Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki samochód?

grishnack

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem dopuszczone do użytku powinny być tylko opony wielosezonowe bo nie można dokładnie wyegzekwować kiedy mogą być stosowane sezonowe, a wiadomo, że takie zupełnie nie sprawdzają się w innych warunkach do jakich zostały zaprojektowane.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Te twoje bredzenie o wojnie w Iraku I o zabitych cywilach zostawiam bez komentarza.

Wuj Sam morduje ludzi w SETKACH TYSIĘCY żeby okradać Irak z jego ropy naftowej. To samo, tylko na mniejszą skalę dzieje się dziś w Libii.

Dlatego Amerykanie cieszą się z taniego paliwa. Sądzisz, że obciążenia fiskalne litra wachy w USA są mniejsze? Nie. Są dokładnie takie same. PROPORCJONALNIE są mniejsze, bo jak coś ukradłem to mogę taniej sprzedać - logiczne. To jest paserstwo na epicką skalę.

Amerykanie tankują do baków swoich przestarzałych technologicznie aut KREW NIEWINNYCH LUDZI.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Moim zdaniem dopuszczone do użytku powinny być tylko opony wielosezonowe bo nie można dokładnie wyegzekwować kiedy mogą być stosowane sezonowe, a wiadomo, że takie zupełnie nie sprawdzają się w innych warunkach do jakich zostały zaprojektowane.

Oj mozna! W Kanadzie w prowincji Quebecu trzeba miec zalozone zimowki od konkretnej daty! Ale fakt ze tam maja zime po byku. To ma sens w krajach o ciezkich zimach. Z ciekawostek podam ze ja odbieralem swoje auto pod koniec stycznia na letnich (RE92A, czyli tez dosc agresywne) przy lekkim sniegu a temperature byla -33C! Przez miasto przejechalem bez problem ale mieszkam na gorce (malej co prawda) I na zakretach niezle mna zucalo choc to AWD. Normalnym autem to bym nie wyjechal.

Wuj Sam morduje ludzi w SETKACH TYSIĘCY żeby okradać Irak z jego ropy naftowej. To samo, tylko na mniejszą skalę dzieje się dziś w Libii.

Dlatego Amerykanie cieszą się z taniego paliwa. Sądzisz, że obciążenia fiskalne litra wachy w USA są mniejsze? Nie. Są dokładnie takie same. PROPORCJONALNIE są mniejsze, bo jak coś ukradłem to mogę taniej sprzedać - logiczne. To jest paserstwo na epicką skalę.

Amerykanie tankują do baków swoich przestarzałych technologicznie aut KREW NIEWINNYCH LUDZI.

Robi sie coraz smieszniej. Import irackiej ropy to nawet nie jest 5%. Zanim zaczniesz opowiadac bajki pocytaj troche na temat. Nawet jakby mieli to rope ZA DARMO to cena by spadla o kilka centow na galonie. Przestarzalych technologicznie? Przynajmniej przypominaja samochody a nie skutery z podobnymi silnikami. To powiedz mi jakie samochody produkuje Irlandia?

Ja wiem, że ustawą można wszystko:) Tylko nijak ma się to do rzeczywistości. O ile dla jazdy na światłach całą dobę znajduję uzasadnienie to dla stosowania opon sezonowych już nie gdyż nawet zimą mogą panować warunki gdzie letnia opona będzie dużo bardziej sprawna.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ja wiem, że ustawą można wszystko:) Tylko nijak ma się to do rzeczywistości. O ile dla jazdy na światłach całą dobę znajduję uzasadnienie to dla stosowania opon sezonowych już nie gdyż nawet zimą mogą panować warunki gdzie letnia opona będzie dużo bardziej sprawna.

Zgoda. Dlatego taka ustawa w krajach jak Polska nie mialaby sensu. Ale w takiej Norwegii czy Finladii byc moze tak. Dobre wielosezonowki (nie I zuzyte na maxa) tez dadza rade.

