie ma również śladów po naprawie w karcie gwarancyjnej- cóż mogę powiedzieć.

Jeżeli chodzi o dźwięk- to nigdy nie spodziewałem się, że może być tyle życia w moich KEFach. Jest naprawdę o niebo lepiej niż na NADzie, więcej detali i ta dynamika :). Na tę chwilę zarzuciłem pomysł zmiany głośników...

Mam natomiast pytanie czym może być spowodowany szum/bzyczenie w głośnikach (prawie niesłyszalny ale jednak jest) przy włączonym wzmacniaczu. Czy to jest właśnie brumienie? Jeżeli tak to co może być jego przyczyną i jak zabrać się za jej usunięcie? Nie chcę już odsyłać go do serwisu....chyba mam pechowy egzemplarz....

Mam natomiast pytanie czym może być spowodowany szum/bzyczenie w głośnikach (prawie niesłyszalny ale jednak jest) przy włączonym wzmacniaczu. Czy to jest właśnie brumienie?

To właśnie jest brumienie. Przyczyny tego zjawiska w lampiakach mogą być różne, czasem trudne do ustalenia. Nie miałem tego wzmacniacza w rękach więc nie wiem co może być powodem w tym konkretnym modelu, ale jedną rzecz możesz łatwo sprawdzić. W niektórych chińczykach to brumienie jest skutkiem niewłaściwego usytuowania względem siebie transformatora sieciowego i głośnikowych. Jeżeli wyjmiesz lampy mocy i włączysz wzmacniacz, to jeśli brumienie zniknie, to jego powodu trzeba szukać w układzie, jeżeli nie, to powodem jest to co napisałem.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ciche szumy,bzyczenia,ćwierkania to przypadłość większości wzmacniaczy lampowych,

także brumienia,nie jest to głośne,często dobre sparowanie lamp wejściowych

ogranicza w znacznym stopniu te przypadłości.

Przyczyną głośnego brumienia czy buczenia może być też pętla masy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.