Dlatego też uważam, że dla dobra publicznego powinno się zakazać stosowania opon sezonowych. Wtedy starania producentów zostałyby skierowane na wyprodukowanie takiej opony która byłaby sprawna w każdych warunkach.

To powiedz mi jakie samochody produkuje Irlandia?

Takie same jak Polska. :)

Ale jak w Hollywood kręcili Amerykanie film to samochód musieli wziąć z Irlandii. Północnej bo Północnej ale czym chata bogata... :)

Wygugluj DeLorean.

Import irackiej ropy to nawet nie jest 5%.

Zatem w USA tankują do baku ok 5% krwi niewinnych ludzi? Faktycznie - to bardzo śmieszne, nie ma czym sobie głowy zawracać :)

Gratuluję podejścia.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Takie same jak Polska. :)

Ale jak w Hollywood kręcili Amerykanie film to samochód musieli wziąć z Irlandii. Północnej bo Północnej ale czym chata bogata... :)

Wygugluj DeLorean.

raczej ruina doktorek, ruina ci mówie

Zatem w USA tankują do baku ok 5% krwi niewinnych ludzi? Faktycznie - to bardzo śmieszne, nie ma czym sobie głowy zawracać :)

Gratuluję podejścia.

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Po co te bzdury piszesz Doktorku?Wszystko kojarzy Ci się z wyzyskiem, to smutne.

Jaki procent Twojej krwi jest w Polsce, Naszej Polsce?

W dalszym ciagu twierdze ze te prawdziwe Mercedesy to sa te drozsze. Te tansze to takie same wodzidla jak inne z podobnej polka cenowej tylko ze znaczek na masce jest.

BUHAHAHAHHAHAHA!

No naprawdę jakbym słyszał bredzeniejakiegoś debila na Onecie...

Słuchaj - jak masz gdzieś w okolicy salon MB to zajedź tam na chwilkę.

Najtańszy Merol to klasa A. Wsiądź do tego auta, rozejrzyj się, pomacaj i potem pokaż mi kompakt w podobnej cenie oferujący ten sam poziom wykonania.

Wtedy możesz dalej popychać swoje smutne pierdoły.

Jaki procent Twojej krwi jest w Polsce, Naszej Polsce?

Ogromny.

Ale never again. :)

Jeśli chcesz zamykać oczy na prawdę o współczesnym świecie - masz prawo.

Ale nie wkurzaj się, gdy inni mówią, jaka jest rzeczywistość.

Bo śmierć prawie pół miliona mężczyzn kobiet i dzieci to jest rzeczywistość.

Możemy mówić "co nas to obchodzi" i cieszyć się z taniej benzyny jak przygłupy w USA, ale tak się cywilizacji nie powinno budować.

Nie chcę. Ale skąd mam wiedzieć co jest prawdą a co wytworem PR?

BUHAHAHAHHAHAHA!

No naprawdę jakbym słyszał bredzeniejakiegoś debila na Onecie...

Słuchaj - jak masz gdzieś w okolicy salon MB to zajedź tam na chwilkę.

Najtańszy Merol to klasa A. Wsiądź do tego auta, rozejrzyj się, pomacaj i potem pokaż mi kompakt w podobnej cenie oferujący ten sam poziom wykonania.

Wtedy możesz dalej popychać swoje smutne pierdoły.

Znowu inwektywy. Styl twoich wypowiedzi powala. Mam coraz wieksze watpliwosci czy jestes tym za ktorego sie podajesz.Znam kilku lekarzy I wszyscy to ludzie na poziomie.

A tutaj prozaiczna prawda ze poprostu na wieksze spalanie cie nie stac.

To nie chodzi o spalanie. Jak ktoś kupuje AMG to chyba jest przy zdrowych zmysłach i nie oczekuje, że taki wóz spali mu tyle, co Toyota Prius.

Nie chodzi też o cenę samego auta.

W Irlandi masz kilkuletnie AMG w salonowej kondycji z niewielkim przebiegiem za cenę nowego Golfa GTD.

Co wybrać za te same pieniądze? Supersamochód czy kompaktowego kopciucha z dużo skromniejszym wyposażeniem? Bez komentarza. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chodzi natomiast o coś innego. O karę nakładaną przez rząd na obywateli za to, że mają czelność poruszać się po drodze autem o dużej pojemności. Nosi ona nazwę podatku drogowego.

Aktualna stawka za takie AMG jak wyżej wynosi 2350€ rocznie.

I na to mnie nie stać. W sensie mentalnym. Jak pomyślę, że miałbym zapłacić rządowi taki haracz to nóż mi się w kieszeni otwiera...

Ale świta jutrzenka nadziei, bo coraz więcej ludzi w IRL unika płacenia podatku drogowego (są sposoby) i rząd już kombinuje, jakby tu włączyć road tax (jak w Polsce) w cenę paliwa.

Jest to moim zdaniem logiczne, poza tym ściągalność tak nałożonego podatku będzie 100%. :)

I wtedy pomyślimy... oczywiście nie jako podstawowy samochód (nie jestem chory, żeby jeździć AMG po mieście), tylko na weekendy, track daye, rajdy i inne imprezy... Wszystko przed nami! :)

Teraz ruch należy do rządu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też znam kilku lekarzy i nie wszyscy są "na poziomie", zawód jak każdy.

Nie chcę. Ale skąd mam wiedzieć co jest prawdą a co wytworem PR?

OK, to nie jest PR - to jest wypowiedź Włodzimierza Cimoszewicza z 2003r.:

"Nie ukrywam, że motywem interwencji w Iraku jest dostęp do tanich pól naftowych, których Polska nigdy nie posiadała"

Rozumiesz? Militarna okupacja krajów, które nie mogą się skutecznie bronić, aby drenować ich bogactwa naturalne, roiła się nie tylko Amerykanom ale również polskim kretynom - politykom!!!

Przecież za to powinna być druga Norymberga!

Dlaczego USA okupują Irak? bo są tam największe na świecie (po Arabii Saudyjskiej) złoża ropy naftowej (25%), a zasoby USA (3%) błyskawicznie się kończą (także z uwagi na kryzys w Wenezueli oraz gwałtownie pogarszające się stosunki z Arabią Saudyjską).

Ale o ile Amerykanie okazali się skuteczni - wszak wciąż mają tanie paliwo, to Polak jak zwykle wszystko sp(***)li... przypominam cenę paliwa w chwili ataku m. in. Polski na Irak - cena benzyny wynosiła wtedy ok. 2,50 - 3 zł/litr, obecnie (popraw mnie jeśli się mylę) chyba już ponad 4.50 zł/litr (PODWYŻKA 30-50%) a według oczekiwań w nowym "polskim mocarstwie naftowym" miała stanieć o połowę - do ówczesnej ceny autogazu (ok. 1.30 zł) - osiągając poziom cen podobny w stosunku do zarobków jak np. w Niemczech. Polscy politycy i "biznesmeni" chcieli też "zarobić na odbudowie" Iraku (MARK BELKA, LESZEK MILLER, JAN KULCZYK itp.).

Inne cytaty polskich oficjeli:

Gen. Stanisław Koziej: "Irak jest - ze względu na złoża ropy - państwem bogatym. Przede wszystkim mamy szansę na kontrakty zbrojeniowe".

Prezes Polskiej Izby Paliw Płynnych: "Dobrym pomysłem dla naszych producentów jest szukanie partnera strategicznego, który ma dostęp do złóż ropy. Nafta Polska pracuje nad programem, który pozwoli Polsce uzyskać dostęp do złóż na zasadzie dzierżawy. Krajowe spółki mogłyby uzyskać dostęp do własnych złóż w Iraku w 2006r."

Oczywiście naiwniacy mogli sobie roić złote żniwa - Amerykanie i tak zgarnęli całą pulę.

Ale taka była RZECZYWISTA motywacja polskich polityków by brać udział w okupacji Iraku: nie wolność, demokracja i takie tam pierdoły, tylko "kasa, misiu, kasa"... :)

Powyższe pokazuje prawdziwy poziom moralności ludzi, którzy w tamtym czasie Polską rządzili. Moralność bandytów.

Włodzimierz Cimoszewicz jest także zwykłym człowiekiem jak ja i ty. Ma takie samo prawo do swoich opinii. Pospólstwo wyrabia swoje korzystając z mediów.

Comprende?

Ale to fajna opinia... Znajomy gang obrabia jutro bogaty supermarket. Trzeba będzie tylko stuknąć kilku ochroniarzy i już możemy brać co się nam podoba. Nie jesteśmy tak mocni jak ten gang ale oni mówią, że każda pomoc w rabunku się przyda. W takim razie przyłączmy się! :)

No stary wybacz!

Jeśli tak myśli luj z blokowiska to ja rozumiem. Ale jeśli tak myśli POLITYK to ja mam prawo zapytać na jakim świecie my właściwie żyjemy?

A tutaj sobie przeczytaj, dlaczego niedługo Iran zostanie ogłoszony Wrogiem Cywilizowanego Swiata:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie bardzo masz prawo do pytań, pytań o Polskę.

Bo tu nie mieszkam?

Giedroyciowi też za komuny nie dawałeś prawa wypowiadania się o polskich sprawach bo w Polsce nie mieszkał?

To ne tak. Nie poruwnój się chamie z inteligencją narodu polskiego

To ne tak. Nie poruwnój się chamie z inteligencją narodu polskiego

Fajnie piszesz PORUWNÓJ... to w ramach "inteligencji narodu polskiego"? :)

Ropa ropą ale przemysł zbrojeniowy też ma potężne wpływy. Wydobycie ropy w Iraku do wrzód na dupie bo stabilność przesyłu nie jest stabilna (wysadzenia rurociągów, zamachy na obiekty koncernów etc.)

Więcej na Iraku zrobiła zbrojeniówka a dokładając Afganistan armia mogła się pozbyć starych bomb bez potrzeby ich utylizacji, przeprowadzono kupę remontów floty powietrznej, nowe zamówienia, do tego siły lądowe i szybkiego reagowania, modernizacje itd. Logistyka - transport i spedycja, żarcie, ubrania, kupa branż. Żyć nie umierać, szczególnie w kryzysie bo i zbiera bezrobotnych z rynku pracy (tak samo było z II wojną dla USA).

A więcej ludzi niż na wszystkich interwencjach amerykańskich od 1989 roku zginęło w samym Kongo podczas wojny domowej (tam trudno mówić o państwie ale to jest efekt "krojenia pokolonialnych granic od linijki"). Tam giną i g... z tego ktoś ma a w Iraku - ktoś ginie i parę osób ma pracę!

dobre

Trudnym językiem pisane ale to profesor, więc można mu wybaczyć. :)

Poza tym stara się jak może i gada naprawdę do rzeczy...

Cóż, trudny tekst... dla niektórych może okazać się prawdziwym wyzwaniem, masz rację. :)

Gdzieś czytałem, że duży procent społeczeństwa nie rozumie nawet instrukcji obsługi prostych sprzętów AGD, więc chętnych do zapoznania się z tym tekstem nie zamierzam oszukiwać.

Łatwo nie będzie! :)

E tam irańska giełda naftowa - chińskie koncerny naftowe rozbudowują błyskawicznie swoje zasoby w Indonezji, Afryce oraz morzach przyległych obracając dzisiaj ropą większą niż chciałby Iran, fakt że z natury rzeczy prawie w całości idzie ona na potrzeby wewnętrzne ChRL ale skala tego wydobycia zaczyna być istotna dla kreowania cen ropy a że ChRL obciąża ropę niższymi podatkami niż Zachód i kraje arabskie...

Niech Greenpeace spróbuje wejść na chińskie rafinerie w Nigerii - nie wiem czy ktokolwiek wróci :D

Dlaczego USA okupują Irak? bo są tam największe na świecie (po Arabii Saudyjskiej) złoża ropy naftowej (25%), a zasoby USA (3%) błyskawicznie się kończą (także z uwagi na kryzys w Wenezueli oraz gwałtownie pogarszające się stosunki z Arabią Saudyjską

Jest to absolutna nieprawda. Ameryka w przeciagu 20 lat a moze szybciej moze sie stac samowystarczalna jesli chodzi o rope (z Kanada wlacznie). Kanada I Iran ma wieksze zasoby ropy.

Przy tym Chiny zakupy w Afryce robia bardzo czesto "w barterze", od poczatku XXI w. bardzo mocno weszli w Afryke, ktora koledzy zza oceanu traktowali mocno "z gory" wychodzac z zalozenia, ze wystarczy " posmarowac na gorze zeby ciagnac z dolu".

Wbrew pozorom w Nigerii jest to zauwazane i chetnie podpisuje sie kontrakty z Chinami: dostaja cos wiecej niz :smarowanie u gory, gotowka, ale i wspomniany barter. M.in. rafinerie, ktorych tu mocno brakuje - sami nie wybuduja, a zachodnim koncernom sie nie oplaca, bo zbyt dlugo musza czekac na zwrot roznicy miedzy cena rynkowa a oficjalna (subsydiowana) litra benzyny. Chinczycy maja kase, sile robocza, jako-taka technologie (po co lepsza jesli i tak w kilka lat wszystko popadnie w ruine). Zarzuca rynek tania electronika, sprzetem budowlanym marki "Wielki Mur", albo "wielki Kon Mao" - w zamian ciagna rope jak szaleni.

Akurat w ropie siedze, 60% udzialow w "kopalni" na narodowy nigeryjski koncern paliwowy - i takiz procent naszej produkcji plynie do ChRL. Tak od co najmniej dwoch lat.

Przy tym Chiny zakupy w Afryce robia bardzo czesto "w barterze", od poczatku XXI w. bardzo mocno weszli w Afryke, ktora koledzy zza oceanu traktowali mocno "z gory" wychodzac z zalozenia, ze wystarczy " posmarowac na gorze zeby ciagnac z dolu".

Wbrew pozorom w Nigerii jest to zauwazane i chetnie podpisuje sie kontrakty z Chinami: dostaja cos wiecej niz :smarowanie u gory, gotowka, ale i wspomniany barter. M.in. rafinerie, ktorych tu mocno brakuje - sami nie wybuduja, a zachodnim koncernom sie nie oplaca, bo zbyt dlugo musza czekac na zwrot roznicy miedzy cena rynkowa a oficjalna (subsydiowana) litra benzyny. Chinczycy maja kase, sile robocza, jako-taka technologie (po co lepsza jesli i tak w kilka lat wszystko popadnie w ruine). Zarzuca rynek tania electronika, sprzetem budowlanym marki "Wielki Mur", albo "wielki Kon Mao" - w zamian ciagna rope jak szaleni.

Akurat w ropie siedze, 60% udzialow w "kopalni" na narodowy nigeryjski koncern paliwowy - i takiz procent naszej produkcji plynie do ChRL. Tak od co najmniej dwoch lat.

Dokladnie tak. Chinczycy preferuja metode 'quick & dirty' stad nizsze koszta=wiekszy zysk. W obecnych czasach taka metoda dla zachodnich czy amer. koncernow nie do przejscia ze wzgledu na opinie publiczna. To nie lata 70-te czy nawet 80-te.

Akurat w ropie siedze

Czyzby kolega po fachu?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.